Mateřská se počítá je z příjmu HPP nebo i DPP?

lenkaor
20. bře 2015

Ahoj, chtěla jsem se zeptat z čeho se vypočítává mateřská? Jen z příjmu HPP, nebo se sčítá veškerý příjem? I z DPP? Děkuji za odpovědi 🙂

j.a.n.i
20. bře 2015

@lenkaor Ze všech zaměstnání ve kterých splníš podmínky pro mateřskou.

lenkaor
autor
20. bře 2015

@j.a.n.i A jestli jsem to dobře pochopila tak jsou to HPP, a DPP jen nad deset tisíc měsíčně?

jitahh
20. bře 2015

@lenkaor Ano, je to tak, teď jsem si to zjišťovala a může to být DPP i DPČ ale jen v případě, že je to nad 10000 (tzn. že je odvedeno soc. i zdravotní). Takže třeba v mém případě mi budou mateřskou počítat od zaměstnavatele, kde mám HPP a od druhého, kde mám DPP.

lenkaor
autor
20. bře 2015

@jitahh Takže DPP máš nad 10000 měsíčně? Takže se ti to sčítá, tak to je dobré 🙂

jitahh
20. bře 2015

@lenkaor Ano, prý mi bude chodit mateřská prostě nadvakrát - jednou za DPP a jednou za HPP. DPP mám teď za únor , březen, květen, takže i když to jsou jen tři měsíce, tak se to bude počítat. Není to moc, ale mateřskou to prostě zvýší. A každá koruna dobrá🙂

lenkaor
autor
20. bře 2015

Mě to tedy z DPP nevyjde Nemám nad deset tisíc . Takže jen HPP.
@jitahh
@j.a.n.i
Ale děkuji za info 😉

j.a.n.i
20. bře 2015

@jitahh Pokud jsou to jen 3 měsíce, tak se ti počítat nebude, protože tam nesplňuješ podmínky nároku na mateřskou. A kdybys podmínky splnila a počítalo se to, tak mateřská nadvakrát nechodí, platy se sečtou a vypočítá se to z toho součtu.

jitahh
20. bře 2015

@j.a.n.i Aha, tak teď nevím. Mně bylo řečeno, že se mi to počítat bude a že vlastně se to vypočítává z těch dvou základů. To abych se ještě jednou zeptala🙂

xpila
20. bře 2015

@jitahh Je to tak, jak píše @j.a.n.i. Podmínky pro nárok na PPM musíš splnit u každého zvlášť, příjmy se pak sečtou a z toho se počítá výsledná PPM.

jitahh
20. bře 2015

@j.a.n.i Ta podmínka je 270 dnů účasti na nemocenském pojištění. A to musí být 2x? Protože na HPP to splňuji, ale na DPP pracuji jen tyto tři měsíce, ale mám tam poměrně vysoký měsíční výdělek. Já jsem totiž na to ptala zaměstnavatele na DPP, ten to ověřoval a sdělil mi, že nárok mám a že se to bude počítat zvlášť. Tak teď jsem z toho jelen... Ty s tím máš zkušenost? Díky za info🙂

jitahh
20. bře 2015

@xpila No tak to je výborné... Já prostě nechápu, proč pověřené osoby nejsou schopny sdělit správné informace. To aby se člověk ptal raději na třech různých místech??? Ach jo, jsem si říkala, že se to alespoň trochu zvedne.

xpila
20. bře 2015

@jitahh Kdo je podle tebe "pověřená osoba"?

jitahh
20. bře 2015

@xpila Myslela jsem to obecně🙂 Člověk se na něco ptá a toto je mu řečeno a pak je to jinak. Ptala jsem se naší ekonomky a personalistky, která tyto věci řeší. Ta mi sdělila, že nárok mít budu.

xpila
20. bře 2015

@jitahh Tak třeba neměla všechny informace nebo to prostě nepochopila. Nebylo by to poprvé.

j.a.n.i
20. bře 2015

@jitahh Ale ani ekonomka, ani personalistka mateřskou neřeší a nepočítá, takže o tom nemusí vědět vůbec nic... není to její obor.

werik153
21. bře 2015

Holky prosím, zajímalo by mě, jestli některá nevíte jak to je, když je mateřská nižší než minimální mzda, což je letos myslím 9 000,- někde jsem četla, že když výpočet mateřské nedosáhne do té hranice minimální mzdy ale je nižší, takže pak zaměstnavatel má povinnost doplácet k mateřské peníze tak aby celková částka vycházela na těch 9tis..... zajímá mě to proto, protože mě mateřská z výpočtu vychází na nějakých 7 tis.

