Opožďuju své dítě?

klokanka31
14. čer 2021

Tak jsem se právě dozvěděla od pratety, že příbuzná co má 15 měsíční dceru, jí dává na nočník, a dává jí jíst všechno co jedí sami. Tuhle že měla roštěnku s rýží, dneska svíčkovou s knedlíkem. Já mám 13 měsíční, a když prateta slyšela že nedávám malou na nočník, a k jídlu má zatím skleničky, tak naznačovala že malou opožďuju, že je jakoby zpomalená. Tak z toho začínám být zmatená, fakt je problém že zatím má jídlo ze skleniček?🤔

lv
14. čer 2021

Ne. Obecně od roka může stravu "dospělých" s minimem koření, soli - moje děti jedly své jídlo doszmt dlouho.

janina228
14. čer 2021

Já tak nějak po tom roce začala dávat jídlo co jsme jedli my.. Akorát se u nás moc nekořenilo a skoro nesolilo - pak si to každý holt dochutil na talíři. Hlavní důvod byl ale ten,že už nechtěli jíst mixovaný jídlo,tak ztrácelo význam vařit dvě jídla.

orisek56
14. čer 2021

Já to dělám obráceně, já opozduju nás 😂 a to jsou děcka oboje už po 2 roce, vařím sice normálně, ale odvykli jsme si na pepř, hodně soli, páliva jídla, majolku atd. Moc nekořením. Z toho by měla tvoje teta kurděje a možná psotnik. Vlastně z toho má psotnik moje rodina, ta by do nich rvala majolku v půl roce.

drep
14. čer 2021

@klokanka31 nočník je asi mimo, ale s jídlem bych souhlasila. Na roštěnce a rýži není noc špatného, dobrá svíčková je v podstatě vývar kořenove zeleniny a hovězí, takže taky nic špatného. Já skleničky dávala dokud nezačala dcera jíst maso a přílohy, takže cca od devíti- deseti měsíců jedla co my a jen jsme to kořenili decentně a solili minimálně

areh
14. čer 2021

@klokanka31 po roce jsem dělala to co nám jen v baby verzi. Bez soli a ostrého koření, nesmažené, ale v troubě a pod. Do svíčkové jsem místo smetany dávala lučinou (tuhle náhradu jsem si oblíbila), kari jsem nahradila kurkumou. Byla jsem ráda, že máme na talíři to stejné. Skleničky jsem nedávala nikdy.
S nočníkem jsem začala v 19 měsících.

jako_mala_holka
14. čer 2021

Já dávám často taky skleničky a nočník malá jeste ani neviděla, minulý týden ji byl rok... Vařím ji taky, ale málo co mi teď sni, takže často u té skleničky prostě skončíme 😅 dávám ji ty, kde je co nejvíc kousku, takže ideálně ty od 12 měsíců, hlidam složení a myslím si, že je to ok... Nočník nekomentuju, taky to občas poslouchám 🙂 neřeším, má čas

levandule_k
14. čer 2021

Pokud je to svíčková, která viděla zeleninu z rychlíku a je v ní spoustu dochucovadel a soli, tak tahle verze není úplně vhodná pro dítě, pokud je to poctivá svíčka se spoustou zeleniny a minimem soli, eventuálně bez soli a dochucovadel, tak je to vhodné pro dítě. Knedlík z výživového hlediska asi nic moc. Já tak nějak nechápu, co na něm spoustu lidí má, pokud možno vyhýbám se mu, jsem po něm taková zapláclá. (Už jsem měla i tu svíčkovou s bramborovou kaší.)
Některé jídla se dají uvařit ve verzi pro dítě, některé ne a ty nejsou pro dítě vhodné, takže pokud neochutná uzené koleno, řízek a hranolky, tak fakt opožděná není.

herminka
14. čer 2021

Dělej, jak uznáš za vhodné. Vím, že některé děti jsou na mixovaném (ať už skleničkách nebo domácím) dlouho, protože je kousky nadavují, a časem začnou jíst normálně, nikdo není na skleničkách a plenkách do maturity.
Mně taky tchyně naznačovala, že děti opožďuju, když je nevodím za ruce, a nedala si vysvětlit, že voděním se dítěti škodí. Skleničky jsem dávala maximálně na cestách, jinak jsem vařila, staršímu synovi ještě docela dlouho zvlášť, u dvojčat jsem po roce, možná roce a čtvrt přizpůsobila naše jídlo jim.

