Jak jsou na tom vase (mensi) deti se zeleninou? Hrozne casto kolem sebe vidim deti, ktery normalne, dokonce i dobrovolne sni rajce nebo papriku. U nas je to katastrofa. Syn ma 3 a pul a jediny jeho kontakt se zeleninou jsou testoviny namoceny v paprikove omacce a masovy koule, ve kterych je mrkev a hrasek. Obcas ho ukecam na mrkev v polivce, jinak NIC. Ovoce to samy, obcas troska bananu nebo jabko, v lete trosku jahody a meloun, ale nejak extra ho to nebere. Ja su docela magor na zdravou vyzivu, takze jsem ho k tomu urcite odmalicka vedla, doma jime fakt dobre, ale jak zacal odmitat lzicku a chtel jist jenom rukama, tak proste konec. Nemuze mu takova strava nejak ublizit? Vyroste z toho driv nez ve 30ti? 😀 Jak to do nej mam nacpat? Jediny, v cem je fakt hustej, je ze absolutne nepije (nechce) sladky piti, pije jen cistou vodu, jenze tim padem ani dzus, kde by do sebe dostal aspon nejaky vitaminy. Dokonce jsem zkousela i mrkvovy cookies, cockovy krupky, nic nefunguje.
@elinka90 No prave! Taky uz jsem slysela o detech, ktery nemaji rady sladky a po zelenine se muzou utlouct. Rikam si, jestli jsem ho treba nezkazila sladkostma, ale ono to zaclo jeste predtim, jeste kdyz byl batole a musela jsem vyhazovat nacnuty zeleninovy prikrmy, protoze on chtel jen suchy testoviny ☹
Můj syn od malička ji jenom okurku. Rajče nesnáší ( miluje špagety) . Papriku atd vůbec . Max v kebabu sní tu mix zeleninu . Je mu skoro 9 a už mě to netrápí 😁. Dřív mě to mrzelo,že ostatní děti milujou zeleninu a on jen okurku .
@dominika963852 Taky jsem ho ladovala kebabem, aby snedl aspon tu zeleninu tam, ale casem me prokouknul a zacal si to separovat 😀
U nas se zelenina ji ve velkym. Starsi klidne na posezeni sni celou okurku, vanicku rajcat, celou kouli ledoveho salatu a takto muzu pokracovat. Mladsi je vybiravejsi, ale kdyz uz neco tal poradne. Ta sni celou sklenicku malych okurcicek, papriky, kedlunky atd., ale teda ona je spise na ovoce, ale trvalo to. Musela se k tomu projist.
@pilzzee mám dvě dcery a ovoce a zeleninu mají rády. Dokonce jí i podle sezóny, co se zrovna dá sehnat. Teď mají nejradši brokolici a květák, toho by je ujedly. Dělám to na páře. Rajčata, papriky, okurky, ledový salát, všechno sní.
Starší dcera měla období, že třeba vybrala a nejedla hrášek, ale ve školce jí všechno.
@pilzzee Děti mají svoje chutě. Hlavně mu to nenuť, nebude to chtít z principu. Mám stejně starého syna a ten mi ze zeleniny aktuálně jí jen kedlubnu, okurku a zeleninu v polévce. Dřív jedl i rajčata, ale ty teď odmítá. Ovoce teď jí skoro všechno, ale ještě před rokem snědl jen jablko a meloun. Běžte mu vzorem, nenuťte a on se chytí a postupně rozjí.
Okurka, rajcata... A to porad dokola 😆 Obcas paprika, kedlub ci ledovy salat, ale to asi musi byt spravna konstelace hvezd. Starsi si da olivu, cibuli na chlebicku nebo kyselou okurku... ale jednou za cas.
Z ovoce ji jablka, jahody, boruvky, hrozno, mladsi i treba mango, merunku ci nektarinku...kdyz to oloupu.
