Ahoj, znate nejakou skupinu at uz tady nebo na fb kde jsou uvedeny recepty pro diabetiky ? Manzel ma nabeh tak musim zacit varit zdraveji ale nemam zadnou inspiraci
Dekuji
Nejvíc záleží na pohybu, musí chodit, chodit a chodit. Samotnou zdravou stravou se cukrovka nezlepší. Znám lidi, kteří byli na několikrát denně na inzulinu a dennodenní chůzí jim dnes stačí prášky.
Připojím se tu, už to došlo i do naší rodiny. Zatím souhlas s pohybem, a glukometr dává za pravdu také. Já teda vařím pořád stejně. Jen dotyčný jí mnohem méně příloh než dříve, těstoviny dávám celozrnné, brambory lze nahradit zeleninou, či batáty (ale jinak i brambory jí). Vynechal úplně sladké, alkohol minimálně, pečivo méně a spíše celozrnné (ale to nemáme vždy k sehnání - takže tak půl na půl s vícezrným). Zahušťuji také celozrnou moukou.
@hanka_12345 Důležitý je pohyb. Glykémii zvyšuje stres, nevyspání, chřipka apod.. A co se týče jídla - jídt 5-6x za den. Z pečiva nejlepší je večerní chlebík penam. Vyřadit sladké - alespoň na 3 měsíce, pak občas (na svačinu) kousek buchty lze. Hodně zeleniny a ovoce spíše dopoledne. Lze i omáčky apod., ale je to na malou porci a dojíst se zeleninou. Přílohy zmenšit, přidat zeleninu. a
@eviicka na každého působí vše jinak u nás třeba omáčky méně zahuštěné a ne klasickou moukou ,a péčene maso jako třeba bůček ,a hodne kořeněné ,taky to zvedá a jde to naproti ...ano pohyb dělá hodně stres ,počasí ,úplněk ,atd ..vše kolem nás pomalu zvedne glikemii s tělo stim musí pracovat
@hanka_12345 pokud chceš vařit zdravěji, snaž se co nejméně zahustovat klasické omáčky a vynech bílé pečivo (rohliky).
Dcera je diabeticka 1.typu, jí hodně celozrnné pečivo, zeleninu, kvalitní salámy, sýry a maso. A další věci k tomu je pohyb 👌👌👌
Z příloh jakákoliv, akorát jsem z jejího jídelníčku vyřadila knedliky, jak houskový tak bramborový, tohle ji maximálně ve škole, kde nemají možnost volby oběda...
@eviicka omacky bych chapala skrz zahusteni moukou, tak ale zahustit špaldovou? nevim jestli to jde ale to peceny maso taky nevim z jakyho duvodu
tak pohyb to je mi jasny ale toho ma myslim si dost ale horsi je to s tim spankem...ma ho nepravidelny, pak chodi hodne pozde a spi dlouho (o volnu/vikendu) ale to bude horsi to si nechce vubec pripustit natoz na tom cokoliv menit. Stravu se ted snazi ale zacatky budou tezsi ale snazi se dodrzovat jak to nejlepe jde..ja spis mam problem co varit k obedum atd ae ted tu nejake rady mam takze si to jdu poradne procist.
@hanka_12345 úplně to samé, co doteď 😉 akorát bych se snažila zařadit pohyb, méně sladkého, já třeba nezahrnují omáčky vůbec, popřípadě hraskou
@veruuu_kubesovic no jo omacky u nas jedou teda dost casto nebo maso aspon na stave, to je fakt ale to mame zas jiny problem-syn dost vybiravy od malicka, a vlastne omacky jsou hodne velky podil jeho obedů. takze ted teda jsem v pytli
@veruuu_kubesovic pohyb to je takove na diskuzi :D pesky takhle na prochazky to ho nedostanu moc casto,vlastne skoro nikdy ale zase stavime svepomoci takze denne na stavbe tam se hybe az az ale nedelni prochazka po obede to tak 2x za rok.
Pečivo bílé rohlíky nebo chleba nejí skoro vubec, mozna jeden rohlik za uherak..kupuju vicezrnne nebo celozrnne a mam v planu to zacit pect protoze ceny jsou strasne takze s pecivem jsme v pohode
@veruuu_kubesovic a jeste se zeptam-mozna jak uplny debil ale celozrna psenicka mouka je tedy v pohode? kdyz bych zacla pect. Nebo proste jak je nekde psenice tak spatny? vim ze by meli byt nejlepe zitne
Jednou jsem pekla ryze z zitne a nedalo se to jíst jak to bylo jak nedopecene,mazlavejsi ☹
muzu namichat zitnou s obyč? nebo špaldovou s obyč? nebo to taky spis ne
Nezaznělo to tady, sice je to úplně banální, ale někdy na to člověk zapomene. Spoustu cukru je v nápojích, takže to chce pít vodu, neslazené čaje. A vyřadit alkohol, tam je taky spoustu skrytých cukrů.
