Syn odmítá masozeleninové příkrmy. Jak to řešit?

petralp
25. led 2022

Dobrý den maminky. Prosím o radu, pokud máte některá podobnou zkušenost. Začala jsem synovi dávat příkrmy někdy okolo pátého měsíce. Nejdříve zeleninu, pak maso atd., prostě klasika. Rozjedl se velice rychle a hezky, že snědl na oběd i těch 200g jídla maso-zelenina. S ničím neměl problém. Zapíjel čajem, vše ok. Teď má čerstvě 6 měsíců a začala jsem mu dávat dopoledne ovoce a k večeři kaše. Tady ovšem nastal problém, od té doby, co jsem zařadila ovoce tak stávkuje s obědem. Zatne se a nedostanu do něj nic. Posadím do židličky, dám bryndák a on ví, že se bude jíst, tak otevře pusinku a jak zjistí, že to není asi sladké tak konec. Přiznám se, že nevím jak to řešit. Nechci ho nutit, ale taky se mi to nechce každý den škrábat do koše, když pominu že u toho stojím, vařím atd, ale toto vem čert. Mám přestat dávat to ovoce? Nebo ho zkusit dát odpoledne? Nechci aby skončil zas jen na mléce. Někdo říká že by to mohly být zuby, ale to by nejedl večer ani tu kaši, vážně nevim jak na něj. Děkuji za rady.

zuzkasim
25. led 2022

No a co teda děláš, když to nechce? Dostane něco jiného? Nebo ho vyndáš ze židličky a dáš mu půl hoďku, aby "trošku víc vyhládl", nabídneš pak znovu? Navíc pokud do oběda přidáš mrkev, bude to taky nasládlé. Jdou zkusit třeba i batáty, jsou sladší (já je nemusím, ale vím, že někdo je mívá oblíbené). A taky bych možná zkusila nandat oběd i sobě, vždycky dát jedno sousto sobě, druhé dítěti, aby vidělo, že teď se prostě jí...

ondul
25. led 2022

Me se dite rozjidalo hrozne pomalu, dodneska nesni 200 gramu (to je koneckoncu mi prijde porce pro me), ale zas ji rad a vsecko. Takze jsme meli jiny problem, ale u tebe mi prijde, ze si to vzala zbytecne hopem a asi holt nechce tu nejmin sladkou chut. Ja jela prvni mesic jen zeleninu. Pak dalsi mesic trochu masa do toho, dalsi mesic zase lepek, pak nejak postupne ovoce, laktozu... Nevim, kam tak posipichas, kdyz mas behem jednoho mesice toho zavedeno tolik druhu a tolik chodu.

petralp
autor
25. led 2022

@zuzkasim dám mléko, zkoušela jsem mu to dát i později, že třeba neměl hlad, ale bylo to stejné. Jím s ním nebo si dám z jeho misky aby viděl, že se to jí, ale zatne se a nic.

petralp
autor
25. led 2022

@ondul nemyslím si že jedu nějak rychle, ovoce má teprve pár dnů,že by ho snědl nějak moc to ne, já to do něj necpu. Když to nechce, nenutím ho.

zuzkasim
25. led 2022

@petralp Tak pokud nejí a dostane mléko, nemá důvod jíst. On už v podstatě rozjezený byl, pak odmítl, dostal mléko. Z toho si vyvodil, když mi nechutná, nemusím jíst, dostanu mléko. Za mě nedat mléko, nabídnout oběd později. Klidně i místo svačiny, to už to asi sní, bude mít fakt hlad. Jestli ne, místo večeře, jako nejíst přece nebude věčně, zvlášť, pokud už prostě jedl a je vidět, že pouze vybírá to sladké. Pokud to není dítě, které je extrémně hubené a je potřeba u něj bojovat o každý gram, samozřejmě.

petralp
autor
25. led 2022

@zuzkasim ne to není, prospívá dobře. Jako už mě to taky napadlo 😂možná to zítra s ním takhle zkusím.

