V kolika letech by se měl stát chlap otcem?

ka6ka
8. říj 2014

Prosím o Váš názor a zkušenosti. V kolika letech by se měl stát chlap otcem? Můj manžel má 32 let (dítě zatím nemáme), ale nějak ho děsí představa, že když mu bude 50, tak dítěti bude 18. Má to někdo stejně? Podle mě na tom vůbec nesejde. Jak to vidíte vy? Díky za názory.

laska.nezna.hranic
8. říj 2014

čím dýl bude čekat, tím to bude horší. nezáleží přece na tom, kdy se kdo narodil, ale jak je vyspělý mentálně.

123vanda
8. říj 2014

Že to je hodně? S tím stejně už nic neudělá a jestli málo, může počkat 🙂 Mě věk po 30 přijde akorát, ale každý je vyzrálý v jiném věku a někdo se toho nedočká vůbec :D

tarra27
8. říj 2014

je pro neho lepší představa, že když díteti bude 15, jemu bude 50?? Nebo 10 a jemu bude 50?

věk nehraje zase takovou roli (v rámci mezí), hlavne se musí na dítě citit, musí si být vedom, že se bude muset starat a že jeho zájmy, koníčky se hodně omezí alespon zpočátku, že bude muset brát ohledy na dítě....že už to nebude já já já nebo my dva, ale my tři....a že to bude nejen o času, ale o financích a o tom, že to bude jiné než doposud...že i když bude unavený, pujde s ním ven nebo ho zabaví doma...a hlavne že se nemuže sebrat a jen tak odejit od ženy i decka...že už to pak není "jen rozchod"....je to závazek na celý život nebo min 25let

pokud s tím se srovnaný, je jedno, zda mu je 25, 30 nebo 40let

kikimaruska
8. říj 2014

32 let hodně? Manžel má svého prvního synka ve 35 letech, protože do té doby prostě neměl partnerku vhodnou pro život. Mám další dva kamarády, kterým táhne na 36 a 37 a jsou nešťastní, že nemohou najít ženu a o rodinu by opravdu stáli...a pokud se jim to podaří (věřím, že ano, jsou to prima chlapi), tak budou mít děti až někdy ke 40...spíš bych řešila věk ženy, která musí ve zdraví dítko odnosit a porodit... Spousta prvorodiček se blíží věku 35 nahoru, kdy rostou mnohá rizika...ale u muže to není až takový problém.

ka6ka
autor
8. říj 2014

No zdá se mu, že je na to nejvyšší čas. Chtěla jsem vědět, zda jste se třeba s tím sektaly vy doma, zda nad tím chlapi nějak uvažovali nebo to vůbec neřešeli.

nicol22
8. říj 2014

Mýmu manželovi bude 30 když se nám narodí první syn...už tak plaší, že mohl mít děti klidně dřív 😀 když jsem mu navrhovala, že se začneme snažit až příští rok, tak se vztekal, že z něj chci udělat rovnou dědu 😀

tarra27
8. říj 2014

@ka6ka muj to zvažuje ted, bude mu 41 a mě 31 a zvažujeme třetí 🙂))

edeltraut
8. říj 2014

Každý to má jinak. Můj manžel byl otec v necelých 22 a o rodinu se uměl postarat lépe než kdejaký třicátník... nejmladší měl ve 32 a říkal, že už je na dítě "starej", že už nemá nervy na ten pláč atd...., že když byly malé starší děti, že byl víc v pohodě... 🙂.

kikimaruska
8. říj 2014

@tarra27 my máme také ve vzduchu třetí (manželovo druhé) dítko. Dr.mi řekl, že do 37,38 let mám času ještě dost, takže pokud, manželovi bude cca.43/44 let... 😉. Kluci už budou větší (15 a 10 let) a my si pak užijeme ještě jedno miminko...-možná 🙂

tratatundra
8. říj 2014

Já mám bráchu, tomu je 16 a taťka oslavil v létě 50. Brácha nebyl plánované dítko, selhala HAK 🙂 Ale nevidím v tom žádný nepřekonatelný problém. Spíš je táta větší kliďas než když bylo 16 mně. A dívá se na vše víc s nadhledem. Dospěl. Věk nemá žádný význam ve vztahu otec - dítě. Možná si jen víc uvědomuje, že u něj nebude věčně a snaží se mu věnovat víc času, než věnoval mně. (Mezi mnou a bráchou je téměř 10 let rozdíl.)

