Dobry den,
prcek zacina chodit, tak jsem se dala do studia obuti. A wtf?
Jak shanet zdrave boty pro dite, kdyz nejde zaplatit co dva mesice patnact stovek za nove barefoot boticky a v jinych mu navzdy znicim nohu, bazarove jsou seslapane a nechutne? Etc.
Priznam se, ze jsem ted z te situace dost frustrovana a asi pisu dost zahorkle. Opravdu si dneska muzou deti porizovat jen lide, co mohou dat deset tisic za autosedacku a tisice za boty na chvilku?
Nemyslim si, ze bychom museli skudlit za kazdou cenu, ale nestacim zirat, co to stoji a hlavne nad tou manipulativni masazi kolem vsech tech detskych produktu.
Vyber si cestu, ktera ti bude vyhovovat. Doma muze byt bosky v ponozkach nebo capackach, na ven na zimu porid nejake boty. Stejne v nich zacinajici chodec asi moc nenachodi😉. Pres jaro+leto+podzim zase klidne jen capacky.
BF se daji koupit i pekne bazarove. Doporucuji skupinku na FB, jak doporucuje pani vyse.
Bud koupite nove, budete se o ne hezky starat a dobre je prodate, nebo koupite bazarove a taky jeste prodate, pokud je nedorazite. Kupuju detem jen BF boty a ve vysledku me diky dobre prodejnosti nikdy nevysly na vic nez na par stovek ;)
Ono kdyz si to vezmete, tak i neBF boty, treba Superfity (ktere maminky hodne kupuji) stoji stejne jak BF boty. No ale ty superfity prodate maximalne za par stovek, BF boty klidne i za vic nez pulku, kdyz se o ne budete dobre starat.
BF fakt prodáš za pěknou cenu, takže se ti i víc jako polovina investice vrátí. U takhle malých dětí navíc i na bazaru seženeš boty jako nové. Začínající chodec toho v zimě venku zas až tak moc nenachodí. Event. BF z aliexpresu
BF pro takhle malinke deti, co chodi mene, se daji z druhe ruky. Deti mi ty nejmensi dedily po sobe, nez je stacily poradne proslapnout, vyrostly z nich. U nekterych pak staci koupit novou stelku, kdyz maji vyndavaci, a bota se da nosit v pohode dal. Jinak o neco levneji se daji koupit Little Blue Lamb, jsou to kompromisy cca kolem tisice. Tenisky pro malinke maji treba fajn i v Decathlonu, jsou lehke a ohebne, mozna v pate budou tuzsi, ale nijak dramaticky.
já jsem se řídila selským rozumem, aby bota nebyla kopyto neohebne, dostatečně široke, prodyšné. Pokud teprve začíná chodit a je zima, tak ted nebudou boty zas tak moc potřeba, dítě bude při procházkách ještě nějaký ten měsíc více v kočárku, než šlapat po svých a téměř nenošených dětských bot zimních v malinké velikosti bude dost, jelikož dítěti tak rychle roste noha a chodí ještě málo, že po prvním majiteli jsou ty boty ještě o.k. - U staršího dítěte bych asi nošené boty nebrala už z hygienických důvodů.. sama bych si použité bory po někom také nekoupila. Ted je moda BF, dříve musela být bota pevná jako lyžáky.. co bude za pár let... nehrotila bych to .
Tuhle depku jsem prozivala cca pred rokem, takze rozumim 🙂.
Zjistila jsem, ze kompromisni boty stoji i vic jak BF (treba 1600 za celorocky), klasicke "kopyta" (par stovek) nechci.
Vybrala jsem tedy BF s tim, jak je uvedeno vyse... obcas poridim nejake nove (ted jsem treba v akci koupila celorocky za 800) a casto kupuju z bazarku. Vyhoda je (na rozdil od "klasickych" bot), ze jak nemaji tvrdou podrazku, nejsou vyslapane (a tedy nevadi nejak koupit z druhe ruky). A nektere rady jsou levnejsi (treba Protetika), ale musi sedet no (synovi na uzky kotnik zel nesedi).
Jo a jak uz tu zaznelo - vsechny BF jsem zatim vyhodne prodala (klasicke boty zas tolik lidi z druhe ruky nekupuje).
My jedeme taky BF. Já bych radši kompromis, záleží mi hodně na tvaru špičky, ale ty se podle mě těžko hledají. Tak kupuji BF, staráme se o ně a schovávám je i pro mladší dceru. Pravdou je, že její boty jsou dražší než ty moje. Do školky nebo na zahradu jí koupím boty z druhé ruky. Dá se to když se chce.
