Čtvercové pleny až do doby, kdy se naučí na nočník

lucy1994
13. srp 2015

Zdravím 🙂
Čekám první dítě a začala jsem řešit otázku, zda používat látkové pleny nebo jednorázové. Ještě se nemohu moc rozhodnout a co jsem se tak snažila dát dohroamdy informace o látkových plenách, tak z toho ve finále mám pořádný guláš 😀
Napadlo mě, zda by bylo nejjednodušší se vybavit klasickýma čtvercovýma plínkama (cca 60 kusů), pár svrchních kalhotek (takové ty jednovelikostní, které se dají zvětšit i zmenšit, takže vydrží do dvou let věku dítěte) a k tomu bych kupovala separační plínku. Skládala bych novorozenecký vklad a chtěla bych to takhle používat asi do té doby, než by se malý naučil chodit na nočník. Jednoduše bych složila čtvercovou plenu, na to dle potřeby přiložila druhou, pak přiložila separační plínu, sepnula raději sponkou a pak svrchní kahotky a konec. Šlo by to takhle dělat od narození až po nočník? Třeba bych si pak něco dokoupila, až bych tomu začala víc rozumět 😀 Na noc bych asi dávala jednorázovou. No, fakt nevím, jak se mám rozhodnout. Myslíte, že by to tak šlo, jak jsem psala? Jsem z toho zoufalá už teď, dokonce se mi o tom zdá 😔
Budu moc vděčná za názory, popřípadně i nějaké rady. Moc děkuji 🙂

millyh
13. srp 2015

Máš to vymyšlené perfektně 😉 taky jsme to tak u druhého dělali 🙂
My dávali časem na noc jednorázovky babylove nature. Ostatní mi hrozně smrděly. A čtvercovky stačí. Časem jak mimi začne chodit tak dát třeba kapsovky. Ale do té doby ušetříš dost místa na zemi i peněz na kapsovku
😎

majvik
13. srp 2015

asi by to šlo. Já mám momentálně dvě děti na čtvercovkách 3 měsíční a 16 měsíční, kterou se pomalu snažím učit na nočník. Ono hodně záleží na dítěti, ale do začátku ti určitě budou ty čtvercovky stačit a pak uvidíš. Starší dcera byla do roku v podstatě jenom na čtvercovkách, akorát na noc jsem je přicpávala vkládačkou. Pak jsme "zdědili" pár kalhotovek, tak teď jí na noc dávám kalhotovky, jinak přes den jí pořád čtvercovka na novosklad bohatě stačí. Ta mladší čůrá trochu víc, tak nevím jestli to takhle taky vydrží. Té musím dávat kalhotovku a ještě vycpanou vkládačkou už od měsíce, protože novosklad přes noc nestačí...

ajka198
13. srp 2015

já mám doma jen čtvercovky. Když byl malinký, tak jsem mu dávala látku i na noc, protože jsem ho stejně při každém kojení přebalovala. Papír jsem dávala na ven a na noc pak, když už byl větší. Teď má 20 měsíců, přes den je bez plen, na noc dávám občas papír, teď zase látku, protože se snažím vychytat nočník i v noci a v papíru nepoznám, jestli je suchý nebo mokrý, pokud není komplet durch und durch.
Takže ano, jde to jen se čtvercema 🙂

evaamy
13. srp 2015

Já dávám ctverce i na noc. Syn spí s námi v posteli, tak nemam lroblem ho prebalit. Když kojím, tak mu pak sáhnu na plinku jestli je suchá a když ne tak ho po kojení prebalim. Nevzbudi se, nevadí mu to. Ctverce dávám i na ven, k doktorovi, když jedeme na víkend pryč a vše bez problémů.

klarisek29
13. srp 2015

@lucy1994 tahle otázka je skvělá 🙂 moc Vám za ni děkuji 🙂 mám to naplánováno úplně stejně, s tím, že na noc jsem chtěla přidat vkládací plenku 🙂 a jsem sama zvědavá jak to bude probíhat 🙂

milmic
13. srp 2015

@lucy1994 Rozhodně by to šlo. Eventuelně bych přidala jednu bambusovou vkládačku do každýho novoskladu.
Já například látkuju takto:
miminko - novosklad, snapka. Hotovo, svrchnáky nedávám, protože bezplenkujeme, ale jinak bych dala svrchnáčky.
větší miminko - svrchnáčky + bambusové vkládačky, kalhotky SIO (snap in one, mám Itti Bitty, ale nevím, jestli se ještě vyrábí), eventuelně čtverec složený na dvanáctiny nebo kolikátiny a vloženej do svrchnáčků. (jinak mám miminko furt nahatý, aby mohlo rychle na nočník čůrat)
batole - plenečky anavy a bambusové vkládačky. Čím větší dítě, tím víc čůrá a čtverec to nepojme už, to by potom teklo jako voda všude kolem.

