Lékařky - radiologie. Jak vnímáte tento obor?

zuzanin
11. bře 2025

Ahoj, před rokem se zde jedna slečna svěřila, že se jako pediatr necítila úplně dobře.
Jsem v podobné situaci a budu ráda za jakoukoliv radu. Za dva týdny mi bude 28 a mám za sebou pouze pár "zbytečných" koleček. Jsem vlastně nepoužitelný absolvent s tříletým zpožděním (z různých důvodů - od meziročníku přes nemoc po vybarvení se bývalého partnera po osmi letech vztahu).

Po nástupu na internu mi bolestně dochází, že to opravdu není pro mne. Jsem introvert, teorie mě vždy bavila, ale praxe se absolutně neslučuje s mojí náturou. Trpím já a potenciálně časem i pacienti.

Už několik měsíců pokukuju po radiologii, kterou jsem i měla v užším výběru na konci školy. Bála jsem se tehdy, že by mě mrzelo klasickou kliniku ani nezkusit.

Jak vnímáte obor radiologie? Rozhodly byste se pro něj vy nebo vaši známí znovu? Jak je to finančně?

Díky a přeji hezký den 🍀

levandule_k
11. bře 2025

Nejsem ze zdravotnictví. Vidím to kolem sebe poměrně často, že lidí mění obor, protože je jejich práce nenaplňuje, potřebují vyšší příjem, pracovat flexibilněji atp.

Intuitivně bych řekla, změň obor, přijde mi, že ti interna nesedí dle toho, co píšeš.

Někdy v životě musíme vyzkoušet kudy cesta nevede.

PS Určitě bych to nebrala jako prohru, že měníš obor.

drep
11. bře 2025

Myslím, že radiologie je skvělý obor a kdybych si znovu vybírala, byl by jedním z těch, co bych zvažovala. Jsem v terciární nemocnici, takže můj pohled je tím zkreslený, ale přijde mi úžasné, kolik je možností. Máme lidi, co jsou prostě skvělí diagnostici a jejich schopnost odečíst MR je neuvěřitelná. Máme lidi, co se nejvíc zaměřují na CT navigovaný intervence, na RFA, biopsie, drenáže (co bychom si bez nich my na áru počali!), máme skvělý tým intervenčních radiologů (a zase, když vidím, kam se ta intervenční posunula za necelých 15 let mý praxe od “občas koil výdutě” po desítky mechanických embolektomií a “jasně že vám krvácení do střeva ošetřím”), ale zároveň když to člověka vyšťaví, kde dělat sona nebo popisova ct do privátu. Máš mnohem míň interakcí s pacienty a jejich rodinami, což je často na medicíně to úplně nejnáročnější. Obecně lidi potřebují tebe a ne ty je (ahoj, prosím, nějaká šance, že bych si udělal dneska ještě ct toho, který potřebuje můj pacient/moje teta a kam ti můžu donést kávičku?), furt se někoho nedoprošuješ jako my klinici. A s trochou štěstí popisuješ někde v klidu, furt na tebe někdo nemluví. Ale taky nutno říct, že tam máš situace s velkých stresem a nutností rychlých soudů (polytrauma, iktus atd). A plus jejich služby jsou podobně pekelné jako ty naše
Jinak změnám oboru fandím, já to udělala taky a odešla jsem z mý vysněný neurochirurgie na “podřadný” áro a dodneška se směju, když doma stříhám manžela, že je to sestřih “dekompresivní kraniektomie”, který jsem se naučila na sále😀
Držím palce, život je moc krátký na to, abys dělala něco, co tě netěší! Ale zároveň jen počítej s tím, že začátky jsou fakt strašně těžký a často strašně neuspokojivý a že chvíli trvá, než se člověk v oboru utřepe.

