Práce s 12hod. směnou, mám nárok na rizikové těhotenství?

tereza1995
14. dub 2016

Ahoj, prosim potřebuji radu. Je mi 20 let, chodim do prace kde 12 hodin stojim a není si kam sednout. Často mi není dobře a motá se mi hlava, protože mám nízký tlak. Jsem těhotna poprvé a těch 12 hodin v praci se mi zdá opravdu moc. Kdybych chodila třeba jen 6 hodin tak bych to zvladla, ale to bych zase musela chodit, každy den i vikendy. A zaměstnavatelka mi řekla že si mam zařídit doktory ve svém volnu a to by znamenalo až po 15hodině a to doktoři už vetšinou nemaji ordinační hodiny. Mam nějaký nárok třeba na rizikové těhotenství? Děkuji za každou radu 🙂

mimco
14. dub 2016

Myslím, že je třeba zjistit co stojí v zákoníku práce a poradit se s lékařem......tady bych se neradila určitě.

martinal08
14. dub 2016

Samozřejmě.že máte nárok na neschopenku.Vypíše ji gynekolog.

drakenn
14. dub 2016

Domluv se s lékařem. Řekni mu, za jakých podmínek pracuješ. Mě příjde šílené stát 12 hodin na nohou! Co tvá páteř, nohy.. v těhu se mění těžiště, můžeš si ublížit. Držím palce, ať ti lékař vyjde vstříc!i
Mě v práci z 12 hodinové směny ihned přeřadili na 8ky a nesměla jsem dělat noční!! To zaměstnavatel musí!

baysha
14. dub 2016

Neschopenka z důvodu práce nevhodné pro těhotné se už nedává. Neschopenka v zásadě znamená, že ze zdravotních důvodů nejsi schopná žádné práce.
Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné, tak tě zaměstnavatel musí přeřadit na jinou pozici a pokud takovou nemá, musí tě nechat doma na překážkách - tedy za plný plat.

terry1512
14. dub 2016

Myslím že zaměstavatel je povinnen tě na tvoji žádost přeřadit na jinou práci,vhodnou pro těhotné.Pokud ji nemá,náleží ti plný plat stím že budeš doma.Jsou to pak překážky na straně zaměstnavatele.Vic by ti k tomu snad poradila @xpila

messias
14. dub 2016

Ja delam taky 12h.. A doktorka mi nornalbe rekla, ze jestli budu chtit, napise mi neschopenku. Jsem ve 13tt. Neschopenku zatim neplanuju, ale kolikrat je to v praci opravdu o hubu, nemuzes jist pravidelne a casto jsem tam i ve stresu. Delam sice jen na blbe pokladne, ale po ranu to je vzdycky mazec. A casto ne jen po ranu. Kazdopadne ja bych ti spis doporucila aby ses to snazila vydrzet nebo si vzala treba par dni volno. Ja kolikrat jsem taky psychicky na dne a nemam naladu na nic. Přijdu domu po 20h sednu si a usnu na gauci. No kolikrat je to vazne mazec. Ale da se to vydrzet. Jeden cas jsem volbe dny jen probrecela jak jsem byla vycerpana. Ale preslo to naštěstí. Nebo se zeptej u sve gynekolozky a uvidis co ti poradi 🙂 me treba i napsala doporuceni,ze nemam zvedat veci nad 5 kg. Proste jako tehu by si asi nemela stat takovou dobu na nohach..

j.a.n.i
14. dub 2016

@martinal08 Ne, pokud ji zdravotně nic není, tak nemá nárok na neschopenku. Pokud má práci pro těhotné zakázanou (což mám takový pocit, že práce bez možnosti změny polohy je), ale z hlavy tu přílohy fakt celou neumím), pak má nárok na přeřazení jinam.

luj89
14. dub 2016

Nejlepší je se podívat do zákoníku práce.
Pokud tvůj lékař má jen do 3 hodin (což bych se sice divila, ale možné je všechno), tak ti zaměstnavatel musí umožnit k lékaři jít v pracovní době.

