Návrat do práce po půl roce. Je to podle zákona takto možné?

15. únor 2022

Zdravím,

mám takový dotaz, jestli tomu někdo rozumí. Potřebuji se v květnu, hned po skončení mateřské vratit do práce, vzhledem k možnostem hlídání na částečný úvazek. Pracovala jsem na vedoucí pozici, ale šéf se mnou již na toto místo nepočítá a chce mě "ponížit". Je toto ze zákona vůbec možné? Po půl roce by mě přece měl vzít zpět na mě místo, ne?

leniczka23
15. únor 2022

Ano, pokud se vrátíš hned po MD musí ti dát stejnou pozici jako si měla před odchodem na MD.

kakba
15. únor 2022

@leniczka23 a ja zila v domneni, ze nemusi na stejnou pozici, ale neami se ji snizit plat jako pred nastupem na MD.

leniczka23
15. únor 2022

@kakba je to tak, po MD tě musí dát zpět tzv. Na stejnou židli, po RD už stačí, aby se držel pracovní smlouvy.😉

autor
15. únor 2022

@leniczka23 děkuji. Právě já to tak taky tak vím, ze musí zpět na moje místo, jenže u nás vládnout zvláštní pravidla 🤣 třeba nemáš pole, tak na té funkcí nebudeš, nedonasis a nekezes do zadku, tak tam nebudeš vůbec

berta3
15. únor 2022

Jestli vládne ve vaší společnosti takováto firemní kultura, zvažovala bych, zda se tam vůbec chci vrátit 😉

kakamila12
15. únor 2022

Myslím, že i záleží na tom, jak je postavena pracovní smlouva. Já třeba mám pracovní smlouvu napsanou "obecně", mohla bych tak pracovat i na "řadové" pozici. Aktuálně (už pár let) jsem pověřena vedením týmu, mám k tomu vystaven dodatek k pracovní smlouvě, který mohou kdykoliv odvolat.

leniczka23
15. únor 2022

@kakamila12 ne není to důležité, ne když se vracíš hned po mateřské. Když se prostě vracíš hned po MD zaměstnavatel tě musí zařadit na úplně stejné místo a pozici. Tohle platí až při návratu po RD.

missbufy
15. únor 2022

Ja nevim, jestli je mozna vedouci pozice na castecny uvazek, u nas v bance by to neslo, ptala jsem se na to

kakba
15. únor 2022

@leniczka23 dekuju za vysvetleni.

j.a.n.i
15. únor 2022

@leniczka23 Ano, to musi, nicméně uz nemusi povolit zkraceni uvazku, pokud to obhaji, coz zrovna u vedouci pozice asi obhaji.

leniczka23
15. únor 2022

@j.a.n.i je já vždycky čekám až se objevíš, protože to vždycky hezky doplnis na co já zapomenu. Ty si prostě místní ,,veka" na tyhle věci 😁 Když vidím, že si u diskuze odpověděla ty, většinou už ani nepíšu, protože vím, že mají naprosto pravdivou a přesnou odpověď 😊
Díky ti za to🙏

marcicek84
15. únor 2022

Taktez vidim problem v tom zkraceni uvazku v pripade vedouci pozice a to si urcite obhaji.Takze jedine na plny,jestli ses chtela vratit kvuli te vedouci pozice.

autor
15. únor 2022

@missbufy už jsem tak dělala, takze ano, šlo

autor
15. únor 2022

@marcicek84 já se hlavně musím vrátit skrz peníze 🤣

nazka
16. únor 2022

@marcicek84 a prosím.. můžu se zeptat, když před md pracuji na poloviční úvazek z domova (při rd) a to zkrácení a místo konání práce je v dodatku ke smlouvě v podobném znění, že jen po dobu trvání rd.. Tak v případě dalšího těhotenství, tedy dalšího přerušení kvůli md, mi musí zaměstnavatel znovu zajistit toto místo?
Napsala jsem to srozumitelně? 😄

eviicka
16. únor 2022

No ještě je asi možná jedna věc, já třeba byla na vedoucí pozici jmenovaná, to znamená, i kdykoli odvolatelná. Takže teoreticky bych se mohla vrátit na vedoucí pozici a být hned druhý den odvolaná.