"V jinych mu navzdy znicim nohu?" No, chtelo by to se tak nestresovat masirkou😉
@maargit já se třeba nestresuju masirkou, ale hledám informace, vyhodnocuju, co mi dává smysl a připadá logické... já mám zdeformované palce a spadené kotníky, nechci, aby moje děti dopadly stejně.. boty, kam se do špičky vlezou 3 prsty a z toho je nejdelší prostředníček, prostě dětem nedám a to má jedno moje dítě úzkou nohu a druhé extraúzkou (takže se vleze i do kompromisu z decathlonu)
Trochu off topic - pokud dospelak nosi BF, tak uz si nemuze vzit klasickou obuv (boli ho nohy) - alespon v tom ziju, jak je to u deti? Kdyz vyrostou na BF, budou pak nekdy v budoucnu moct nosit normalni boty nebo je navzdy odkazuji k BF?
A ted k tematu: Ja jsem teda jedna ze Superfit maminek a ano, kazde 2-3 mesice kupuju boty v rozmezi 1200 - 1600 (ted zimni), z druhe ruky ma jen backory, ktere nosi vyjimecne (ty vetsinou deti neochodi).
BF se mam dojem daji prave kupovat z druhe ruky, ackoliv by me zajimalo, v jakem stavu jsou, kdyz je nosi dite s nejakou vadou (treba synovec ma od pocatku chuze vtocene spicky a smajda, boty to nezpusobily).
Abych pravdu rekla, nepripada mi moc zdrave kupovat jiz pouzitou obuv typu barefoot. Ale kazdy ma na to jiny nazor.
Ja bych to vzala zlatou stredni cestou :D
@aneta_v náš malej po asi 8 měsících ryze na bf měl na noze hodinu klasické sandále (koupila jsem omylem špatně) a další dva dny šíleně kulhal 😥 tak nevím jak do budoucna no. Já osobně to střídám, když je léto a měkký povrch, tak nosím bf (skinners), jinak klasiku.
Jinak já kupují synovi bf boty nové, teď jsou mu dva roky a stále je to cca co 3 měsíce nové boty za 1000-1200, dříve po dvou měsících. Nechávám pro druhatko zatím doma a když nevyužije (může mít jinou nohu a bude narozen o půl roku jinak) nebo už i jemu budou malé, tak je zkusím prodat. Přeci jen ty boty jsou jako nové. U starších dětí už bych to tak asi nedělala, ale tam už zase jim ty boty vydrží déle, tak to není tak hrozne
@jipe ja se nechci poustet do debaty BF/neBF, ale tam slo spis o ten vykrik o zniceni nohy. To, ze i tady na MK je poradna na boty jen o BF, to mi neprijde uplne fer, stale existuje nekolik cest zdraveho obouvani a nejde jen o BF. Takze si myslim, ze nejaka masirka existuje, a existuje i vzhledem k tomu, kolik BF boty stoji. Navic na to, aby bylo BF zdrave obouvani, je potreba i nalezity povrch a to jest nezpevneny.
Je to aktuální móda, ja bych to nehrotila.
Tak barefoot, nebarefoot, stejně za normální boty kolem tisícovky dáš, pokud nebudou z tržnice. Za mě radši bazarové, padnoucí! a rozumně vypadající boty než nějaké z Deichmanna, sice stojí půlku, ale taky se při pohledu na kaluž rozlepí a dítě ti bude "šmajdat" v nepadnoucí botě. Zas takové pálky to nejsou - stačí celoroční boty, na léto sandály, na zimu zimní. Ještě se mi nestalo, že bych kupovala čtvery boty za sezónu...A jako na co jiného dbát když ne na boty. U bundy na hřiště je fakt jedno, jestli má sedřené rukávy, ale když postavení nohy ovlivní celý pohybový aparát, hm. 🤷♀️ Přimlouvám se aspoň za kompromisní obuv - vždy změř nohu dítěte a dbej na to, aby v botě mělo prostor do délky i do šířky, tedy padnoucí boty v kotníku, široké ve špičce, lehké! a pak už je jedno jestli Viva za čtyři litry nebo Decathlon za pár stovek. Nepředstavuj si barefoot jako nějakou kůži svázanou provázkama nehodící se na asfalt, je to normální bota, u které tvůrce zapojil mozek. 😉
@maargit možná je to masirka proto, že stále potkáš plno dětí obutých v šílených tvrdých botách, kdy dítě sotva ohne nohu v koleni, natožpak v kotníku, což pro začínajícího chodce je fakt mňamka. Jak se ti pobíhá, kleká a vstává v přeskáčích na lyže? Tak tak se asi cítí batolata obutá postaru. Ne, barefoot opravdu není jen ke křišťálové studánce, barefoot je přizpůsobení boty noze, ne naopak jak tomu bylo doposud. 😉
@aneta_v
@maargit Mam barefoot tenisky i klasicke boty. Je pravda, ze po delsim chozeni treba v obchodaku me z nich nohy boli, ale kdyz jdu po chodniku, kde je to beztak sama kostka nebo vymol, tak nemam takovy problem. Musite se v nich ale naucit chodit. Pak je to pro nohy velka uleva. Zimni mam klasicke do spicky a po delsim chozeni me z nich nohy taky pobolivaji. Nejvetsi vyhodu v barefoot vidim v tom, ze jsou lehke, prostorne a ohebne, na noze je to dost znat. Ale kompromismi za me udelaji taky dobrou sluzbu. Nejsem ale nejaky znalec a striktni vyznavac BF.