monynka.s
14. dub 2016

@baysha ma pravdu ! 😉

j.a.n.i
14. dub 2016

@luj89 Tak třeba moje doktorka má poradnu pro těhotné pouze ve čtvrtek od 7 do 11, jindy ne. Plus déle jak do 3 má pouze jednou týdně a to se klidně může stát, že už má plno a nemůže na tenhle termín objednat.

tereza1995
autor
14. dub 2016

Super, děkuji všem! Kouknu do zákoníku prace a zajdu k doktorce to bude asi nejlepší 🙂

mandala
14. dub 2016

Tak mě se doktor ani neptal, kdy se mě to hodí chodit, prostě sestra napsala termín, a bylo to. Poradnu měl vždy ráno. Podle mne máš normálně právo na propustky, pokud máš lidového lékaře a řekneš mu své problémy, tak ti tu neschopenku určitě vystaví. 😉

aaa
14. dub 2016

Já dvanáctky dělala do sedmého měsíce. Do pátého dokonce i noční-ale to bylo z mého vlastního rozhodnutí, v noci byla spíš šance si sednout a ulevit nohám. Směny jsem si plánovala tak, abych na termín kontroly měla volno. Gynekolog mi řekl, že pro neschopenku není důvod, ale pokud budu chtít, vypíše mi ji. Asi je to o tom, jak se kdo cítí. Já si nedovedla představit, že bych byla doma a musela dodržovat vycházky 🙂

martinal08
15. dub 2016

@j.a.n.i Každý normální lékař neschopenku vypíše,pokud si o ni řekne.

baysha
15. dub 2016

Jasně že většina doktorů neschopenku vypíše. Ale pokud jde skutečně o práci nevhodnou pro těhotnou (podle zákoníku práce), tak je blbost být na neschopence za 60% platu a s omezenými vycházkami, když může být člověk na překážkách za 100% platu a bez omezení hodinami vycházek.

Samozřejmě že zaměstnavatelé tlačí těhotné do neschopenek. Je to pro ně výhodnější. Ale je potřeba ozvat se a vydupat si, na co máte právo.

kolibricek36
15. dub 2016

@j.a.n.i tak s tím byh nesouhlasila, protože znám ženskou,. které zjevně nic nebylo a byla celé těhu - asi od 7 tt doma, přitom hulila jak fabrika (nejen cigarety, ale i marihuanu) - kdybych to neviděla tak bych řekla že si těhotenství vymýšlí, ale byla .... co k tomu dodat ...

domca89
15. dub 2016

Nárok na to, aby tě přeřadili na jinou práci, dali propustku k lékaři ze zákona máš, pokud nemá vhodnou pozici máš samozřejmě nárok být doma za 100% plat, ale ještě jsem to nikde neviděla, žádná firma to nedělá to je spíš pravděpodobné, že ti dá doktor neschopenku. Já pracovala v noci 12-15h. Zvedání 40kg těžkých břemen a jiná pracovní pozice byla 240km od mého bydliště. Tudíž jsem automaticky dostala neschopenku, ale až na začátku 4.měsíce. Do té doby jsem doktorku přemlouvala, že to ještě chvíli vydržím.

j.a.n.i
15. dub 2016

@kolibricek36 No, tak to, že nějaký doktor napíše neschopenku někomu, kdo pro ni nemá žádný zdravotní důvod ale ješě neznamená, že by měl nárok na to, aby ji dostal.

baysha
15. dub 2016

Hlavně firmy na to pořád hřeší - počítají s tím, že si ženská nakonec neschopenku vždycky nějak sežene, i když je zdravá a nemá na ni v podstatě nárok. Proč by platili ženské na překážkách plný plat, když ji můžou donutit jít na neschopenku, kde to za ně bude platit sociálka? Ono to fakt chce, aby to těm firmám konečně přestalo procházet. Tohle jednání ze strany zaměstnavatelů je v podstatě protizákonné. Firma má ze zákona povinnost zajistit těhotným vhodnou práci nebo je nechat doma na překážkách za plný plat.

