Ahoj holky🙂muzete prosim rict a poradit jak jste zacinali s prikrmama?synkovi budou 4 mesice 1.prosince ale ja uz to nevydrzela a zkusila sem mu uvarit dynicku na zkousku ze zvedavosti🤷😂bastil ji docela statecne musim rict...ale zatim jsme to jen ozkouseli...Protoze vubec nevim kolik toho ze zacatku davat?🤔jak jste to kombinovali s mlekem?tim ze jsem mu dala jen ochutnat jsem mu na tu dyni udelala samozrejme mleko neni to spatne?zatim mu nic neni ale aby mu nebylo spatne treba a aby ho nezacalo bolet bricho...davali jste treba rano mleko,k obedu prikrm a ke svacince a na noc zase mlicko?mamka rikala ze na noc potom muzu dat i treba kasicku...toho prvniho jdeme i k pediatrovi tak on mi urcite vsechno povi ale zajimaji me i zkusenosti ne jen tabulky🙂doufam ze me ted nikdo neukamenuje za to ze jsem mu dala ochutnat dyni jeste pred 4.mesicem.a kdyby se to nekomu nelibilo a chtel mi dat kazani tak at radsi vubec nepise🙂😂🤗
Kaše na noc je podle mě už přežitek. Naše maminky to dělaly aby zaplácli břicha a byl v noci klid. Většinou to ale miminko ,, zabetonuje". Když kaší tak raději na snídani po nějaké době od zahájení prvního příkrmu. Příkrm je od slova přikrmovat, tedy dávky mléka zůstávají stejné + příkrm. Není to tak že porce příkrmu nahradí porci jídla. Nechte miminko ochutnávat a zvykat na novou chuť, není třeba ho hned ve 4.měsících zaplácat. Toť má zkušenost, není to dogma.
@nagojka já jsem začala mezi 3. a 4. měsícem jen s ochutnávkou čehokoliv, malá je jedlík a ty její kukadla, když nás viděla jíst.... 😂 Postupně jsem nahradila mléčný "oběd" za nějaké jídlo (brambor, dýně, batát, mrkev...)samozřejmě ovoce, později i maso, na večeři dávám občas kaši, krupici, měním to, ať má změnu. On ti ten prcek dá sám najevo, kdy je připravený 😊 Máme necelých 14 měsíců a já za celou dobu nevím, co je bolení bříška nebo problém se stolicí. Nikdy jsem se tabulkama neřídila, dala jsem na svou intuici a zkušenosti od ségry i mamky
@nagojka Zacni pomalu vecmi, ktere jsou nejmene alergenni. Dyne, brokolice, fazolky, zeleny hrasek apod. Pak postupne pridavej sacharidy, brambory, obiloviny, pak az mrkev (nektere deti stavi, lepe ji davat pozdeji). Az zavedes, pridej maso. Zacni zase nejmene alergennim, to je kruta a kralik. Potom ovoce a kase bych nechala az jako posledni, ale je to na tobe. V tomhle souhlasim s @verka86. Kase jsou sacharid a na noc se nehodi, max. na svacinu, ale ja treba budu davat jako snidani casem. Vecer je lepsi treba polevka. Zacni obedem, pak ovocna dopoledni svaca, odpoledni a nakonec vecere. Ze zacatku staci par lzicek a dokojit, casem muzes zvysit porci prikrmu a mleko jim uplne nahradit, ale zase zalezi na tobe, jak moc chces kojit.
Začala jsem až okolo půl roku, není kam spěchat, fakt. Ještě se s tím namatlas dost... 😉 jestli neznáš, koukni na BLW, v té souvislosti najdeš i vysvětlení kdy a jak s příkrmy začít.
My začali kolem 4,5 měsíce (chtěla jsem později, ale malej už dost hladově koukal na každou lžičku 😂). Začínali jsme klasika tři dny jeden druh zeleniny (množství tak 3 lžičky), další tři dny jiný druh zeleniny. Potom už jsem vždycky nový druh zaváděla v kombinaci s něčím už vyzkoušeným. Krmila jsem v době oběda, takže pár lžiček příkrmu a zapít UM, dělala jsem normální dávku. Po zhruba dvou týdnech jsem začala postupně zvyšovat množství zeleniny. Když snědl kolem 100ml, přidávala jsem maso. Po dalších asi dvou, třech týdnech vařený žloutek. Jakmile snědl kolem 180ml, přestala jsem dávat na oběd UM. Když měl už tak dva týdny k obědu jenom masozel., tak jsme zavedli k dopolední svačině kaši. Dlouho nám trvalo zavést odpolední svačiny, protože odmítal jakoukoli formu ovoce nebo pečiva. Ale i to ho ze dne na den přešlo 😊
Kaši dáváme dopoledne, na noc to není moc vhodné, i když to spousta pediatrů doporučuje. Od začátku jídlo jen nabízím, nenutím. I když baští hezky, tak když rostly zuby, nechtěl nic jiného než UM. Jednu dobu plival vše, v čem byl žloutek. Tak jsem udělala pauzu a zkusila po měsíci. A dobrý. Chci tím říct, že ať už budeš mít jedlíka nebo ne, počítej s různými výkyvy a buď v klidu, i když nebude jíst podle tabulek 😉😊
Začali jsme mezi 4. a 5. měsícem mrkví, pak dýni, cuketu... Vždycky na oběd třeba pár lžiček a za půl hodinky nebo hodinku mléko, čím víc jedla prikrmu, tím jsem dělala míň mléka, až se mléko na oběd nahradilo jídlem... Což bylo asi za měsíc, to už jsme davali i trošky masa, nejdřív 1x tydne, pak 2x týdně, atd... Až měla zavedenou zeleninu i maso třeba 3-4x týdně, tak jsme začali s jednou svačinou, opět podobně jak na oběd, ale s ovocem, přesnídávky... Zas pomalu nahrazovat mléko, my to dělali odpoledne, víc nám to vyhovovalo... Někdy po 6. měsíci jsme zkoušeli navečer kaši, třeba 2 hodiny před spaním, přímo před spaním pak ještě měla i mléko... Jako v pohodě, dělala jsem hlavně nemlecne kaše s jejím UM nebo přímo mléčné kaše od stejné značky jako bylo UM... Pak jsme kolem 7 měsíců nahradili i dopolední svačinu, jogurtem... Atd atd 🙂 teď v roce a půl už jí celkem normálně, vařím jí teda pořád zvlášť většinou, třeba dneska měla ráno v 6 mléko a teď v 8 má toust se šunkou a goudou, k tomu hroznové víno
Omlouvám se za román 😄 ale snad pomohlo
Jo na žloutek jsem zapomněla, ten jsme začali dávat někdy s masem, kdy už ho běžně jedla, tak žloutek pak jednou týdně... Kolem toho půl roku opatrně i lepek, já dala kuskus a omylem teda i křupku 😄
@nagojka já jsem dávala ochutnávat kolem půl roku, snědla pár lžiček, pak jsem dokojila, u Um moc nevim jak to chodi.