Barefoot nebo klasické botičky? 🙂

bartovaandrea
14. dub 2016

Dobry den, dcerka mi tape kolem nabytku, tak se koukam na moznosti boticek. Jake boty mate vy? Barefoot me zaujali, ale zase do me okoli huci ze musi mit ty normalni... diky za nazory 🙂

kajalka
14. dub 2016

Proč by měla být nožka sevřená v pevné botě? Svaly potřebují pracovat, noha musí mít prostor. Jedině posílené svalstvo zaručí zdravou nožku.

bartovaandrea
autor
14. dub 2016

@kajalka takze mate barefoot? Presne, rikala jsem mamce kdyz mi vykladala o te obuvi kdyz jsne byli mali, ze neni divu ze ma tolik lidi od mala plochy nohy atd...

kajalka
14. dub 2016

@bartovaandrea My máme převážně barefoot, některé boty, co nosí jen málo, tak kompromis, tzn. alespoň co nejnižší a nejměkčí podrážku a široké v oblasti prstů. Taky chodíme co nejvíc bosí, nejen doma, ale i na procházky. A na nich různě cvičíme, sbíráme kamínky, klacky, šišky a těma po sobě házíme 🙂

eficenka
14. dub 2016

@bartovaandrea
pokud teprve tape okolo nábytku ,tak na boty jakékoliv zapomeň , pořid kožené capáčky a je to, může v nich tapat i venku okolo lavičky. př. liliputi i dadoos mají 3 vrstou podrážku a bude jí teplo.
určitě botky co nejohebnější, široká špička, at se nemačkají prsty..
aspon kompromis barefoot, většina lidí má zničené nohy - díky těm botám, co se doposud nosily -
kladívkové prsty, ploché nohy, vbočené palce atd...
noha potřebuje volnost a pohyb.
díky stimulům - nejvíce naboso - tak noha posílá do mozku informace, které pak nohu tvarují, pokud nedostává informace ( tvrdá klasická bota) pak noha zakrní - a pak má tendeci se deformovat...
valstní zkušenosti z praxe - jsem dětský fyzioterapeut

bartovaandrea
autor
14. dub 2016

@kajalka parada 🙂 dobra indpirace, dekuji 🙂

bartovaandrea
autor
14. dub 2016

@eficenka moc ti dekuji 🙂 tohle dam precist vsem co mi furt radi 😀

kajalka
14. dub 2016

@bartovaandrea Doporučuju tuto knihu https://www.kosmas.cz/knihy/168107/naboso/ zabývá se v ní i anatomií nohy, je to tam vše hezky vysvětleno.

martiniquest
14. dub 2016

Vzhledem k tomu, že si sama velmi ráda kupuju barefoot boty (i když bych zavírala za to, jak jsou předražené a nekvalitní - Vivobarefoot), budu brát barefoot i špuntovi. A pro první krůčky rozhodně ponožky s protiskluzem a capáčky. Na boty je spousta času.

lenkalenulka
14. dub 2016

Vybiram tak aby bota byla lehka dostatecne siroka a s nadmerkem aby nemela hrubou podrazku a kupuju kotnickove i nizke pokud mame dlouhou prochazku davam kotnickove

martiniquest
14. dub 2016

@eficenka Souhlasím. Já sama mám zdeformovanou nohu - úplně ohyzdné malíčky, protože prsty mi přirozeně jdou do vějíře, ale v těch úzkých botách muselo něco uhnout- odskákal to malíček. Po nošení barefoot se noha trochu zlepšuje, ale k dokonalosti má daleko. Aspoň si teď nekoupím žádné "mučící" boty, protože se do nich prostě nenacpu, a když už, tak to hned zuju. Dost mě pobavila prodavačka v Tamarisu. Přišla jsem tam ve Vivobarefoot zimních botách, a že hledám široké pohodlné baleríny. Začala po mně štěkat, že jsem si akorát rozgajdala nohu a zničila klenbu. Tak jsem se na ni usmála, řekla jí, že mám dost jiný názor a šla pryč. Kupodivu v CCC jsem narazila na troje baleríny, které jsou mi relativně pohodlné 🙂

bartovaandrea
autor
14. dub 2016

@martiniquest ty ceny jsou docela sila, ale treba ty little blue limb mi prijdou docela prijatelny, tak do tech 800kc jsem za ne ochotna dat

bartovaandrea
autor
14. dub 2016

@martiniquest no tak na me zase stekala prodavacka v olympii s detsky oblecenim a botama ze kdyz uz moje dcera chodi kolem nabytku tak MUSI mit boticky, aby si na ne zvykla, a ze si rozglajda kotnicky atd atd....

