Jak na to - prakticky?

agnes_123
28. srp 2020

Milé maminky,
chystám se na zavádění příkrmů. Mám několik otázek a budu velice ráda, pokud my, dobré duše, poradíte.

1) Když chci dávat jen zeleninu a ovoce z farmářských trhů, zjistila jsem, že ne vždy je samozřejmě dostupné vše. Tak jsem si řekla, že to doplním bio příkrmy kupovanými. Jenže ouha - vždyť to jsou samé ovocné verze. Toho na začátek moc není... Když zelenina, tak už lup tam obilninu nebo maso... Takže zpočátku vařit - ale co vařit, když to na trhu není? Nebo je jedno, že nějakou zeleninu ochutná až za půl roku, protože prostě není sezóna?

2) Příkrmy před mlékem nebo po mléku? Doktorka řekla před mlékem a cílem je dostat se během 2 měsíců na plnou kojeneckou stravu, kdy se dítě kojí už jen ráno a večer. Ale ouha - tady na koníkovi maminy radí MM, příkrmy co nejvíc pozvolna... já už to nechápu.

Děkuji za rady a porady

jjasmina
28. srp 2020

https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/
Pomohla mi tahle stránka, Osobně jsem taky chtěla do začátku kupovat skleničky, ovšem malá mi to nejedla vubec. Příkrm dávám před kojením, po kojení je plná a tudíž mi to nesní. Jinak příkrmy dávám přes měsíc a nepřijde mi, že bych kojila min a min, takže u nás to asi potrvá. Jinak z jednodruhových skleniček se dá sehnat dýně, brokolice, mrkev a tím to asi končí, kupovala jsem v lékárně, ale jak říkám nejedla to a mě to upřímně dost smrdělo

me_druhe_ja
28. srp 2020

Myslím, že každý dítě je jiný. Některý se rozji okamžitě, některýmu to trvá strašně dlouho. Takže tohle bych neřešila. Jinak já dávala přes kojením a pak dokojila. Myslím, že je úplně jedno, když nebude mít hned všechnu zeleninu. Však má na to celej život. 😀 určitě je fajn jet sezónní. 🙂;

verionka
28. srp 2020

K tem sklenickam, dá se najít i ciste zelenina, kupovala jsem Hipp, Holle, Babybio... jsou i další, které jsou jen zelenina bez masa i obilnin. A jak píšou holky, s těmi dávkami je to individuální, náš prcek třeba už třetí den snědl plných 200 gramů a od té doby je na tom už přes měsíc stejně, takže už to jen zapije vodou a nekojim, stejně tak dopolední svacinku, to sni zase 200 g ovoce. Takže kojim jen po probuzení a pak až odpoledne, a to jsme s prikrmy začali asi před 5 týdny. Za další dva týdny přidám jogurt na odpo svačinu, takže budu kojit asi až pozdě odpoledne/večer.

malytlustyhroch
28. srp 2020

Bio zelninovy sklenicky ma dm drogerie, ale nevom kolik druhu, urcite mrkev a dyni. Nektere deti jedi jak protrzene, a nektere porad jen "ochutnavaji" do roka a pul. Davala jsem prikrm pred mlikem ( a kojeni na pozadani) a stejne prvni syn na kojeni jen rano a vecer presel az dlouho po prvnim roce. Mladsi je vetsi jedlik, ale myslim ze na kojeni dvakrat denne se dostane nejdriv v roce. Takze bych rekla: nestresuj se, uvidis jak bude diteti chutnat a zaridis se podle toho.

katkatomaskova
28. srp 2020

Malou jsem měla od narození na UM. Příkrmy jsem začala dávat ve 4. měsíci, kdy byla "povolená" první lžička dle výrobce. Dceři jsou dva roky, a doteď je na příkrmech ze skleničky, protože domácí, vařené jídlo nechce 🙂 A to už jsem zkoušela fakt ledasco. Max přijde, třikrát zobne, a jde od stolu, nenadělám nic 🙂 Ona je ale vůbec lajdák na jídlo. Nechce moc jíst a už vůbec nechce zkoušet nové chutě, takže u nás je to o to horší 🙂 Dokola točím tři, čtyři příkrmy, a na svačinu v podstatě pořád jen dokola dva druhy jogurtů nebo chleba s máslem a šunkou - a i to většinou končí tak, že obere šunku a chleba ji nezajímá 🙂