klokanka31
autor
14. čer 2021

@levandule_k No fuj, fakt svíčková s kaší?☺ u nás se knedlík nejí vůbec.

klokanka31
autor
14. čer 2021

Jako já mám v plánu až budu vařit něco co bude moct i malá, že jí dám ochutnat, a pomalu jí začnu učit na naše jídlo. Ale že bych hned fofrem dělala svíčkovou a cpala to do ní, nevím no...

felixfelicis
14. čer 2021

Zrovna rostenka s rýží nebo poctivá svickova mi přijdou pro batole daleko lepší než sklenička. To je jako když srovnas jakékoli "dospelacke" jidlo z konzervy a cerstve, cerstve je vždycky lepší. Navíc děti rady jedí to samé co rodiče. U "suchých" jidel může být pro dítě problém to pokousat (nejmladsi s kousky hodně dlouho bojoval), ale s omackami je to lehci. Omezte sul a zkuste to 🙂

felixfelicis
14. čer 2021

Je spousta jídel, která můžou i malé děti vpohode jíst...doporucuju třeba stránku Máma v kuchyni 🙂
My vaříme v zásadě stylem maso+zelenina+příloha, takže bylo minimum jídel, které bych dětem nedala (třeba tu svíčkovou ani sama neumím🙂 ).

levandule_k
14. čer 2021

@klokanka31 Já jsem v těhle věcech divná 😂 U nás ano, když jdeme na návštěvu k rodičům, nebo tchýni, tak občas vaří jídla s knedlíkem.

Pokud není svíčková tvoje oblíbené jídlo, tak ji asi nemá cenu hned teď vařit, ale pokud vaříš něco, co je v podstatě dušené maso se zeleninou, tak to dcera může, pokud je to v chuťové verzi pro děti.

klokanka31
autor
14. čer 2021

@levandule_k Svíčkovou nesnáším já i manžel, takže to asi u nás nepofrčí. Zítra se chystám dělat boloňské špagety, ze skleničky malé moc chutnají, tak jí zkusím asi dát na ochutnání...

hezz17
14. čer 2021

Rozhodne mi prijde vetsi hardcore dite co ji ve 13m sklenky jak dite, co ma v 15m rostenou. Vzdyt je to pečené hovezi s ryzi, co by na tom melo byt spatneho? Sklenicky jsou plne vody a nemaju dostatecnoh vyzivovou hodnotu.

neomenia
14. čer 2021

Prateta, no. Prateta ma pranázory. Ty jsi mama, tvoje vychova, tvuj styl. Tečka.

drep
14. čer 2021

@neomenia pratety bývají mimo, to víme (chození, sezení atd), ale jak ty se jako odborník koukáš na skleničky? Mně taky poučeně laicky přišlo, že mají málo kalorií a dost vody, některé i soli, málo bílkovin atd…

eithelwing
14. čer 2021

Na nočník neposazuji. Malý ma čerstvě rok, sedí sotva, stojí trochu, nočník jde mimo něj. Stejně by vůbec nechápal, co tam má dělat.
Jídlo... Někdy vařím speciálně pro něj, někdy sklenička, když není čas. A někdy vařím pro celou rodinu bez soli a odeberu mu. Stejně mu to musim leckdy pomixovat, moc těm prikrmum stale neda, rád se koji. Ale podle mě na to má do dvou klidně právo. 🙂

neomenia
14. čer 2021

@drep asi tě moje odpověď neuspokojí, ale jsou věci, co moc neřeším, resp. nejdu na to tak vědecky. Pokud to dítěti chutná, proč ne. Tvrdí se, že se dělají z kontrolovaných zdrojů. Zase nejsou z čerstvých surovin. Ideální je mít je na střídačku. A ruku na srdce, když máš dítě, co ti nesežere lautr nic, co doma uklohnis a k tomu tě k smrti otravuje vaření jako mě, jsi za sklenicky ráda. Sice pravidelně skoro vše vyhodis, ale alespoň si šetřis čas a nervy nenavidenym vařením, které to tvoje bejby stejně neocení. Takže tak.

