Velký stres a válka

24. únor 2022

Ahoj ženy, nevím komu se svěřit.. vzdycky jste mi nejak pomohli. Od malicka (nevim proc) se strasne bojim valky. Letelo jen letadlo a ja se bala, ze je valka (debil). Filmy s takovym nametem me fascinovaly a zaroven mi z toho bylo strasne zle.. jenze ted.. co se deje.. paralyzuje me to .. mam neustale krece v brise a furt jen myslim na to, co bude.. kdybych byla aspon sama, ale mam rodinu .. syn, ktery ma teprve jeden rok. Porad premyslim co by jsme delali.. co by se stalo kdyby nedej boze… je mi zle .. potrebuju asi nejak uklidnit.. nemuzu ani normalne fungovat.. porad jen ctu telefon jak se to vyviji 😢

malinkata
24. únor 2022

A já nečtu. Nechci. Mám taky děti a jedno na cestě. Je mi úplně špatně v čem žijí, vyrůstají...

autor
24. únor 2022

@malinkata taky nechci, ale porad mi o tom nekdo rika a bojim se😞

arevb
24. únor 2022

Taky mě to stresuje, člověku to bere radost ze života. Napřed Covid, teď tohle. V podstatě druhou rodičovskou dovolenou byl Covid, pořád samé omezování, zákazy. Nemohla jsem si to užít jak tu první. A teď? Jako válka? Chtěla bych ještě jedno dítě, takže myšlenky, že není vhodná doba...ale kdy je, i za války se děti rodily...kde budou děti bydlet, všechno zdražuje, co když nebude plyn, jak budeme topit, vařit....taky mi to svírá žaludek. Ale asi to tak nesmím prožívat, stejně s tím nic neudělám.. manžel říkal, že jestli použijí jaderné zbraně...to pak umřeme všichni...

irmamala
24. únor 2022

Nejsem historik, ani politik, ale nějakou velkou obavu necítím. Od minulého století bylo tolik válečných konfliktů a nikdy to nepřerostlo ve světovou válku, nebojím se tedy ani teď. Možná se pletu, ale radši budu naivní, než se strachovat předem.

autor
24. únor 2022

@arevb no presne…porad neco.. Modlim se za lepsi zivot pro nas vsechny🙏🏼Tak dlouho byl klid a ted jedna vec za druhou🙁

autor
24. únor 2022

@irmamala ted jste me trosku uklidnila🙈ono by to u nas asi stejne nebylo hned.. ale moc si preji aby se to nejak vse vyresilo a neumirali nevinni lide 🙁

irmamala
24. únor 2022

A navíc je to ještě umocněné (jako všechno dnes) těmi médii, které nás budou krmit každou krvavou fotkou, kterou uloví. Tím to nechci zlehčovat, že se to neděje, ale ten tvůj strach pramení hlavně z toho a z filmů, které sleduješ. Vem si karibskou krizi, arabské války, jugoslávie, kosovo, afghanistán.... Netvrdím, že lidi o ničem nevěděli, ale rozhodně tím nebyli zahlceni jako jsme my teď.

optimistic
24. únor 2022

Doporučuji nečíst a nekoukat na zprávy. Neposlouchat negativní lidi a v půlce věty je zastavit. Nervy máme jen jedny a jak se říká, stokrát nic umořilo osla. Ukrajina není v NATO. My ano. To je zásadní.

mimi1004
24. únor 2022

Chápu tě, mám 7 letou dceru, nejenže se o ni bojím už jen z titulu matky, teď už se děsím i toho, co se děje nyní na Ukrajině. Co by s ní bylo, kdyby o nás přišla? Co když nebudeme mít kde bydlet, co jíst, co když přijde mobilizace atd... Je mi zle a prosím všechny svaté, ať to ihned ukončí a všechny viníky potrestají.

zelenaesmolda
24. únor 2022

@mimi1004
o bydleni muzes prijit celkem snadno i bez valky

veruuu_kubesovic
24. únor 2022

a co bys dělala kdyby...? k čemu ty katastrofické scénáře???
doporučuji nepanikařit předem, nic nečíst, nekoukat na zprávy, protože nejhorší je smrt z vyděšení....

