Často nemocné děti a práce. Jak to řešíte vy?

lusinek12
11. čer 2024

Dobry den
Maminky jak to resite vy kdyz mate casto deti nemocne a prace... ja byla pul roku doma pac mi v byvale praci neprodlouzily smlouvu pani mi rekla narovinu ze jsem casto doma na ocr byla jsem.doma pul roku a deti zdrave jen co jsem nastoupila do prace mala zacala byt nemocna chlap sni tedy byl doma jenze ja tam vydrzela 3 dny a pak se mi naskytla lepsi prace tak jsem nastoupila jinam jenze pak zacala druha tak jsme se s chlapem stridaly ja byla jeden doma pak si musela hodiny nadelat a pak chlap kamoska co byla doma na neschopence
. Jenze za par zacala zase druha tak uz jsem mela na ocr... je to asi tyden co chodim do prace a opet zacala starsi ma.horecky a stezuje si na bolest v krku bojim se ze to bude angina a to mam jeste naplanovany zakrok s malou do pardubic takze jsem.nahlasila.ze budu vic jak ryden doma na ocr... jenze jsem stale ve zkusebce ad se snazim sebe vic abych nebyla tak casto doma tak stejnak musim chlap nemuze byt doma porad babicky zadne jedna bydli daleko a ta je non stop v praci a druha ta uz hlidaci bouzel neni.. bojim se zr opet prijdu o praci uz mi vedouci jednou rekla pokud budu casto doma s detmi tak se spolu rozloucime.. kdybych aspon nejak zvladla tu zkusebku ale ve zkusebce na ocr snad uz po 3 nwm mam z toho blby pocit.. ze tam asi dlouho nebudu..
.

barulina
11. čer 2024

Holt to je uděl, ale přejde to a uteče to jak voda. Jinak na podporu imunity Imunoglukan a já dávám ještě cumlaci Vít.D

95newmommy2020
11. čer 2024

Myslím, že ve zkušebce by pro tebe OČR mělo být tabu, jste na ty děti přece dva. Předpokládám, že muž ve zkušebce není.

tridvajedna
11. čer 2024

@95newmommy2020 to se fakt snadno říká, ale když máš malých dětí víc a ty nemoci si předávají, tak bez pomoci prarodičů nebo nějaké placené chůvy se podle mě nedá obejít. I manžel musí přece do práce, ne ve všech profesích si může dovolit vzít na 3 týdny z měsíce dovolenou/OČR.
Napadá mě volit práci s hodně flexibilní dobou, kdy bys pracovala, když manžel dorazí z práce nebo si plánovat noční směny, víkendy...

niki1107
11. čer 2024

Ahojky, asi neporadím, ale za mě - tohle řeším v hlavě dost dlouho, za cca týden mi končí regulérní rodičovská dovolená, v práci, ve které jsem pracovala před dětma, jsem dala výpověď (denní dojíždění cca 90km) a přestože jsme se s manželem domluvili, že budu hledat práci od září, až bude mladší ve školce, tak už nějakou dobu hledám, zkouším..A jedno vím jistě, nehledám práci na HPP, je to těžce skloubitelné s prací manžela, takže za mě najít si práci na zkrácený úvazek, kdy bude reálné se případně střídat, když děti lehnou (ty například na ranní, manžel na odpolední) a aby to byla práce s delší "otevírací dobou". Já před dětmi pracovala jako vedoucí v obchodě, nyní hledám práci prodavačky (teď kariéru nebuduju) a samozřejmě tam, kde větší možnost flexibility směn...Ale zase chápu, že každý pracuje v jiném oboru a není to možné. Ale i já jsem se prostě musela tak trošku obětovat, protože jinak to nepůjde. Jsme na vše s manželem sami, hlídání nulové. Je mi jasný, že paragraf ze zákona sice možný je, ale znám realitu, proto volím tuto cestu férovou pro obě strany. Přeji hodně štěstí 👍🙂

drep
11. čer 2024

@tridvajedna já souhlasím s
@95newmommy2020
Ve chvíli, kdy je autorka ve zkušebce, tak má jít očr jasně za manželem, je to taky rodič dětí. A že si nemůže dovolit mít 3 týdny z měsíce očr? To asi ta žena, ne? Moji kamarádi třeba chodí na očr každý s jedním dítětem, ona s mladší (bere na ni ještě RP) a on se starším (právě proto, že pracují oba, tak aby ona nebyla bita tím, že je furt doma).