Jinak přebaluju po každém vyčůrání se, děti si vždycky řekly. I když si neřekly na čůrání, tak po čůrání si řekly vždycky, i novorozenečk. 😉

No a na noc, do šátku a na delší cesty máme papírovou, naše aktuální spotřeba je necelé 2 balíčky na měsíc. K rodičům a po návštěvách jezdíme s látkovkama.

fibrila
13. srp 2015

Určitě to jde, používáme čtvercové pleny na novosklad od narození do teď (17m), teď už tedy jen na noc spolu s vládací plenkou, přes den je syn už bez plen. Jako svrchní kalhotky používáme celou dobu vlňáčky Disana a vlněné longies od Babyidea, vyjímečně na cesty ekologické jednorázovky Babylove nature.

brouzdalka
13. srp 2015

Já mám jen 4 AIO plíny na cesty, jinak bambusové vkládačky a 70 čč. K tomu samozřejmě asi desatery svrchňáky. Prvního jsem látkovala novosklad plus vkládačka cca do 9 měsíců, pak už se novosklad umotat nedal, ale už neměl tekutou stolici, takže od té doby v pohodě používám čč na rovno plus vkládačka. Teď mi k tomu přibyl ještě další mrňous, takže jsem si jen zopákla novosklad a látkuji oba.

mollyweasley
13. srp 2015

Já jsem zhruba do roka u obou používala vícevrstvé, sedly mi mnohem víc, než čtverce, ty jsem dávala tak první měsíc, možná dva. Od toho roka už jsme častěji a na delší dobu chodily ven, tak byly více času v papírovce a protože nemám ráda vkládačky a milion dalších věcí, co se přidávají k plínce, tak ty VV už přestaly stačit, začala jsem dávat různé savější plínky, třeba konopné, bambusové. Všechny ale zase ve tvaru čtverce, čili VV. Kalhotkové plínky mi nikdy nepřirostly k srdci.

Svrchní kalhotky jednovelikostní jsou celkem na prd, určitě aspoň ty nejmenší velikosti bych koupila fakt sedící. Zhruba od půl roku (druhá dcera byla obr, takže ta už od 3 měsíců) se dítě vleze do těch větších kalhotek i bez zmenšení. Ale novorozenec má tak mini dupku, že je barbarství na něho cpát kus něčeho, co zakryje zadek tříleťáka 🙂

zo_ja
13. srp 2015

Můžeš to takhle zkusit a uvidíš. Záleží, kdy taky dítě začne chodit na nočník. A třeba mým novorozencům nikdy jedna plínka ani bambusová čtvercovka na novosklad absolutně nestačily, čůrali mnohem víc, i když jsem bezplenkovala a čůrali v někt. částech dnech po čtvrthodině, tak totálně durch. A že jsem u toho byla a přebalovala hned.
Jednovelikostní plínky se taky neosvdčily - novošům (větším) velký a pak za chvíli malý, záleží i na obvodech stehýnek, našim dětem byly brzy krátký od pupíku po pas nad zadkem, prostě nesedělo.
Na noc pak určitě něco savějšího vbrzku, některý mimi se budí vždycky, některý ne, nebo matka někdy spí únavou a některé dítě si čůrání vyžádá i tak, některé ne.
Snapka nám nikdy nefungovala - novoš ji nepotřebuje, drží to i tak, brzo se hýbali, pak jim to padalo, a ty její hroty mi přijdou dost nebezpečné. Ale to je individuální, chce to kdyžtak vyzkoušet víc možností, způsobů, plínek - liší se trochu střihem steně jako děti tvarem.

hanci7
13. srp 2015

My to se čtvercovkami až po nočník zvládli, ale asi od roku jsme si vypomáhali jednorázovkami na noc, aby se tolik nebudil. (Samozřejmě je potřeba je později skládat jinak.) Se snapkou jsme problém neměli, párkrát jsem se nabodla já, to přiznávám. Na novosklad není potřeba, ale později už je nutná (i když zo_ja má jinou zkušenost).
Měli jsme pár kousků jiných plen, ale přišly mi moc mohutné, tak jsme zůstali u čtvercovek. Ano, větší dítě čůrá hodně, ale taky se mu pak dávají dvě a na časté přebalování už tou dobou budete zvyklá.
Svrchňáky doporučuju mít tak troje v každý okamžik, to by mělo stačit pro případ nehody. My jsme zdědili Haipa-Daipa PUL, nejsou jednovelikostní, ale dobře sedí a fleecový okraj je příjemný (ale zas déle schne). Jednovelikostní máme taky, ale při složení na nejmenší velikost to vpředu dělá velký hrbol. Ale to za chvíli nebudete potřebovat, čtvercovky v kalhotech zaberou místo.

