Dobrý den, chtěla bych se zeptat od kdy jste začali přikrmovat? Budou nám příští týden 4. měsíce a doktorka říkala, že už může mít příkrmy. Zatim jen kojim. A když příkrm tak z čerstvé zeleniny nebo ze skleničky? Já jsem pro čerstvou zeleninu, ale zajímají mě i jiné názory. Nemáte tip na nějakou dobrou knihu s recepty pro kojence? Moc děkuji
ne určitě nechci dávat příkrm místo mléka, myslela jsem třeba jen jednou za den mu dát příkrm. Občas právě brečí třeba často, že chce jíst.
@renda501 Pokud už miminku mléko nestačí a pláče, tak třeba jeden příkrm dát můžete. Ze začátku sní jenom pár lžiček a bude chtít dokojit. Dnes se doporučuje zavádět příkrmy mezi ukončeným 4. až 6. měsícem... A co se týče zeleniny, taky bych volila čerstvou. Svému synovi jsem od začátku vařila sama, později jsem vymýšlela kombinace zeleniny, které jsem ve skleničkách neobjevila. Ale pokud třeba zrovna není čas a prostor, tak skleničky nejsou k zahození 🙂 Záleží jen na vás 🙂
Ona zas ta zelenina a ovoce z obchodů taky není tak dobrá, jako ze zahrádky no, ale občas nemáme jinou volbu... mnohokrát to musí trhat ještě když je to nezralý a dozraje to až v kamionech nebo na pultech v obchodě, takže to má mnohem mín vitamínů a živin. Ale řekla bych, že stejně lepší, než ze skleniček, ikdyž ty jsou zase časově méně náročné. 🙂 Moje neteř třeba má ráda jen to ze skleniček, na doma uvařené nebo udělané jídlo strašně řve, je to takový živel, ale co se dá dělat no. 🙂
Varim a vzdy jsem varila...sebelepsi konzerva se nevyrovna cerstve uvarenemu jidlu od maminky 🙂
@renda501 tak my jsme začali přikrmovat od 5.měsíce a stejně vůbec nechtěla..Kojíme doteď (10měs.)a rozjedla se asi až od 8.měsíce..předtím to plivala a dávila, naštěstí jsem se řídila spíš instinktem a necpala jí to..zkoušeli jsme vždy den a když furt nic, tak třeba týden pauza, až se chytla..jinak v zimě jsem dávala skleničky, páč kupovaná skleníková zelenina plná dusičnanů nic moc a teď občas skleničku, občas uvařim a mixuju jí už i z čerstvého ovoce smoothie různé kombinace to milujeme obě😉
Taky uvidíte, jestli vaše mimi bude už o příkrmy jevit zájem - pokud ne, tak klidně nějaký ten týden počkejte, když kojíte, tak není kam spěchat. Já začala přikrmovat po 4. měsíci, ale syn byl na UM, když zjistil, co vlastně s tím jídlem má v hubě dělat, tak mi to div nesežral i s miskou. 😀 Celkem užitečné povídání jsem našla tady: http://www.kojeni.net/zavadeni-prikrmu.html. Já kupuju zeleninu čerstvou, máme u nás farmářský obchod, tak se dá vybrat. Něco mám od mamky ze zahrádky, a co nespotřebuju hned, tak si mrazím, stejně tak i ovoce. Zkuste rozhodit sítě po známých, jestli nemá někdo něco ze zahrádky, určitě je to lepší než z obchoďáku (i když i tam se dá občas sehnat slušná zelenina - kupujte to, co v danou dobu u nás normálně dozrává, tam je šance, že je to z ČR a necestovalo to zelené přes půl světa). Hotové skleničky jsou dobrá věc pro případ nouze, cestování nebo záchvatu kuchařčiny lenosti 😀, leč ten náš zmlsaný prevít vyžaduje domácí krmi a nad kupovanou dělá hrozný ksichty. Jen si u těch skleniček pozorně čtěte složení, už jsem natrefila i na doslazované glukózo-fruktózovým sirupem či zahušťované škrobem... 🙄 A cena taky není zanedbatelná, ale to už je na každém, jak se rozhodne.