drep
11. bře 2025

A ještě jedna věc, ber to jen jako zamyšlení. Já jsem taky introvert, ne-exhibicionista, nerada jsem středem pozornosti, nemám rád nečekané/neovlivnitelné situace, přesto jsem na áru šťastná. Protože tu práci už dneska umím, věci očekávám, v nepřehlednch situacích se umím díky praxi a znalostech rychle zorientovat. Říkám to proto, že mladá jsem byla nekomfortní skoro furt. Vadila mi komunikace s pacientem, protože mě to nikdo nikdy neučil, protože jsem na některý otázky neznala odpověď, protože jsem si neuměla poradit s potížisty. Vadily mi nepřehledné situace, protože jsem je neuměla sama rozklíčovat a vyřešit, protože jsem byla sama vyděšená a ještě jsem měla vést tým a uklidňovat pacienta. A tohle se změnilo tím, že jsem se to naučila a že mě to naučili. Říkám to proto, že často mnooohem důležitější než konkrétní obor je dobrý výběr konkrétního pracoviště, který funguje a kde se nebudeš dostávat do situací, které nemáš šanci umět sama vyřešit

pinkninja
11. bře 2025

@zuzanin Myslim, že radiologie je skvělý obor! Progresivní, flexibilní (pokud se k tomu dopracujete), akční (nemusí být). Pacientu moc neuvidíte a když, tak z rychlíku…😉
Když je lékař šikovný, může se věnovat intervencím. Případně Vás osloví MR, CT, UŽ nebo MG. A jak píše @drep, jednoho krásného dne s tím ve špitále seknete, koupíte si dobrej počítač (někde Vám ho i šoupnou) a připojení a můžete popisovat z chalupy, ráno, večer nebo v noci… 😉👍🏻

petulkadodo
11. bře 2025

@zuzanin Kromě radiologie zkus kouknout na nukleární medicínu. Je to malý obor plný introvertů. Jsou rádi za každého nového lékaře. Navíc pro ženu do budoucna bonus - klasická pracovní doba bez služeb.

neomenia
11. bře 2025

Radiologie je super. A byla bys nepostradatelná. S lidmi
bys mluvila omezeně... Zvažovala jsem jí taky, ale jsem na to " blbá", viděla jsem vždy jen šedivá- bílá - víc šedivá, hehe 😃 tak jsem šla cestou pediatrie a pro introverta jako já je to záhul. Máminy mluví, mluví, děti brečí....Nicméně našla jsem si v tom to svoje a svůj systém a jde to dobře a vlastně je to fajn.

alubif
11. bře 2025

@petulkadodo nuklearka je pro asociály 😊. Ale pohotovější obor neznám. Minimum telefonátů s kolegy. Akutního tam nic nehrozí, kontakt s pacientem v podstatě nulový. Služby žádné a v podstatě se dá dělat i z domu.

zuzanin
autor
11. bře 2025

Wow, tak takovou odezvu jsem vůbec nečekala. Moc děkuji, hned se mi lépe dýchá 🙂

knuffel
11. bře 2025

Já bych teda měla trochu jiný zvědavý dotaz. Jakým způsobem do těchto popisovacích oborů už promlouvá AI? Používáte ji?

alubif
12. bře 2025

@knuffel zatím jsme ve fázi testování a sbírání dat pro firmy, aby ji co nejlépe vychovali. Máme u prostých snímků na vyzkoušení od druhé firmy, ta první nestála za nic, od druhé funguje velmi dobře , hlavně na fraktury, plíce už umi líp než ta první, ale pořád bojuje s rozeznáváním plicního edému a infiltrátu.
Na prsach funguje velice dobře. V některých zemích už se uvažuje relevantní jako druhé čtení. V ČR zatím ne.
Ostatní zobrazovací metody jsou zatím v plenkách. U MR vykazuje extrémní chybovost.
Pořád je ale nadřazený lékař. Ale vím o jedné nemocnici, kde ve službě používají jen AI k popisu prostých snímků, z důvodu personální krize.

knuffel
12. bře 2025

@alubif To poslední mi přijde takové děsivé, fakt tam za mě stejně musí být člověk, který tomu rozumí, asi bych se nechtěla dát všanc jen nějakému generátoru náhodných odpovědí - to je přehnané, ale zatím je to tak, že co neví, to si vymyslí...
Díky za odpověď, myslím si, že zrovna v tomhle oboru má AI velký potenciál, ale jak říkám, chce to i toho odborníka.