j.a.n.i
21. bře 2015

@werik153 Ne, to rozhodně pravda není, není žádný důvod, proč by měl zaměstavatel doplácet mateřskou, když s ní nemá nic společného, ale pokud bys měla mateřskou nižší než rodičák, tak si hned od porodu můžeš požádat o dorovnání do výše rodičáku, ale už si čerpáš z těch 220 000,-

werik153
22. bře 2015

@j.a.n.i Já jsem to popletla, není to doplatek na mateřskou ale na rizikové těhotenství, že mi bude muset zaměstnavatel doplácet do výše mého platu, jelikož na svojí pozici nebudu moct zůstat a jiné místo pro mě nebude...jsem to trošku otočila ....ale díky

j.a.n.i
23. bře 2015

@werik153 Pokud si šla na nemocenskou, tak ti nikdo nic doplácet nebude.

werik153
23. bře 2015

@j.a.n.i Ale ano bude...Mám zátěžové povolání, každý den se tahám s těžkýma věcmi, takže na nemocenskou budu muset, né ze zdravotních důvodu ani proto že bych chtěla ale kvůli bezpečnosti...Když mi zaměstnavatel není schopný najít jiné pracovní místo jako náhradní, kde bych netahala těžké věci tak mi musí nemocenskou doplácet 🙂 Tak to to mám zjištěné.

j.a.n.i
23. bře 2015

@werik153 Tak to máš zjištěné blbě... ale můj problém to není, překvapená budeš ty, že budeš mít jen nemocenskou a konec.

summ
1. dub 2015

@werik153 To máš pěkně popletený, pokud máš povolání, které lékař posoudí jako rizikové, tak má zaměstnavatel povinnost přeřadit tě na nerizikovou práci se stejným platem a pokud ti takové místo zajistit nemůže, tak ti pak přísluší náhrada mzdy jako normálně vyděláváš. Ale není to nemocenská.

lenkaor
autor
8. dub 2015

@j.a.n.i
@xpila
Ahoj holky, ještě jsem se chtěla zeptat, těch 280 dní musí být odpracováno, než člověk nastoupí na mateřskou, ale když bych měla pouze 42 dní do předpokládaného porodu, tak byli by podmínky splněny podmínky, kdybych nastoupila na mateřskou 6 týdnů před? nebo to musí být vždy 280 dní a 8 týdnů před porodem( i když nastupuješ na mateřskou později). Děkuji za odpovědi- pomůžou 🙂

xpila
8. dub 2015

@lenkaor Je to 270 dní a je to před nástupem na PPM - termín si určuješ sama 8-6 týdnů před datem porodu.

lenkaor
autor
8. dub 2015

@xpila no vidíš já se přepsala, ale děkuji za info.
Jsem ráda, že když člověk potřebuje poradit, někdo kdo se v daném tématu vyzná- poradí. Děkuji 🙂

hany_bany
13. kvě 2015

Ahoj holky @j.a.n.i @xpila , potřebuji se ujistit - měla jsem teď částečný úvazek (do konce roku 2014 65%, 2015 45%), k tomu v roce 2014 DPČ. K úvazku byly občas i nějaké odměny navíc. Na mateřskou jsem nastoupila teď v půlce dubna, pro sebe jsem si udělala výpočet, že jsem sečetla hrubou mzdu (částky, co byly na výplatní pásce uvedeny jako hrubá mzda a taky základ SZ) za měsíce 4/2014 - 3/2015, vydělila 365, vynásobila 0,7, z čehož mi vyšla nějaká denní částka. Teď ale koukám na účet a výměr mám nižší - vychází to zhruba jakoby tam chybělo to DPČ. Je to možné, že by se v mém případě do té částky nepočítalo? I z něj se přece platilo SZ. Nebo udělali chybu někde na personálním nebo na ČSSZ? Píšu první raději sem, než budu kontaktovat příslušná místa.
Moc děkuji!

j.a.n.i
13. kvě 2015

@hany_bany No, jednak záleží jak byla ta DPČ dlouhá a kdy skončila a pak taky jak byla přesně formulovaná smlouva... u DPČ je to s nárokem na mateřskou složitější, takže to pravděpodobně opravdu bude bez ní, ale je dost dobře možný, že to tak bude správně.

hany_bany
13. kvě 2015

@j.a.n.i já jsem ji měla celkem od roku 2011, ale smlouvy vždycky na rok... projekt skončil v prosinci 2014. Ale sociální a zdravotní se mi z toho strhávalo, tak jsem myslela, že se mi to bude počítat i do PPM. Teď koukám, že mi k tomu nedali ani evidenční list (za rok 2013 mi to dali jak na ten část. úvazek, tak i na DPČ) zkusím se obrátit na personální, teď moje pracoviště přebírala jiná paní, tak třeba mohla vzniknout chyba tam... rozdíl je 4000 měsíčně, což není málo ☹
Každopádně moc děkuji za odpověď 🙂

j.a.n.i
13. kvě 2015

@hany_bany Napadl mě blbý dotaz 🙂 a dávala si 2 žádosti o PPM?

j.a.n.i
13. kvě 2015

@hany_bany Plus pak ještě záleží na formulaci té DPČ, jak to tam máš řešené s hodinami a platem?