Ahoj, dávám malinké příkrmy z doma vařené zeleniny. je úplně jiná, než z obchodu. Zabývám se "bedýnkováním" a mé zákaznice jsou hlavně maminky s mimčama a zájem je obrovský.Pokud najdeš ve svém okolí někoho, kdo bedýnkuje, určitě neváhej. 😉
není to BIO..v podstatě podpora lokálních farmářů, zemědělců,včelařů, chovatelů atd.atd. Jde o velmi kvalitní zeleninu, (nestříkanou, nehnojenou) a jiné produkty domácí produkce.A popravdě já se tím zabývám a chodím plnit bedýnky samosběrem a např. celer, který vařím dcerce spolu s bramborem, provoní celý barák. Hned Ti Písnu více 🙂
Já jsem se o to taky zajímala u těch okolních zemědělců, a bylo mi řečeno, že je tam obrovská byrokracie, administrativa, kontroly a málo který farmář tím sítem projde. Je to vlastně víc EKO než BIO 😀 😀 ale vím, že pánové nestříkají ani nehnojí chemicky, pouze kravským hnojem 🙂 Některá jejich zeleninka ze země vytažená není tak 100% rovná a čistá jako z obchodu, ale ty rajčata,brambory aj. jsou úúúžasné 😀
@anve77 já tomu věřím, jen jsem sháněla někoho tady v okolí a ztm nevím..Že bych si ráda podpořila svého lokálního zemědělce..😃
A ty bio zemědělci prý musí splnit nějaké podmínky např. velikost plochy na každou krávu co chová a nikdo už neřeší jestli ta kráva fakt na tý ploše je apod..nevím mno..
@mialagia Abych pravdu řekla, co se týká povinností zemědělce/chovatele k tomu,aby získal nálepku BIO to nevím,jsem spíš v kontaktu s zemědělci/rostlináři. Maso bereme od malochovatelů, je to určitě lepší, co se podmínek týká. Jsou v menším množství a většinou na zeleném🙂 U nás se ve velkém dotovaly ovečky,prý kvůli spásání Beskyd.Nicméně je to velká škoda, že ti nemůžeme dodávat a ty tím pádem nás podporovat.Jak říkám... na příkrmy je ideální kvalitní zeleninka a dětem moc chutná 🙂
a když bych mu ze začátku dala zeleninu třeba jen 2-3x do týdne, jen třeba k obědu?
Já bych dala nejdřív spíš jen tak když nemá uplně hlad, protože neví, že to je na jídlo a zažene to hlad a zbytečně ječí, kde je mlíčko... třeba jen trošku pro začátek 🙂 potom bych postupně přidávala.
sem si právě myslela třeba jen pár lžiček na ochutnání a pak normálně nakojit
no nám babička říkala, že by třeba začla zatim šťávičkou a pak až by to mixovala, sem si říkala, že kdyby se to víc naředilo, že by to snad vadit nemuselo
tak snad to bude ok
Dávali jste mrazit příkrmy? a jak dlouho vám vydrželi? Dostali jsme zeleninu od babičky ze zahrady tak bych chtěla dát zamrazit než začneme s příkrmem. A dělali jste třeba ze zmrazené zeleniny? děkuji
Holky kdy a jak nebo čím jste zaváděli lepek?? První holka má celiakii, tak bych nechtěla něco zanedbat....
Já dělám často třeba dýňovou polívku a vždycky trochu dýně odeberu, rozmixuju, dám do skleničky a zamrazím. Zabírá to ale místo v mrazáku, kdybych nebyla líná, tak to zavařím. 🙂
já jsem začala přikrmovat ve 4 měsících a týdnu (kojený), každý den k obědu, nejdřív snědl maximálně 3 lžičky a dokojila jsem, kolem půl roka jsme se dostali na plnou porci a masozelenina k obědu nahradila kojení. Ze začátku jsem zamrazovala uvařené ve tvoítkách na led, pak do sáčku a vždy jsem si vzala, kolik jsem potřebovala, později kostičky kobinovala, ted zamrazuji čerstvou zeleninu a vařím skoro každý den. Něco máme ze zahrádky, něco beru farmbox (místní bedýnky), něco koupím v supermarketu, když jdeme k dr. nebo jsme na dovolené, dostane skleničky. Případně ze skleniček dávám to, co doma běžně nevařím - jehněčí, ryby, v zimě rajčata (ta ze supermarketu se mi fakt pro mrně nelíbila). A musím zatukat, naučil se jíst krásně lžičkou, neprská, neplive, jí všechno (ted teda trochu zlobí, ale to budou stoličky)
@renda501 a miminko nepřibírá, nebo má hlad a jen mléko už mu nestačí? Protože když má mimčo ,,plnou dávku mléka,, a navrh příkrm tak je to v pořádku, ale jestli chcete dávat příkrmy místo mléka tak postupně bude mléka méně a méně. Kojené prospívající miminko se většinou začíná přikrmovat kolem 6.měsíce. Jinak já normálně prckovi vařím, ale když jedeme někam kde vaření a mixování není možné tak baští skleničky.