V poslední době ze všeho brečím

sijane
22. říj 2018

Poslední dobou si připadám naprosto zoufale. Kolikrát se z toho všeho i rozbrečím. Mísí se ve mně pozitivní i negativní pocity. Nevím, jak ho vychovat. Ať zvolím makovou nebo tvarohovou cestu, je to ve výsledku špatně a v očích one či tamté skupiny působím jako ta nejhorší. Ani moc nedokážu dělat něco, co je proti mému vnitřnímu přesvědčení. Tudíž se usmívat dělat, jak je pěkný den a odpovídat: "To je dítě". I v situaci, kdy můj vřískající vzteklý potomek podpaluje sousedovic psa za to, že nedostal lízátko. Asi chápete, co tím chci říct...

Na druhou stranu z pohledu druhé strany jste rázem matka, co si neumí toho "svého haranta" vychovat.

Trvá to moc dlouho. Konce to nebere a vypadá to, že je ještě dost před náma. Když slyším rádoby chytré řeči, že z toho vyroste, to je dítě, úplně normální... V tu chvíli mám stochutí mu to dítě strčit se slovy, že když je tak chytrej...

A zase... na druhé straně je mi vyčítáno, že je to "neposlušnej uřvanej parchant", kterého jsem měla ideálně mydlit hned po narození, aby nebyl tak rozmazlenej. Teď je na to prý pozdě.

Cítím se zoufale i jako žena. Moje seznamovací pokusy končí u toho, že jsem viděna jako matrace. Kdy dítě mám nejlépe odčarovat do jiné dimenze.

Do třetice, u matky se začíná projevovat demence s tím, že je velmi zlá a agresivní. Jenže to nikdo nechce řešit. Všichni tím trpíme. Uvažuji, jestli mám nárok na sociální bydlení nebo jestli je to jen pro tmavší občany...

zelenaesmolda
22. říj 2018

Ja byt tebou vykaslu se na rady ostatnich.Ty jsi matka a vychovavas sve dite podle nejlepsiho svedomi a vedomi.
Pokud ti nekdo rekne,ze mas dite mlatit tak je to debil.
Jestli si s prckem nevis rady zkus Nevychovu,me to v hodne vecech docela dost otevrelo oci 🙂

maximaty
22. říj 2018

A je to tu zase...

zelenaesmolda
22. říj 2018
maximaty
22. říj 2018

@zelenaesmolda tolik lidí už se snažilo této mamince pomoci, poradit, podpořit... x diskuzí už začala... pořád to stejné dokola. Nakonec jsou všichni blbci jen ona je letadlo...

zelenaesmolda
22. říj 2018

@maximaty aha,ja si teda nepamatuju kdo zakladal jakou diskuzi,vetsinou si ani nevsimnu kdo je autor diskuze :D

ilonne
22. říj 2018

A vzala jsi si k srdci neco z predchozich diskuzi?

sijane
autor
22. říj 2018

@zelenaesmolda Spíše než nevýchovu, by to chtělo radu ohledně hyperaktivity. Má čím dál tím větší příznaky. Ale jen se nad tím mává rukou...

Pozn. Rady, které mi lidi obvykle dávají nejsou zrovna ty, co bych chtěla. Tak se pak nedivte.

Já nechci rady, že je dítě chudák a že z toho vyroste. Já chci radu, co dělat s dítětem, které nejí, hází s věcmi přes celou kuchyň a když už si nějaké jídlo vezme, tak ho rozžvýkáné plive ven. Takže je schopno být celý den jenom o čaji a jahodě.

sijane
autor
22. říj 2018

@ilonne Zkoušela jsem homepatika a chodím s ní na hřiště, na dlouhé procházky přičemž nevím jak zimě. Prý se s malým dítětem nechodí na pět hodin ven. Jen na chvilku, když je mráz.

drakenn
22. říj 2018

Hele, děcka reaguji na psychický stav své matky. Až se uklidníš ty, uklidní se i dítě a to opravdu samo!! Nehledej vady na dítěti, ale pohledej v sobě same

zelenaesmolda
22. říj 2018

@sijane jenze ta nevychova muze vyresit i problemy s hyperaktivitou.casto je to jenom o spatne komunikaci mezi rodicem a ditetem.
hyperaktivita je diagnostikovana nebo jenom tvuj pocit?podivej se taky na to,co ji.nadbytek cukru v tom ma taky svoji roli.a nemusi to byt primo sladkosti,cukr je vsude.

sijane
autor
22. říj 2018

Názor, že nekládná matka = neklidné dítě je někdy nesprávný... Uklidněné dítě bych chtěla jako vidět.