lucy1994
autor
13. srp 2015

Ach jo, je to složité, přijde mi, že se v tom ztrácím víc a víc 😖 Nebo jsem holt v těhotenství méně chápavá, přece jen mi maličký bere chytrost pro sebe 😀
Každopádně moc děkuji za odpovědi/názory i rady. Asi pro začátek nakoupím tak 30ks čtverců a 1-2 svrchní kalhotky a uvidím, jak to bude pokračovat dál, kdyžtak něco přikoupím nebo se třeba rozhodnu úplně jinak. Nedává mi to spát, pořád nad tím musím dumat 😔 Doufám, že se v tom brzy zaběhnu a budu aspoň trochu vědět, zatím jsem ale od toho hodně daleko 😀 Chtěla bych prostě používat jeden systém od narození po nočník. Ne mít složitě x druhů, ve kterých se ani nevyznám a tím i x možností. Různé vkládačky a savé vložky apod. jde úplně mimo mě, protože vůbec nevím, zda stačí složit dítě do novoskladu a na to ještě svrchňáčky s přippnutou vkládačkou.. no, jsem zvědavá, jak se s tím poperu a zda na to vše vystačím se svojí trpělivostí 😀

mollyweasley
13. srp 2015

@lucy1994 1-2 svrchní kalhotky jsou pro novorozence zoufale málo. Zaprvé se musí po každém přebalení střídat, takže 1 kus fakt ani omylem, zadruhé když nějaké prokadí, tak než uschnou, může mezitím prosrat tři další. 5 je tak dostačující počet 🙂

lucy1994
autor
13. srp 2015

@mollyweasley Dobře, děkuji moc! 🙂

veveruse14
13. srp 2015

Zdravím, za mě: ono je fajn si dopředu něco naplánovat a rozhodnout se , ale dítě ti to celé může otočit o 180 stupňů🙂) určitě je dobré nakupovat nejdřív střízlivě a až se člověk rozkouká, tak případně dokupovat....já bych si třeba s čč u syna neškrtla ani když byl novorozeně, je extrémně učůraný, takže u nás od začátku jedině bambus. Vůbec jsem nechápala jak si s čč jiné maminy vystačí....teď cěkám druhé, tak jsem zvědavá, jak moc to bude jiné. Jinak si pamatuju, jak jsem to v těhotenství řešila celé týdny... A moc moudrá jsem nebyla, přišlo to až s praxí 🙂

majvik
13. srp 2015

@lucy1994 v klidu. v tom se pořádně nevyznala ze začátku asi žádná z nás. Po pár týdnech používání se rozkoukáš a dokoupit další potřebné věci je otázka pár dnů... A s těmi svrchňáčky @mollyweasley - já momentálně látkuju dvě děti najednou a mám celkem čtvery svrchňáčky😀 ale je fakt že to moc nestačí, ale nechce se mi kupovat další, když doufám že jednu brzo odplenkuju...😀

mollyweasley
13. srp 2015

@majvik Jsi machr! Já jsem nějaké podědila po trojčatech, takže jsem střídala desatero a občas ani ty nestačily 🙂 Ale je fakt, že jsem pokaděné dávala prát do pračky, nepřepírala jsem je okamžitě v ruce. To by byla spotřeba menší.

majvik
13. srp 2015

@mollyweasley tak já je přepírám jenom teď když jsou ty hicy, jinak taky šup do pračky. peru obden, tak jedny mají vždycky na sobě a druhé se perou a zatím v poho... Asi mi ty děti kadí ukázněně a moc to neprotíká😀 mám tech kalhotek víc, ale jenom tyhle čtyři holkám sedí, ale když je nouze nejvyšší, tak po nich taky šáhnu🙂

hanci7
14. srp 2015

já svrchňáčky přepírám okamžitě, takže troje mi většinou vystačí (ale už se stalo, že jsem musela hledat náhradní řešení, než něco uschne). A ze začátku jsem přebalovala asi 15× denně, 30 plínek je málo. Ale když se doplní na zkoušku jinými, kus od toho, kus tam...

sisina28
14. srp 2015

ja mám v plánu koupit 4ks pUL pro mimi a 4ks ty jednovelikostní co se dají přepínat...vybírám takové univerzální motivy ale mám tam také i autíčkové...myslím, že se to rozhodně neztratí pokud plánuješ více dětí...mám už jednu SIO od bamboolika koupenou a teď se narodilo kámoške mimi a tyhlety svrchńáče jednovelikostní co jsou na tej SIo pleně, tak ty by na něm vypadali jak na slona🙂...takže ja jdu určitě na ty pro malé miminka a pak ty univerzální....jinak si z toho nic nedělej, já jsem studovala asi měsíc diskuze a eshopy než jsem na to přišla, že co je co..ty názvy a druhy atd...