Synovi budou v červnu 4 roky .Normalne čůrat chodí na záchod už dlouho .Ještě má plinu na spaní .Ale máme problém s kakanim.Kaka prostě v noci nejspíš ve spánku .Zkoušíme už úplně všechno .Pořád ho posazují ať se vykaka.Prosili jsme , upláceli , zabavili hračky zkusili dát na prdel.Nic nezabere .Měl někdo něco podobného ?Už jsem zoufalá ..Chceme sebrat plinu na noc ,ale myslím že když je to ze spaní nepomůže to .
@barumat chůvu pořád máme .A je to jak kdy .Někdy když ho jdu zkontrolovat před spaním už je pokadeny.A tvrde spí.Nekdy není ani o půlnoci a ráno když vztane ho tam má.
Nemá nějaký blok, že se bojí kakat a v noci se uvolní a jde to samo?
@cuuza vůbec nevím ale je fakt že sednout si na velký záchod má hrůzu .Čůrat do něj v pohodě ale sedět ne .Ale na nočníku se v pohodě vycura .Já už vážně nevím co sním..Přitom je to tak skvělý šikovný kluk
@medoureknaty Myslim, že prostě nechce kakat do zachoda, proto to celý den drží a vykaka se, když dostane plenu..Můj malej taky nechce kakat do zachoda, ale on se klidně pokaka do gati..Dcera to měla stejně jako váš kluk, celý den to držela a večer se vykakala do pleny..
Bylo to v jiné souvislosti, ale teď jsem si na to vzpomněla. Tam se řešilo zadržování a kakání výhradně do plínky. Tehdy to zlomili kakáním venku. Na bobku s přidržením, jako zvířátka. Přes to odbourali blok a pak už to pomalu šlo. Blíží se teplo, tak zkus 🤷
@lnk84 A jak jste to prosím řešili ? V rodině to všem přijde jako hrozna ostuda.Uz jsem z toho zoufalá😥
@medoureknaty Proste se to musí jednou pověst a pak prehnaně chválit. Zkoušeli jste o tom mluvit? Nemá strach z bolesti(stačí jeden tuhý bobek a problém je na světě) nebo tak něco?
Napadá mě, zkusit třeba glycerinovy čípek a posadit na zachod a pak proste chválit, klidně i nějakou odměnu. Netuším, jestli by si ale čípek nechal zavést.
@medoureknaty tak hlavne at to neresi rodina. Jinaks e priklanim k tomu, ze je to blok a nevykaka se pres den a ceka na plenu, ze se uvolni. Muze se mu kakat hure - zkus treba probiotika nebo hylak forte a jak ho to boli, tak se boji. Nebo nejaky jiny stresor - novy sourozenec, nejaka zasadnejsi zmena v rodina. Cipek si nejsem jista, zda prijme, je uz dost velky, vetsinou tak velke deti cipkum uz neholduji:(
@medoureknaty skus pozorovat ci mu cez den netreba, alebo vecer pred spanim, alebo kludne o tej polnoci a dat ho nad zachod v klbku. Ak to nepojde, skus dat nad nejaku misku. To mu pojde lahsie a mozno sa vykaka - a potom chvalit a chvalit. A postupne presunut nad zachod.
A este, teda vobec neries, co si mysli rodina, rodina mojho priatela furt na svojom vnukovi vidi nieco zaostale a to ma len 5 mesiacov. Neriesim.
@medoureknaty od bratrance dcerka měla hrozný problém sedět na záchodě, dlouho všechno zadržovala než šla, kakání i tři dny. Pak byli u nás na chalupě, a ona se naprosto v pohodě vyprázdnila v naší staré kadibudce. Ona měla strach sedět na záchodě, protože se bála že spadne. V kadibudce je široké prkno s dírou...
Zkus ho dávat na nočník
Hlavne bych doporucila citlivy pristup. Zadrzovani kakani je casto vec psychickeho razu a tim, ze ji budete resit s sirokym pribuzenstvem a rikat si, jaka je to ostuda, mu urcite moc nepomuzete. Pokud ma s kakanim problem, tak zvyste prijem vlakniny, aby nemusel tolik tlacit a nebolelo ho to, taky at hodne pije. Pokud mu dela problem chodit na zachod, nabidnete nocnik. A doporucuju clanek od @mavega o nocnim pocuravani, je tam hodne uzitecnych tipu, hlavne o te psychicke strance veci. A na zadek mu za to nedavejte, on to nedela schvalne a aby vas stval, proste ma nekde nejaky problem.
@dora13 naprostý souhlas.