Takze ani ruzne kremove polevky si neda? Tak do deti dostanu kvetak, dyni, cuketu atd. Protoze tepelne upravenou zeleninu ji jen zeli na sto zpusobu. Uz i ve vyvaru lovi co jim nechutna.
Mám 2 kluky. Starší úplně milovník ovoce a zeleniny není, ale i tak od mala vždycky dopolední svačina byla v o/z.
Hodně pomohlo když jsme začali dělat smoothie [ovocné] - pomáhal s přípravou a hlavně jsem tam mohla dát i ovoce co běžně nejí. Když někam jedeme autem přichystám sebou třeba kedlubnu nebo okurku a oni snědí vše.
V létě pobíhají dědovi zahradu a ujídají hrášek, maliny, ostružiny,...
Mladší je přesný opak - sní snad vše.
Pochybuju, že bys ho zkazila sladkym. Dcera miluje sladky, škemrá sladkosti a kdesi cosi, hranolky... Ale taky se může utlout po brokolici a zeleninové sváčinky typu mrkev-cherry rajče-paprika-okurek mizí kosmickou rychlostí. Strašně ráda si je nabodává na špejle a dělá vlastní zeleninové/ovocné špízy. Třeba by se mu to líbilo? Že si to vytvořil sám? Ale nevím, no, jak říkám, k naprostému junkfoodu nemá problém zbaštit misku zeleného. Krom květáku, špenátu a růžičkové. Ty fakt ne.
Syn ma 12, od 1 roku odmital dost jidel. Tudiz uz 11 let ji z ovoce jen banan, Syrovou zeleninu neji. Delavam zeleninove polevky - ale musi to byt kremy, takze zaklad je zelenina, brambor, obcas cibule rozmixuji a to sni. Tot vse.
@drzticka81 Jo a PS: dve mladsi dcery zeleninu ji, i ovoce, presnidavky, vzor maji vsichni, jime stridmejsi porce nez vyse zminene okurka na posezeni, ale ke kazdemu jidlu maji hrst neceho. Jen syn nema nic 🙂)) Odpo banan, se divim, ze mu neleze krkem.
Tak to ja mam dceru,nyni 5 let a ta neji zadne ovoce a zeleninu. Max. ovocnou kapsicku. Od mala nabizim a od proste ne ne a ne. A to jsem vyzkousela vse mozne i nemozne. Vlastne jak jsme presli na normalni stravu (masozeleninove prikrmy jedla),tak do ni zeleninu a ovoce nedostanu. Ji jen mrkev v polevce a hraskovou polevku. Obcas si kousne okurky.Jo a meloun. Ale vic fakt ne. Starsi syn ji aspon ten zaklad jako rajce,paprika,okurka,ledovy salat,redkvicka. Z ovoce jablko,banan,hruska,mandarinka,jahody,maliny,boruvky.
to dobre znam, syn do 6 let pouze banan,tak 2 mesicky jabka ale s řevem, mrkev jen v polivce a to byl konec . od 6 let ochutnava a nekdy neco vyjde. Aktualne jsme na tom co driv plus paprika,mandarinky a hrozny a maliny
Ale ta paprika to bylo mesicni martirium kdy vzal kousek a 3/4 hodiny to mel za šgraní a řval ..ale ted ji ma strasne rad 😀 davam mu ji denne nebo aspon obden a vzdycky bez reci treba pulku sni ale byl to horor.. ja jsem to vzdala uz kole, tech 5 a pak zacal ty mandarinky a hrozny tak nejak sam
Mám kolegyni a ta prostě nejí ovoce a zeleninu. Vůbec. Ani v syrovém stavu, ani tepelně upravenou. Možná si dá maximálně trochu mrkve ve vývaru, když zrovna je, nebo jahodu na dortu. Ale ani meloun nesnese, zeleninu vůbec.
