Příkrmy - rady jak začít

nikoldarb
9. lis 2018

Ahoj, prosí o doporučení nějaké knihy nebo internetové stránky s recepty. Od 17. prosince máme začít s příkrmy ( budeme mít 4 měsíce) a zjišťuji informace.
Chtěla bych malému dělat domácí a ne kupovat v obchodě. Děkuji všem za rady. 😉

PS: Když se syn narodil 17. srpna už můžeme začít s příkrmy od 17.prodince?

stazinka2018
9. lis 2018

@nikoldarb ale jeste ve stejnou hodinu jako se narodil..

adelka951
9. lis 2018

Jeee, syn se narodil take 17. srpna, ja se ale jeste na pripravu nechystam, zacnu az behem unora. Dobry navod je na strance kojeni.net
Zatim to nebude o receptech, jen o poznavani jine struktury a chuti jidla.

neomenia
9. lis 2018

Proc tak brzy?

nikoldarb
autor
9. lis 2018

@neomenia syn je na Nutrilon. Je to moc brzo?

packaf
9. lis 2018

doporučuji neposlouchat slepě pediatra a řídit se trochu rozumem. U prvního dítěte jsem začala dle rad "doktorky" a cítila, že je to fakt brzo, ani to nechtěla jíst. Druhé dítě má nyní 6 měsíců, změnili jsme doktorku a stále kojím. Zkuste mu dát ochutnat vařenou mrkev třeba (jestli si netroufáte na BLW, tak klidně rozmixovat) a uvidíte jestli bude mít o jídlo zájem. Pokud se z toho pozvrací, nebude to chtít, tak počkejte.

keicy
9. lis 2018

Já počkala až se syn sám začal zajímat o jídlo v mém talíři. My teda jedeme metodu blw např.jidlodotlapky.. Ale syn mi takto jí odmalička vše a bez problémů. Uvidím jaký jedlík bude dcera.

lueur
9. lis 2018

My polehounku zaciname ted, dcera ma 6m a zatim zkousime pyre i blw polehoucku. Nevim, proc se ma se ma na um zscinat tak brzy, prijde mi fajn, kdyz detatko projevi zajem. Jinak ctu Superjidlo pro superdeti, fakt uzasna knizka, prosazuje teda low carb i u deti, tak spis vyzobavam chytre informace a inspiruju se. Jeden typ odtamtud mam- nadelat si domaci pyre do tvoritek na led, pak sesypat do sacku a vzdycky rozmrazit, kolik sni. Ze zacatku treba jen jednu kosticku. Ono se taky maly mnozstvi blbe mixuje. Pak je super web mamavkuchyni.cz.

olga_
9. lis 2018

@lueur Bohužel to teď pediatři nedoporučují jen u dětí na UM. Nám na čtyřměsíční prohlídce dvojčat začala říkat taky, že můžeme začít mrkev (nebyla tam zrovna naše doktorka, tak nevím, co by říkala ta). Já na ni čumím jako puk a ptám se, jestli se jako zase něco změnilo, že u syna čtyřleťáka mně (zase jiná) doktorka říkala, že se doporučuje začít ne od 6. ukončeného, ale od 5,5 (jeli jsme blw, reálně se zajímal o jídlo tak od 8. měsíce, kojený na požádání). Ona na to, že už je to delší dobu, pak zmínila ono (ne)slavné imunologické okno, o kterém záhy řekla, že je to už vlastně taky vyvrácená teorie. No a skončili jsme na tom, že si můžeme začít, kdy chceme, pokud nám kojení vyhovuje. Tak jsem poděkovala za "rady" a řekla, že začnu dětem jídlo nabízet, až o něj budou projevovat aktivně zájem. By se z toho člověk picnul 😅.

lueur
9. lis 2018

@olga_ no to by se jesen fakt picnul. Nase Dr. nerikala nic, ale to bude tim, ze na pulrocni prohlidku jdem az ve stredu. Ale ve 4 mesicich byla spokojena, ze jen kojim. Ale byva v pohode, tak uvidime. Ja si myslim, ze nejlepsi je to brat po citu a kdyz deti sami chteji. Nuceni podle me dela jen zaklady na pozdejsi jidelni bloky.

