Vánoční výzdoba a děti. Jak jste na tom vy?

cherie24
25. lis 2024

Ženy, blíží se advent a tak mě zajímá, jak jste na tom vy s vánoční výzdobou a dekoracemi, když jsou doma menší děti? Děláte jí nebo čekáte až smráďata odrostou? Já jsem si letos chtěla koupit vánoční běhoun na stůl a komody a potahy a deky na gauč, ale když se podívám na naší domácnost, kde je pořád rozpracováno, tak si říkám, že to asi nemá smysl se pokoušet o vánoční výzdobu? Jakmile uklidím jídelní stůl, hned je zase zarovnaný pastelkami, tvořením, legem, korálky apd. Jakoby ten prázdný stůl vyvolal v dětech okamžitou potřebu ho ihned zarovnat. Z gauče taky neustále něco odnáším. Do toho chlap je zřejmě hraboš, protože jakmile si lehne na gauč, potahy sroluje. Což nechápu, děje se to jen jemu. 😀 Na letošní vánoce se moc těším, tak jsem si chtěla udělat atmosféru, ale ...

somalicats
25. lis 2024

@cherie24 dekorace jsem dávno vzdala. Děláme jen věnec na stůl a ten většinou opracují postupně kočky (jeden z kocourů pravidelně přes noc vytáhne všechny svíčky a roztahá je po kuchyni).

lemamama
25. lis 2024

Já normlane dělám dekorace, světýlka všechno nijak jsem se dětmi neomezovala. Nedokážu si to představit to ošulit, ja to proste miluju a chybelo by mi to. ALE každý podle svého, pokud si myslíš, že to u vás nemá cenu a nevadí vám to, tak se na to normálně vyprdni 😉

miryp
25. lis 2024

Já s dětmi tedy na výzdobě přidala a teď už jsou to parťáci, co mi s tím pomáhají. Zrovna dnes se mě syn ptal, kdy začneme s výzdobou, když o víkendu začíná advent. Moc se na to těší.
Jinak k těm potahům - u nás je to stejné, my máme na sedačkách deky a manžel to prostě pokaždé zvalchuje a ještě tam nohama natahá různé drobečky, to se nám ostatním také nestává 🙈

konidana
25. lis 2024

@cherie24 nedelala jsem vyzdobu nikdy. Az deti v mladsim skolnim veku si samy polepily okno nejakama obrazkama (samolepky na sklo jako vlocky stromky a vysoka zver) . Tato vyzdoba jim tam vydrzela nekolik let. Adventni svicny jsme prvni mely take az od deti. Takze tak u nas🤣

lennus
25. lis 2024

@cherie24 Vždy jsme vyzdobili byt, dokonce jsem s malou mladší dcerou nakoupila skleněné baňky a pochopila, že musí opatrně a nic se nerozbilo. Pro mě by to nebyly Vánoce. Chce to samozřejmě uzpůsobit. A ty děti poučit.

lenerka1
25. lis 2024

Dekorujeme i s dětmi, když si to sami vyrobí a uklidí okolo, tak se i snaží to pak nezarovnat bordelem 😁

jaja01k
25. lis 2024

Děti vyrobí adventní věnec, já pověsím do okna světýlka, tím s výzdobou končíme, ne kvůli dětem, já na to nejsem, nedělala jsem to nikdy.

journals
25. lis 2024

Mám podobně staré děti jako ty.
Něco je kompromis, něco zdobím víc, něco míň 🙂 určitě si musím odpustit velké svíčky, stromek bude ve scandi stylu, takže ozdoby papírové, dřevěné, kovové. Jestli přidám i nějaké skleněné nevím. Máme určitě víc světýlek. Adventní věnec bude keramický na stole, na komodě bude věnec s led svíčkami. Ale i tak to trochu nazdobit chci. V oknech budou svítící hvězdy, na stole nový porcelán… moc se na to těším 😍

zmrzlinka
25. lis 2024

Věnec dělam každý rok a když se na stole tvoří,tak ho dám na stranu.Pred večeři se stůl musí uklidit a věnec dám na stůl.Obrusy a běhouny nevedeme.
Když byli malý ,tak jsem zdobila okna vločkami a svetilkama.Ted už jenom svetilkama .

klokanka31
25. lis 2024

@cherie24 Já dělám každý rok stejnou výzdobu, nevidím důvod proč to omezovat...

cilkat
25. lis 2024

Světýlka na balkoně jsou taky dekorace! (a děti je milují... a většinou to ty světýlka slušně přežívají) . stejně tak mají rády věnec a svíčky. Ale prostě jsou to hračky. Není to něco, na co se nesmí sáhnout. ... Ok, jsou to maminčiny hračky, ale... prosč se o ně nepodělit? Vždyť sama to dělám proto, že si chci hrát, ne?

