Výbavička pro miminko - postýlka/košík. Na co nedáte dopustit?

zrzinda
3. lis 2020

Ahoj maminky. Mám na Vás prosbu. Čekáme první miminko a začali jsme s manželem řešit výbavičku. Zatím koukám po internetu, ale přijde mi, že je milion věcí, bez kterých “se v žádném případě neobejdu.” 😄 Poradily byste mi, vy zkušenější, na co opravdu nedáte dopustit?
A jako druhá věc - vybíráme postýlku. Přes noc budeme mít miminko v ložnici, to je jasné. Ale přes den předpokládám, že s ním budu převážně v kuchyňo-obýváku. Takže můj dotaz - jak jste řešily přemisťování s mimčem? Převážely jste pokaždé postýlku z ložnice do obýváku/měly jste dvě postýlky/nebo postýlku v ložnici a Mojžíšův koš v obýváku?
Všechno tohle je pro mě nové, tak si ráda nechám poradit. Předem moc děkuji 🙏

mamikry
3. lis 2020

@zrzinda Máme košík o Scarlett a byla to za mě fajn investice. Prcka jsem v něm uspávala do osmi měsíců přes den, a když rostly zuby, tak v něm spal i přes noc. Ale u většího už je potřeba hlídat, aby se s ním nepřekotil.

elis_elis
3. lis 2020

Take mame v loznici postylku a v kuchyni a obyvaku kosik s koleckama. Uz u dcery jsem to pouzivala a vyborna vec, mimco mas porad na ocich. A poradit co, je dobre do vybavicky je tezke, kazda si najde to svoje, co potrebuje. Me se osvedcila prebalovaci komoda (mela jsem tam vsechnu potrebnou kosmetiku a hlavne me neboleli zada), kojici polstar, urcite lekarnicku pro mimco (to ti poradi doktor), obleceni nema cenu moc kupovat (mimco rychle roste a nevyuzijes), meli jsme pujceny monitor dechu. Za me super si poridit latkove prebalovaci podlouky. Hodne veci si poridis az s miminkem, kde uvidis, co vy se ti hodilo.

ondul
3. lis 2020

Ja teda doporucuji koupit absolutni minimum opravdu nezbytnych veci predem a vse, na co pak prijdes, ze chces/potrebujes, koupit pak az na to dojde. Vsak balik dojde do druheho, tretiho dne.

jjasmina
3. lis 2020

My měli jen jednu postýlku, když se probudila, dala o sobě náležitě vědět 🙂

mamikry
3. lis 2020

@zrzinda Jinak mě ještě napadlo, že věc, která se mi osvědčila a používám ji na děti už od narození, je Lodger Swaddler. Je to taková elastická a savá bavlněná plenka. Používám ji jako ručník, dostane se všude. Dá se použít i jako lehká zavinovačka nebo jsem ji využila jako clonu na kočárek a kojení. Cena sice vysoká, ale máme pět let a pořád drží, jen malinko praním šosla a vytáhla do růžků.

lovemusicsun
3. lis 2020

Já mám v ložnici klasickou postýlku a v obýváku cestovní postýlku. Odkládám tam miminko, když potřebuji a přes den tam spí. A když někam jedem, tak ji složíme a vezmem s sebou. Mám to tak u obou dcer a osvědčilo se mi to. Některé porodnice půjčují vozíčky na miminka, to mi přijde celkem rozumné. Košík bych asi nekupovala na těch pár měsíců, tak od tří měsíců věku stejně bude mimčo hodně na zemi.
Jinak k té výbavě - je tu asi milion diskuzí, tak pročti a zkus si udělat názor. Nekupovala bych toho hodně, jen základní věci a pak bych kdyžtak dokoupila. I když je mi jasné, že se to líp radí než pak dělá. Já toho u první dcery taky měla mraky a hodně mi toho zůstalo i na druhou dceru (kde už se ty nákupy tolik neřešily). U kosmetiky nevíš co miminku sedne a taky pak uvidíš co budeš chtít používat a co ne. Ono taky dostaneš hodně vzorečků, tak podle toho se pak můžeš rozhodnout.
Já domů pořídila jen přebalovací podložku a máme ji doteď na nevyužívaném stole. Přebalovací pult jsem neřešila. Já ale třeba dost ocenila vaničku se stojanem na koupání a hnízdečko. Obě dcery se mnou spaly v posteli a v hnízdečku měly tak trochu své místo. Oblečení nepřeháněj a klidně vezmi z druhé ruky, miminka strašně rychle rostou, tak to ani nestačí zničit. Nosítko, hračky atp. bych řešila až po narození..

cherie24
3. lis 2020

Já nedala dopustit na houpátko. Měli jsme hrací a vybrační a bez toho si nedovedu svůj život představit. Brala jsem si jí pak všude sebou po bytě, na gauč a když už byla větši (cca 4 měsíce) uměla se v něm houpat i sama. Když v noci řvala pomáhalo jen to houpátko. A my teda i šátkovali, malá byla hodně chovací, bez šátku by mi upadly ruce a nic bych neudělala. I to rozloží tíhu miminka na celá záda a ramena a nebolely mě tak záda a píďulka byla spokojená u mě a hezky chrupkala. A hnízdečko bylo fajn na polohovaní a taky se v něm tak neodkopávala 😊

cherie24
3. lis 2020

Košík se mi strašně líbil, ale malá mi třeba vůbec nespala a neusínala sama, takže i když jsem si ho moc přála nevyužili by jsme ho, já uspávala v náručí, u prsa nebo šátku a pak jí položila do hnízda na gauč, dělala doma s šátkem nebo si četla, dívala se na film a malá spala u mě nebo v kočárku. Ale mám i kamáradku co položí někam dítko a ono spí, takže bych to řešila až podle toho jaké dítko budete mít vy, ať nekupujete zbytečně 😉

sigyn
3. lis 2020

Měli jsme postýlku + kolébku. A tuším v 5 měsících už jsem začali dávat do ohrádky, protože ji to v postýlce už nebavilo a chtěla pérovat a válet sudu atd. 😀

jednaholkaa
3. lis 2020

@zrzinda Vsechny ty kramy byly zbytecny 🙈 Nechtela byt v postylce, ani v kosi ani v cestovni.. vyhozene penize. Krome kocarku bych priste poridila jenom dve veci - novorozenecke nositko nebo dobry satek, perovou zavinovaci perinku a pro nespavce pak pripadne dokoupila Swaddleme zavinovacku.