kristyn86
11. čer 2024

@95newmommy2020 Lehce se to rekne,ale ne vzdy to jde. Ja jsem se nastesti vracela do sve puvodni prace,takze jsem zkusebku nemusela resit. Ale po mesici dostala dcera nestovice,takze s ni doma 14 dni a pak je mel syn,takze dalsich 14 dni. Bohuzel se nam financne vic vyplati,kdyz chybim ja. Manzel vydelava o hodne vic a ucty se z neceho platit musi. Nevim,jestli bych to riskla ve zkusebce,to je pravda. Ale pochopeni pro to mam. Jinak my se s manzelem stridame dle situace. Kdyz je jen nachlazeni,manzel muze byt na homeoficu. Kdyz je neco vaznejsiho,s horeckama atd,jsem doma ja. Protoze je pravda,ze bych podzim-zima byla doma velmi casto,protoze nemoci si u nas predavaji...

michelle_01
11. čer 2024

Po rodičáku jsem nastoupila do nové práce a první 3 měsíce jsem nebyla ani den na očr. Musel být doma s malým prostě manžel, protože zkušebka. Pak střídačka s manželem, krytí home officema oba a od září mám asi 9 dní na očr. Matka po mateřské, upřímně chtělo to od šéfa velký risk vzít mě a ne bezdětnou žábu. Pokud se s manželem střídat nedá, kamarádka, chůva, výměna směn, víc neporadím. Max vitamíny a vydržet.

lusinek12
autor
12. čer 2024

@95newmommy2020 noo ono se to rekne ale jakou praci si mam hledam chlap rano na 7 odjede donprace odvede teda jeste deti a pak se vraci az vecer je zednik a dela sam na sebe takze tim ze je doma tak je doma zadarmo a prichazi o penize.. jak jsem mu dneska rekla je hezky ze byl doma 2dny s holkou ale stale mi to nic neresi pac ja oz zitra pujdu opet na OCR a budu sni doma tyden.. snazi se byt take doma ale max tak den dva a nic mi to neresu uz kvuli tomu ze jsem casto doma s detmi jsem prisla o dve zamestani ted jsem uz rekla ze mi musi pomoct ze to sama nedam ze takhle si zadnou praci neudrzim

miryp
12. čer 2024

Buď se musí zapojit oba rodiče stejnou měrou, nebo si musíte sehnat nějaké hlídání a nebo se musíš rekvalifikovat na pozici, kde je možný home office. Mě zachraňuje to, že pracuji v advokacii a je vlastně jedno, jestli pracuji z domova nebo z kanceláře. A to mě poslední tři roky, kdy jsou děti věčně nemocné, zachraňuje. Chodit do práce, která se dá dělat jen v sídle zaměstnavatele, tak už ji asi nemám. Děti jsou od podzimu do jara ve škole týden dva a pak až tři týdny doma, protože mají špatnou imunitu a stačí jim ve třídě jeden nemocný spolužák a hned to chytí, ale zatímco spolužák je z toho venku za pár dní, naše děti si odkroutí 3 týdny pekla...

exbordelar
12. čer 2024

Me napada, ze jestli je tvuj muz zednik OSVC, tak si sam urcuje, jake bere zakazky a kdy. V tvem pripade bych se nechala zamestnat na 0,5 na smeny, kde muzes delat i nocni. To je mesicne cca 6-8 dvanactek, z toho pulka (4 smeny) nocni a pulka (4 smeny) denni. Tj. ze by ctyri dny v mesici manzel nepracoval, nebo je doma vyuzil treba k dodelavani ucetnictvi. V noci budes mit hlidani zajistene (manzel). Kdyz budou decka nemocne, tak to holt jednou za cas prezijes, ze nepujdes po nocni spat, a ty ctyri dny v mesici, kdy pujdes na denni, budes mit jistotu, ze kdyby cokoliv, je doma muz.
V praxi bych to udelala tak, ze on by napr. v pondelky a vikendy nebral zakazky a tyto dny bys svemu zamestnavateli "nabidla", ze ti tam muze hodit denni, nocni prakticky kdykoliv.
Takhle nejak podobne to pytlikujeme my, jelikoz take nemame zadne hlidani, ale do prace se chodit musi... za dobu, co mame deti, jsem byla na OCR jednou. Vyhoda smen je i ta, ze mas vic volna a kdyz potrebujes, tak se daji ty sichty s nekym vymenit a nemusis kvuli tomu placat dovolenou nebo chodit na paragraf.
V kazdem pripade bud fer ke svemu zamestnavateli a rekni mu, v jake jsi situaci (male deti, zadne babicky). Hrozne se vyplati jednat na rovinu, dockas se mnohem vstricnejsich gest. Vlastni zkusenost.
Drzim ti palce, my mamy to v tomhle proste nemame jednoduche, ale kdyz se chce, tak se to nejak udelat da 🙂

bledulka84
12. čer 2024

@lusinek12 tak pokud dělá na sebe a ještě zedničinu, tak proč nedělá dle domluvy se zákazníky práci odpoledne nebo víkendy, než se situace srovná?