hobie
28. srp 2020

Myslím, že ochutnat úplně všechny druhy zeleniny a ovoce vůbec není potřeba.. také jsem byla dost rozhozená z toho, když jsem četla, co vše se v prvních příkrmech dává.. ale my také nejíme kapustu, tuřín, atd. a malý měl téměř do dvou let problémy s bolením břicha, takže jsme se vyhýbali i nadýmavým druhům.. to stejné ovoce.. hodně jsem využívala toho, že máme zahrádku a dávala, co bylo 🙂.. příkrmy jsem začala dávat před mlékem, místo jednoho kojení a malý hned začal jíst plnou dávku a nikdy jsem už nedokojovala.. prostě mi to tak přišlo logické a nejlepší.. teď jsou malému 3 roky, kojen byl do 13M, nikdy neochutnal UM a má rád všechno..

olga_
28. srp 2020

@agnes_123
1) Základem zdravé stravy pro všechny (nejen kojence) je jíst sezónně a lokálně.
2) Kojit na požádání a nevystavovat kojence jídlu, když je frustrovaný hladem. Cílem (ne všech) není s příkrmy odstavit, ale seznamovat postupně s jídlem - konzistence, jiné zpracování potravy v ústech atd.

jednaholkaa
28. srp 2020

@olga_ Souhlasim. Nejlepe je jist sezone. Nechat ochutnavat, pozvolna, zadny urcity cile kdy kolik bude jist, dite si rekne samo. Sklenicka je konzerva, takze na cesty je fajn. Kdyz je moznost, tak samozrejme varit cetstve tepelne upravenou zeleninu (ne z mrazaku).

jjasmina
28. srp 2020

Holky ohledně toho ovoce děláte si všechny doma nebo kupujete přesnídávky? Mě se zdálo divný furt mlíko, příkrm, přesnídávka nebo kaše.

prejeta_zaba
28. srp 2020

@jjasmina a co je na tom divneho? Dospělý má přece taky pořád pečivo s něčím, hlavní jídlo, ovoce, jogurt, semtam něco jiného. 🤷‍♀️

eithelwing
28. srp 2020

Sezónnost je za mě fajn. A teď to bude ideální - cukety, dýně, to budou mňamky. 🙂
Zda před mlékem nebo po... Asi bych dala před, ale u nás bylo nutné pak s kojením aspoň půl hodinky počkat, jinak dcera blinkala.

U dcery jsem na to šla tak nějak po svém. V zařazování potravin jsem se trochu inspirovala, ale brala jsem to podle toho, co bylo taky zrovna k dispozici. A rozhodně nebyla dcera do dvou měsíců na dvou kojení. 😀 Možná tak za 6-8 měsíců jsem kojila ráno a večer. 🙂

jana_zofie
28. srp 2020

@jjasmina mala toho sni malinko, takze kupuju. Oddelam 3 lzicky (vic nesni) a vratim do lednice. Obavam se, ze ovoce ma u nas uspech jedine cerstve. Utlouct se muze po bananu (kouse sama) a avokadu, celkem ji chutna merunka a broskev (na prouzky), pak jeste jablko, boruvky, maliny a jahody bez pecicek v dudliku. Svestky plive, hrusky ji nelezou, ostruziny taky nic.

Jinak teda ji vseho strasne malo, pak se dokoji a pak ma zase hlad. Takze v poledne ji ctvrt-pul porce prikrmu, podle toho, jestli ji chutna. V jednu chce kojit. Ve dve, pokud snedla malo obeda, chce zase jist. Ve ctyri dostane ovoce, v pet vyzaduje kojeni a v sest si da 30-60 ml kasicky. V osm se nakoji a spi. V podstate cele odpoledne zerem. Prijde mi, ze kojim vic nez predtim. Jako by potrebovala ujistit, ze kdyz si rekne, tak ji to prso porad dam nebo co... Cekam kdy si da plnou porci. Doktorka tvrdila, ze ji mam dat misto kojeni napit vody. Te vypije za den tak 50 ml. Kdyz chce prso, tak vodu nepije a rve. Asi neni blba... Ale kdybyste na to mely nejaky trik, zkusim, i kdyz me to zase tolik nestresuje.

