Ahoj, máte prosím někdo nějaké úžasné triky jak aplikovat příkrmy na cestách? Dítko se nám dost rozjedlo a poměrně čato s ní cestuji po republice. Zároveň se mi skleničky a instatní věci jaksi příčí (také se neživím konzervami...byť chápu že nárazově to může být OK a je to velmi pohodlné). Proto bádám jak dát čerstvou stravu (uvařenou třeba ráno) přes oběd a odpoledne - ohřát? termoska? Něco co se jen zaleje? PS dcera má 7 měsíců takže jedeme kašičky, zeleninu a ovoce... Děkuji předem za všechny tipy
Hezký večer. My taky hodně cestujeme. Mám termosku na jídlo. Jídlo do ní dám hned po uvaření a v poledne ještě musím foukat, jak je to horký.
@dagy99 termoska mi samozřejmě na mysli vytanula ale jsme ve fázi několik lžiček (byť ráda a často) a vařit celou termosku - ani třeba 0,2l kaše nebo zeleniny se mi nechce - mám vychytané mixování minimnožství zeleniny takže prakticky nevyhazuji - a přijde mi, že to pidimnožství prostě vychladne termoska-netermoska. Asi počkám až bude větší jedlík 🙂) Díky..
Já jsem na jednodenní výlety uvařila oběd ráno, zavřela do skleničky, tu zabalila do alobalu a dala mezi náhradní oblečení. Do času oběda vydržela teplá i v mrazu.
My jsme dostali termoobal od Tescomy, takže jídlo vždycky ještě horké do sklenice, zavřít do termoobalu a do oběda teplé vydrží. Dřív jsme praktikovali i ohřívání, ale většina restaurací to šoupne na minutku do mikrovlnky, což se mi moc nelíbí (mikrovlnku ani nevlastníme). Známí mají termosku a jsou taky spokojení.
Já to většinou prohodila, i v čase oběda dala neohřátou ovocnou, a teplé až doma, nebyla jsem s ní takto venku až tak často, aby to nějak rozhodilo režim.
Mame Esbit termosku a kdyz do ni das varici vodu, vylejes (abys ji nahrala) a az pak tam das prikrm, tak ji nemusis mit plnou a teply ti to vydrzi. Samozrejme plna termoska vydrzi dele horka, ale i ctvrtina vydrzi tepla, kdyz to udelas jak pisu 🙂. Jinak jsem na cesty varila rada cervena cocka + vajicko + ev. lucina - a to me teda chutna i bez soli, takze jsem klidne dojizdela 🙂. Na zaliti pak rychlovka kuskus + lucina + treba rajce na drobno, ale na kuskus potrebujes mit vrouci vodu, z termosky se ti asi nepovede. Termosku jsem brala ale jen v zime, normalne na jare a na podzim mi to jedli bez reci i studeny a v lete jsem naopak chladila.
@majus6 to zní dobře, nevím teď kdy se zavádějí luštěniny (u nás zatím i lepek jen v náznaku - ale místo kuskusu vařím jáhly tak, že jsou sypké a přijdou mi ještě lepší než kuskus).. i když zrovna červenou čočku jí zkusím dát asi brzy, je tak skvělá a lehce stravitelná....Ano základ je dělat to tak dobré že člověk rád dojede :D
Mmch když jsem koukla na parametry Esbitu, volba byla okamžitě jasná 🙂
(chystáme se v zimě do hor apod...). Díky a zdravím všechny domácí vařily! Jsem upřímně potěšena že - jak vidno - zdaleka ne všichni krmí "skleničky"... a že ty děti potkají nějaké reálné jídlo..
@lajla Po více než čtvrtstoletí na zdravé (vege) stravě jsem trochu líná vzdělávat se populární literaturou, makro mi (ve své ortodoxní formě) nevyhovuje ale díky za tip, o knížce vím a podívám se asi. Zajímavé.. luštěniny obecně ano, ale že by červená čočka až od roku? Mmch - jste zdá se velmi bádající - máte nějaký zdroj na tu kyselotvornost? Myslím reálná data, ne kdo co uvádí, to víceméně vím (zdroje si jsou trochupodobné, občas se trochu liší). Zajímalo by mě jak kyselotvornost měří - nedokážu si představit jak navrhnout takový experiment! Mám dojem že jsou to jen dojmy... byť něco na tom je a sama se tím řídím (tedy spíš vlastní zkušeností a pocity). Podle jedněch chemiků co se hodně zabývají stravou (vitariáni) je dokonce jediná potravina která není nekyselotvorná ve vařeném stavu jáhly...!
@lajla tady třeba píšou 8-10 měsíců, a že mnozí zavádějí dříve (6 měs) - do červené čočky a munga jistě půjdu již brzy...
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/legumesl...
@alicesky jasný to záleží na Vás podle čeho se budete řídit...my se řídíme makrobiotickymi principy a vyhovuje, nemusí však každému...
Vše mám z knih...stejně jako kombinování potravin atd, jen zmíním kaše plus ovoce...v každém žebříčku píšou nekombinovat!!! A přesto se to dělá...
Ale jak píšu, každého věc a každému vyhovuje něco jiného...
Nevím co myslíte pojmem reálná data ad kyselinotvornost? Ale lehce se dá vyhledat x zdrojů...nechtěla jsem mentorování,jen mě to tak napadlo to zmínit...
@lajla kyselinotvornost - ne mě to fajt zajímá, JAK na to kdo přišel, konkrétně jak to měřil a co změřil - zdroj (jak to zjistili) nepíše pokud vím nikdo. Je to vždy statement of "fact", věř-nevěř. To mi trochu vadí. Zaímavé s kaší a ovocem, netrklo mne. Dost by to limitovalo první příkrmy. Hm.
Jako fakt mě to nenapadlo zkoumat až tak do hloubky...narazila jsem na pár zdrojů a dávalo mi to logiku...tak asi proto...?
Do auta exitují ohřívačky, např. http://bit.ly/Ohřívačka_do_auta, nebo se to hold v létě ohřeje tím, že je vedro. Často se dá jídlo ohřát i v restauracích, nebo poskytnou horkou vodu, stejně tak pomůžou i na pumpách.
Nasemu mrnousovi chutna i neohraty 😉 a nikde jsem nenasla, ze by to teply byt muselo. Kdyztak se ale da vzit termoska s horkou vodou, prikrm mit hooodne husty a doredit vodou (i kdyz hur se to mixuje). Ja mam koupenou ovesnout nemlecnou kasi a tou to kdyztak dohustuju-kdyz je to hodne studeny (urcite by to slo i jakoukoli jinou).