lusinek12
autor
12. čer 2024

@bledulka84 ja upromne nwm narovinu spis kdyz se stane to se deti opet marodi tak se pohadame kdo bude doma zeptam se ho jestli muze tak hnedka na me zvisi hlas ze asi ma zakazku nemuze byt doma ze to musi dodelat takze opet to pada na me... doma je max den dva a uz proste musi do prace dela od rana 7 do jak kdyz nekdy fo 14 nekdy do 15 nekdy je celej den v praci nekdy se vracii az pozde domu.. s chlapem je tezka domluva kdyz jsem dlouho nemohla najit zadnou praci tak jsem mu rikala ze budu muset na smeny ze proste ranni nemohu sehnat tak jsme se chytli ze nemuze ze to nebude stihat a nevi atd.. az pak sam uznal se proste budem muset to nejak zvladnout ale pak ja si nasla ranni sice dojizdim ale mam praci... ano tim ze je na ovc tak si urcuje sam nekdy i zustane doma kdyz je hodne unaveny... a kdyz chce tak si to zaridit umi ale nekdy si rikam ze spis doma nechce byt cely tyden tak se radsi semnou rozhada aby mi zavrel hubu a proste nemuzu. chapu kdyz je doma ze z toho nic nema a je doma defakto zadarmo ale rikam si mame deti spolu tak proc bych to mela pokazde odnaset jen ja.. v byvale praci jsem automaticky zustala doma ani se neptala muzes nemuzes proste jse to neresila ale byla jsem behem pul roku kazdy mesic doma tak jsem i v praci skoncila.. a uz mi pak smlouvu neprodlouzily ze jsem porad doma..

:(

lusinek12
autor
12. čer 2024

@lusinek12 takze jen posloucham ze on prichazi on penize ze on je doma zadarmo.. a pak to mam denne na taliri ze kvuli tomu ze musel byt doma ze prisel o kolik tisic... takze asi tak.. :/

ninive211
12. čer 2024

Ve zkušebce, pokud si chceš udržet práci, tak holt na OČR chlap, i kdyby to bylo pro vás bylo finančně nevýhodné. Nebo prostě zlanařit tu pracující babičku aspoň na pár dní, starší sousedku... Jako jedno OČR ve zkušebce se dá překousnout, ale pokud to je týden v práci, dva týdny doma a tak pořád dokola, tak sorry, no. Navíc předpokládám, že víš, že po dobu tvé nepřítomnosti v práci (nemocenská, OČR dovolená se ta zkušební doba prodlužuje.
No takže záleží na tom, jak moc si tu práci chceš udržet, zejména pokud už máš zpětnou vazbu od vedoucí...je to bohužel problém, chápu, že za to nemůžeš, ale zaměstnankyni, která je doma víc než v práci, prostě jako zaměstnavatel ve svém týmu fakt nepotřebuješ

bramarfi
12. čer 2024

Ve chvíli, kdy jsem byla ve zkušební lhůtě, šlo toto za manzelem. Neřešil to tedy ocr, ale homeofficem, ale pokud by ho mít nemohl, sel by natvrdo na ocr. Ovsem musim uznat, ze to pro něj nebylo jako blesk z čistého nebe, protože na jeho konstatovani: "ja nemůžu" jsem vždycky odpovidala: "ja taky ne". U tebe to stojí a padá na manželove neochote. Ja osobne bych radši platila hlidani a prosadila si to, ze si proste chci praci udržet a nechci nest důsledky rodičovství jen ja. Ale je to hodně o povaze. Na řadu jiných matek jsem moc striktní a moc feministka. Jen pokud muzu radit, nastavení si hranic, co ještě obětujes, kam ustoupis, je fajn. Moc drzim palce, tohle balancovani a vyvažování rodinného a pracovního života je těžké.