tridvajedna
28. srp 2020

@agnes_123 Dávám dcerce příkrm, od ukončeného 6m, kupuji bio zeleninu (např. v lidlu teď mají brambory, mrkev, cuketu, avokádo, okurku, špenát) nebo beru doma vypěstovanou bez hnojiv a postřiků. Většinou uvařím cca 300g zeleniny na páře, rozmixuju a dám do tvořítek na led. Po zmrznutí přendám kostky do zip sáčků a beru si průběžně kostky na příkrmy (cca 4 na porci, často mix druhů... postupně se budou porce zvětšovat). Ovoce zatím nedávám, ale syslím sezónní buď ve formě přesnídávek (jen ovoce bez přidaného cukru a konzervantů) nebo celé zamražené plody. Dle mého je lepší mít v zimě zásobu vyzrálého mraženého ovozelu z léta než ty zimní skleníkové kusy bez chuti a vůně, i když čerstvé. Dost se tím i ušetří, v sezóně je zelenina za zlomek ceny.

agnes_123
autor
29. srp 2020

@olga_ Aha, už tomu rozumím, proč teda někdo volí nejprve kojení. Ale tím pádem k odstavu nedojde, jen trochu, částečně... Zeptám se - doktorka mi tvrdila, že plná kojenecká strava je důležitá kvůli železu, toho je pak v MM nedostatek. Tys tedy kojila do kdy, než dítě přešlo plně na běžnou stravu? Další věc je energetická hodnota mléka. Že pak už nestačí. Jakou máš zkušenost?

krupka3
30. srp 2020

@agnes_123 to je kec!! V MM je pro dite vse podstatne veeeelmi dlouho. Urcite se prvni koji, pak dava prikrm. Od toho se to jmenuje prikrm, prikrmuje se ke kojeni. Pokud je dite po kojeni plne a po jidle se dvakrat nesape, neni treba to silit. Prvni mesic az dva ma dite vylozene jen ochutnavat, ne jist.

olga_
30. srp 2020

@agnes_123 Kojila jsem staršího do 3 a čtvrt, do samoodstavu. V podstatě zhruba do roka se více kojil než jedl. V roce mu doktorka dělala testy včetně hladiny železa a vše naprosto v pořádku a v normě, takže kecy o nějakých deficitech a nedostatečnosti MM jsou za mě lobby pro UM. Na kojení je pak super, že nemusíš příkrmy do kojence rvát silou a jet na množství a řešit nějakého "nejedlíka". Prostě dítě má v seznamování s jídlem svoje tempo. Teď bude mít syn za chvíli šest a sní, na co přijde.
Dvojčata budou mít 2 a čtvrt. Kojím je stále a proti staršímu to byli od začátku větší jedlíci. Budu kojit opět do samoodstavu a vypadá to v tuto chvíli, že kluk se kojí méně, holka přijde častěji. A nekojí se teda výrazně méně než starší syn.
Jinak k té údajné nedostatečnosti MM - některý pediatr ti řekne, že MM je k ničemu už v půl roce. Já se v tomto řídím raději svými dětmi než pediatrem, který rozdává kolikrát letáčky UM pomalu na počkání a o výživě jako takové ví velké kulové.

lennus
30. srp 2020

@agnes_123 Doporučuju mrknout i na metodu BLW - jídlo do tlapky, jela jsem s druhou dcerou a obě jsme byly nadšené 😉

jana_zofie
30. srp 2020

S tim zelezem a nejakymi temi stopovymi prvky ma doktorka pravdu, dite je cerpa predevsim ze zasob a ty dochazi. Ale ma se kojit a prikrmovat. Kojeni k prikrmum az do prirozeneho odstavu. Sice dle doporuceni to maji byt 2 plna jidla denne, ale tam zatim taky nejsme, jen tak nebudem, a lamat to pres koleno nehodlam. Ale to doporuceni se bude odvijet i od jinych veci. Musela bych se podivat na obsahy zeleza a DDD pro kojence, abych mela predstavu, kolik prikrmu ciste kvuli zeleza, ale rekla bych, ze to bude min. Nicmene ja to zkoumat nehodlam, dite podle me neni blbe. Minimalne s tou energetickou hodnotou so to pohlida, trapit hlady se dobrovolne nebude.

