Dobrý den,
Nastoupila jsem v půlce prosince jako pedagog do MŠ a jsem nyni ve zkušební době. Ted jsem onemocněla tak jsem na neschopence, zaroven v MŠ zacinaji od zítřka vánoční prázdniny. Otázka je, mam narok na placenou dovolenou v době tech prázdnin kdyz jsem ve zkusebce? Jde mi o to zda je lepší si ponechat nemocenskou po dobu tech prazdnin abych měla vůbec nějaké peníze nebo si ji zrusit s tim ze budu mit ty prázdniny zaplacený od zaměstnavatele a nebudu mit tim padem min penez kvuli té nemocenské. Nevíte nekdo prosim jak to je? Dekuju.
@zemoska1503 tomu rozumím, jde mi o to, ze i kdybych pracovat chtela tak jakoby nemuzu kdyz je zavreno takze to neni tak ze bych si tu dovolenou chtela vybirat sama, ale prostě ji mit musim jestli mi rozumíte, takže nevim jak je to v téhle situaci kdyz o tu dovolenou ani nežádám zda mi bude ta doba proplacena. Kdyby ano, bylo by pro me samozřejmě finančně výhodnější mít zaplacené plně vsechny ty dny prazdnin od zaměstnavatele nez mit min penez ted z te nemocenské
Prosím Vás, a vy nemáte v té školce ředitelku, která by vám na toto odpověděla lépe, než my?
A MŠ nemá prázdniny. Má jenom přerušený provoz, takže pokud byste nutně chtěla, můžete se s tou ředitelkou domluvit na náhradní nepřímé práci.
@coops rozumím, ale i přesto, ze je MŠ zavřena, tak to nemění nic na tom, ze nemáte žádnou dovolenou, kterou byste si mohla vybrat. Můžete jít na neplacené volno. Případně si po domluvě se zamestnavatelem vyčerpat dovolenou na rok 2024, ale tam bych se bála, ze vám zase vznikne stejná situace a dovolená nevyzbyde do konce roku 2024. A nedej bože abyste chtěla ukončovat pracovní poměr. To pak budete mít dovolenou přečerpanou a bude se vám srazet z platu.
@zemoska1503 a neni uzavreny provoz spis prekazka v praci na strane zamestnavatele nez aby vymyslela carovani s dovolenou?
@tereza0111, @zemoska1503, @mollyweasley Taky to tak vnimam, překážka na straně zaměstnavatele, ja si to volno nevymýšlim 😅, ve smlouvě mam psanych 7 týdnů dovolene a to jest vánoční prázdniny, jsrni, podzimni a pak mesic v létě ale prostě nevim jak je to s tim kdyz jsem tam nově. Zaměstnavatele jsem se ptala jestli si mam tu neschopenku nechat i přes prázdniny a odpoved byla neschopenku si nechej dokud nebudes zdrava, aspon nebudes muset cerpat dovolenou na vánoční prázdniny. Tak to fakt nechápu, jsem z toho zmatená.
@coops Hele, já bych to viděla tak - buď by sis musela vzít neplacené volno (což asi nechceš,když řešíš peníze) nebo dovolenou z příštího roku (nemusí Ti ji dát, je to na dobré vůli zaměstnavatele a jeho důvěře v to, že jim tam ještě vydržíš nějakou dobu). Takže bych si asi nechala neschopenku. Záleží taky, jaké máš plány na vánoční prázdniny, jestli nechceš/nepotřebuješ někam odjet nebo tak, pak bys byla omezená vycházkama.
Pokud jste nastoupila v polovině prosince, tak vám nárok na dovolenou pro letošní rok nevznikne. Na vznik nároku na dovolenou je potřeba splnit dvě podmínky - dopracovat 4nasobek týdenní pracovní doby a pracovní poměr musí trvat minimálně 28 dni.