lusinek12
autor
13. čer 2024

@bramarfi je to proste na prt no chlap neustoupi.. rekne ja proste nemuzu ted jsem byl doma dva dny uz musim nekdy si rikam proc nemuze si dodelat praci odpoledne nebo po vykendech kdy ja uz jsem doma.. asi ho ani nejspis nezajima ze vecne stridam praci on to neresi.. tak hold opet prijdu o praci a budu pracaku jako dobu.. :( jen me to moc mrzi jelikoz nejsem moc spolecensky typ a mam problem nekam se zapojit a kdyz uz si nekde zviknu a postupne poznavam nove lidi tak pak me vyhodi a vse zase od znovu nove prostredi nove lidi..
Jen se me v jieelne ptala kolegine jak ro vypada s moji dcerou tak rikam ma anginu od zitra budu doma.
Tak ae blbe zarazila a jwn dodala.. hmm to je taly parada je nas ru cim dal mene.. a jen doufam aby nam v kete nezarazily dovolene.. a v zari rijnu nam rekne vyberte si dovcu.. :/

exbordelar
13. čer 2024

Hele s chlapama clovek musi obcas jednat tvrde 🤷‍♀️ Oni maji sve pohodlicko, ktereho se neradi vzdavaji a kdyz s nimi zena bude jednat furt v rukavickach a ustupovat, tak to je cesta do pekel. Presne jak pise @bramarfi - proste mu to oznamit a zadny doprosovani, zda by milostive mohl. Predpokladam, ze penize potrebujete. Tak mu rekni - fajn, nechces se prizpusobit, tak mi posilej 10 - 20 tis. misto me vyplaty. Na to oni slysi 😏 Proste je to jen o spravne organizaci a u natvrdlych jedincu i o ostrych loktech 😀

te_reza
13. čer 2024

Není to jenom o tom vyřešit tři měsíce zkušebky. Ty děti jsou ze začátku nemocný pořád, takže tě můžou vyhodit dýl, i když složitěji. Pokud je v tomhle chlap idiot, tak mu řekni, že se přihlásíš na pojišťovnu jako osoba pečující bez příjmu a uvidíš co ti řekne. Mám stejný kousek doma a vyřešila jsem to prací, kde můžu mít holku sebou. Takže ty rýmičky a nastydnutí ji mám sebou, doma jsme výjimečně, když není zbytí.

lauriak
13. čer 2024

A co keby si rok zostala doma a robila len nejake brigady ked chlap strazit moze. Dieta si zlepsi imunitu a dalsi rok uz to bude lepsie. Podla mna lepsie ako co 3 mesiace menit pracu.
Tiez sme mali kolegynu, ktora mala kazdy druhy tyzden chore deti + ked sa deti vyliecili tak ona chora od nich prisla do prace a nakazila nas. Uprimne - bola to katastrofa. Jej praca padala na nasu hlavu a este my od nej chore. 🤦🏼‍♀️

terka_37
13. čer 2024

Takhle, my to máme jednoduché, manžel je trvale na HO, já mám jako zdr.sestra úvazek 0,6, tedy přibližně 10 dvanáctek měsíčně, něco z toho noční, něco víkendy. Takže není problém. Taky je to ale o tom, že vím, že když je některé dítě opravdu nemocné, tak mám jistotu, že se o něj dokonale postará. Ne jen že je s ním doma. Na očr jsem nikdy nebyla já ani manžel. Když vidím přístup tvého muže, tak bych mu jednoduše řekla, ať si vybere. Buď bude pravidelné střídání na očr, ve zkušebce jen on nebo prostě zůstanu doma, budu se starat o děti a domácnost a on ať se stará o peníze. Co jiného.

terka_37
13. čer 2024

Naštěstí naše děti už věčným nemocem odrostly, tak čas také pomuze🙏

kate02
13. čer 2024

Podle mě by na OCR ve zkušebně měl jít manžel, určitě během vaší rodičovské celá léta na OCR nebyl a určitě ho z práce nevyhodí.

ninive211
14. čer 2024

@kate02 Když je OSVČ, tak ho určitě nevyhodí...ale zároveň teda na OČR bude úplně zadarmo, pochybuju, že si platí i to minimum nemocenského, aby nárok na OČR (peníze od sociálky) měl...ale i tak po dobu zkušebky by to hlídání mělo jít na jeho bedra, pokud je to jen trochu možné, zejméa pokud tazatelka už dostala upozornění od vedoucí, že jako bacha, tohle se mi nelíbí, jestli se to bude opakovat, letíš.