michaela666
25. led 2022

@petralp Řeším u roční dcery to stejné. Jedla hezky, ale ze dne na den prostě vyřadila oběd. Ať jí ho dám místo svačiny, večeře pusu neotevře. V břiše jí kručí, hlad určitě má, ale buď jí dám něco jiného nebo nebude jíst vůbec. 🤦 Je to na mašli, vařím se s obědem a nic z toho nesní. Chce to nabízet a nepolevit. Zkusila bych sladší zeleninu - hrášek, batátu, cuketu, kukuřici, mrkev.

mamikry
25. led 2022

@petralp Resila jsem nedavno na vlas stejny problem. Na presnidavky otviral pusinku jak kaprik, maso a zelenina zatnul a nedostala jsem do nej nic. U nas pomohlo to, ze jsem mu prestala veci mixovat do sebe. Proste to hodne uvarim na pare a nakrajim na drobne kousicky, nebo pomackam vidlickou a davam na lzicce, pripadne ho necham patlat. Trosku si pokouse a basti mi krasne. Lepe to chutna, nez zeleninova kase, no. Vysla jsem volne z BLW metody, na tu zatim nemam nervy.

petralp
autor
25. led 2022

@mamikry na to taky nemám nervy 😂 myslím že to období že se v tom bude hrabat sám rukama ještě přijde ale chtěla jsem zkusit klasicky lžičku. Myslím že zrovna ta lžička mu nevadí ale pokazila jsem to tím ovocem no.

petralp
autor
25. led 2022

@michaela666 včera jsem mu zkusila dát samotný batát a snědl vše, tak to zkusím sladší zeleninou a pak postupně ubírat.

mamikry
25. led 2022

@petralp Ja mu davam taky na lzicce. Ale nemixovane, u nas byl problem v tom mixovani. Ona ta zeleninova kase chutove neni nic moc.

asutak
25. led 2022

Řešili jsme taky. 4-6 měsíc jen zeleninový příkrm. Pak kaše a nakonec přesnidávky a najednou oběd po dvou lžičkách nechtěla. Chce to jen čas. Nabízet oběd a mléko až cca za půl hodky. Do měsíce to pochopila a dopracovali jsme se na cca 200 g oběda. 😉

aneta15
25. led 2022

@petralp já to mám opacne. Muj syn odmítá ovoce je mu rok a půl a prostě neotevře pusu. Zeleninu ji v pohodě. Starší syn byl to samé. Je mu 10 let a stále nedá ovoce do pusy. Zkusila jsem všechno ale bez úspěchu 🤦‍♀️

petralp
autor
26. led 2022

Vidím že co dítě to originál 😂 někdy je to fakt o nervy. Občas musí opravdu zhluboka dýchat 👍😂. Budu nabízet dál, snad to pochopí potvůrka malá.

petralp
autor
26. led 2022

@aneta15 nestraš 😂 ale asi to tak neteří fakt mají. Můj bratr má skoro 40 a nedá do pusy rajče cokoliv červeného.

aneta15
26. led 2022

@petralp on neví jak chutná jahoda, meloun, borůvky, není schopen to ochutnat. I když chce a zkoušel jahodu tak se pozvracel. Podle mě to je jen v hlavě. Všichni říkali ze z toho vyroste... No bohužel. Není ani rajče, okurku a papriku

petralp
autor
26. led 2022

@aneta15 hmm tak to je na prd. Neznám nic lepšího než si dát v létě studený meloun 😂😂

lucifux
26. led 2022

@petralp co zkusit třeba žlutý meloun, nebo oranžová či žlutá rajčata... Viděla jsem, že se dají vypěstovat i černá rajčata. Jinak můj nejstarší začal ovoce a zeleninu postupně až ve školce. A to normálně příkrmy baštili, a momentálně u toho nejmenšího jsem začala dávat běžně do ruky, oloupané jablíčko, banán či mandarinku a když to viděl prostřední tak se toho taky chytil. Nedávno, si na mě nejstarší vymyslel 🥝, dost jsem se divila. Koupila, oloupala, pokrajela na plátky a dali si všichni 3 a snědli dohromady 4 ks. Podle mě k tomu musí dítě dozrát.