@zelenaesmolda U nás je to problém spíše fyzického rázu než komunikační. Malá má problém ovládat svoje tělo. Poslední dobou se neustále zraňuje...

zelenaesmolda
22. říj 2018

@sijane jenze ten fyzicky problem muze mit puvod v psychice...

sudylichozrout
22. říj 2018

@sijane Co ti na to říct? Asi bys měla udělat fest restart. Zařídit si život úplně znovu, od píky. Odstěhovat se, najít si jinou práci a s terapeutem najít cestu, jak začít opravdu milovat své dítě. Děti, pokud nemají skutečně diagnózu, nezlobí jen tak z plezíru. Reagují zlobením na situace a stavy, které se jim nelíbí.

urtica
22. říj 2018

Pokud máš podezření na ADHD, pak by to chtělo řešit s někým erudovaným...

journals
22. říj 2018

Jako... něco bych napsala, ale ve tvém případě je to stejně zbytečné. Reagovala jsem na xx předchozích diskuzí a stejně jsi neudělala nic z toho co ti kdo poradil, jen to byly samé výmluvy. Tak to je pak těžké. U vás je problémů víc a až se vyřeší všechny předchozí, se kterými jsi zakládala diskuze, tak pak se určitě najde cesta i k dalším problémům. Ale pokud nebudeš řešit sama sebe, tak to ostatní půjde těžko.

denny27
22. říj 2018

Jestli pořád žiješ u toho, kdo Ti neustále sráží sebevědomí, tvé výchovné metody, tak šťastná nikdy nebudeš....mě kdyby někdo kafral v domácnosti do všeho, co udělám, tak se nejspíš houpu, nebo chlastám jako duha....

martinka_33
22. říj 2018

@sijane Jestli je tvoje malá něco na způsob té mojí a jsi na ní sama, tak máš můj obrovský obdiv!! A to myslím vážně, protože tohle, kdo nezná, NIKDY nepochopí.. My jsme se málem rozvedli.. S tím se nic dělat nedá, to se musí přežít ☹ To nemá smysl mlátit, protože z toho vymlátíš duši a stejně je to k ničemu, tomu nemůžeš domlouvat, protože tě bude ignorovat, okolí na tebe kouká skrz prsty a radit ti budou ti, co takový dítě nemaj, protože ti, co ho maj, vědí, že na to rada NEEXISTUJE!! Bohužel ☹ Pevné nervy přeju 😉 A teda jo, časem se to opravdu zlepší, ale klidný dítě fakt nečekej..

martinka_33
22. říj 2018

@sudylichozrout
@zelenaesmolda
@drakenn holky, že vy máte doma normální děti? Važte si toho.. Co se týká diagnóz, nám doktor řekl, že je brzy dělat závěry, že nějaké diagnózy je lepší určovat až v předškolním věku.. A navíc, když tu diagnózu dostane, co s tím jako? Budu se všade ohánět tím, že mám švihlý dítě, ale nervy mi to nespraví.. A věřte, že mam s čím srovnávat, ďáblice má mladšího bráchu a ten je normální a mít jen jeho, budu taky psát kecy o tom jak se psychika mámy odraží v chování dítěte, ale mýlíte se, já jsem pořád já, ať už jakákoliv a syn je v pohodě a dcera je jaká je...

journals
22. říj 2018

@martinka_33 Ono to spíš vychází kontextu toho co psala Sijane v předchozích diskuzích. Přečti si co tu psala dřív a pochopíš.

urtica
22. říj 2018

@martinka_33 dg může pomoct v tom, že pomůže líp pochopit, proč dítko dělá to , co dělá - prostě ty spoje v mozku jsou trochu jiné než u NT dítka. Já byla sama s sebou na dg v dospělosti a bylo mi řečeno, že se to v tomto věku (u dcery) sice těžko určuje, ale zároveň, ať s vyšetřením u ní moc neotálím (jsou jí 3 r.), že vždy platí - čím dřív se to řeší, tím lépe. Existují určité postupy, které mohou pomoct, případně teda i medikace, ke které se já osobně moc nepřikláním, ale v určitých případech může asi pomoct...

sudylichozrout
22. říj 2018

@martinka_33 A co tak šíleného provádí? Jinak si myslím, že děti umí šíleně zlobit, ale přitom jsou vlastně normální. Jen mají víc energie, svoji hlavu... a v drtivé většině z toho fakt vyrostou. Říkám to jako máma malého satana.

urtica
22. říj 2018

Jo ale teď koukám, že holčičce je teprve rok, to je opravdu brzy...tam se může odrážet ještě spousta jiných věcí, třeba i porod apod.

sijane
autor
22. říj 2018

@urtica V prosinci ji bude rok a půl.