olga_
9. lis 2018

@lueur Já to beru tak, že do jídla u děti si kecat nenechám. Oni se v tom stejně prdlajs vyznají. První doktorka mi u staršího syna říká - příkrmy jste si už určitě nastudovala. Já si v duchu říkám - a co na tom mám jako sakra studovat. Záhy mi v rukou přistane letáček od Hippu, tam mraky tabulek a grafů, skleniček a tak a bylo mi to jasné. Ona razila výhradně skleničky do jednoho roku věku. V půl roce se mě ptá, jestli už mi spí celou noc. Já na ni nechápavý pohled (mimochodem začal spát celou noc asi ve třech letech, samoodstav ve třech a čtvrt) - ona na to, tak mu dejte kaši. Jo, takového... Chápu, že je důležité, aby dítě prospívalo, ale zase vocamcaď pocamcaď 😝

lueur
9. lis 2018

@olga_ nase pediatra je nastesti na pohodu, kolikrat mi prijde vic hrotiva sestra😀 ja se to moc nastudovany taky nemam, jen vim, ze ji nechci ladovat obilnyma kasema, ze kterych zadny ziviny nema. V te knizce, co jsem zminovala, ze hodne prosazovany zavadet casneji maso a zloutek, aby ta strava byla vyzivna. Tak uvidime, az se trochu rozji.

ivuska1986
9. lis 2018

Mrkni na facebook stranky varime zdravě od prvních prikrmu

janikas85
9. lis 2018

Moje dcera se narodila 13.8. a během prosince už začnem zkoušet příkrmy, protože už teď se mi sápe po jídle a hlasitě mlaská, když mě vid jíst😂 Spíš bych to viděla na ochutnávání než krmení😉 takže bude dál plně kojená a sem tam jí něco dám do tlapky.

zelenaesmolda
9. lis 2018

@nikoldarb ja mam malou taky na nutrilonu a zacala jsem prikrmovat az v pul roce

neomenia
10. lis 2018

@nikoldarb pokud prospiva, staci od 6m. Obecne u kojenych a prospivajicich ano, mezi 4 a 6 se doporučuje, ale pokud pribira pekne, staci od 6m. U nekojenych klidne od 4.m, ale netreba, záleží na diteti, rid se vlastni intuici.

kachnicky
10. lis 2018

Chtěla jsem se zeptat, těch co začínají v zimních měsících, kde kupujete zeleninu? Já se obávám že zelenina z obchodů hlavně v zimě je plná pesticidů, umělých hnojiv apod.(kolikrát se mi stalo, že voda ve které jsem vařila kupovanou mrkev byla zelenohnědá ) , já bych moc ráda vařila příkrmy sama, ale nějak mi rozum nedá, vařit z těchto podle mě sra***... 😣

neomenia
10. lis 2018

@nikoldarb v nasi pediatricke ordinaci to doporučujeme tak jak jsem psala vyse. Vlastni dite mam plne kojene 6 m, pak prikrmy. Pak uz je to potreba, kvuli teorii imunol. okna, a take kvuli zelezu, ktere po 6 m uz v kojeni nestaci. Nekojene dite v UM nejake zelezo ma, ale taky mene.

neomenia
10. lis 2018

@kachnicky kombinovala bych to se sklenickama obcas. V zime si nevyberes.....

packaf
10. lis 2018

@kachnicky vyberete si, nebojte. hledejte farmáře s bio zeleninou, pokud není bio, tak aspoň ať je v systému IPZ (kombinace bio a konvenčního zemědělství). Zkuste bedýnky ve vašem okolí. Všude se najde někdo, jsem z Ostravska, kde je to vůbec na ty lokální produkty nejhorší a našla jsem dost dodavatelů. Nebo někdo z vašich známých, kamarádek nepěstuje na zahrádce a nemohl by vám poskytnout každý týden zeleninu na uskladnění?

lueur
10. lis 2018

@neomenia teorie imun. okna je uz davno vyvracena. Sama Evropska destska gastroen. spol., ktera s tim prisla to na zaklade dalsich studii opustila.
@kachnicky taky s tim bojuju. Obcas nakoupim biomrkev treba v Lidlu a nadelam si ty kosticky do mrazaku. Zamrazila jsem si co bylo od nasich se zahradky a jinak to budu muset asi nejak kombinovat, nic moc v dosahu nemam a bedynky se mi kupovat nechteji, bojim se, ze bychom to cely nespotrebovali.

neomenia
10. lis 2018

@lueur odkud mas tuto informaci ? Zrovna ted jsem byla na seminari, kde to gastroenterologove stale tvrdi. A detsti alergologove také....

olga_
10. lis 2018

@neomenia Mně pediatra (zástup) říkala taky, že je vyvrácená.