Začátky s BF obuví jsou šok, ale neboj, ona to ve výsledku není taková hrůza 🙂 Běžná obuv se nemá dědit, protože každé dítko si jinak sešlápne podrážku. U BF ale není co sešlápnout, ta podrážka je tenoučká, pokud ji dítě odře, je to hned vidět. A jak píšeš, ty první botičky jsou n chvilku, mnohdy z nich dítě vyroste po pár nošení, takže za dobrou cenu koupíš skoro nové. Mnohdy úplně nové, nenošené. Pokud ti i to vadí, druhá možnost je kupovat nové boty a pak je prodat, slevíš jen pár stovek a prodáš je hned. Díky tomu vyjdou BF nakonec mnohem levněji než klasické boty, protože ty nestojí výrazně méně, ale pokud je pak chceš prodat, musíš slevit opravdu hodně. A postupně se naučíš znát nohu svého dítěte a odhadnou, jaká bota mu sedne, vyznáš se ve značkách a pak najdeš i boty za úplně normální ceny.
@prejeta_zaba A tak prave to je trosku ta masirka. Ze barefoot jsou nejidealnejsi a pokud je nezvolite, tak volite preskace/kopyta/spanelsky boty. Prijde mi, ze tahle zalezitost neni cernobila, ale BF stoupenci ji tak casto vidi. A ano, i ja jsem se vyjadrila o BF, ze je vhodna jen na nezpevneny povrch a vlastne to nemam ozkousene, takze mozna i ja mam cernobily pohled. Nicmene denne toho naslapu v neBF botach tolik, ze mam snad s chuzi nejake zkusenosti, abych mohla tvrdit, ze i v botach, ktere nejsou BF se neznici noha k nepouzitelnosti a se zady problemy nemam. Nicmene na kvalitni bote si zakladam jak u sebe, tak u deti. Na tom se shodneme, to je ceste ke kompromisu😊
@maargit na celý den do obchodního centra by to bylo asi v BF dost utrpení pro většinu lidí, ale jinak moje děti venku chodí chvíli po obrubníku, chvíli po trávě, chvíli je rozmlácený chodník, pak zase ty ťupky pro slepce... takže je to i ve městě dost členité a různorodé. Doma jsem pořídila koberečky muffik. Já přešla na BF kompromis taky a musím říct, že mě přestaly bolet záda a lodičky s podpatkem si vezmu už maximálně na ples. Jde mi hlavně o místo pro prsty, neřeším jestli má podrážka 3mm nebo víc.Ohledně poznámek o lyžácích - fakt bych si nechtěla hrát na písku v pevných kotníkových botech, když nic jiného, musí to dřít do achlliovky, když děti klečí, lezou,.. na nějaký trek po horách bych za ně ještě nedávno bojovala, ale fakt jsem přesvědčená, že dětská noha bude dobře fungovat, jen když bude mít možnost pracovat a posilovat, což některé konfekční boty rozhodně neumožní. Marně se snažím přesvědčit moji máti, že nosí úzké boty, halux, když si stoupne na stélku, noha jí přesahuje fakt hodně, ale neeee 🙂
Je potřeba hledat. Autosedačku máme velmi kvalitní a doporučovanou odborníky, stala sotva 4 tis. Boty kupuju na fb na bazarku skupiny Barefoot, zimní mám dvoje za 1500. Je potřeba hledat ve velmi dobrém stavu, neseslapane.
Myslím, že je potřeba umět si zachovat zdravý selský rozum. Do pár konkrétně zaměřených skupin jsem se přidala a musela jsem z nich utéct. Někdy mi přijde, že se tam všechno řeší až fanaticky. BF Boty, Non toxic, zero waste, autosedačky. Uff, na tohle já nemám. V každé skupině je pár povolených produktů, jiné, kompromisní se většinou doporučovat nesmí, kdo je použije, dítě mu zemře, případně se zmrzačí. Děkuju, nechci.
Co se týče bot konkrétně. Já myslím, že my i na nové máme, ale i tak kupuju často bazarové (BF) - vždy jsem našla téměř minimálně nošené, nebo úplně nové, za dobré peníze. Ale nějak si vybírám, co se mi hodí a co ne. Do marastu má nebf holiny, na chození kompromis (pro někoho kompromis, pro někoho ne), v létě měl nebf sandále. Ale když mu to vyhovuje, nebudu fanaticky řešit jiný druh boty. Stejně to dělám s ostatním.
Na fcb je skupinka Barefoot nejen pro děti ČR/SR. Je tam i album na prodej a dají se sehnat hezké kousky za hezký peníz. Nebo Barefoot obuv z Ali expressu, i tam jsou alba. Určitě bych vybrala botky podle rozměru nohy. Mám dva kluky na Barefoot a pokud chcete, dá se to. I nošené boty se dají za hezký peníz prodat.