marcicek84
17. únor 2022

@nazka uplne to stejne ti drzi pri MD (pul roku),pri RD pak podobne misto tvemu.
Mne prave ale prijde nevyhodne vrtat do puvodni smlouvy a delat na zkraceny uvazek,kdyby nahodou,at si neponizim uvazek,protoze by mi pak museli drzet jen ten v pripade dalsiho tehotenstvi.Vzdy jsem to resila dohodami s jinym druhem prace...

nazka
17. únor 2022

@marcicek84 já už ho mám ponížený a právě, když jsem nastupovala po md do práce, dělali ofuky, že mi to nedají, že se jim nelíbí práce z domova a zkrácený úvazek. Strašili, že místo mě najdou zástup, co tam bude denně sedět na plný úvazek. Proto mě zajímá, zda na to měli právo.
Navíc teď uvažuji o třetím dítěti, ale zas bych ráda k němu pracovala z domova a nerada bych o tu práci přišla.
Děkuji moc za odpověď

j.a.n.i
17. únor 2022

@marcicek84 Tak na to staci ten dodatek udelat na dobu určitou, ono pokud chceš pracovat na původní pozici, tak to na zadnou dohodu nejde.

j.a.n.i
17. únor 2022

@nazka No, záleží na přesné formulaci, co tam mas, protože jestli tam fakt mas uvedeno, ze po dobu rodičovské dovolené, tak je uz ted neplatny.

nazka
17. únor 2022

@j.a.n.i já navazovala, z md na rd a hned na md. Teď jsem s tím na rd.

j.a.n.i
17. únor 2022

@nazka Nejsi na RD, když pracujes na svoji původní smlouvu.

marcicek84
17. únor 2022

@j.a.n.i jenze to tady pani nepise,tak tezko rict,nekdy zsmestnavatel to prave "vycurane snizi" nejen na dobu trvani rodicaku,ja proste vzdy chtela mit jinou smlouvu a do puvodni jsem nezasahova,tam jsem mela nahlaseny rodicak...

marcicek84
17. únor 2022

@nazka pises nesrozumitelne,zalezi cos mela v te smlouve predtim nez jsi sla na dalsi MD a nez jsi zadala o dalsi rodicak...nebo zase na ni pracujes na zkraceny uvazek na RD?Musis se podivat jsk to je v te smlouve formulovane...

j.a.n.i
17. únor 2022

@marcicek84 Ano, ale na jinou smlouvu nesmis delat puvodni praci, coz je nekdy dost problém. A nejak nevim, jak by to mohl vycurane snizit, je to dodatek ke smlouvě, tedy ho podepisuju, tak si ho snad pred tim přečtu, ne?

marcicek84
17. únor 2022

@j.a.n.i to bys neverila,kolik lidi podepise s tim,ze to jinak nejde,jenom aby meli praci,protoze potrebuji financne...
Tak ono se da vzdy neco vymyslet na jiny druh prace...kde je vule,je i cesta.I kdyz pravda nikdy jsem nebyla v situaci,ze jsem ja potrebovala,vetsinou potrebovali oni,abych tam byla,tak se snazili...

nazka
17. únor 2022

@j.a.n.i mám jen dodatek k původní smlouvě. Holky, já tomu právě vůbec nerozumím. Proto se ptám.
@marcicek84 ten zkrácený úvazek jsem chtěla. Plný bych při rd nezvládla a ještě navíc mohu dělat z domova. Omlouvám se, že píšu nesrozumitelně, sama tomu moc nerozumím.
Původní smlouva je na dobu neurčitou, klasická. A pak jsem podepsala dodatek, kde se mi přesunulo místo pracoviště na doma a zkrátil se úvazek. Pak jsem měla druhé dítě a po 6 měsících podepsala nový dodatek. V tom prvním totiž byla první dcera vyloženě jmenovaná. Teď je tam jen formulka, že dodatek platí po dobu trvání mé rd.

nazka
17. únor 2022

@marcicek84 pravda, úplná pravda.

marcicek84
17. únor 2022

@nazka takze mas zkraceny uvazek jen po dobu rodicaku?Mne to prijde ale divne to tam tak psat,kdyz rodicak na tu smlouvu v praci nahlaseny nemas.Ale pokud to plati jen po dobu rodicaku,pak bys mela normale narok na plny uvazek zase....

j.a.n.i
17. únor 2022

@marcicek84 ten dodatek ji uz ted neplati, na zadne rd neni, rodicak s tim nema nic společného.