Nástup na neschopenku, krach firmy, nová prac. smlouva

p1983k
10. říj 2014

Ahoj holky,právě jsem se dozvěděla,že firma pod kterou nyní pracuji krachuje a budeme jako celek,včetně zaměstnanců předáni jiné firmě,jinak se nic nemění...ale pro mě se mění dost důležitá věc,úplně nová smlouva,jako by jsem tam zrovna nastoupila...od 1.11.2014 a vím,že budu v půlce listopadu nastupovat na neschopenku,pokud budu mít štěstí,tak se do práce hned nevrátím (IVF,těhotenství). Můj zatím ještě nynější zaměstnavatel o tom ví,bojím se,že mi nový zaměstnavatel smlouvu nebude chtít dát pokud se tohle dozví a co teď??? Nejhorší je,že aby jsem dostala peníze z pojišťovny v době pracovní neschopnosti,musím mít smlouvu na dobu neurčitou a nesmí mi běžet výpovědní lhůta. Když se rozhodnu,že novému zaměstnavateli tento fakt neoznámím,může mě ve zkušební době vyhodit pokud se dozví že budu dlouhodobě marodit? A taky myslím že je možné aby jsem novou smlouvu dostala na dobu neurčitou bez zkušební doby hned od listopadu,ale co když mi takovou smlouvu nedají,co pak? Mám nárok práci odmítnout? A mám v takovém případě pokud ji odmítnu nárok na odstupné a výpovědní lhůtu? Jsem z toho úplně blbá,nevím co dělat,řeším to hlavně kvůli té pojistce,vyplácí pro mě dost vysokou částku v nemoci,která by určitě chyběla kdyby nechodila :(

dancatinterova
10. říj 2014

A nemůžete na tu neschopenku odejít již ted, dokud jste v tom zaměstnání, kde máte smlouvu na dobu neurčitou?

j.a.n.i
10. říj 2014

@p1983k Pokud budete jako celek předáni nové firmě, tak se smlouvy nijak nemění...

p1983k
autor
10. říj 2014

@dancatinterova To nemůžu,doktoři mi nenapíší neschopenku jen tak ☹

dancatinterova
10. říj 2014

Tak to je špatný, protože jinak dostanete asi hodně málo peněz, vypočítává se to z platu, ale pokud budete začínat úplně odznovu, tak je to na nic...:-/

zmrz_lina
10. říj 2014

Já si myslím, že v případě takovéto změny zaměstnavatele nový zaměstnavatel přejímá zaměstnance tak, jak jsou, tedy i s jejich smlouvama apod. Tzn., že u Vaší smlouvy by mělo dojít jen ke změně názvu zaměstnavatele, ale ne tomu, že je platná již nyní a je na dobu neurčitou apod.

moudivlacek
10. říj 2014

presne tak, jak pise @j.a.n.i a @zmrz_lina, v pripade, ze vas prejima firma jako celek, smlouvy zustavaji v platnosti, meni se jen nazev zamestnavatele, nic jineho 😉

kalipso
10. říj 2014

@p1983k u nás se dělo něco podobného a dostali jsme všichni nové smlouvy (já byla zrovna čerstvě těhotná, takže taky dokonalé načasování), ale ze smlouvy byla vypuštěna zkušební doba, takže to vlastně ničemu nevadilo. Tak to možná budete mít také tak, zkus se zeptat.

p1983k
autor
10. říj 2014

Snad máte všechny pravdu,pokud by se změnil jen název firmy a zůstala mi doba neurčitá bez zkušební doby tak není co řešit...doufám že to tak bude,díky moc za rady 🙂 ..není nad to si to parádně načasovat 😉