Holky, obracím se na Vás. Dnes jsem dostala sadu od nové dr. ("naše" šla do důchodu) jelikož syn nejí zeleninu a neumí pít z láhve. Připadala jsem si jako ta nejhorší máma. 🤦🏼♀️ Syn má 7m, plně kojený do 6m, poté jsme začali zkoušet příkrmy. Bohužel, syn stále odmítá zeleninu - cuketu, dýni...jediné, co má rád jsou brambory (smíchávám mu je s mrkvičkou, brokolicí...) ale obecně zelenině moc nedá. Ovoce baští bez problémů, stejně tak i různé kaše. Doktorka se úplně zhrozila a diktovala mi, kolik gramů a druhů zeleniny by podle tabulek měl sníst, že je to důležité.
Další kámen úrazu bylo, když jsme se bavili o pití. Syn odmítá flašku. Zkoušeli jsme 5 různých značek - bez úspěchu. Tekutiny mu tedy stále doplňuji kojením a zkouším mu dát pít z malého hrnečku, to má větší úspěch, ale stále bída.
Máte některá zkušenost? Zabralo něco?
Moje děti byli teda na UM,ale jíst začali až po roce.Do té doby pár lžiček.A pit ho uč z hrnečku.Když kojis,tak podle mne nemá smysl ho učit na flašku.A má na všechno dost času....Na doktorku se vykašli.
Ani jeden kojený syn neuměl hned pít z flašky a postupně se to naučili. Mám z DM s širokým pítkem. V létě dávám do kočáru, jsou od toho celí mokří, ale postupně se to naučí. Zároveň dávám pít z panáků jako ze skleničky.
Jinak bych možná upozadila ovoce a zkoušela hlavně zeleninu - přeci jen ovoce je sladké, tak dětem chutná víc. Děti občas nové jídlo odmítnou až 7x než ho akceptují a chutná jim.
Pokud prcek normálně přibírá, na doktorku bych se "vyprdla" a zkoušela dál ochutnávat zeleninu - dá se míchat i s kaší.
Mě mladší syn taky ze začátku nechtěl moc jíst. Rozjedl se tedy na skleničkách a teď v 10m sní všechno na co přijde. S pitím je to taky horší. Víc toho vyleje a vyprská než vypije...
Nejsi z Brna? Naše zlata doktorka šla taky do důchodu a nová je přesně co píšeš. Chytly jsme se hned na první poradně 🤦🏻♀️ Jako když prcek nechce tak nechce co mas dělat jiného než zkoušet? 🤷🏻♀️
Nejstarsi plne kojena dcera prikrmy zacala "vic" (max. 5 lzicek) jist po 12m. Nehrotila jsem, nastesti ani doktorka... Bohuzel nase skvela dr. sla tez do duchodu, u te nove jsem jiz jednou byla a jsem trochu v rozpacich, protoze se zatim zda, ze bude mit podobnej pristup jako ta tvoje. Ale ja casto praktikuju to, ze si ji vyslechnu, svuj nazor si necham pro sebe a dom to delam podle sebe... 🙈
Tak na tohle nejlépe zabírá neposlouchat rady "mouddé" dr.. Už jen to, že se pozastavuje nad tím, že kojené dítě neumí pít z flašky...teda jestli jste nežádali radu jak odstavit...Doplňování tekutin kojením je naprosto normální, pravděpodobně to tak bude ještě několik měsíců a zkoušet z obyč hrnečku je nejlepší, ale dokud je dítě na polévkách, kašičkách +prso, má i ve stravě tekutin dost i v těch největších vedrech...Navíc ta doba, kdy zkouší něco nového než kojení, je zatím dost krátká a vzhedem k tomu mi spíš přijde obdivuhodné, co vše už dokáže spořádat. Nechala bych to na dítěti.
Dokud kojite tak vas syn bude jen ochutnavat.. ;) kaslete na doktorku a její tabulky a ridte se ditetem 🙂 pokud pribira a roste nevidim jediny problem
Vůbec nic si z ní nedělej. Jen jí to příště odkývej a máš klid. Nikdy jsme s dr. neřešila, co moje děti jedí a nejedí. A už určitě ne druhy zeleniny 😀 Navíc cuketu ani dýni k životu fakt nepotřebuje, stejně tako x druhů další zeleniny 😀 Zatím je maličký, na 7m ti jí krásně. Třeba až mu to přestaneš mixovat, tak pochopí, že je i jiná zeleniny dobrá, dá se dát čerstvá okurka a pod.
Co se týče lahvičky, nějak nechápu, proč by z toho dítě mělo umět pít. Naopak já bych kojené dítě na lahvičku nikdy neučila, je to krok zpět. Takže klidně ze skleničky (naučily se to za chvíli) a nebo pak pítka (ty mne brzy přestaly bavit, jedině Avent byl tenkrát fajn, ale co jsem viděla ten dnešní, tak je tragický) a přešla jsem na ty láhve se sportovním uzávěrem (určitě už dřív než v roce)
Kojené dítě je nesmysl učit na lahev - proč? Pomalu můžeš zkoušet pítko nebo normálně hrneček. A v sedmi měsících nelze očekávat zázraky, nabízej, ale nenut, kojenym detem to muze trvat déle, než zacnou papat. Hlavně bez stresů, paní doktorka to trochu zbytečně hroti.