teryem
24. únor 2022

Mám to úplně stejně, celá rodina, teď jsme všichni na telefonu, probíráme to, desime se.. Názory typu nás se to netýká, jsou úplně zcestny.. Každa země se musí nějak vyjádřit, pro nebo proti, my jasně a naprosto samozřejmě jsme vyslovili podporu Ukrajině, stejně jako spousta dalších a to je správně.. Jenže správně.. Co nás za to čeká? To už Rusi řekli jasně..pokud se do toho budou ostatní strany plést, přijde strašná odplata.. Co to znamená? Ano, jak tady někdo řekl, kolem nás se po desetiletí bojuje, ale na úrovni dvou třech malých státu...ja jsem naprostý nevzdelanec a laik, co se tohoto týče, ale nemyslím si, že přeháním, když je mi jasné, že tohle je úplně jiná liga.. Teď jde sice o válku o Ukrajinu, ale je celkem jasné, že je to jen předvoj před válkou dvou, možná tří světových velmocí.. Pokud je nikdo nezastaví a nechá jim volnou ruku, jako společnost jsme skončili, bude to pokračovat dál, a nejsme tak daleko, osm hodin jízdy autem, pokud se do toho bude amerika a potažmo okolní svět srát, skončili jsme stejně, protože si to rusko nenechá líbit a evidentně na to čeká... Takže co bude teď? Rusi jasně řekli podmínky, za kterých se stáhnou.. Amerika je striktně odmítla, tak válka začala...
Mám dvě malý děti, tyhle zvěrstva jsem myslela, ze už skončila, že se svět poučil, že se o nich budou pouze učit v dějepisu, ale místo toho, aby se svet spojil a začal se starat o zemi, na které žijeme a kterou jsme zničili, abychom díky moderním technologiím, které jsme jako lidstvo vytvořili, začali bojovat proti devastaci zeměkoule, jsme jich využili opět k ničení a destrukci nás samotných... Lidi se nikdy nepoučí, jsme od přírody agresivní zvířata a musíme jen bojovat a ničit.. Chodí to ve vlnách.. Jsme prostě předurčení k zániku, nepoučitelný..
Omlouvám se, pokud je to zmatecny, jsem vynervovana a běhají kolem mě dvě děti.. Modleme se za brzký konec toho zvěrstva

mimi1004
24. únor 2022

@zelenaesmolda To sice ano, ale bydlíme 3 km od pražského letiště. Jasný vojenský cíl. Jinak máš samozřejmě pravdu.

camelinka
24. únor 2022

Dychej, prochazej se, sportuj, nesleduj zpravy a negativni lidi utni hned v zacatku ...
Strachovani nepomaha nikdy nicemu, stejne s tim nic neudelas a jestli te to moc moc trapi, muzes si vzdycky jit promluvit s odbornikem, to neni zadna hanba.
Obavy jsou na miste, jen to nesmi cloveka ovladat♥️

teryem
24. únor 2022

@veruuu_kubesovic to máš pravdu, šílenstvím a panikou nic nevyřešíme.. Akorát já mám trochu jinej pohled na tu smrt z vyděšení.. Nejvíc škod a chyb dělají lidi z blbosti a nevědomosti.. Takže nic nečíst a nic o ničem nevědět je stejně debilní jako se nepřiměřeně děsit

irmamala
24. únor 2022

@teryem Tak zrovna v tomhle případě nic nevědět je mnohem lepší, než takhle hysterčit. Ty nemáš jedinou možnost, něco dělat, nějak to zvrátit. Jedině snad se zavřít do protiatomového krytu. Tvůj strach mi přijde minimálně předčasný a tvůj názor dost hysterický. Píšeš, že jsi laik a nerozumíš tomu, ale jedním dechem dodáváš, jak to bude a že jsme jako civilizace skončili. A vyjádřit podporu, nebo postoj, neznamená se "do toho plést". Buď ráda, že ve Washingtonu nesedí Trump, to už by lítaly atomovky.

teryem
24. únor 2022

@irmamala tak to je tvůj názor na věc, tvůj pohled, tvůj postoj.. Nemít svůj názor a nevědět o ničem nic jen proto, že s tím nemůžu nic dělat, je víc než hloupost.. Nevím, jestli můj strach, a strach všech normálních lidí je předčasný, když už válka začala 😏 ano, mohla bych se na to vyprdnout, a vzít si k srdci rady některých klidasu kolem, a začít se bát až mi třeba zatukaj na dveře.. Na co se bát předčasně, že, zabíjí se až několik stovek kiláků vedle.. Ano, jsem laik, neznám žádné vojenské postupy, netuším, co to pro svět jako takovej ve finále může znamenat, ale to neznamená, že z toho, co se ví, si gramotnej průměrně myslící člověk nemůže udělat svůj názor.. Hysterii si predstavuji jinak, nicméně jsem zvyklá, že když kdokoli nereguje na cokoli stylem,, hele vole kašlem na to, jdeme si dát Plzeň uzený koleno a pustíme si ordinaci, poněvadž nas se to netýká", ale trochu se tím zaobírá, je hysterický.. 🙂 tvůj názor, nic zle 🖖

veruuu_kubesovic
24. únor 2022

@teryem
a k čemu ti bude dobré vědět jak Putin postupuje napříč Ukrajinou? co můžeš udělat, když tam tomu velí ten zloprcek Putin??? a jak mu je*lo v hlavě ve 4h ráno SEČ...
Budeš snad preventivně dělat zásoby potravin a přestěhuješ se do atomového krytu???
můj muž jezdí pracovně na východ Slovenska, prakticky až na hranice Slovenska s Ukrajinou sice z jiné strany, ale jezdí...taky nezůstane doma, páč co kdyby?

