Zdravím,
mám takový dotaz, jestli tomu někdo rozumí. Potřebuji se v květnu, hned po skončení mateřské vratit do práce, vzhledem k možnostem hlídání na částečný úvazek. Pracovala jsem na vedoucí pozici, ale šéf se mnou již na toto místo nepočítá a chce mě "ponížit". Je toto ze zákona vůbec možné? Po půl roce by mě přece měl vzít zpět na mě místo, ne?
@leniczka23 a ja zila v domneni, ze nemusi na stejnou pozici, ale neami se ji snizit plat jako pred nastupem na MD.
@kakba je to tak, po MD tě musí dát zpět tzv. Na stejnou židli, po RD už stačí, aby se držel pracovní smlouvy.😉
@leniczka23 děkuji. Právě já to tak taky tak vím, ze musí zpět na moje místo, jenže u nás vládnout zvláštní pravidla 🤣 třeba nemáš pole, tak na té funkcí nebudeš, nedonasis a nekezes do zadku, tak tam nebudeš vůbec
Jestli vládne ve vaší společnosti takováto firemní kultura, zvažovala bych, zda se tam vůbec chci vrátit 😉
Myslím, že i záleží na tom, jak je postavena pracovní smlouva. Já třeba mám pracovní smlouvu napsanou "obecně", mohla bych tak pracovat i na "řadové" pozici. Aktuálně (už pár let) jsem pověřena vedením týmu, mám k tomu vystaven dodatek k pracovní smlouvě, který mohou kdykoliv odvolat.
@kakamila12 ne není to důležité, ne když se vracíš hned po mateřské. Když se prostě vracíš hned po MD zaměstnavatel tě musí zařadit na úplně stejné místo a pozici. Tohle platí až při návratu po RD.
Ja nevim, jestli je mozna vedouci pozice na castecny uvazek, u nas v bance by to neslo, ptala jsem se na to
@leniczka23 dekuju za vysvetleni.
@leniczka23 Ano, to musi, nicméně uz nemusi povolit zkraceni uvazku, pokud to obhaji, coz zrovna u vedouci pozice asi obhaji.
@j.a.n.i je já vždycky čekám až se objevíš, protože to vždycky hezky doplnis na co já zapomenu. Ty si prostě místní ,,veka" na tyhle věci 😁 Když vidím, že si u diskuze odpověděla ty, většinou už ani nepíšu, protože vím, že mají naprosto pravdivou a přesnou odpověď 😊
Díky ti za to🙏
Taktez vidim problem v tom zkraceni uvazku v pripade vedouci pozice a to si urcite obhaji.Takze jedine na plny,jestli ses chtela vratit kvuli te vedouci pozice.
@missbufy už jsem tak dělala, takze ano, šlo
@marcicek84 já se hlavně musím vrátit skrz peníze 🤣
@marcicek84 a prosím.. můžu se zeptat, když před md pracuji na poloviční úvazek z domova (při rd) a to zkrácení a místo konání práce je v dodatku ke smlouvě v podobném znění, že jen po dobu trvání rd.. Tak v případě dalšího těhotenství, tedy dalšího přerušení kvůli md, mi musí zaměstnavatel znovu zajistit toto místo?
Napsala jsem to srozumitelně? 😄
No ještě je asi možná jedna věc, já třeba byla na vedoucí pozici jmenovaná, to znamená, i kdykoli odvolatelná. Takže teoreticky bych se mohla vrátit na vedoucí pozici a být hned druhý den odvolaná.
@nazka uplne to stejne ti drzi pri MD (pul roku),pri RD pak podobne misto tvemu.
Mne prave ale prijde nevyhodne vrtat do puvodni smlouvy a delat na zkraceny uvazek,kdyby nahodou,at si neponizim uvazek,protoze by mi pak museli drzet jen ten v pripade dalsiho tehotenstvi.Vzdy jsem to resila dohodami s jinym druhem prace...
@marcicek84 já už ho mám ponížený a právě, když jsem nastupovala po md do práce, dělali ofuky, že mi to nedají, že se jim nelíbí práce z domova a zkrácený úvazek. Strašili, že místo mě najdou zástup, co tam bude denně sedět na plný úvazek. Proto mě zajímá, zda na to měli právo.
Navíc teď uvažuji o třetím dítěti, ale zas bych ráda k němu pracovala z domova a nerada bych o tu práci přišla.
Děkuji moc za odpověď
@marcicek84 Tak na to staci ten dodatek udelat na dobu určitou, ono pokud chceš pracovat na původní pozici, tak to na zadnou dohodu nejde.
@j.a.n.i jenze to tady pani nepise,tak tezko rict,nekdy zsmestnavatel to prave "vycurane snizi" nejen na dobu trvani rodicaku,ja proste vzdy chtela mit jinou smlouvu a do puvodni jsem nezasahova,tam jsem mela nahlaseny rodicak...
@nazka pises nesrozumitelne,zalezi cos mela v te smlouve predtim nez jsi sla na dalsi MD a nez jsi zadala o dalsi rodicak...nebo zase na ni pracujes na zkraceny uvazek na RD?Musis se podivat jsk to je v te smlouve formulovane...
@marcicek84 Ano, ale na jinou smlouvu nesmis delat puvodni praci, coz je nekdy dost problém. A nejak nevim, jak by to mohl vycurane snizit, je to dodatek ke smlouvě, tedy ho podepisuju, tak si ho snad pred tim přečtu, ne?
@j.a.n.i to bys neverila,kolik lidi podepise s tim,ze to jinak nejde,jenom aby meli praci,protoze potrebuji financne...
Tak ono se da vzdy neco vymyslet na jiny druh prace...kde je vule,je i cesta.I kdyz pravda nikdy jsem nebyla v situaci,ze jsem ja potrebovala,vetsinou potrebovali oni,abych tam byla,tak se snazili...
@j.a.n.i mám jen dodatek k původní smlouvě. Holky, já tomu právě vůbec nerozumím. Proto se ptám.
@marcicek84 ten zkrácený úvazek jsem chtěla. Plný bych při rd nezvládla a ještě navíc mohu dělat z domova. Omlouvám se, že píšu nesrozumitelně, sama tomu moc nerozumím.
Původní smlouva je na dobu neurčitou, klasická. A pak jsem podepsala dodatek, kde se mi přesunulo místo pracoviště na doma a zkrátil se úvazek. Pak jsem měla druhé dítě a po 6 měsících podepsala nový dodatek. V tom prvním totiž byla první dcera vyloženě jmenovaná. Teď je tam jen formulka, že dodatek platí po dobu trvání mé rd.
@marcicek84 pravda, úplná pravda.
@nazka takze mas zkraceny uvazek jen po dobu rodicaku?Mne to prijde ale divne to tam tak psat,kdyz rodicak na tu smlouvu v praci nahlaseny nemas.Ale pokud to plati jen po dobu rodicaku,pak bys mela normale narok na plny uvazek zase....
@marcicek84 ten dodatek ji uz ted neplati, na zadne rd neni, rodicak s tim nema nic společného.
Ano, pokud se vrátíš hned po MD musí ti dát stejnou pozici jako si měla před odchodem na MD.