Mezi výpovědí a PPM - jít na úřad práce nebo PN?

Děvčata,
co je výhodnější? Jít po skončení smlouvy na úřad práce nebo na neschopenku až do nástupu na PPM?
Ochrannou lhůtu 180 dní stíhám, pracovala jsem dva a půl roku, teď v září mi bude končit smlouva a přemýšlím, co dělat těch cca 5 měsíců, než budu moct nastoupit na mateřskou - jestli zůstat na neschopence nebo nastoupit na úřad práce.
Předpokládám, že mateřská se bude počítat z mého posledního zaměstnání a ne z podpory v nezaměstnanosti., to bych na tom nebyla finančně zrovna nejlíp.

Vím, že ženy to řeší spíš tou neschopenkou, ale já v tom, že člověk musí být zavřený doma a jenom čekat, jestli nepřijde kontrola, nevidím žádnou velkou výhru. Na druhou stranu, úřad práce bude po mně vyžadovat, abych si aktivně hledala zaměstnání - no a hledejte si zaměstnání, když za pár měsíců ho nebude moct vykonávat...

reynocek
17. črc 2015

Ahoj, tak co je finačně výhodnější Ti asi neporadím. V tom se nevyznám. Ale já byla, než jsem nastoupila na PPM, na Úřadu práce a hned při první schůzce jsem slečně oznámila, že jsem těhotná. Vedla si to i ve své evidenci s přibližným termínem porodu. Takže mě po žádné shánění zaměstnání nevyžadovala, ani mě nikam neposílala, jen jsem docházela asi jednou za měsíc nebo měsíc a půl na schůzku na Úřad práce, jestli se nic nezměnilo a v 8. měsíci už mi jen řekla, ať jí po porodu pošlu mail, kdy se prcek narodil s žádostí o vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Takže z popohánění po pracovních místech mít strach snad nemusíš. Ale samozřejmě záleží, na koho narazíš.

xpila
17. črc 2015

@koordinatorka_odboje Musíš si spočítat, co ti vyjde líp. Pokud nemáš zdravotní problémy, tak ti doktor ani PN nemusí vypsat. A myslím, že na ÚP půjdeš na povinnou schůzku max. jednou za měsíc, jinak nic, protože budou vědět, že jsi těhotná. Kdežto na PN bys byla omezená vycházkami.
Jen teda pokud si nyní vybereš podporu v nezaměstnanosti, tak pak na ni po RD nebudeš mít nárok, kdybys neměla práci...