Jak a kdy ste zaváděli první příkrmy, plně kojím dr říkala až s ukončeným 6. měsícem, ale přemýšlím, že zavedu už teď , chce moc všechno ochutnávat. Jak ste to měli vy a dodržovali ste intervaly tři dny jen mrkev, pak třeba dýni apod nebo ste to různě mixovali?
Myslím, že mas štěstí na rozumnou lekarku.Většina lekarek a lékařů většinou nuti do příkrmů bohužel i kojené od 4 měsíců ( u nekojenych je to neco jiného) a maminy se stresuji akorát, páč ve 4 m většina mimin chce jen mleko. Ale pokud mimi opravdu ochutnavat uz chce, klidně zacni. Kolik je mu?
A ano, dodrzovala jsem 2-3 denní i tervaly v zavádění nových druhů.
@neomenia Příští týden 5 měsíců , pořád polemizuji jestli počkat nebo to zkusit, maká po sklenicích, když jím otvírá pusu taky, leze do talíře..
Strevo miminka take nemusi byt poradne pripravene. Moc se o tom nemluvi. V anglictine jsou na to materialy pod nazvem “open gut”. Muze to mit za nasledek zazivaci potize v detstvi a dospelosti.Jsem toho nazoru, ze neni kam spechat. Jinak ano - delala jsem tri dny jednu vec a pak zkousela neco dalsiho. Postupne jsem michala veci dohromady.
Zacala jsem ctvrtym mesicem u kojeneho mimina protoze se hodne zajimal o jidlo uz od 3m, melo to dva efekty: zhorseni refluxu a zlepseni ekzemu. Ten reflux jsme nakonec vychytali, ze mu vadi jen pyre a olizovani velkych kusu ovoce. Kdyz jsem zkusila s ochutnavanim nekolikrat prestat (kvuli refluxu), tak se vzdycky zhorsil exem. Takze popravde, kdyby se pripadne treti moje dite, taky sapalo po jidle od 3m, tak klidne zacnu jeste pred ctvrtym mesicem. Ale jako nejdem na to nijak rychle, ted je mu osm mesicu a sni max jednu malickou sklenicku polevky za den, vetsinou min. Jidlo ma rad, ale je mi proti mysli ho krmit ve chvili, kdy nema zajem. I tak je to proti memu starsimu neuveritelny jedlik.
Mala ma 5 mesicu dnes a zacli jsme pred vice nez tydnem. Oni pediatri a alergologove se nejak nemuzou dohodnout jestli od sesteho, resp. ctvrteho mesice. Ale nedavam to jako celou porci. Spis jen par lzicek, aby si zvykla, ale mam pocit, ze to brisko je ted paradoxne o neco lepsi nez bylo. Mala je navic dost zvedavy zrout, lzicku si sama bere a drzi (az na mrkev, tu nesnasi, lzicku odstrkuje), dost dole teda, takze je spinava od hlavy az k pate. Mozna ty porce nakonec zvednu, protoze dela hrozne sceny, kdyz ji vic uz nedam. Zatim vede cuketa a spenat. Vzdy jedno jidlo 3 dny (vyjmecne se stalo ze dva). Navic jsme ted u nasich a na zahrade je hromada veci, takze pred par dny dostala odpoledne do takoveho toho krmiciho dudliku maliny. Mela jsem dost strach, ale v pohode, takze uz mela i boruvky. Jinak toto je asi lepsi pro nekoho se zdravotnickym vzdelanim, protoze se to dost blbe louska, ale existuje, uz teda starsi, doporuceni Doporučení Pracovní skupiny pro výživu dětí MZ ČR k zavádění příkrmů u kojenců. Vicemene na zaklade toho ale byla vytvorena brozurka pro rodice a ta mi prijde fakt pekna (ale taky nejsem pediatr tak to zcela posoudit nemuzu). Stahnou se da na: https://www.1000dni.cz/pro-pediatry/program-zdr...
Jinak teda mlaska a kouka na me jak jim uz od tretiho mesice asi. A od zacatku ochutnavani vylozene vycitave. Uz mi zacina byt blbe pred ni jist :D
@jana_zofie u nas se to velmi rychle vyvinulo ve "vresti jak pavian, kdyz jim a nic mu nedam."
@malytlustyhroch u nas je ten paviani rev jen kdyz ji uz nedam dalsi zeleninu na lzicku a zacnu ji utirat rucicky. Asi zjistila, ze to znamena konec srandy...
@mariegroth Wow, diky za ten kometar, v Aj se o tom opravdu hodne pise. Netusila jsem to..tak nejak instikntivne jsem dala az pozdeji, v 5,5 mesicich, ale skoda ze ne az v tech 6 teda.. uplne zbytecne..
Já jsem se inspirovala na těchto stránkách:
https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/
@jednaholkaa myslim, ze si nemas co vycitat 🙂 Jako matky se porad neco ucime
Ono se sice rika, ze se deti zajimaji o jidlo a chteji ochutnat. Ale kdybyste misto obedu meli v ruce kladivo, budou se po nem sapat take a ochutnaji ho. Ze mate jidlo vubec nepoznaji.
Zacala jsem pokazde asi v 7 mesicich. Oblibila jsem si blw, takze od zacatku nabizim ruzne chute. Nic na zasyceni, pouze seznameni s chuti, vuni, barvou.
@puhelin Souhlasim. Nekdy mi prijde, ze je to jedina vec, na ktere maminky staveji a slysi od pediatru neco podobneho. Pritom zajem o jidlo je jedna z mnoha veci, ktera by mela mit na zavadeni vliv.
@puhelin aha, co je blw?
Baby led weaning, dítětem vedený odstav. Ve zkratce, dítě se krmí samo kousky potravy, samo si určuje velikost porce a samo si určuje, jak moc se ještě dokoji. Dítě dostává celistvé potraviny, žádná pyré. Taky praktikuji, dceři bude rok a je to fajn, vidím tam úžasný pokrok v jemné motorice a nemám žádné starosti s jídlem na cesty na ven atd. Prostě si dá se mnou kus ovoce, zeleniny nebo čehokoliv vhodného pro dítě. Nabízet jsem začala po tom šestém měsíci, sem tam. Od osmého měsíce už se dá opravdu mluvit o jídle. Nikam nespěchám, stále dost kojím.
Plně kojen, začala jsem po ukončenym 5m, protože jsem chtěla a nechci kojit moc dlouho. 3 dny = jedna potravina jsem držela asi jen první týden, pak už ne. Velmi rychle pochopil, že jídlo je mňam a daleko lepší než mlíko. 😀 po třech týdnech už byl na plné obědové dávce a nemusela jsem dokojovat. 🙂 Nedělám z toho žádnou extra vědu - něco jsem si samozřejmě přečetla, ale ničeho se striktně nedržím. Navíc mám malou popelnici, které chutná vše. Doposud měl už dost "alergenů" a úplně v pohodě.
Odpovím na druhou část otázky + vždy jsem zkoušela 3 dny.. 3 dny mrkev, 3 dny dýně, 3 dny cuketa. A pak jsem míchala mrkev a dýní atd..🙂 Prostě vše nejdřív ty 3-4 dny vyzkoušet🙂