Ahoj maminy, máme skoro 6. měsíců, od začátku jsme na UM, nyní už dáváme příkrmy. Co se týče zeleniny a ovoce (přesnídávky) není problém. Spíš by mě ale zajímalo, jak je to s jogurty a pudinky, jestli už je můžeme. Někdo mi totiž tvrdí, že až od roka, jiný zase, že už klidně můžeme teď. Je teda pravda, že malýmu to zatím moc neříká, dá lžičku, dvě a pak se začne ksichtit a prskat a už to nechce. 😒 Jak jste na tom vy s prckama? Všem předem děkuji za názory a příspěvky 😉
Nevím, jak je to s jogurty, když jste na UM, já začala dávat v 8 m., možná bílý kvalitní bych zkusila, ale u pudingu bych byla opatrnější, tam mě vadí, že je plný éček.
za mne pudink az za haleluja a jogurt dle potřeby. u první mne drzeli mliko do roka ne, cili jsme zacli az v roce a doted zadne nechce. u druhého jsme měli problém s pribiranim, takze na jakekoliv! jidlo doslo velice zahy a zadne ekzémy, nic a jogurty ji pekne doted. ale mozna ještě nejdriv zacnete lepkem a pak mliko. hlavne testujte oddelene pokud by mel nejakou reakci, at vite na co. jogurt urco jen kvalitni, bily - idealne nejlepší je ten jihocesky bily, když slupnete horni smetanu tak je prakticky bez tuku. mozna se na to ani nechytne, protože bude kysely, tak pak smíchat s banánem na kasicku. na druhou stranu ma probiotika a ta jsou taky vhodna. Ja jsem nad tim podruhe nepremyslela, když bylo nutne dite urdrzet na nejake solidni vaze a doktori to taky neresili. Jogurtu bych se urco nebala, pudinky jsou blevajzy ty si nechte az na hodne později.
@kvetina22 mléko jako takové je doporučené až od roka, ale další produkty z nich, myslím tím právě ten jogurt, dítě může už dříve. My jsme také od počátku na UM, malé jsem už 2x dala domácí bílý jogurt (ale vyrobený z kuppného) se sirupem z agave. Poprvé jsem dala v ukončeném 6. měsíci. Pudingu bych se vyhla kvůli éček a přidaného cukru. Příjde mi to zbytečně ládovat tímhle malé dítě dyž je fúra jiných možností.
někdy mi připadá, že přísloví víc hlav víc ví je dělané pro diskuze na koníkovi - takže moje hlava ví, tedy spíš tuší, že jogurt od 8m, tučné nad 8%, odpovídá tomu Choceňský, Hollandia, Jihočeský..ne méně tučné, vůbec ne nízkotučné, podívat se na složení, ať to není dohušťované škroby.
Puding kolem roku, idelálně domácí se žloutků, nebo udělat ze sáčku, ne hotový udělaný v kelímku, to je cosi barva+aroma+cukr, ble.
@lv no tučné právě ne. To je zásadní omyl. Protože obsahují velké množství kaseinu a pro trávicí trakt je to šíleně těžké (ze stejného důvod se nemá dávat tvaroh). Navíc kojenec není ani na takové množství tuku energeticky stavěný, protože nemá až takový výdej. Každopádně z těch případů co píšeš tak Hollandie má 3,5 % tuku, jihočeský 3,5% (po odstranění horní tukové vrsty 2,5% tuku). To jsou přesně ty jogurty, co mají kojenci mít, přírodní jogurt. Ne smetanové a ne nějkaé netučné hnusy plné škrobů.
Já dávám občas jogurt od 5měsíců,ovocnou Activii.Cukr nehrotím,když ho má jen v tom,a občas.Puding jsem zatím nedávala,ale zkusila bych asi ze sáčku,než hotový.
@andrrriiik Ovocný se by se neměl dávát nejen kvůli tomu, že je sladký, ale i kvůli tomu, že nevíš, co v tom ovoci je za sajrajt.
Bílý jogurt bych dávala neomezeně a puding tu a tam taky-ten ale z mateřského mléka.
@frantiska85 děllat pudink z mm si fakt neumím představit 😨 ... a paní píše, že má dítě od mala na um, tak jak to má podle tebe s tím pudinkem udělat by mě zajímalo? 😠
@blondynka400 no aspoň jsem se trefila do výrobků, to jsem ráda 😉
Danone, Aktivie jsou ty nastavované škrobem, a doslazované aspartamem a jinými umělými sladidly, barvivy atd, s kouskem čerstvého ovoce to nemá společného vůbec nic..
moc díky za rady a názory... a ještě se zeptám, malej nechce ty kupovaný kaše (nemléčný, mléčný, rýžový atd.), už jsme vyzkoušeli co se dalo, ale prostě mu asi nechutnají, takže dáváme na noc jenom mlíko, můžu mu už udělat klasickou krupicovou kaši? Kamarádka mi říkala, že by se nějak nejdřív měla nechat nabobtnat bo co a hlavně, na kravský mlíko je taky ještě brzy ne a to UM se přece nesmí převářet? Nerada bych mu něco ubírala nebo dělala špatně... 😕 díky 🙂
@kvetina22 krupici az tak 9-10m, ted můžeš ryzovou, jahelnou, pohankvou, z vloček..namočit, na par hodin, uvařit ve vodě, pak přidat tuk /máslo, sádlo, kokosový tuk../ a před podáváním v míchat um. Můžeš mít uvareny na 2dny. Nebo ze zdr.výživy instantní rýžové, jahlove, kukuřičné, je jich spousta, jen se na míchají do vody a přidá se um. Dobré jsou Nomina kaše.