Mohl by mi někdo, kdo má dítě s hyperaktivou poslat vzkaz či poradit kam se obvykle s takovým dítětem chodí pro radu? Myslím specilizovaná centra. Naše lékařka se spíše mile usmívá než aby poradila. Bych potřebovala vědět jak si s velmi neklidným dítětem hrát, jak ho učit poznávat svět.

drakenn
22. říj 2018

Nejtěžši je si to přiznat, že mohu za chování svého dítěte! Je samo jednodušší ukázat na to dítě a označit ho vadným a hledat na něm chyby než začít na sobě makat! Já si tím prošla po synově narození a hodně jsem na sobě zapracovala. Výsledkem jsou dva úžasní bajecní kluci. Takže to jde!

urtica
22. říj 2018

@sijane Zkuste napsat do Nautis, tam by Vám mohli dát tip na koho se obrátit, případně se obrátit na nějakého neurologa, aby ji zkontroloval (nás vzala neuroložka i bez doporučení).

sudylichozrout
22. říj 2018

@sijane V tomhle věku ještě vůbec nemůžeš tušit, zda je dcerka OK, nebo zda má ADHD/hyperaktivitu. Roční dítě vyvádí mnohdy neskutečné kousky. Měla by ses spíš konsolidovat ty a naučit se pořádně vnímat její potřeby. Působí to na mě tak, že chceš, aby ti dal někdo štempl, že máš dítě s diagnózou, abys nemusela začít makat na sobě a na vztahu k dcerce.

zelenaesmolda
22. říj 2018

@martinka_33 me to tak prijde podle prispevku,ze autorka si mysli,ze ma hyperaktivni dite ale diagnozu nema.a misto,aby hledala reseni tak vsechny rady neguje...

urtica
22. říj 2018

Jj, na roce se to opravdu poznat nedá, to nepozná ani odborník - maximálně to, jestli je dítě vývojově ok

martinka_33
22. říj 2018

@journals aha, tak to jsem asi nečetla..
@urtica Já nevím, do medikace bych nešla, to by byl krajní případ, kdy by měla ubližovat lidem.. To že je švihlá si uvědomuju, tak leda nějaké ty praktické rady, jak s takovým dítětem pracovat 🙂
@zelenaesmolda Si taky myslím, že mám hyperaktivní dítě a diagnozu nemá, je docela možný, že je jen živější, ale i tak je to někdy náročný.. Moje malá v 15ti měsících byla vzteklá, ale nenormálně, dokázala se vztekat hodinu, dokázala u toho zmodrat, přestat dýchat, a nedalo se s tím nic dělat (jedině jí vyhovět, ale to když pominu, že není vždycky možný, tak to je i proti mému přesvědčení), nedal se hledat kompromis, domluvit se, odvést pozornost, prostě se muselo počkat až to přejde.. Taky venku šíleně zdrhala, kočárek byl sprostý slovo (to byl od narození), za ruku nešla, to se vztekala a sedala si na zem, mohla jsem jí pak za ruku táhnout (taky dobrá podívaná pro okolí), zásadně šla směrem, kterým chtěla, nikoliv, kterým jsem potřebovala aby šla (pro srovnání když jí byly dva, ke kamarádce jsem s ní chodila HODINU, k té samé kamarádce chodím s dvouletým klukem 20min a to mu dopřeju ozrhat listí, prozkoumat mraveniště apod., ale zbytek cesty jde za ruku nebo aspoň směrem, který určím), dceru jsem nemohla na sekundu spatřit z očí - zdrhla by a nevrátila by se (vyzkoušeno), nějaké mateřské srazy pro mě znamenaly nahánět kdesi batole, zatímco ostatní mámy krafaly u kafíčka a jejich batolátka si hrály.. Když zrovna nezdrhala, ubližovala dětem! Byla schopná jít do rvačky s o hlavu větším dítětem, mlátila malý velký bez rozdílu, takže pobyt na pískovišti byl téměř nemožný, pokud tam byly jiné děti..
Opravdu byla náročné batole a nechápala jsem jak to sakra ty mámy dělaj, že jejich děti jsou v pohodě, dokud se nenarodil syn a nezjistila jsem, že to nedělaj mámy ale že to je dětma 😀

Teď je to už lepší, dá se s ní komunikovat, vlastně je to moc fajn holka 🙂

zelenaesmolda
22. říj 2018

@martinka_33 a kolik je ji ted?