Má 40, je zdravá, dvě děti. Takže se dá asi žít i bez toho. Takoví eskymáci by vlastně mohli vyprávět 🙂
Syn (12let) nejí žádnou zeleninu a z ovoce jen jahody, maliny a banány. K zelenině má úplný odpor, nemůže ani sedět vedle někoho kdo ji rajce nebo papriku, je mu z toho na zvracení. Dřív jsem se snažila do nej nějakou zeleninu dostat, ale už jsem rezignovala, nic z toho prostě nejí.
Moje (3 a 5)jedia zeleninu hlavne z rozmixovanych polievok, jedine vo vyvare zjedia aj bez rozmixovania, z neuvarenej zeleniny len paradajku a jarnú cibuľku ale to tiež nie je denne + z rôznych pomazanok tiež majú zeleninu hlavne v skolke majú často zeleninové na svačinky, doma im dávam raz za čas Cicerovu alebo hummus. Ovocie milujú len starsia neje jablká len v kapsičke jej nevadia. Ale dávam im ja stavy ovocné/ovocno zeleninové ale nie denne. Ak nechcú čerstvé ovocie vynahradzam to kapsičkami, 100% stavami, ovocnými sušenými pásikmi. Ovocie v akejkoľvek forme sa im snažím dávať každý deň, so zeleninou je to ťažšie ale aspoň každý druhý deň.
Každej jsme jinej. Jasně, v ideálním světě bychom všichni (dospělí i děti) měli jíst vyváženou stravu, kde je ve správném poměru zastoupené všechno, ale tohle je teorie že. 😀 znám spoustu dospělých, co skoro nejí ani zeleninu ani ovoce a žijou, zdraví a šťastní. 🙂
Nemá smysl to lámat přes koleno a trápit se. Nucenim bys to jen zhoršila. Zkus pořád nabízet, ale pokud nechce, nenut. Buď to jednou začne jíst nebo ne.
Ja mám dvě děti: starší do tří let nejedl skoro nic. Jako fakt nic. Nechtěl ani čokoládu a tak. Peklo na zemi. Ted má 4 a čtvrt a už jí docela slušně. Nicméně ze syrové zeleniny jen okurka. Jinak nic. Ovoce je lepší, tam sní víc druhů, ale třeba nemá rád jahody a veškerý bobulovitý ovoce (mnam 😀). Mladší ta zase má zeleninu hodně ráda, ta sní syrovou téměř každou. Donedávna jedla i skoro všechno ovoce, ale teď začala protestovat a nechce nic. Takže aspoň občas ovocnou kapsičku nebo mixnuty ovoce s jogurtem. Snad to zase přejde. 🙂
Jinak já hodně dělám zeleninový placky, bramborovo-zeleninove kase, zeleninové koláče ( a la quiche) nebo husté zeleninovo-lusteninove polívky. To mi sní oba. Takhle by to nejedl třeba? Nebo zeleninové hranolky na plechu (mix mrkev, celer, brambory...)
Naše sní jednou měsíčně sýrovou mrkev nakrájenou na hranolky - JEN protože jsou to hranolky. Velká spása jsou ovocné tyčinky, aspoň tím ji trochu ukecám. Jinak do ní nedostanu absolutně nic, protože jí vadí konzistence - buď je to moc mokré, mazlavé, měkké a bůhví co všechno.
Dřív jsem schovávala zeleninu do omáček ( do koprovky květák, do rajské rajčata a červenou čočku, kuře na paprice mělo základ z paprik), teď už ani to nechce jíst.
Celý jídelníček se skládá ze suchých těstovin, knedlíku, rohlíku nebo toustového chleba, dvou druhů jogurtu pouze v originálním obalu, čistého vývaru a nutely.
