Děvčata,
co je výhodnější? Jít po skončení smlouvy na úřad práce nebo na neschopenku až do nástupu na PPM?
Ochrannou lhůtu 180 dní stíhám, pracovala jsem dva a půl roku, teď v září mi bude končit smlouva a přemýšlím, co dělat těch cca 5 měsíců, než budu moct nastoupit na mateřskou - jestli zůstat na neschopence nebo nastoupit na úřad práce.
Předpokládám, že mateřská se bude počítat z mého posledního zaměstnání a ne z podpory v nezaměstnanosti., to bych na tom nebyla finančně zrovna nejlíp.
Vím, že ženy to řeší spíš tou neschopenkou, ale já v tom, že člověk musí být zavřený doma a jenom čekat, jestli nepřijde kontrola, nevidím žádnou velkou výhru. Na druhou stranu, úřad práce bude po mně vyžadovat, abych si aktivně hledala zaměstnání - no a hledejte si zaměstnání, když za pár měsíců ho nebude moct vykonávat...
@koordinatorka_odboje Musíš si spočítat, co ti vyjde líp. Pokud nemáš zdravotní problémy, tak ti doktor ani PN nemusí vypsat. A myslím, že na ÚP půjdeš na povinnou schůzku max. jednou za měsíc, jinak nic, protože budou vědět, že jsi těhotná. Kdežto na PN bys byla omezená vycházkami.
Jen teda pokud si nyní vybereš podporu v nezaměstnanosti, tak pak na ni po RD nebudeš mít nárok, kdybys neměla práci...
Ahoj, tak co je finačně výhodnější Ti asi neporadím. V tom se nevyznám. Ale já byla, než jsem nastoupila na PPM, na Úřadu práce a hned při první schůzce jsem slečně oznámila, že jsem těhotná. Vedla si to i ve své evidenci s přibližným termínem porodu. Takže mě po žádné shánění zaměstnání nevyžadovala, ani mě nikam neposílala, jen jsem docházela asi jednou za měsíc nebo měsíc a půl na schůzku na Úřad práce, jestli se nic nezměnilo a v 8. měsíci už mi jen řekla, ať jí po porodu pošlu mail, kdy se prcek narodil s žádostí o vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. Takže z popohánění po pracovních místech mít strach snad nemusíš. Ale samozřejmě záleží, na koho narazíš.