surikata131
30. srp 2020

@agnes_123 je spousta čistě zeleninových příkrmů (napr mrkev,dýně, hrasek, brokolice, batáty, jsou i skleničky jen s masem, např Hipp, DM, pokud chceš mit přehled co všechno existuje, tak se podívej spis na netu než v obchode), ale jak je to s bio, o tom přehled nemám, protože to neřeším
Dávám prikrm před kojením, jinak by nic nesnedla, i tak ty porce nejsou žádná sláva

drep
30. srp 2020

Moje dítě, aby něco snědlo, tak nesměla mít hlad, to ji rozčilovalo, jak to jde pomalu. Takže já nakojila a za hodinku dala příkrm, podle toho kolik snědla, jsem tak buď dokojila nebo ne. A za tři měsíce opravdu dcera byla kojená ráno, dopoledne a pak až večer a než jsem šla spát já. Ale já teda neměla ambici kojit až do nástupu do školy, moje dítě dospělácké jídlo zajímalo snad od dvou měsíců, takže když ve 14 měsících odstrčila prso, byla jsem ráda (jasně, byl to bojkot a ne samoodstav😂). Ze začátku, kdyź to jedla maličko, dávala jsem hipp skleničky, pak jsem začala vařit.

agnes_123
autor
30. srp 2020

@olga_ proč tak útočně? Já to netvrdím, já se jen ptám a tvořím si názor 😞 ale děkuji za informace, jsou cenné

agnes_123
autor
30. srp 2020

@jana_zofie prosím jaké doporučení máte na mysli? Můžete mi dát třeba odkaz? A ty ddd železa a dávky pro kojence taky najdu prosím kde? Děkuji moc. Zní to rozumně a chtěla bych vědět víc ☺☺

jjasmina
30. srp 2020

@olga_ Ono ho dně záleží na dr, ta naše miluje kojící maminky a má trochu averzi na nekojící zase, kterých je zrovna většina , alespon u ní

olga_
30. srp 2020

@agnes_123 Ty jo, já neútočím. Píšu to v rychlosti mezi balením se třema dětma. Nikde ti nic nevyčítám, píšu svoji zkušenost 🙈

agnes_123
autor
30. srp 2020

@olga_ Aha☺ no tak to věřím, že je fičák. Kam jedete? ☺

mariegroth
30. srp 2020

Prvni prikrmy a info kolem nich pro me byly take matouci. Az s praxi clovek zjisti, co nejvice vyhovuje miminku. Kazdy ma na to jiny nazor a i odbornici se ruzni. Ja bych jenom doporucila dve veci - 1) nezacinat prilis brzy. Strevo miminka nemusi byt vyzrale. Je na to spousta infa v anglictine - “open gut and babies”. 2) Uvedomit si, ze jidlo v prvnim roce neni o tom, aby se mimi najedlo, ale je to o tom, aby mimi poznalo nove chute a textury. Vubec bych se nestresovala nejakym cilem, ze by se mleko melo davat jen dvakrat denne. Mleko by stale melo byt primarni. A pro spoustu deti to kojeni/mleko neni jen o prisunu potravy, ale take zpusob, jak se uklidnit a pomazlit se

agnes_123
autor
30. srp 2020

@mariegroth děkuji za úžasnou odpověď. Tvá první věta to vystihla přesně. Zbytek komentáře mě uklidnil ☺ Plánuji začít 5. měsíc a pozvolna

olga_
30. srp 2020

@agnes_123 Domů od rodičů 😉

jana_zofie
30. srp 2020

@agnes_123 jo, to bych rada, ale zrovna to se 2 prikrmy nemuzu najit. Vseobecne co se vyzivy tyce se mi vybavil clanek z cesko-slovenske pediatrie z r. 2014, ale je to dost komplexni a obcas se tam misi nazory, takze jsem si sama obcas nebyla jista, co si z toho vzit, ale kdybyste mela zajem, lze dohledat jako Doporučení Pracovní skupiny pro výživu dětí MZ ČR k zavádění příkrmů u kojenců, ale upozornuju, ze je to spis pro pracovniky ve zdravotnictvi. Mnohem prehlednejsi a jasnejsi je brozurka pro rodice z programu zdravy start. Lze stahnout zde: https://www.1000dni.cz/pro-pediatry/program-zdr.... Ddd bych musela asi dost googlit, nekde to asi bude, ale do takovych detailu se nebudu poustet. Navic mam pocit, ze to uz je dost mimo mou odbornost. Proto pisu, ze to delat nebudu. Vsechno se da dohledat, ale nekdy to proste nema smysl.