Pokud je to zatím jen náběh, já bych muži koupila tinkturu z kotvičníku. Dle stránek bylinkyprovsechny.cz má kotvičník i tento účinek léčba cukrovky, diabetu - zvyšuje množství betabuněk slinivky břišní.
@levandule_k alkohol nepije vubec, jako ze tak panaka 1x za xx let kdyz treba zapijel dite a kdyz zapiji kamosovo tak si da panaka a ma dost..pivo jsem ho nevidela pit co jsme spolu-15 let takze tohle mame vyresene :D
sladke napoje samozrejme rad ma ale posledni dobu pije orravdu jen vodu max si tam obcas cvrkne kapicku domaciho sirupu treba do 1,5l vody
zatim si inzulin nepicha, ma léky
Možná by stálo za to se poradit. Já bych třeba doporučila nastudovat obecné vhodné složení potravin, v tom množství nutrientů by měl myslím poradit diabetolog, no a pak bych zkusila házet to jídlo do kalorických tabulek. Tam lze nastavit hodnoty podle vlastních potřeb a člověk vidí, jestli přestřelil, nebo je to OK.
@hanka_12345 https://www.facebook.com/100063474493568/posts/... jinak doporučuji třeba tento časopis nebo na fb jsou skupinky
Ahoj ještě oživim diskuzi a prosila bych o radu. Začala jsem tedy pect ze špaldy. Teď si chci trosku nakoupit mimo jine i nejake mouky a zajimalo by me jaky je rozdil mezi temito moukami. Prosim vysvetlete mi to jako tatarovi uplne v tom plavu...
1) pšeničná celozrnná hladká
2) špaldová hladká
3)špaldová celozrnná hladká
co je pro diabetika lepsi, co kupovat?
jsem se divala na tabulky hodnot a je tam malinko rozdil, prekvapilo me ze pšeničná celozrnná hladká je na to malinko lepe jak špaldova, cekala bych to naopak ale je to zanedbatelne mnozstvi. Ja mam zafixovano jak je to vylozene psenice tak je to velky spatny
diky a omlouvam se, jsem fakt debil zacinajici
@hanka_12345 Nejlepší je žitná mouka ☺️
Důležité je taky zjistit, co diabetikovi dělá zle a kdy. Já třeba nemůžu dopoledne nic jíst, cukr do závratných výšek mi zvedá i třeba sýr s rajčaty, tedy jídlo bez sacharidů. Takže dopoledne nejím, doktorka tuto strategii schvaluje.
Naopak odpoledne mívám cukr vyvážený, takže rady o tom, že ovoce jenom dopoledne a jídlo 5-6x denně jsou pro mě úplně špatné.
Tělo taky lépe využívá cukr, když je venku světlo, tedy v zimě mívají dia horší hodnoty, než v létě, kdy paradoxně hřeší víc (zmrzlina, pivo...).
Bez glukometru, nebo nejlépe senzoru na dvoutýdenní zkoušku nemáte šanci vědět, co manželovi vyhovuje.
Pečení celozrnného pečiva tě za chvilku přestane bavit, spíš ať se naučí jíst klasické, ale tak, aby mu vyhovovalo. Tedy ve vhodnou dobu, spolu s pomazánkou, šunkou, sýrem...
@hanka_12345 já to až tak neřeším, kupuju celozrnou pšeničnou, protože je variabilnější než žitná (zahušťuju s ní, dělám z ní pizzu, přidávám do vánočky - to tedy pro nás ostatní). Ale pečivo moc nepeču, pokud pečeš, tak bych se přikláněla k té žitné. Ale to jen laicky.
Jinak celozrnné pečivo se snažíme kupovat (u nás má z řetězců Globus a Albert).
@martulka88 jo to vím ale taky se to neda furt jíst
@mollyweasley anoi glukometr samozrejme ma, špalda je v pohode ale chtela bych nejaky obmeny.. no uvidim jak to dopadne :D
@hanka_12345 není to jen o jídle pohyp ,jídlo 5-6 za den klasické pečivo dát úplně na minimum to samé slané věci ,omáčky ,pečené maso váha asi taky bude lepší dát dolu méně stresu káva s cukrem třeba ...sušenky atd jinak máme doma diabeticku a ji vše ale třeba klasické pečivo ne knedlíky z tmave mouky ...kvalitní salám ,atd ..