packaf
10. lis 2018

@lueur a @kachnicky, ano ano, Lidl je v bio věcech skvělý a za rozumný peníz. Sama jsem tam minule nakoupila 95% nákupu v bio a nestálo to o moc víc než ta obyč konvenční zelenina.

neomenia
10. lis 2018

Ja nasla ted na fb laktacni ligy, ze dle zaveru who z 2018 kojit do 6 m plne a pak prikrmy, ale co se tyce NEkojenych, tezko rict... O tom tam toho moc nebylo.

eithelwing
10. lis 2018

Určitě nemusíš začít s příkrmy striktně od 4. měsíce. Reagovala bych na potřeby dítěte. Dcera byla kojená, přesto se o můj talíř opravdu už v tomto věku zajímala. Dostávala denně 2-5 lžiček nějaké té podušené zeleninky, stejně jí to skoro nešlo v pusince převálet. Ale ohromně jí to bavilo. Takto "jedla" dva měsíce. Pak se začala dožadovat víc a víc, teď je jí rok a půl a jí téměř všechno, co shledávám jako zdravé.

Nejsem žádná příliš zatížená na bio. Kupovala jsem občas sklenky, především na cesty. Nepodnikala jsem ani žádné zvláštní metody, jak ji krmit. Dělala jsem to obyčejně, něco na lžičku, něco do ruky. 🙂 Není proč z toho dělat vědu. Jen prostě nasazovat jednotlivé potraviny pomalu, ať si můžeš pohlídat alergickou reakci.

Ovšem byla jsem vděčná za nápady, co a jak vařit. Na trhu je přehršel knih, mně se nejvíce zamlouvaly "Hned to bude, andílku" (ovšem je vegetariánská) nebo recepty od Anabell Karmel (ovšem je to Britka, některé suroviny se u nás hůř shánějí v dobré kvalitě, např. některé druhy ryb, a také některé její pozdější recepty mi přišly... trochu nevhodné, pro dceru třeba příliš používala rajčata, ale vše se dá upravit).

packaf
10. lis 2018

Mě doporučili knihu Radost ze zdravých dětí (Strnadelová, Zerzán) a i když je starší, tak tam jsou dobré typy, upravila jsem tak stravování nás všech. V zimě nejíme citrusy, rajčata, čerstvou zeleninu. Pár maminek tady na MK to komentovaly stylem "kecy o jing jangu mě pobavily" (co na tom, že jinG jang je blbost, že? a ani to nečetly a hned to bylo špatně), ale stačí si přečíst spíše kapitoly o stravování a recepty. Najednou i mě chutná rýže s luštěninou a divím se, že jsem na spoustu vychytávek nepřišla dříve. Můžete stáhnout na uložto zdarma, a je tam pěkně rozebráno stravování v prvních 3 letech dítěte.

olga_
10. lis 2018

@packaf To je dobrá kniha, i když teda otevřeně nepřiznává, že je makrobiotická (a to je). Najela jsem na ni při tak v roce a půl u syna a ve čtyřech je z něho super jedlík. Nedělá mu problém žádná obilovina, luštěnina, zelenina a tak. snídáme většinou kaše, ale po tom třetím roce už ho seznamuju i s potravinami, které tato kniha zařazuje mimo bezpečnou zónu. Pomůže také každému, kdo potřebuje bezmléčné strvování, takže v ní vidím plusy, ale je podle mě škoda si jídelníček podle mě ochuzovat o fajn potraviny, které tu zahrnuté nejsou.

mku
10. lis 2018

@nikoldarb ja jsem zacala ve 4m sklenickama, protoze mi to prislo jednak pohodlnejsi a jednak ve sklenickach je ta zelenina prisne kontrolovana, aby nebyla hnojena atd... u nas totiz sklenicku dyne slupnul hned napoprve. Treba samotnou mrkev nechtel nikdy. Takze jsem asi po dvou tydnech zacala s prikrmy dvou/vice druhovymi a pak i s masovymi. teprve kdyz se syn trochu rozjedl tak jsem zacala varit. A do dneska (ma 15m) varim hlavne ze surovin od rodicu, co jsem si namrazila pres sezonu.

lueur
10. lis 2018

@neomenia v tomhle odkazu je shrnuto, ale je tam i proklik na prezentaci MUDr. Mydlilove z Komise kojeni, kde je to presne receno a vlastne celkove jsou tam shrnuty momentalni trendy v prikrmovani dle nejnovejsich vyzkumu. https://www.margit.cz/kojeni-prikrmy/

neomenia
10. lis 2018

@lueur no jo, margit slimakova... Tu nemam rada, ale kouknu se na to i tak, dik.