drep
14. čer 2021

@neomenia jasný, to beru a nijak nesoudím, navíc tomu jako matka malého otesánka (co má ale ve dvou a půl dvanáct kilo) “jed sem sněd sem a tebe, mámo, sním taky” nemůžu rozumět😂 spíš že jsem byla trochu překvapená, když jsem koukala na složení (jo, jsem hnípal a jsem zvyklá počítat dávku bílkovin na kilo😂). Tak mě zajímalo, v situaci, kdy je dítě jedlík a sní co dostane, jestli jsou fakt tak bezva.

michaela_2
14. čer 2021

Já třeba dětem nikdy doma nedavala skleničky, přijde mi to, jako dávat konzervy 🙈 zlata čerstvá zelenina a kvalitní maso
Při cestování teda jo
Doma jsem vařila extra porce pro ně cca do toho roku, jinak jedli s nama (bez kořeni a málo soli)
Byli ale teda všichni kojení do téměř 2 let, takže to jídlo měli tak, že někdy oběd jen ochutnali a pak si dali mliko no 🙂

Nenech si ale prosím te kecat do toho, co davas svému dítěti
Pokud ses tety vylozene neptala na názor - jako teď tady - tak jedním uchem tam a druhým ven ;)

95newmommy2020
14. čer 2021

Nočník je blbost v tomhle věku. Jídlem ji neopozdis, to je taky nesmysl.

andelka
14. čer 2021

@klokanka31 v roce můžeš vařit už úplně normálně,jen přizpůsobit dítěti. Ke svíčkové maso, těstoviny třeba. Nechápu..to jako malá jí jen skleničky? Vůbec jí nevařis? Ani prostě zeleninu s přílohou? Boloňské špagety můžeš dělat normálně a dát jí dřív než to víc dokorenis.
Nočník je individuální. Kolem 1 roku to u mých tří nemělo smysl. U dvojky a trojky od 18 měsíců jo. Jednička až od 2 roku.

andelka
14. čer 2021

@klokanka31 prosím tě a co tak normálně jíte,že to v upravené formě nemůžeš dát batoleti?

bara88
14. čer 2021

@klokanka31 a co tak normálně jíte že si neměla možnost jí dát ochutnat od vás?protože v tomto věku mi třeba svíčková ,nebo roštěnka s rýží příjde mnohem lepší než jídlo ze skleničky?

leneee
14. čer 2021

@klokanka31 delejte si to jak potrebujete vy. Ale ve 13 m uz muze jist klidne s vami-varte treba takove ty jednodussi jidla-kure a brambory/zelenina, dusene s ryzi, testoviny s omackou... jde o to, ze by dite melo uz i vic kousat, cim dal vetsi kousky, protoze jakmile je zvykle na sklenicky, tak tam se tohle moc nenauci. A to kousani pak souvisi i s mluvenim-motorikou-podava si vetsi kousek samo do pusy-atd. Vsechno je to propojene. Ale pokud diteti chut vasich jidel nebude chutnat a bude na tech sklenkach i dal, tak se urcite jeste nejakou dobu nic strasneho nedeje 🙂 nocnik pochopi sama od sebe kolem druheho roku, takze tam neni kam spechat.

janina228
14. čer 2021

No.. k těm skleničkám.. zkoušeli jste to ochutnat..? Já to dětem nedávala, protože mi to prostě nechutnalo .. a u nás to ani jedno dítě nejedlo a jedli ode mě vařená jidla.. asi umím dobře uvařit bramboru s mrkví 😄..

klokanka31
autor
14. čer 2021

@andelka
@bara88 Na to se snad ani neptejte ☺ manžel má z domu hodně špatné stravovací návyky, takže mě vaření přestalo bavit, a točíme jen pár jídel co mu chutná. Budu se muset do vaření zas dostat no ☺

bara88
14. čer 2021

@klokanka31 tak je třeba si uvědomit že máš dítě a to do patnácti jíst skleničky nebude a stravovací návyky bude mít takové jaké máte vy

klokanka31
autor
14. čer 2021

@janina228 Já vždycky ochutnám skleničku abych věděla co malé dávám, a mě to teda chutná...asi jsem divná ☺