Pediatrička mých dětí taky všechno dost hrotí. Naučila jsem se jí vše odkývat, říkám co chce slyšet a mám klid. U některých doktorů to ani jinak nejde.
K jídlu: neposlouchej doktorku a dělej si to podle sebe. Kojis takže dostává všechno co potřebuje. K pití: Můj 16 měsíční syn do teď neumí pít z flašky. Pije jenom z hrnečku a nevidím v tom problém.
Rozhodně si do toho nenech mluvit, kojené děti by měli jen ochutnávat, klidně do roka, základem je kojení😉 vsadím se , že nejpozději příští návštěvu zacne kritizovat kojení, že už mu to nic nedáva, mm se změní na vodu a podobně kecy🤦😒 kojené děti (pokud kojist podle potřeb dítěte, ne podle intervalu) tak nepotřebuje žádné jiné tekutiny, syn byl kojeny do roka a půl, do té doby asi kolem roku jsem začala zkoušet různé láhve na vodu nebo čaj, ale nic se extra nechytilo, nejlíp mi to šlo z láhve od Tescomy s brčkem😏 ale klasickou láhev nechtěl nikdy, neuměl z toho pít,navíc klasická láhev ti může pokazit techniku kojení (dítě může začít okusovat savičku, tím pádem i potom tebe)....já bych to doktorce odkyvala a dělala si to podle sebe, z mm dostane dostatek živin aby to pokrylo denní příjem dle požadavků doktorky (pokud tedy sama jis vyvážene, ale dítě si z tebe vezme co potřebujete i na úkor matky, takže max to bude chybět tobě😉😁). Je to předpokládám starší doktorka, která ráži staré komunistické praktiky, nebo je dobre naočkována od prodejců umělého mléka, tzn. Díte co nejdříve odstavit od mm, najet na "normální" stravu (nejlépe skleničky) a samozřejmě musíš potom dítěti dodávat UM aspoň do 3let 🙈
To zní jak rady z období našich maminek. Paní doktorka před důchodem?
Obě moje děti byly kojené do dvou let, flašku v puse neměly nikdy. Pily rovnou z hrníčku, ale v 7 m to bylo možná trochu hraní, možná ani to ne, nepamatuji si přesně.. To vám chce začít kazit kojení nebo co?
Děkuji!!! úplně mi spadl kámen ze srdce, že čtu konečně něco normálního.🙄 Byla jsem z toho dost špatná, že dělám něco blbě. Přitom syn má 9kg a 75cm,takže vážně nestrádá.🤦🏼♀️ Paní doktorka je právě mladá, řekla bych, že hned po škole, ale těžko říct.
Flašku dítě k životu nepotřebuje, dá se napájet lžičkou (teda pro mě otrava), zvyknout na jakýkoliv hrneček s pítkem a rozhodně se nedá počítat s tím, že to dítě zjistí, jak pít z toho hrnečku hned... Vždy to trvá několik dnů, u výjimek i týdny, je potřeba vydržet, není nutné kupovat hned a zkoušet jinou značku. Ovoce je sladké, proto se obvykle začíná tou zeleninou, aby si dítě nezvyklo nejdřív na tu výraznější a sladší chuť. Opět, miminko je dost malé, zatím vše poznává a seznamuje se s tím, nabízela bych vytrvale zeleninu, s masem to zase bude chutnat trochu lépe, když sní pár lžiček, aspoň něco... Jako v podstatě mi ty rady doktorky nepřijdou úplně mimo, jen je potřeba je buď jinak podat nebo jsi to špatně vzala, špatně jste se pochopily. Věřím, že flaškou nemyslela láhev s dudlíkem, ta se k pití nedoporučuje nikomu krom dětí na UM.
Zkušenost mám takovou, že čím víc stresu, tím je to horší... Klid, všechno bude, bude jist zeleninu i pít, uvidíš 🙂 že neumí pít z flašky, je snad u kojených děti běžné, ne? Dcera je od narození na UM a ta zas jen flašku, nic jiného nevezme 😄 s jídlem taky někdy bojujeme, zpočátku i s pitím a teď v roce musím říct, že dobry, samozřejmě jsou věci, které ji nechutnaji, ale snažím se to brát jak to je...
Jo kde by byli někteří doktoři bez jejich tabulek... Bez tabulky jak bez ruky 😅😉 v klidu 🌷
Změnila bych dr, na tohle se mě má dr nikdy neptala, ptá se max jestli ještě kojim, co malá jí apod. Jinak ani moje malá nepila, začala z hrnku kolem 8. Mesice. A rozjedla se taky v 8 měsících
Brokolice právě nebývá až tak oblíbená, protože je pro děti hořká, koukám, že má vytříbené chutě 🙂. Nemyslím si, že to tak tragické, chce to čas, dát mu prostor, ať se tím seznámí. Hlavně to do něj nervat násilím, důležité je mu to nezprotivit. Sladká je řepa, třeba by mu mohla chutnat. Kojené děti často klasickou flašku odmítají, prostě zkoušet různé hrnečky, lahvičky.