Já jsem dost na zdravou, pestrou stravu a fakt mi tečou z jejího stravování nervy. Nabízím, nenutím a snad začnu dávat na oltář nějaké obětiny, jen ať to děcko začne aspoň trochu jíst. 🙏
Děti třeba zeleninu jedí jen syrovou... vařenou akceptují mrkev a kukuřici a tím končí. (Když vám dítě "sežere" půlku hlávky zelí za syrova, ale po jakékoliv tepelné upravě se ho ani nedotkne, připadáte si fakt ... zvláštně.)
Ale jinak starší syn ve třech letech jedl banán, červené jablko, kakao, hranolky a občas sýrový toust... Jo a tak jednou do měsíce kukuřičné křupky nebo párek. Žádnou jinou potravinu ani neolíznul. ... řešili jsme to s doktorama, málo rostl a tak... ale veškeré živiny v krvi měl zcela v pořádku... (Rozjedl se někdy před pátým rokem....)
Me se nejvic osvedcilo dat zeleniny doprostred stolu at si kazdy behem jidla bere a nijak to nekomentovat. Pripadne zapojit do procesu pripravy. chute se detem tak nejak meni behem rustu, nejvic me nakrkne, kdyz se syn sprajcne z tydne na tyden, jednou to sni a moc mu to chutna a pak rekne, ze to neji (u nas vecne tema hrasek) a nekdo opravdu treba zeleninu neji protoze mu nechutna a zacne ji jist az v dospelosti protoze se to ma, nikoliv proto ze by mu to chutnalo.
Jestli tě to uklidní, mám 3 děti, taky dost řeším zdravou stravu a syrové zeleniny se nedotkne ani jedno. 🤦♀️ Dvě z nich aspoň vařenou formu, třetí má výběr jídla jako autista - pár suchých jídel pořád dokola. A můžu třeba skákat po uších a ani to neochutnají. Takže s tím asi člověk nic moc neudělá než nabízet a dělat, že to vůbec neprožíváš. 🤷♀️
Tak to syn, ten by jedl jen zeleninu… miluje papriky a mrkev, jablko, to chce skoro každy den dopo na svacinku… rajčata a okurky v létě nestíhají dozrávát, jak vše otrha a sní… o jahodach raději nemluvím🤦♀️
Moje děti zeleninu milujou, dvouletá dcera většinu sni jen tu zeleninu. Nejoblíbenější jídlo je varena brokolice :D ale zas ji strašně špatně všechno ostatní, dostat do ni třeba kousek masa, chleba s něčím apod je prakticky nemožné.
Syn (4r) ji jen cherry rajčata. 🙈
Každé moje dítě je v tomhle jiné a ač vařím všem stejně, tak tam ty rozdíly jsou. Nejstarší byla těžký nejedlík, tam jsem vůbec neřešila skladbu stravy, ale aby pozřela aspoň něco. Vyrostla z toho, dnes je dospělá a jí prakticky vše. Druhorozená má ráda ovoce, zeleninu jak kterou, v polívce ji sní, syrovou dle nálady, nejradši má rajčata. Třetí je vybíravá, miluje mrkev, jahody a tím to hasne. Občas si dá jablko. Čtvrtá jí všechno, ovoce i zeleninu prakticky jakoukoli, nejvíc miluje okurku. Pátá je o trochu vybíravější než čtvrtá, nejí jahody ani borůvky, jablka miluje, rajčata taky, okurku nejí 😀. Takže já udělám švédskej stůl a z toho se pak nají každá.
@pilzzee dcera zeleninu zboznuje, klidne olusuje i syrovou cibuli. Mozna jim z toho udelat zazitek, dcera zboznuje, kdyz jdeme do lesa na maliny, ostruziny, rybiz, lesni jahody nebo kdyz se muze na zahone sama najit a utrhnout si sama jahodu nebo treba rajcatka, u toho by mohla stat furt. Spis ji musim krotit, aby to nevyjedla vsechno🙂 tak treba neco takoveho
@pilzzee moje dcera zeleninu miluje. Na vsechny zpusoby. Jeji nejoblibenejsi jidlo je sopsky salat, ale je to dite od ditete.