sfet
14. čer 2024

Buďto si najít vitální důchodkyni, starší paní, která bude ráda za přivyrobení, ale zase aby to neodstonala, starší lidé to snáší hůř. Nebo si najmout placenou chůvu. Vím, že to půjde do peněz, ale aby očr byla důvodem na rozvázaní pracovního poměru, no tak bych to prostě obětovala. pořád lepší dát to chůvě, než přijít o dobrou práci. Až se přehoupne zkušebka, zas to bude jiné. Tam nic jiné asi nevymyslíš. A dítěti dávám Imonuglukan, rybí tuk, hodně venku za každýho počasí, když prší tak o něco míň,a le jde se, přiměřeně oblékat, hodně ovoce a marodí sice, ale už ne tak moc.

ada22
14. čer 2024

Hele a jak řešíte prázdniny, když nemáte hlídání? Kdyby jsi skončila znovu na pracáku, tak bych se asi dohodla na rekvalifikaci. Na nějakou činnost, kde nemusíš být od do. Ideálně lze dělat z domova. Mám dvě děti, které jsou prostě občas nemocní. Od třeba 11 let je reálné je při lehčím nachlazení nechat samotné doma. Jako já nemít práci co jde dělat z domova, tak se mohu jít klouzat.

exbordelar
14. čer 2024

@sfet akorat nevim, jak by nemocne decka snesly cizi zenskou 🤔 Ja bych ani nechtela, aby se mi v dobe nemoci nekdo jiny nez ja ci blizky clovek staral o nemocne deti. Jednak by to spatne nesly a jednak bych asi nemela duveru u spravneho podavani leku...
nehlede na to, ze decko onemocni vetsinou neplanovane - bum, v sedm rano pred odchodem do instituci 39st... to takhle rychle se ani hlidani nesezene...
Myslim si, ze jedine vychodisko je sesynchronyzovat se s manzelem a furt mu neustupovat. Vzdyt je to i pro jeho dobro. Budou mit jako rodina daleko vyssi prijem.

ada22
14. čer 2024

Jinak rady ať zůstane manžel doma jsou sice hezké. Ale jestli je zedník má nasmlouvanou práci a z jeho činnosti jde hlavní příjem rodiny, tak si nemůže asi dovolit být čtrnáct dnů doma. Něco jiného, kdyby měl práci, která jde dělat z domova.

ninive211
14. čer 2024

@ada22 Je to fakt náročné toto vybalancovat a zvládnout, když nejsou hlídací babičky. Já jednu hlídací mám a díky bohu za ni. Na OČR jsem, když má dítě horečky, když měli neštovice nebo když je fakt zle, jinak když se ráno vzbudí a má rýmu a já zhodnotím, že do školky ho stejně pustit nemůžu, tak to ho hlídá babička (bydlí kousek od nás, hchápu, že pokud by babička musela dojet 70 km vlakem, tak to jen tak z hodiny na hodinu zařídit nejde). Naštěstí moje děti zas tak moc marodné nejsou, díky bohu, ale párkrát už jsem si to OČR teda taky vzala. Ale v době mé zkušebky jsme byli tak nějak nepsaně domluveni, že kdyžtak mažel, případně babička (na mladšího syna jsme tehdy dobírala první měsíce ještě OČR, takže to by manžel neměl nárok na peníze), naštěstí to nebylo potřeba, nastupovala jsem v březnu a období největších nemocí bylo za náma, vč. covidu tehdy.

sfet
14. čer 2024

@exbordelar já jsem starej krkavec, někdy se to dá vybavit do hodiny hlídání, i když člověk si připlatí. Myslím, že převěřená hlídačka dá léky správně, snad. Nebude to její první nemocné dítě. U nás chodím na očr jen já, manžel prostě nepůjde, naštěstí v práci problémy nemají. Kdyby to byl problém, tak holt paní na hlídání.

exbordelar
14. čer 2024

@sfet no a ted je jeste otazka, zda by za tu hlidacku nedala vic, nez si ten den vydela 😅 Protoze jsou ruzne pozice... jestli pracuje za 150 - 200 Kc na hodinu, tak to se ji vubec nevyplati, protoze tohle minimum - spis vic si asi berou hlidacky - by stejne dala ji. Plus jeste nake hodiny navic, bo cesta do prace a zpet. Tohle si mohou dovolit jen rodiny s nadprumernym platem. A decko marodi nekolik dni...