ondul
25. lis 2024

Dávám, co by mi nebylo líto zničit. Obyč papírový betlém, na vyšší poličku keramické andělíčky, papírové vločky do okna, něco co sami vyrobí. Nedávám adventní věnec se svíčkami, to ještě nějakej pátek pr jistotu oželím

zuzkasim
25. lis 2024

Tak tu výzdobu pojmi trochu jinak, aby byla na místech, kde to nezavazí a nezničí se to. Něco na okna, věnec na dveře, vánoční polštářky. Dekoraci na stole mi odsunul i partner, potřeboval tam pracovat a pak ho nenapadlo ji tam vrátit 😉 Dětem věším adventní kapsáře na dveře pokojíčku z venku, můžu plnit v klidu v noci a přes den jsou dveře otevřené, takže opět ozdobené...

veruuu_kubesovic
25. lis 2024

vánoční věnec na dveře, věnec na komodu se 4mi svíčkami, vánoční dekoraci na parapet v obýváku...toť vše, na jídelní stůl, kde jíme a následně i manžel pracuje nedávám nic...
Já nějak na ty určené dekorace "doplň si název, podle ročního období" moc nejsem 🙈 jo a děti mají polepené okno vánoční dekorací, každoročně se na to těší 🙂

kakba
25. lis 2024

U nas doma se nedela zadna vyzdoba zadny rocni obdobi. Na Vanoce jen stromecek a svicen a to jen proto, ze na vanoce nejsme nikdy doma.

jirovapa
26. lis 2024

@cherie24 dekorace dávám pouze tam, kam děti nedosáhnou (na krb, na okno před vchod, různě pověsím na sloupy apod.), do dětského pokoje na okno namaluji speciální fixou na okno nějaké vánoční motivy (jiné dekorace v dětském pokoji nemají). Minulý rok jsem koupila potahy na polštáře do obýváku. Až děti odrostou, tak třeba budu moc dát dekorace i na stůl apod., ale to mi zase bude líto, že už jsou velký 😃. Jinak na jídelní stůl dávám pouze adventní věnec, mám ho na korkovém podtácku a v případě potřeby ho odnesu na bar, děti potom mají prostor na korálky, tvorbu atd.

jane46
26. lis 2024

Vzdy u nas byla komplet vanocni vyzdoba a i zapalene svicky, adventni venec... Na policku "z dosahu" jsem davala akorat keramicky Betlem. Miluji Vanoce a vsechny nase tradice kolem 🙂

prejeta_zaba
26. lis 2024

Máme světýlka na domě, což naštěstí nezavazí uvnitř, uděláme s dětmi věnec a tím výzdoba končí. Jednak nejsem na cetky, druhak máme rádi "kouzlo" Vánoc, kdy nám na Štědrý den přinese Ježíšek stromeček a krabici ozdob, vše se nazdobí až přímo na Vánoce, tím pádem je to neokoukané a má to tu slavnostní atmosféru. Ale tím myslím akorát ozdoby na strom a pár okolo. Na nějaké běhouny a potahy vůbec nejsem. A rodina už vůbec ne, přesně jak píšeš, nemám nervy to neustále po někom rovnat a čistit. 🙈

exbordelar
26. lis 2024

Dobre tema, pro me dost aktualni 🤣 Dnes mi me batole sloupalo prvni vyzdobu - snehove vlocky z oken 😅
Venec? Ten by mohl byt leda tak na lednicce, kam nedosahne, ale tam je nam k nicemu 😃
Starsi deti vyzdobu urcite chtit budou, uvidime, jak k tomu pristoupi nejmladsi zaskodnik 😀
Ale nejvic ze vseho se desim peceni cukrovi 🤪😱🤪😱🤦‍♀️

martulka88
26. lis 2024

@cherie24 Syn bude mít 3 roky a že bych měla omezit výzdobu? Ani náhodou. Máme i skleněné baňky na stromečku - máme ho ke stropu, který je normálně na zemi a je přístupný - je v rohu mezi dveřmi do obýváku a ložnice. Jediné, že jsme do letoška nezapalovali svíčky na stole, ale už i letos jsme začali zapalovat. Ale my k tomu malého vedeme, že kouknout se může, ale nežďárat. Ale zároveň ve svém pokojíku má dekorace, které si může libovolně přemisťovat. Jasně, občas se stane, že má tendenci dávat pryč polštáře ze sedačky, ale nehroutím se z toho. Na stole občas si chce hrát s dekorací, hlavně u jídla, ale stačí ho upozornit. Ale je to zvídavé dítě. Ale tak jak vedli mne se sourozenci naši, vedu k tomu našeho. Je to o tom, jak si děti naučíme. A že my máme tvrdohlavého mezka, ale prostě se to musí naučit.

neomenia
26. lis 2024

Dělám každý rok adventní věnec, světýlka dávám, vyrábíme velkou papírovou hvězdu ndo okna, ozdobené větvičky na dveře, dnes se podílel i 5 letý syn- sám pracoval s tavnou pistolí. Také děláme vločky do oken máme hodně svíček všude. Já jsem dekorační.typ😀😀 děti od malička vedu k tomu, že obývák je prostě potřeba udržovat uklizený a " našlechtený", aby se nám tu líbilo. Bordel a rozdělané projekty mají ve svých pokojích, kde na pořádku tolik nelpím. Ale je to tak celý rok. Rozdělané lego v obýváku na zemi mi vadí a okamžitě uklízím do pokojíčků.

marketa11112
26. lis 2024

Nějaké dekorace máme. Ale vše výš a tak, aby to děti neshodily. U nás už nejsou tak malé, ale máme to už zažité.