jansovad
3. lis 2020

Souhlasím s tím, že není třeba toho kupovat moc. Kdyžtak dokoupíš, až bude potřeba. My takhle dokupovali chůvičku, protože malá měla postýlku jen v ložnici a dost ublinkávala. Když jsem ji jednou našla po denním spánku s prominutím úplně poblitou, že to až z postýlky teklo, koupili jsme tu chůvičku. Brali jsme ji pak s sebou, když jsme někam jeli na pár dní. Jinak nedám dopustit na šátek/nosítko. Miminka potřebují cítit, že maminka je blízko, a šátek je velmi praktický.

me_druhe_ja
3. lis 2020

Když byl malej a nerušili jsme ho, naopak vysavač ho uspával, tak přes den spával v hnízdě na gauči. 🙂 Úplně stačilo. 🙂 Někdy od 4.mesice už spával v postýlce. 🙂

elencze
3. lis 2020

Měla jsem hnízdečko a přenášela ho v něm, spal v hnízdečku v postýlce a přes den v hnízdečku na gauči v obýváku. Na to nedám dopustit. Pak rychlozavinovačka (doporučuju tři, to byly jedny z prvních věcí, co jsme dokupovali). Co jsem nevyužila vůbec byly třeba jednorázové přebalovací podložky, co jsme měli mít do porodnice, za mě zbytečnost, stačila velká látková plena. Mám asi výjimečné dítě, ale nesnáší nošení, takže šátek mi byl taky k ničemu. Osobně bych zase nebyla úplný minimalista, protože to dokupování v šestinedělí mě dost stresovalo. Jo a do čeho bych už nikdy, absolutně nikdy nešla kočárek trojkombinace. Většina sedaček je v trojkombinaci žalostná (po měsíci a získání více info jsme kupovali novou, nikdy bych už v něčem tak málo bezpečném dítě nevozila a i ta tu cestu z porodnice v ní si nejradši nafackovala) a sporťák byl za mě taky špatně vymyšlený, takže jsme z ní využila jen hlubokou korbu (s tou jsem zase byla u vybraného modelu moc spokojená).

vendy_83
5. lis 2020

@elencze Můžu se prosím zeptat s jakou korbou, jakým sporťákem a jakou sedačkou jste byli spokojeni? Já právě do 3 kombinace také moc nechci jít. Jakou trojkombinaci jste původně kupovali? Děkuji moc

loylii
5. lis 2020

@zrzinda hnizdecko a v tom jsem přenášela po celém bytě. I spící. Je anatomicky vytvořené aby se mimco cítilo dobre. Přes nej deku. Podle mě vynález století! Zavinovacky měly jen přes noc.
Naopak jsem vůbec nevyuzila prebalovaci pult, vaničku na koupání, chuvicku, sterilizator lahvi, všechny pomůcky na nošení, deku a polštář, nebesa. Vyhozené peníze.

elencze
5. lis 2020

@vendy_83 původně jsem měla polskou trojkombinaci Lonex, hrozně se mi líbila košatina, a byla vážně super, kočár byl retro, krásně houpací, velká nafukovací kola zvládala i horší terén v lese https://www.spilepe.eu/produkty/detske-zbozi/ko..., ale sedačka a sporťák fakt za mě ne. Sporťák pak vyhrál Britax, B-Motion 4 Plus, máme dlouhána, takže nám většina jiných neseděla, tohle je prodloužená verze. Sedačku jsme koupili Zopu X1 Plus i-Size, ale zpětně bych už ani do téhle nešla. Zacházelo se mi s ní dobře a v tyrkysové barvě z ní byli všichni hotoví, ale je poměrně malá, do 80 cm, nám z ní vyrostl někde kolem 77 cm, což bylo už v 8 měsících. Takže dneska bych kupovala větší vajíčko, nejspíš od Klippanu.

simonaph
9. lis 2020

@zrzinda Měla jsem připravené hnízdečko, je to super věc, pokud se nechá miminko odložit. Jenže můj syn byl naprosto neodložitelné miminko a byla jsem ráda, že jsem měla doma už připravený bavlněný šátek na nošení dětí. Pronosila jsem doslova první rok. Fungovali jsme neustále spolu. Je lepší být připravena i na tuto variantu a nebýt zaskočena 🙂
Dá se doporučit klidně i nosítko, pro někoho je to jednodušší než vázat. A dnes už jsou nosítka i rovnou od narození, takže nemusíš čekat jako já do cca 3-4měsíců, než velikostně doroste do nějakého vhodného ergonomického nosítka. Můžeš omrknout, poradit se a až se miminko narodí, tak si zapůjčit třeba odtud: https://www.zkusnositko.cz/pujcovna-nositek Kdybys si tam půjčila nosítko, tak máš pak na nákup i slevu v ceně půjčovného na týden. Na stránkách mají i hezky rozdělené nosítka podle věku a můžeš se dopředu zorientovat. Dnes už to totiž není jen profláklá Manduca a Kibi, ale spoustu dalších.