Ahoj, chtěla jsem se zeptat z čeho se vypočítává mateřská? Jen z příjmu HPP, nebo se sčítá veškerý příjem? I z DPP? Děkuji za odpovědi 🙂
@j.a.n.i Ta podmínka je 270 dnů účasti na nemocenském pojištění. A to musí být 2x? Protože na HPP to splňuji, ale na DPP pracuji jen tyto tři měsíce, ale mám tam poměrně vysoký měsíční výdělek. Já jsem totiž na to ptala zaměstnavatele na DPP, ten to ověřoval a sdělil mi, že nárok mám a že se to bude počítat zvlášť. Tak teď jsem z toho jelen... Ty s tím máš zkušenost? Díky za info🙂
Holky prosím, zajímalo by mě, jestli některá nevíte jak to je, když je mateřská nižší než minimální mzda, což je letos myslím 9 000,- někde jsem četla, že když výpočet mateřské nedosáhne do té hranice minimální mzdy ale je nižší, takže pak zaměstnavatel má povinnost doplácet k mateřské peníze tak aby celková částka vycházela na těch 9tis..... zajímá mě to proto, protože mě mateřská z výpočtu vychází na nějakých 7 tis.
@werik153 Ne, to rozhodně pravda není, není žádný důvod, proč by měl zaměstavatel doplácet mateřskou, když s ní nemá nic společného, ale pokud bys měla mateřskou nižší než rodičák, tak si hned od porodu můžeš požádat o dorovnání do výše rodičáku, ale už si čerpáš z těch 220 000,-
@j.a.n.i Ale ano bude...Mám zátěžové povolání, každý den se tahám s těžkýma věcmi, takže na nemocenskou budu muset, né ze zdravotních důvodu ani proto že bych chtěla ale kvůli bezpečnosti...Když mi zaměstnavatel není schopný najít jiné pracovní místo jako náhradní, kde bych netahala těžké věci tak mi musí nemocenskou doplácet 🙂 Tak to to mám zjištěné.
@werik153 To máš pěkně popletený, pokud máš povolání, které lékař posoudí jako rizikové, tak má zaměstnavatel povinnost přeřadit tě na nerizikovou práci se stejným platem a pokud ti takové místo zajistit nemůže, tak ti pak přísluší náhrada mzdy jako normálně vyděláváš. Ale není to nemocenská.
@j.a.n.i
@xpila
Ahoj holky, ještě jsem se chtěla zeptat, těch 280 dní musí být odpracováno, než člověk nastoupí na mateřskou, ale když bych měla pouze 42 dní do předpokládaného porodu, tak byli by podmínky splněny podmínky, kdybych nastoupila na mateřskou 6 týdnů před? nebo to musí být vždy 280 dní a 8 týdnů před porodem( i když nastupuješ na mateřskou později). Děkuji za odpovědi- pomůžou 🙂
Ahoj holky @j.a.n.i @xpila , potřebuji se ujistit - měla jsem teď částečný úvazek (do konce roku 2014 65%, 2015 45%), k tomu v roce 2014 DPČ. K úvazku byly občas i nějaké odměny navíc. Na mateřskou jsem nastoupila teď v půlce dubna, pro sebe jsem si udělala výpočet, že jsem sečetla hrubou mzdu (částky, co byly na výplatní pásce uvedeny jako hrubá mzda a taky základ SZ) za měsíce 4/2014 - 3/2015, vydělila 365, vynásobila 0,7, z čehož mi vyšla nějaká denní částka. Teď ale koukám na účet a výměr mám nižší - vychází to zhruba jakoby tam chybělo to DPČ. Je to možné, že by se v mém případě do té částky nepočítalo? I z něj se přece platilo SZ. Nebo udělali chybu někde na personálním nebo na ČSSZ? Píšu první raději sem, než budu kontaktovat příslušná místa.
Moc děkuji!
@j.a.n.i já jsem ji měla celkem od roku 2011, ale smlouvy vždycky na rok... projekt skončil v prosinci 2014. Ale sociální a zdravotní se mi z toho strhávalo, tak jsem myslela, že se mi to bude počítat i do PPM. Teď koukám, že mi k tomu nedali ani evidenční list (za rok 2013 mi to dali jak na ten část. úvazek, tak i na DPČ) zkusím se obrátit na personální, teď moje pracoviště přebírala jiná paní, tak třeba mohla vzniknout chyba tam... rozdíl je 4000 měsíčně, což není málo ☹
Každopádně moc děkuji za odpověď 🙂
@lenkaor Ze všech zaměstnání ve kterých splníš podmínky pro mateřskou.