Ahoj, potřebuji poradit. Koupila jsem dceři plátěné boty s nadměrkem 7mm. Dle Googlu by to tak mělo být. Ale dcera v tom nemůže chodit, protože ji bota prostě padá z paty. Máte nějaký tip, jak ten nadměrek dočasně zmenšit ať v nich může chodit? Zkoušela jsem ji dát do špičky vatu, ale vadí ji to tam. Dcera má nohu 14,3cm a bota má 15cm. Díky těm nadměrkum u bot má vždy buď odřené paty (tenisky) , nebo zakopava o špičku (sandály) a nebo ji rovnou padají z boty. Podle mě to správnou chůzi nemůže podpořit, když má dítě velké boty. Ale co už, všude se to doporučuje, tak se nejspíš pletu.
Podle mě jí prostě nesedí a potřebuje jinou značku.
Já například nemůžu nosit baleriny nebo lodičky bez pásku přes nárt, protože se mi vyzouvají. Nepomohly nikdy ani takový ty patěnky nebo jak se tomu říká.
Zašla bych s dcerou do specializované prodejny.
@miia90 Nemůže být problém v tom, že je jí ta bota široká? Někdo má úzkou patu a pak se bota vyzouvá. Asi to bude chtít jinou značku bot. Chtělo by to vyzkoušet, co jí bude sedět.
Muj synek ma ted take tuhle velikost - kolem 15 cm, s kupuji mu ktere jsou vicemene presne na miru. Co bylo nad, mu take padalo, krome Fare, tam hezky ta noha drzela, i kdyz mu ty boty byly vylozene velke. Podle me je ten nadmerek 7 mm vhodny u vetsich deti. U tech batolat je to pomerove proste hodne.
Nadmerek by naopak mohla mit i vetsi. Pri 5 mm se bota doporucuje vymenit. Sle u tehle malych velikosti se o moc vic ani nesnese… musite vybrat jine boty. Holcicky maji casto drobne kotniky, paty, muze mit i prilis siroke boty pres prsty. Opatenka vam nepomuze, jen zadela na problemy s chuzi
Jeste jde taky o to, jak si tu delku merila. Ja treba mam vyzkouseno, ze to neumim. I kdyz merim podle vsech navodu na netu, tak podle obkreslene nohy jsem obednala klidne o dve velikosti vetsi nez mel mit. A to obecne mam tendenci kupovat boty s vetsim nadmerkem (i v prodejne), pak si to vycitam, kdyz jim po roce stale jeste jsou, ze jsem je koupila nesmyslne velike... ale kdyz jsem se pokousela obednavat podle obkreslene nohy, tak byly jednoznacne uuuplne mimo.
@malytlustyhroch ono to kolikrat z tech e-shopu neni jasne, jak je presne dlouha stelka u konkretniho cisla. To se pak clovek sekne raz dva. Pokud tam v tabulce velikosti nenajdu jasna cisla, napr. ze bota 36 ma stelku 23 cm, tak tam nic nekupuji.
Do kamennych obchodu chodim s pravitkem a nebo rovnou s ditetem.
U starsich kupuji s nadmerkem 1 cm az 1,5 cm.
A u batolete s nadmerkem max 0,5 cm, jinak mu ty boty padaji.
@exbordelar to bude asi ono. Já na to mám takovou mericku, kde si stoupne a posuvným zobackem jezdím po pravítku. Je pravda, že když jsem kupovala boty s nadměrkem jen 0,5cm tak to bylo ok. Paní v obchodě mi tvrdila, že u platenych bot to musí být aspoň 0,7cm, tak jsem ji je koupila a padají ji. Vracet je nechci, noha ji doroste.
A kde ma bota 15 mm kdes to změrila?
@miia90 ono taky z mé zkušenosti ne u všech bot ty mm co uvádí odpovídají skutečnosti. Dost často to nesedí, takže je potřeba fyzicky tu stélku vyndat a změřit a pak jak už tu bylo psáno umět tu nohu fakt změřit. Postupem času jsem pak měřit přestala a dala na hmat a pak už jsem se nikdy nesekla 😀 Jinak jsem měla podobní problémy, co píšeš.
@blondynka400 hlavní je totiž uplne nakonec nemeřit stelku, ale reálně místo v botě. Protože je uplne běžné, že se treba pro 2 velikosti dává 1 stejná stélka atd nebo ze je tvar boty takový, že nabízí více místa na prsty než realne pouze stelka
Kolikrát taky záleží jak je bota změřena vevnitř. Zkušenost mám takovou, že některé boty mají kolem stélky ještě dost prostoru. Ten měřák se zobackem máme taky, ale já to s ním nějak neumím. Přijde mi, že lepší hodnoty naměříme, když dítě stojí v krabici. Někdy pomůže dát ještě jednu vložku, ale aby ji to nebylo nízké. Jinak u některých bot děti snesly větší nadmerek. Jindy ne. Záleželo na tom jak bota celkově sedí. 🙂 Časem si vychytas co jim sedí za značku a pak zjistíš, že v tom modelu dělají botu jen do určité velikosti 🤦 a hledáš znovu 😄
Kupujume i s větším nadměrkem, ale zásadně v osvědčeným barefoot obchodě, kde nohu přeměří samy a hlavně zkontrolujiu, že sedí tvarem, šířkou atd, nikdy problém nebyl, ale jak píšou holky, jedeme už x tou velikost stejných sandálů a celoroček.
@hennrietta a nenašlas něco pasujícího? Mám pocit že jsem vyzkoušela snad všechny baleríny světa a vše mi padá
Boty je lepší zkoušet naživo. U bot totiž nehraje roli jenom délka, ale taky šířka. Pokud má dcera úzkou nohu, tak jí může noha v patě z boty vyklouzávat. Někde v obchodě jsem viděla nálepky, které se dají nalepit okolo paty pod kotník. Myslím, že se jim říká patěnky. Třeba by to mohlo pomoct...
@drep Bohužel. Baleriny nenosím vůbec (jen botasky a sandále) a najít lodičky s páskem přes nárt je náročný, ale ne nemožný. 😄
Jak na to koukam, mozna by sis mela i nacist jak nohu zmerit… a meridlo se zobackem, taky muzes mit meridlo 12plus, ktere nohu meri i s nadmerkem, tak abys nemela nadmerek celkem skoro 2 cm
@miia90 My tedy kupujeme přímo v obuvi synovi boty a ikdyž má potřebný nadměrek (nevím, kolik to má být), tak nemá problém. Ale je fakt, že my jedem jonap apod., jsou na suchý zip a zatím nikdy neměl problém.