andelka
8. říj 2014

Mezi 25 a 45 v pohodě (s výjimkami na obě strany). Nezáleží na věku, ale na tom jestli chlap dítě chce a dokáže si představit, jakou změnu to přinese a jestli to dokáže unést. Manžel kamarádky byl trojnásobným otcem v 25letech a úplně v pohodě. Můj první dítě v 32 a jak další děcko, totálně to nedal. Bratranec měl první dítě ve 40 a taky v pohodě. Nezáleží na věku, ale na osobnosti muže.

missveru
8. říj 2014

Mému příteli je 43, první miminko se nám narodí každým dnem... Jsme spolu přes šest let, ale na miminko prostě přišla řada až teď. Nemám pocit, že by ho to nějak drásalo 🙂

big_el
8. říj 2014

Některej chlap se dokáže o dítě postarat v 18 a některej to nezvládne ani v 35.

lenkaef
8. říj 2014

Mému mamželovi je 42,malá se nám narodila před třemi lety....a že by si připadal stsrý na dítě to ani náhodou.
Parádně si ji užívá a vychutnává.A nejen tu nejmladší.🙂 🙂

Jak už tu bylo řečeno....nezáleží na věku,ale na chuti se do toho pustit a uvědomit si,že je to na celý život.🙂
Někdo si to uvědomuje ve 20 a někdo si to neuvědomí nikdy.

frantiska85
8. říj 2014

Muži bylo 34 let, když se malý narodil. Kamarád byl poprvé dědou v 36 letech ( otcem byl v šestnácti). Záleží jak se člověk cítí.

weru88
8. říj 2014

Mému manželovi je 36 let a oba čekáme své první miminko... Už se nemůžeme dcerky dočkat 🙂 🙂 Jinak, manžel nemá žádné "trauma", že bude otcem ve 36 letech, jak sám říká "cítím se na 30 let" 🙂 🙂

evcann
8. říj 2014

mému příteli je 39 a me 34 a snažíme se o miminko a moc ho chceme 🙂 naopak u chlapa bych řekla čím déle tím lépe, jeden kamarad měl první v 38 a druhé 42 a bez problému a chtěli to tak

moni90
8. říj 2014

Mému příteli je 43 a čekáme první dítě, taky neměl štěstí a nakonec nečekaně jsme ho našli spolu a to je mezi náma 19let rozdíl 🙂 někdo na to taky může koukat blbě, ale jsme fakt moc šťastný.. přítel chtěl dítě i před tím, ale prostě musí na to být dva.. a já z toho strach nemám, věřím že bude skvělej otec 🙂

lstuchlova
8. říj 2014

My plánujeme první miminko za 2, max. 3 roky, což manželovi bude 23 nebo 24.

andrejka_86
8. říj 2014

Řekla bych, že hodně záleží na chlapovi, jakou má povahu a zda se na dítko v určitém věku cítí - znám kluky, kteří jsou otci ve 25 letech, i ty, kteří jsou otci ve 45 letech. Záleží, zda se na to ve svém věku cítí, zda jsou schopni a ochotni se o dítě postarat a poskytnout mu partnera v jeho dětství a dospívání 😉

S manželem jsme se brali po 9ti letech s tím, že je mezi námi 9ti letý rozdíl, takže já matka ve 26 letech, manžel v 35 🙂 Nedávno jsme uvažovali, že mu bude 50 a synovi 15.. Ale na druhou stranu nebude jediný, který bude mít tak "starého" otce 😉

pulecp
8. říj 2014

@ka6ka Mě je 48 a mám 4 dcery, nejstarší má 20 a nejmladší 4. A nevidím v tom žádný problém. Až bude nejmladší 18 tak mě bude 62, no a co? Při způsobu, jakým žiju budu možná v 62 zdravější a čilejší, než ve třiceti🙂

