Jak na zaměstnavatele, který neposlal podklady pro PPM?

gosa22
12. srp 2015

co dělat, když se zaměstnavatel chová laxně, neposlal podklady na SSZ a účetní střídavě bere a nebere telefon a vymlouvá se...existuje nějaký zákon nebo způsob, jak ho přinutit?
on to "má na háku" a já jsem bez prostředků, na které mám nárok ☹

misimisi
13. srp 2015

Oficiálně nevím, ale tak asi bych tam zašla osobně, a funěla paní za krk, než to dovyplní, a pak bych to odeslala vlastnoručné. V tom vedru to asi nepůjde, ale plačící mimčo v kanclu by ji taky mohlo popohnat. ☹

j.a.n.i
13. srp 2015

@gosa22 No, zákonji ukládá povinnost to vyřídit neprodleně, ale žádné sankce neuvádí... ale buď jak píše
@misimisi nakýblovat se ji do kanceláře a počkat si na vyplnění papíru a pak si to na OSSZ poslat sama nebo kontaktovat OSSZ, oni taky mohou zaměstnavatele prudit a to většinou zaměstnavatelé nemají rádi, neb jim mohou udělat kontrolu.

terez27
13. srp 2015

Já to taky řešila přes ossz,zavolala jsem tam,zeptala se jestli už mají podklady a když řekla,že ne,tak jsem ji poprosila aby tam zavolala,ze na moje výzvy nereagují a zabralo to.Oni někteří zaměstnavatelé,resp.účetní jsou výborní.Mne například ten stejný zaměstnavatel ještě neodhlasil že zde.poj....výpověď jsem dávala loni v rijnu🙂

gosa22
autor
13. srp 2015

díky všem, zkusím všechno, je hrozný, jak jsou lhostejní ☹ člověk zůstane bez prostředků...to jsem tak poctivě odhlásila RP na ÚP, kdybych to věděla, normálně bych si to drze nechala posílat a pak jim to vrátila, až by mi SSZ poslala peníze, ale aspoň bych nebyla úplně bez peněz 😒

verdos
13. srp 2015

Ještě je možnost řešit přes inspektorát práce (bývaly při ÚP, ale už jsem 4 roky mimo pracovní proces). Můžou poradit, naběhnout do firmy na kontrolu, atp... 🙂.

brokovich
13. srp 2015

Oblastní inspektoráty práce (OIP) NE, ty tam nemají ŹÁDNÉ kompetence, nemají s pojištěním nic společného. Kontrolní i sankční kompetence v této oblasti má správa sociálního zabezpečení. 😉 .

verdos
13. srp 2015

@brokovich Vy tam pracujete/pracovala jste? Mně byli schopní poradit skoro se vším, spoustu věcí vyřešili. Mají kompetenci kontrolovat plnění všech předpisů, které se zaměstnavatelů týkají. Toto tam tedy spadá také, nebo ne?
Jinak když jsem kontaktovala OSSZ ze stejného důvodu já, jen si mě přehazovali jako horký brambor, musel zasáhnout můj manžel přímo u zaměstnavatele (já už tou dobou měla po porodu a marně čekala na peníze již za 2 měsíce)... Takže tak. Ne vždy je OSSZ řešením. Řekla bych, že vždycky je to o lidech, což asi není pro nikoho úplná novinka ;).

brokovich
13. srp 2015

@verdos Kompetence OIP ani SSZ nijak nesouvisí s tím, kde já pracuji či kde jsem pracovala. SSZ je v tomto případě jedinou ze zákona kompetentní institucí, viz zákon o nemocenském pojištění.

(Samozřejmě je OIPu ke cti, že vám tam poradili "skoro se vším", oni vám tam poradí i třeba ohledně mateřské či podpory v nezaměstnanosti, když tam bude někdo, kdo ty zákony zná a chce se vám nad rámec svých povinností věnovat, ale v kompetenci OIPu to není.)

Jak říkám, ať se tazatelka s daným problémem (nejlépe písemně, nějaké neprůkazné osobní kontakty a telefonáty jsou o ničem) obrátí na SSZ.

verdos
13. srp 2015

@brokovich Ok, mám jiný názor, ale to nevadí. Můžu tedy pro úplnost poprosit o přesnou informaci, kde je napsané, že nikdo jiný než SSZ nemá právo řešit, že zaměstnavatel neplní svou povinnost a nepošle podklady k PPM? (je mi jasné, že takto to tam uvedené není, jde mi čistě o místo, kde je ta informace ať se tím nemusím prokopávat celým). Protože z toho, co vím já, to neplyne. Můžete kdyžtak do pošty, pokud by Vám to připadalo moc off-topic...
Každopádně zakladatelce přeji, ať se to co nejdříve vyřeší.

brokovich
13. srp 2015

@verdos Nepřijde mi to off topic, pokud předpokládáme, že problém je, že zaměstnavatel neposlal na SSZ podklady týkající se jejího pojištění ze zaměstnání. Pokud je problém s něčím jiným, ať kdyžtak tazatelka upřesní. Mrkněte do části Odpovědnost, sankce a správní delikty zákona o NP. Tam je to myslím jednoznačné. OIP pokud takový podnět dostane, postoupí ho stejně na správu pro věcnou nepříslušnost. Jinak zákony jsou, pokud jde o věcnou příslušnost, koncipovány pozitivně, tedy co daný správní orgán v kompetenci má, nikoliv co v ní nemá.

verdos
13. srp 2015

@brokovich Právě proto mi nesedělo a nesedí, co jste napsala ;). Nevadí...

brokovich
13. srp 2015

@verdos Nechápu. A co myslíte, že řeší tazatelka za problém jiného než toto?