Kdy začít dávat dítěti lepek?

lovely22
23. kvě 2015

Kdy je nejlepší přidat do stravy dítěte lepek a hlavně jakým způsobem ho do dítěte dostat??? Děkuji.

mollyweasley
23. kvě 2015

Nejzdravější jsou různé kaše, ve zdravé výživě se dají koupit instantní s lepkem, kterýma může třeba trochu zahustit příkrm, pokud je ještě nedáváš na jídlo v mlíce. Můžeš taky namočit vločky, pak povařit. Nicméně na povařený lepek některé děti nemusí reagovat úplně dobře, kamarádčin syn musel mít zasmažku provařenou hodinu, jinak se osypal a měl průjem. Pečený lepek se snáší lépe, ten ale koupíš jenom jako nějaké sušenky nebo pečivo, což není zas takové terno.
Začala jsem dávat lepek po 6. měsíci, ale nedávám ho často ani teď, dcera ve skoro 14 měsících jí lepek tak jednou týdně, většinou je to když jí udělám na snídani vločkovou kaši.

bajana
23. kvě 2015

@lovely22 ochutnávať by sa mal od ukončeného 4.m (zuzlat rožok, oliznúť kašu, atd), potom dávať do prvých zeleninových príkrmov lyžičku povarených vločiek alebo bezvaječných cestovín

lv
23. kvě 2015

Zavádění vlockami, ve wiki je postup

mysonek
23. kvě 2015

@lovely22 dávala jsem kolem 6 měsíce, začala jsem nějakou kaší. Myslím krupicovou do Babylove. Někdo radí zahušťovat moukou, ale to mi nepřijde jako nejlepší varianta. Můžeš dát piškot, ale já nechtěla v tu dobu dávat cukr. Ovesné vločky budou asi taky fajn, ale já s nima začala až později. Ve 4m mi to přijde dost brzo, i když i taková doporučení najdeš. Podle nějaké studie se prokázalo, že nejlepší začít mezi ukončeným 4. a 7. měsícem, nejlépe za plného či téměř plného kojení. Když se začne brzy, je významně vyšší riziko rozvoje celiakie. Pokud se začne později, tak je to riziko také vyšší. Ale u toho pozdního zavedení mi to nepřišlo jako významný rozdíl.

marecek4
23. kvě 2015

neřešit,pokud se trefí do pusy tak klidně kůrku chleba,kousek rohlíku,oplatek bez náplně-ne celý balíček,ale pokud v rodině nejsou problémy tak klidně od 4-5 měsíce,dřív to tak dělaly naše maminky,já se řídila asi tak nějak tím samým zdravým selským rozumem a ne tabulkama,a děcka žádné problémy nikdy neměly,ba naopak,dnes to tak už i doporučují,aby dítě ochutnalo vše co nejdřív,že oddalováním jsou zbytečně vyvolávané potravinové alergie-samozřejmě pokud už se něco objeví tak je pak potřeba to řešit