pampeklec
8. říj 2014

@ka6ka Když jsem se narodila, bylo tátovi 23 let, když se narodil nejmladší brácha tak 43. A oboje fungovalo a funguje 🙂 Jasně, že se člověk chová jinak a za těch 20 let změní názor na leccos, ale dobře vychovávat děti není o věku. Jak píší holky, teď je určitě klidnější, flegmatičtější a tak, takže brácha je trochu rozmazlenější (ale to může být klidně tím, že je de facto jedináček a my jsme byly 3 blízko sebe). Na druhou stranu má tátu častějc doma, víc se mu věnuje a tak, protože prostě finančně je na tom celá rodina trochu jinak než při studiu. Obě varianty mají své výhody, takže pokud je to jediný problém, být tvým manželem vůbec bych to neřešila. Mladší už stejně nikdy nebude 🙂

petrusew
8. říj 2014

Když se narodila první dcera, měl manžel 30. Teď čekáme druhé a bude mu 33. Na děti si rozhodně starý nepřijde a navíc, dnes je naprosto normální že páry mají děti později. Tudíž i rodiče - hlavně otcové mají vyšší věk a nikoho to nepohoršuje 🙂

pampeklec
8. říj 2014

@pulecp Tak nějak 🙂

andelka
8. říj 2014

Já zas měla doma "starou" matku. Když se narodil brácha, bylo jí čerstvě 20. Když jsem se narodila já, tak skoro 35. Takže si zkusila být jak mladou, tak starší matkou. Byli jsme jak dva jedináčci (ale vztah máme moc pěkný), ale myslím si, že nás vychovávala stejně, hodně s náma cestovala, možná s bráchou měla širší rodinné a přátelské zázemí, se mnou byla více sama, nebo v užším kruhu, ale ona je společenská, takže tet a známých bylo pořád dost, i stejně starých dětí. A to bráchu vychovávala v době komunismu a mě už po revoluci. Když mi bylo 15 bylo jí 50 a stará mi nepřišla a ani dneska nepřijde. Je to velmi aktivní sportovně založená seniorka s mnoha zájmy a často mi hlídá i děti. Tehdy byla v 35 stará matka, dneska je 35 úplně normální věk na dítě. Většina mých kamarádek má dítě kolem 30, a mívají starší partnery, takže taky 30+. Že by 32 jak u chlapa tak u ženy bylo moc, je blbost.

fidac
8. říj 2014

@moni90 na věku opravdu nezáleží...s manželem taky máme mezi sebou rozdíl 21 let, ale mimčo bohužel se dřív nedařilo....v pozdějším věku je snad jenom ten rozdíl, že si to víc užívá, což u prvního syna, kterého měl ve 30 nestihl - teda tak to je aspoň u nás... 🙂

veruska007
8. říj 2014

No, můj manžel je jedináček starších rodičů (měli ho okolo 40 let) a osobně mi to přijde "za trest". Rodiče ho přinesli z porodnice, zavřeli v dětském pokojíčku, maminka ho chodila akorát nakojit. Kamarády nikdy moc neměl. Když byl na střední, rodiče šli do důchodu. Žijí úplně v jiné dimenzi, nebo jak to nazvat. Asi je to hodně o lidech. Ale já osobně bych to takto mít nechtěla. Je pravda, že když přišly vnoučata, byli už dávno v důchodu... jenže zase už na ta vnoučata příliš staří.

lucifereeek
8. říj 2014

no hlavně musí cítit, že chce to dítě, a je na otcovské povinnosti připravený a je jedno jestli mu je 20 nebo 40let dle mě, můj přítel byl poprvé otcem v 36ti a teď bude podruhé v 39 😉

ffiinnkkaa
8. říj 2014

A já to vemu z pohledu mě (dítěte)...já mám 28 a můj otec 55 let...a jsem za to velice ráda... 😉

petula_88
8. říj 2014

@ka6ka manzel dostal miminko k 30. narozeninam, ale je fakt, ze jsem uz byla nejakou dobu "uhanena", protoze nechtel byt stary tatka🙂