Moje děti vždycky zeleninu nesnášely, nikdy zeleninové příkrmy nejedly, max. třeba 2 lžičky denně a konec. Co s tím jako jde dělat, mám mu to cpát do krku násilím? Věděla jsem, že se nemá dávat ovoce, dokud pořádně nejí zeleninu, jenže to bych s ovocem nezačala nikdy. Doktorku mám naštěstí normální, takže mě nikdo nesekýroval.
@jjasmina Na mnoha místech je změna dr. docela problém. Pokud je jinak ok, je lépe ji "nezatěžovat" podrobnostmi a zbytek odkývat 🙂.
Ad flaška - jako proč by mělo 7 měsíční kojené dítě pít z flašky? Spíše by si MUDr. měla doplnit kvalifikaci. Tuším, že flašce je lépe se prostě vyhýbat. Mimochodem můj drobek pije z "flašky s dudlíkem" ještě ve dvou letech a teprve teď pozoruji, že mu plus-minus jde pít i z jiných. Ve školce pije z hrnečku, doma z flašky, protože zatímco jídlo jsem mu dala lžičku a on patlal, až se najedl, na loužičky všude nějak nervy nemám (ale asi bych na tom měla zapracovat - jenže on prostě když už nechce, tak zbytek vyleje v lepším případě na zem, v horším si udělá loužičky na gauči, židli a hraje si s nimi...). Ještě v zimě neuměl pít z žádné jiné flašky než té "jeho" a když dostal jinou, tak prostě nepil.
S jídlem a zeleninou je asi dobré na tom trošku zapracovat, ale pokud ti jí brambory + zeleninu, tak to má vysokou šanci se poddat a být to v pohodě. Rozhodně v tomto věku jediné tabulky, které by tě měly zajímat, je zda váhově přibírá aspoň plus-minus ve svém percentilu. Každé dítě je s jídlem jiné.
A kdybys měla úplně deprese, tak na fb je skupina "začínáme zdravě od prvních příkrmů", jsou to sice občas bio-fanatičky, ale tam ti krásně vysvětlí, že do roka jsou to PŘÍkrmy k mateřskému mléku, takže i kdyby dítě nejedlo nic, v principu mu to nevadí (pokud viditelně nestrádá).
Jo a kdesi jsem četla statistiku, že někde děti ve 3 letech ochutnaly zatím jenom asi 5 druhů zeleniny 🙂. To jsi určitě lepší. Chce to prostě zkoušet, i kombinace, ale bez stresu - zkus, jí/nejí, dělej to v podobě, kdy to pak prostě případně sníš sama (já zbytky třeba další den zamíchala do omáčky / polívky).
@levandule_k Brokolice byla u nás fuj ještě v roce a kus. Si pamatuji, že jsme jeli na tábor, kde se psalo i co kdo jí a nejí a za malého jsem tam vyplňovala, že nemá rád brokolici, ale maminka mu ji pořád cpe 🙂.
Hele a pokud kojis, pozvolna dávejte třeba po dvou lzickach, když nechce , tak nechce a zkoušet co den, no stres, v MM má vše co potřebuje stejně 🙂 Malá měla nejradši cuketu, brambory s troskou másla, ale tuk je na vás a dělala jsem tekutejsi třeba 🙂 ty začátky jsou pomale
Odpovědi jsem nečetla, napíšu jen jak to bylo u dcery 😁 Kojila jsem výhradně do jejích dovršených 6m. Poté jsem začala přikrmovat formou BLW. Jestli první dva měsíce něco snědla, tak to bylo spíš náhodou, většinou jídlo patlala nebo z pusy vyplivla. Za tu dobu se to ale nějak naučila a od 8m něco i trochu snědla,i když stále to bylo kojení třeba z 90%. Pak začaly růst zuby a jídlo začla úplně odmítat, jestli ráno jednou ukousla z napařené hrušky a na oběd snědla 2 těstoviny tak moc. 😁 A ty období jezení a nejezení se střídají doteď (14m). Poslední týdny jí hlavně ovoce, protože je sezóna a má spoustu nových chutí 🙂
Lahvičku neměla v puse nikdy žádnou, učila jsem ji pít z panákovky až od 7m. Ale reálně se napila vody až tak v 11m,do té doby do toho hlavně foukala a dělala blbiny. Teď už pije jak duha 🙂
Doktorka to moc hrotí, pokud prospívá a přibírá, tak bych jí to odkývala a tolik to neřešila. Do roka jsou příkrmy navíc k MM, jde o poznávání chutí a učení se.
Spíš si myslím že to doktorka moc hrotí ne? Však se časem naučí jíst i další zeleninu, můžeš nabízet, ale nenutit mu to...nebo nějak neprospívá? Ještě že my máme doktora který vůbec jídelníček neřeší. Co jsem chtěla vědět, na to jsem se ho zeptala, ale sám nic nevnucuje.