@kvetina22 Jogurt o 8.mesice, puding od roka. Ja jogurt dala cca v 7 a 3/4. Holandia,Activia bila, zamicham do toho kousek bananu, jablka,....
Co se tyce kase-kdyz kamaradka dr.rekla,ze maly nechce zadnou kasi, doktorka ji rekla-a vas to trapi? Budte rada! ...... - Tak tolik asi ke kupovanym kasim......
Ja kasi zkousela,ze mi bude lepe spat,ale melo to spise opacny efekt. Vzbudil se drive nez kdyz mel na noc jen mlicko. Takze jsem kasi uplne odbourala.
@blondynka400 promin, ale kojenec roste a to silene a tulk= cholesterol je zakladni stavebni latka bunek! A energeticky vydej? To snad nemyslis vazne, ze konenec zadny nema. Kdybych takovy zadny mela, tak si muzu dat kazdy den 2 peceny selatka😃. Takze jogurt chocensky a dalsi s 10% tuku. Neni to nic umeleho je to prirozene jen to neni odtucnene.
Podle mne plati, ze jogurt mohou kojene od 8m, kdyz zavinaji s prikrmy v6m. Mleko do vareni mohou od te do y take.
@pisisvori nikdo neřekl že neroste a že nepotřebuje tuk. Taky ho má v mléce (UM nebo MM) víc než dost. Ani další nevadí, ale s mírou. Také jsem neřekla, že nemá žádný výdej, ale rozhodně ne takový, aby mohl řádně vydat takto tučné věci. Smetanové jogurty nejsou nic moc přirozeného a díky vysokému obsahu kaseinu je to špatně stravitelné pro každého a pro kojence zvlášť 😝
@pisisvori myslím že trochu přeháníš, 10% tuku je fakt nálož, to už je skoro šlehačka ... i mateřské mléko obsahuje na 100ml přibližně "jen" 3,8–4,5 g tuku a kojenec z něj dokáže krásně růst, i když nedostává jinou stravu ... takže ve chvíli, kdy už jí i jiné příkrmy, není potřeba do něj cpát "přetučnělé" věci, byť naprosto přírodní 😕
My dostali pravidla stravovani id pediatra a tam pise,ze jogurt lzicku po zavedeni prikrmu od ukonceneho 4. Mesice do jidla jako treba jablecne pyre
@blondynka400 promin , ale krava doji mleko s 3% tuku? , ze zrovna tohle je prirozene a ostatni spatne???😜a kolik toho mleka z kojeni asi tak 8-9m dite ma, kdyz uz se koji 3x za den? Ale svemu diteti šat si katdy dava ci chce. .. Jen me tohle oblbovani obcas rozcili😄.
@pisisvori moje dcera preferuje čistou vodu před vším ostatním a nevidím na tom nic špatného ... slazené šťávy nechce vůbec, taková ta moderní jednorázová "ovocná" pitíčka ji vůbec nezajímají, neochucený čaj bere na milost, ale čistou vodu preferuje .... a ve 20m je stále ještě ráno a večer kojená a také na tom nic divnného nevidím ... ona chce, já mám, tak proč nedat, přece nebudu kupovat um ... neplánovala jsem kojit tak dlouho, prostě to tak vyplynulo, ale nikoho kojením neomezujeme ani neprovokujeme, nasápe se mi pod tričko během dne, jen prostě ráno a večer si svoji dávku vypije ... a hlavně, má v tom mm i ten tuk, na kterém tolik bazíruješ 😠 ...
@pisisvori ne, to záleží na plemeni. Ale rozhodně nemá tučnost mléka 10% 😝 😀 Proč by se 8m dítě mělo kojit 3x za den? 😕 To je jediné, v čem s tebou souhlasím, ať si každý dává co chce a podle toho to tak taky v populaci dětí vypadá 😝
Já davala přírodní bílý jogurt od narození na prst - kvůli prdíkům. Pak na lžičce, dvě atd.. v půl roce malý kelímek. Oba mí kluci - 7 a 4 roky dodnes odmítají sladké jogurty (u babiček) a baští pouze neslazené! Obyčejnou vodu preferují oba.. (zato milují Kofolu 🙂 tu jim dávkuji) Jinak žádné alergie - vůbec na nic..
@mandala A jaký sajrajt máš na mysli?V tom ovoci.
@andrrriiik No to právě nikdo neví, co tam namíchají, ale čisté ovoce to určitě nebude... lepší je bílý jogurt s čerstvým ovocem, nebo domácí marmeládou.
@kvetina22 za mne je ještě brzy. Kvalitní jogurt (přírodní kolej 3,5 % tuku ) tak od 8 měsíce, puding opravdu nejdřív v roce, i když ten bych pro běžné použití vynechala určitě, dětem toho moc nedá.