95newmommy2020
26. lis 2024

Žádnou výzdobu nedělám. Máme jen umělej stromek, který jsme před 9 lety nazdobili a tak jak je ho vždy vytáhneme z kumbálu a pak dáme z5. To je vše. 😄
Nejsem na dekorování a manžel se toho taky neujal. Přitom on by narozdíl ode mě měl mít k tomu cit. Jeho mamka jede a jela v dekoracích vždy. Má perfektní vkus.
My to doma nevedli, já na to zvyklá ani nejsem.

cherie24
autor
26. lis 2024

@exbordelar mě dneska mladší natrhala připravené třpytivé papíry. Večer jsem měla v plánu uspat a jít slepovat u vínka a našla jsem to rozcupované v kuchyňce. 🤦 Na pečení se taky vůbec netěším. Holky se bohužel prý těší a už se ptají, kdy začneme. 😄 A já jinak dělám věnce z jalovce a můžu doporučit. Má malé a extrémně pichlavé jehličky, děti to zaručeně odradí. Zkusí jednou, příště už ne. 💪🤣

cherie24
autor
26. lis 2024

A jinak taková odpověď pro všechny, světýlka samozřejmě máme na oknech. Jeden dlouhý řetěz i venku. Mě spíš šlo o ty svícny a dekorace, které se dají rozbít nebo ten jídelní stůl. Je pravda, že já u něj taky často něco tvořím nebo píšu, hrajeme u něj deskové hry, tak asi bude lepší nechat stůl volný. Jídelní stůl je takový náš středobod domácnosti. Teď je navíc všude spousta lákadel, člověka to vabí zdobit všechno možné. 🙂

felis
26. lis 2024

@cherie24 Ahoj, nemam už malé děti, ale mam dvě kočky a i kdyz nekdo namitne, ze to neni to samé, tak je to hodne, ale fakt hodne podobné. Mentálně, co se týče vymýšlení kravin, tak je to tak dvouleťák a čtyřleťačka, takže mě celkem vycvičili... vcera treba kocour lezl do kose na pradlo a jeste byl naprdnutej, kdyz jsem mu to zatrhla, pak chteji někam, kam nesmějí, skacou tam, kde by si mohli ublizut, atd. Hezkou výzdobu, ozdoby náchylné na rozbití mam ve výškách, světýlka a řetězy mám přidělané kravino-vzdorně 😃 dekoraci na stole mam minimum (i kdyz samozřejmě na stul nesmi 😃), adventní venec mame nerozbitny a nejedlý 😆 dekorace - treba svitici domecky mam na zemi, protoze ze země nemuzou spadnout 😃 anebo jsou na zdi... a pak proste rikam důrazne NE. A to teda rozumí oba. A ještě držkují, proc jako NE, mámo?
Byt se da hezky vyzdobit i s těmito omezeními 🙂 ať se vám advent i svátky vydaří bez nehod.

vitezove
28. lis 2024

@cherie24 tak záleží jestli to děláte jen kvůli dětem nebo kvůli sobe. Než jste měli děti tak jste taky nedelali? Pokud ne tak si klidně počkejte. Tak od roka už mi přišlo, že to dítě vnímá krásne. Ale dekorace dělám hlavně kvůli sobě. Miluju to a řeším se na to každý rok.

krisstina93
28. lis 2024

Já mam vánoční povlaky na polštářky a deku na gauč, světýlka na okno, udelam stromeček, vytahnu pár skřítků a sobu, které tu pak deti stejne tahají společně s hrackama a tim moje zdobení konci 😅

majca16
28. lis 2024

Nijak jsem se s dětmi ohledně výzdoby neomezovala. Naopak to mají rádi. Od mala jsem vysvětlovala na co sahat smí a na co ne. Nikdy nebyl žádný problém. Jídelní stůl je jídelní stůl, takže pokud na něm děláme něco jiného po dodělání to musí pryč

teate
28. lis 2024

@cherie24 My máme výzdobu normálně všude. I na stole, i na konferenčáku, na oknech, na dveřích. Deky, polštáře. Všechno. Jediný, co děti občas “roznosí” jsou všechny ty vánoční figurky a panáčci, s tím si hrají třeba na školku a tak. Tak to dám vždycky zpět na místo a super. Milujeme to asi všichni. Dětem je 2 a 4, holčičky. 🙂 Jediné co, tak nemáme žádné svíčky - jen 4 na adventním věnci. Zbytek máme všechny elektrické, vč. čajových.

A zásadně teda nepeču. Možná si uděláme perníčky, aby se neřeklo. Cukroví mám komplet objednané. Radši využijem víkend k návštěvě trhů, světelných parků, zoo apod. Takže to má prostě každý jinak. 🙂