Dobrý den, najde se tu nekdo kdo se orientuje ve vecech kolem DPČ?
V lednu mi končí rodičák. Ted pracuji na dpč a mam možnost tam zůstat ale zase jenom na dpč. Jak to pak funguje co se tyka zdravotniho, socialniho? Musim/mam se hlasit na urad prace? Nejake informace jsem nasla ale si protireci… pani na urade (oddeleni rodicovske) mi nevedela poradit … Dekuji za normalni odpovede a rady, pripadne kam se jit zeptat abych se dopracovala k tomu, jake mam povinnosti?
Jestli si chces zvysit pocet hodin, tak trvej na zkracenem uvazku. At je to klasicky pracovni pomer. Pro tebe to bude mit pri stejnem mnozstvi odvedene prace jen same vyhody:
- jistota, ze dostanes praci v domluvenem rozsahu - tj. ze napr. 60 hodin budes mit jisty, tzn. ze muzes pocitat s jistou mzdou. Kdezto u DPC ti zamestnavatel praci dava, jak on potrebuje s tim, ze prednost dostavaji vzdy uvazky. U DPC je ten pocet hodin variabilni, a tim padem i ta mzda. Praci prescas u uvazku je normalne proplacena.
- pri uvazku mas narok na dovolenou. Tj., abys mela jistou mzdu, na kterou jsi zvykla a kterou potrebujes, tak si nemusis nadpracovavat hodiny ve zbyvajici polovine mesice jako u DPC. Tzn. ze 14 dni dovolene u uvazku si odpracujes napr. jen 30h a zbytek 30 h, se ti zapocita jako proplacena dovolena. A fond hodin splnis. Takze mas opravdu dovolenou.
Nevyhody jsou, ze i ty se zamestnavateli zavazujes, ze ten pocet hodin odpracujes, tudiz uz neni tak snadne rict - "hele, onemocnelo mi dite, musim zustat doma". A tim to konci. U uvazku si musis vyrizovat oficialni potvrzeni, OCR, PN a podobne veci.
Tak zvaz, co je pro tebe vyhodnejsi. Jak pise @j.a.n.i , od urcite castky a poctu hodin rocne se odvadi zdravotni a socialni a dane uplne stejne jako u uvazku.
@exbordelar dekuji, tam kde jsem jsou jenom plne uvazky, na skraceny tam nikto nepracuje a menit to nechteji… bud dpc nebo nic… takze aspon neco nez si neco poradne najdu nebo budou deti vic samostatne…
Ted chodim cca na 60-70 hodin mesicne, nejake zdravotni a socialni mi odchadzi ale nevim, jestli to bude stejne i po skonceni rodicaku nebo se to nejako navysuje pak? Mesicne si v cistem vydelam vic nez 8 000 kc
No, asi takhle, co se zdravotního a socialniho týká, tak u dpc nad 4000 je to stejny jako u pracovniho poměru, akorát mas menší jistoty.