kajalka
14. dub 2016

@bartovaandrea Na tohle odpovídám, jak je možný, že kotníky jo a kolínka ne? Na to už nikdo nemá odpověď 😀

lucinacka
14. dub 2016

Moje mama ted byla u ortopeda a mezi reci mu rikala, ze nas malej ma od zacatku barefoot boty a on z toho byl nadsenej. Ze pokud se davaji hned od zacatku, je to pro nohu to nejlepsi...

martiniquest
14. dub 2016

@bartovaandrea Já bych ty prodavačky kolikrát, s prominutím, kopla do zadku. Vždycky mě to akorát naštve. Nějak si to neumím pouštět k tělu a nějak elegantně je usadit na zadek 😖
Je to drahé, ale radši koupím jedny pořádné než dvoje obyčejné "mučící".

martiniquest
14. dub 2016

@lucinacka Kéž by bylo takových osvícených víc. Stejně tak je to třeba s nošením v šátku a ergo. nosítku - je prokázáno, jak je to prospěšné pro kyčle, a stejně se najde řada doktorů, které za to rodiče seřvou. Například kamarádka porodila v listopadu, malý měl něco s kyčlema. Dokonce tak blbě, že musel nosit jakési třmeny. Což jednak bylo týrání pro něj, protože u toho hrozně řval, ale i pro rodiče. Tak se kamarádka rozhodla s tím seknout. Zašla za doktorem, že to nosit nebudou, že zkusí šátek. Ten ji seřval na dvě doby. Vyhrožoval, že kluk bude muset na operaci a nevím co. Museli podepsat revers, že třmeny nosit nebudou. Na další kontrole ejhle, kyčle o mnoho lepší než minule. Teď je mu 4,5 měsíce a je úplně v pořádku. Samozřejmě kamarádka doktorovi nemusela říkat, že to nebudou nosit, ušetřila by si nervy. Ale brala to tak, že mu třeba aspoň rozšíří obzory. A snad se i stalo.
Pak aby se člověk vůbec bál kamkoli jít. Lidi jsou hrozně uzavření ve své bublině a svých omezených názorech. To je hrozně blbě. A týká se to všeho, ne jen ortopedie.

eficenka
14. dub 2016

@bartovaandrea
já byla v obuvi alespon dvakrát, zkoušela jsem tam ohýbat botičky a jejich šířku,
přišla ke mně prodavačka a povídá - to musíte tuhle pevno uatd...
tak mě to nastralo - vzheldem k tomu, že sjsem dětský fyzio a povídám

- můžete mi říct, co víte o kineziologii zlediska intra a extrauterinního vývoje dětské dolní končetiny případně nohy? - ona otevřela pusu a odešla 😀 tak to zkus taky 😉

bartovaandrea
autor
14. dub 2016

@eficenka s tim mym vykojenym mozkem 😀 nevim zda si to zapamatuju 😀

panickatlamicka
14. dub 2016

@bartovaandrea muzes nahradit slovy nitrodelozni a mimodelozni.

alboo
14. dub 2016

@bartovaandrea dcera 20m nosi od zacatku jen bare. Sama mám znicene nohy a s tim i dalsi problemy. Prvni capacky sem kupovala az skoro v roce, do ty doby venku i doma bosa. Ale bylo leto teda. Pak az zimni. Jinak doma nosi capacky, mame hodne dlazbu. Nikde sem s ni zatim nebyla, ald mam to v planu ji nechat odborne zkouknout. Ale co je videt hned, tak ma hodně do dobrou stabilitu oproti jinym detem i treba starsim. Toho si vzdycky vsimnou i jine matky na hristi.