kolibricek36
15. dub 2016

@j.a.n.i to sice máš pravdu, ale určitě praxe je jiná, než podle zákonů .... dneska už se nedivím ničemu ....
ta ženská, dle mě na neschopence byla, protože jen vylezla před barák hulit a zas zalezla, nikdy jsme jí neviděli jít do obchodu, či na procházku - jen tu dělali naschvály druhým .....

eviicka
15. dub 2016

@kolibricek36 co ty víš, třeba byla doma za plný plat, protože zaměstnavatel neměl vhodnou práci 🙂
to byla samozřejmě nadsázka, to co tu píšou holky je pravda - rizikové a neschopenka má být jen, když je nějaký problém, no že to je v praxi úplně jinak a většina doktorů to vypíše je věc druhá.

mimco
15. dub 2016

@tereza1995 Jak už jsem psala, informovala bych se např. na pracovním úřadu a u lékaře, tady fakt nééé, viz. zdejší dohady, jak to asi je, já myslím, mohlo by to být, je to tak, néé já to vím líp.......koníkovské poradny jsou fakt k ničemu.

kolibricek36
15. dub 2016

@eviicka možné je vše

j.a.n.i
15. dub 2016

@mimco No, při tom, jaké informace občas podávají na úřadech, zlatý koník 😀

elvira
15. dub 2016

Ano, ano, kolikrát zlatý koník! Když na úřadech často neví levá ruka, co dělá ta pravá... 😀

mandala
15. dub 2016

@mimco na pracovním ůřadě ti akorát poradí, na co máš nárok, a na co nemáš nárok, ale tady ti poradí rady ze života, to je kolikrát cennější než nějaké zákony a paragrafy 😉

rafal
15. dub 2016

Doktor ti musí dát papír - Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství - kde ti vypíše, že nesmíš dělat 12 hodinové směny a ani noční směny, dáš to zaměstnavateli a on tě musí ze zákona přeřadit na lehčí práci tzn. ranní směny a 8 hodinové. Určitě máš příplatky za 12 hodinové směny, ale nemusíš se bát o nic nepřijdeš, ČSSZ tě bude doplácet do 100% tvého platu, který si měla před přeřazením na novou práci. O tohle se také má ze zákona postarat zaměstnavatel (on má postlat na ČSSZ formulář, kde uvede tvůj denní vyměřovací základ). A co se týče mateřské, ta se ti bude počítat z vyššího denního vyměřovacího základu (tzn. pokud si měla DVZ vyšší před přeřazením na novou práci tak to bude počítáno z toho). Jestli něčemu nerozumíš klidně se ptej 🙂 Jinak si o tom můžeš přečíst tady http://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/191/1...
Nesmíš se nechat v práci odbýt, budou tě určitě nutit jít na nemocenskou, ale proč bys měla být doma na 60% a být omezena vycházkami, když můžeš chodit do práce, být placena 100% a nebýt omezena vycházkami, za chvíli je léto a tak bys ho taky mohla prosedět doma na nemocenské, ale nemusíš.
Je to má vlastní zkušenost, takže vím jak to chodí.
Snad to dává smysl 🙂
Hodně štěstí a gratuluji k těhotenství 🙂

j.a.n.i
15. dub 2016

@rafal Souhlas...tedy krom těch příplatků, ty za 12 být nemusí.

rafal
15. dub 2016

@j.a.n.i Možná se mýlím, ale když jsou 12 tak to je brané jako nepřetržitý provoz a za ten by podle zákona měl být příplatek, ale tím si nejsem jistá. Každopádně já za to příplatky měla a když mě přeřadili, tak mi to všechno dopláceli.

j.a.n.i
15. dub 2016

@rafal Nemusí to být brané jako nepřetržitý provoz. A hlavně tedy u nepřetržitého provozu za to, že se jedná o nepřetržitý provoz nemusí být žádné příplatky, pouze je kratší týdenní pracovní doba.