teryem
24. únor 2022

@veruuu_kubesovic co má tvůj příspěvek společného s našimi obavami? 🤨nějak jsem ten výkřik do prázdna nepochopila? Vyjádřila jsem, stejně jako zakladatelka, obavy a strach ze situace, která nastala, nikde nikoho neburcuji k emigraci nebo k barikadam 😁 a co je to za stupidní otázku, k čemu mi je vědět, jak rusi postupují? No, každý rozumný člověk dostal do vínku chtíč vědění, takže já chci vědět, co se děje, že s tím nic nenadělám přece vím, to s tím nemá nic společného, ne? Asi jako vždy jsou dva tábory, někdo se bojí a řeší, a někdo neví a nechce vědět a neřeší, ale to na sebe nemusime útočit, mohli bychom si jen normálně vyměňovat své obavy, maximálně se uklidňovat nebo debatovat, proč máte potřebu mě a ostatní pštít, jenom proto, že se neridime příkazem mlčet.. Nechápu 😄

veruuu_kubesovic
24. únor 2022

@teryem a co chceš uklidňovat? začala válka Ruska s Ukrajinou, dnes ve 4h ráno....to je holý fakt...myslím, že v 10:30h je asi zbytečně řešit co by kdyby...počkej co nám řekne náš velký kápo v 11h, jak bude plácat Putinovi po rameni...

klokanka31
24. únor 2022

Taky se bojím, lepší nečíst a nedívat se na zprávy. Když tě tím nebude krmit někdo z okolí...moje máma už x dní furt vyšiluje, jak je to šílený, že si budeme balit kufry a půjdem do krytu a blablabla. Fakt super 😣

teryem
24. únor 2022

@veruuu_kubesovic vo co ti jde? 😃 proč do mě jdeš? 😀 co tak koukám, tak se tady modlis a přispíváš sklesle a nasra*ne do každého tématu o tom, co se děje na Ukrajině, a když mám stejný obavy a strach jako ty, valis do mě klíny a posmívas se všemu, co napíšu 😃 nechápu

veruuu_kubesovic
24. únor 2022

@teryem a kdo do tebe jde? já jen píšu, že je velice brzo na nějaké obavy, když válka začala ve 4h ráno a je 11h...

teryem
24. únor 2022

@veruuu_kubesovic dobře, začnu se tedy obávat, až mi to někdo řekne.. 🙂

mourovatakocka
24. únor 2022

Ve světě probíhá spousta konfliktů. Tenhle je jiný, protože je blízko a mluví se o něm. Myslím, že běžný člověk neudělá nic. Já mám trošku zásob jídla pro případ nějakého výpadku dodávek, v případě většího průšvihu pojedeme z města pryč. Ale. Dopředu se strachovat nevyřeší nic, stejně jako strkání hlavy do písku.
Úsměvné mi přijde čekat, až nějaká vyšší entita řekne, že jsme v pytli. V každém správném filmu se veřejnosti tají informace, protože přece nejhorší je panika.

felixfelicis
24. únor 2022

@teryem klid, Veru proste v jakemkoliv tematu ceka, jak se vyjadri vetsina, a pak jde a kopne si. To nestoji za reakce.

teryem
24. únor 2022

@felixfelicis už mi to též došlo, děkuji 😊

merope
24. únor 2022

Myslím, že na to se dá reagovat jedině takto:

https://www.youtube.com/watch?v=f7LlGoj1D5g

(pozor, není to aktuální video, je skoro rok staré, to jen abyste neřekly, že zesměšňuje aktuální situaci).

- no a pak se modlit, kdo je věřící
- promyslet si, v jaké situaci byste emigrovali a kam
- uvědomit si, co je tak cenné, že bys to musela brát s sebou v případě nutnosti opustit bydliště
- a možná zazálohovat důležitá data někam úplně mimo, kde budou, i kdyby se "rozsypala" celá Evropa

Za války lidi vždycky sice umírali, ale drtivá většina civilistů prostě žila dál svý životy. Byl hlad, ale hlady se zase tak moc neumíralo. Holt lidi žili skromně, plno věcí nebylo, dost se museli uskrovnit, přestěhovat, ale nějak se fungovalo. Takže je možná dobré si uvědomit, čeho vlastně se tak moc bojíš.

merope
24. únor 2022

@klokanka31 Na to je dobrá reakce se jí zeptat, zda už to evakuační zavazadlo má nachystané nebo aspoň ví, co by si do něj vzala. Protože plno lidí nejdřív vyděšeně řeší, co by kdyby a pak to skončí tak, že vyběhnou "skoro nazí", protože přes samé sledování situace a možných eventualit, se na ně vlastně vůbec nenachystali.

klokanka31
24. únor 2022

@merope Ta teď řeší jak udělat zásoby jídla,nakoupit balíky mouky a cukru...ale nevím jestli by to k něčemu teda bylo...