olga_
14. dub 2016

Doporučuju také barefoot. Pro syna jsme brali na doma kožené capáčky (capiki - tam jsem musela povolit gumičku, taptapi - ty už jsou kolem nožky širší). Na ven Stonz s vložkou z merinovlny, kterou mi vyrobila kamarádka (u těch měla ale docela zklamala kvalita/ výkon, věděla jsem, že promoká, ale že promokne po 20 metrech, to mě dorazilo. A ulupuje se podrážka ☹. Do těch bych už podruhé asi nešla.). Teď na jaro máme Little Blue Lamb a syn je miluje 🙂. A koupili jsme také barefoot gumáky. Pro ty si občas zajde a chce v nich chodit doma.
Sama se chystám si nějaké takové botky pořídit...

pavla_marie
14. dub 2016

@bartovaandrea
My jsme měli dvoje botky Little blue lamb, oboje objednávané přes internet, neboť u nás se v obchodě nedají sehnat. První v řadě Baby - ty s koženýma podrážkama s gummovýma kolečkama. Ty byly nejlepší, fakt pohodlná měká bota. Když je dobrá na délku, do šířky padne podle mě každému. Super barefoot. Teď máme ve větší velikosti už s gumovou podrážkou. Bota je nahoře dobře střižená a měká, opatek taky měký, ale podrážka je celkem tvrdá, rozhodně nesrovnatelná např. se značkou KidOFit. Ale za tu cenu dobrý kompromis.

pavla_marie
14. dub 2016

@olga_ Mohla bych se zeptat na ty barefoot gumáky? Jaká je to značka, případně kde se dají koupit? Nemáte náhodou ty pískací botky Little blue lamb? Kdyby ano, jak prosím vypadá podrážka, je dostatečně ohebná? Děkuji.

zvirka
14. dub 2016

Holky, jak to tady čtu, tak mám chuť brečet. Já mám ploché nohy a proto jsem malému co nejdřív dávala klasické botičky, pevný kotník, pata, i na doma. Vše na radu dětské i ortopedů!!!! - několika. Jak dopadl? Samozřejmě plochá nožka, od tří let ortop. vložky. Takže - maminky, kdybych mohla znovu, budu dávat barefoot. Nemám vyzkoušeno, ale mám vyzkoušenu druhou variantu a ta nefunguje.

Ještě mimo poznámka - pohodlné baleríny - FaF v Tescu a za pár korun, mám prstíky doširoka a tyhle jsou fakt super, už mám třetí pár.

madlisek
14. dub 2016

@pavla_marie my jsme pískací little blue lamb měli, podrážka vcelku ohebná, ale během dvou měsíců nošení praskla. Reklamovala jsem a e-shop mi vrátil peníze, ale nenaplnilo mě to důvěrou. Zimní boty LBL měly děti čtvery a dobré.

kajalka
14. dub 2016

@pavla_marie Ty LBL ale nejsou barefoot, je to jen měkká bota se širokou špičkou. Podrážka je dost vysoká, snadno se nevhodně prošlape. Jako záložní boty, proč ne. Holiny jsou dobrý i z globusu, zateplený, mají buď modrý nebo růžový.

panickatlamicka
14. dub 2016

@kajalka jako fakt z globusu? Tam by me nenapadlo hledat,panejo. Za kolik? 🙂

kajalka
14. dub 2016

@panickatlamicka Běžně tuším do 500, v akci za 199 🙂 Jsou suprový, jen teda, pokud dítě namočí lem toho zateplení a vsákne se to durch dovnitř, suší se 4 dny 😅

bed
14. dub 2016

My máme capáčky Nolen a na ven LBL....sice nejsou úplně barefoot, ale jako kompromis dobré, protože upřímně ty ceny barefoot bot jsou dosti vysoké a když vezmu, že od léta už má páté boty na ven, tak prostě volím takto.

parley3
14. dub 2016

My mame Attipas a jsou super. Maly ma 14 mes. a sam mi je nosi ze je chce obout na doma. Nevim co je lepsi, u ortopeda jsme jeste nebyli a tady vzdy asi budou taky dva tabory...