@medoureknaty mrkněte se na ten článek o nočním počurávání, ale k vašemu dotazu - toto je u dětí opravdu časté, protože s tím kakáním se velmi často vytvoří psychický blok. Píšete, že už jste zkoušeli kdeco, v příbuzenstvu "si myslí, že je to ostuda", zkoušeli jste dávat na zadek...jaké myslíte, že to je pro syna? Asi docela náročné bych řekla. Ono poslouchat, jak se mu nedaří, jak je to špatně, jaký je to problém mu úplně vykadit se nepomůže. Mimochodem - tady vždycky radím rodičům představit si sebe na místě dítěte - pokud byste byli někde, kde vám to nejde (někdo to tak má třeba na návštěvě nebo na dovolené) nebo jste třeba tpěla zácpou z různého důvodu a všichni kolem vás to sledovali, komentovali a stresovali se tím, pomohlo by vám to? Toto by asi nepomohlo nikomu, tak proč to děláme dětem. Syn má prostě asi přes den nějaký blok, tak to pustí v noci. Ono to dává docela smysl. Je fajn, že se vykaká alespoň někdy, jsou děti, které trpí psychogenní zácpou a nevykadí se týden. Takže, já bych doporučovala se v prvé řadě uklidnit a přestat to řešit. To, jak to připadá příbuzným, bych vůbec neřešila a velmi důrazně bych jim doporučila to také neřešit (a určitě ne před synem). Tu plínku na noc mu nechte, ať má nějakou jistotu, že se může vykakat v klidu, nechte to usadit, přestaňte to nějak komentovat a řešit (prostě mu dopřejte klid a čas na to, aby se mohl v klidu vykakat alespoň v noci bez hrozby nějakého trestu nebo řešení), zklidněte celou situaci. Ráno to nijak nekomentujte nebo maximálně řekněte, že kdyby se mu přes den chtělo, může jít na záchod a že by se mu třeba potom líp spalo, ale nehodnoťte to (stylem to je teda ostuda, tys mě teda zklamal, co na to bude říkat tatínek a tak dále). Taky se ještě zeptám - kam chodí čurat? Některé děti mají nočník v obýváku, případně někde před ostatními a čurat sice tak zvládnout, ale vykakat se ne, na to potřebují klid. Vezměte si, že i dítě, které má ještě plínku, taky většinou někam zaleze, když chce kakat. Proto bych doporučovala udělat nějaký klidný koutek, ideálně v koupelně u záchodu (píšete, že na velký záchod ještě nechodí), kam bude moct chodit v klidu čurat, klidně ho tam nechte samotného, nechoďte mu tam (pokud nebude chtít) a počkejte. Uvidíte, že postupně tam začne i kakat. Držím palce, ale není to žádná tragédie ani ostuda, má to tak hodně dětí
@medoureknaty a samozřejmě můžete různě podporovat, aby neměl tuhou stolici - vláknina, ovoce apod. Prostě ti tipy, co tady zazněly. Aby ho to třeba nebolelo. Můžete dávat probiotika (to je fajn i na imunitu). S glyc. čípkem bych asi ještě počkala, to pro něj může být hodně nepříjemné. A co se týče přehnaného chválení - tam vidím tedy trochu riziko v tom, že se pak začne bát selhání, když se mu to tedy nepodaří, to samé s odměnou. Já toho nejsem úplný zastánce, řekla bych prostě jen, že je to fajn, že se to povedlo. Ale u některých dětí to může fungovat, to je pravda.
@medoureknaty Mě to až taková tragédie neprijde. Prostřední kluk se naučil kakat do zachoda tak, že jsem mu rekla, že to udělá žbluňk..😁
@mavega tak včera to bylo tak ,že jsem ho vzbudila po 2 hodinách posadila stím ,že se jen vycura .A vykakal se.Byl v polospanku .Ani o tom nevěděl asi nebo nestihnul o tom přemýšlet.Tak dnes to za chvíli zkusím znova .Já ho chtěla už úplně odplsnkovat .Jelikož pro všechny je ostuda a já se cítím jako, že jsem špatná matka .Do školky začal teď chodit týden tak čekám zda to nějak nepomůže.On když měl plinu přes spaní po obědě tak někdy kakal taky.Ale co jí nemá kaká jen v noci . Ono je to těžké nemůžu ho nechat nikde přes noc.A rodina neustále rýpe.ikdybych jim to neřekla tak to zjisti když by byl u nich .Určitě si nemyslim ,že by ho to bolelo .Spíš to bude psychika.Na WC ho nenutím posazují ho na nočník.Vycura se na něj v pohodě .Zkusím koupit probiotika a budit než půjdu spát .Ale mám strach, že si na to zvykne víc a víc .Přece nějak mu musím dát najevo že takhle je to spatne?
@lnk84 já už zkusila všechno .I mu ukazují naše hovínka v záchodě 🙄
@mavega
Čůrat chodí normálně na WC na stojáka a to už dlouho .Nočník má v pokoji a když je WC obsazene jde klidně na něj .Kakani jsme zkoušeli všechno aby byl sam v klidu , být u něj a i dát mu pohádku aby utoho koukal.A nic 😞
@dora13 na WC ho vubec neutime.Tam chodí jen čůrat .Vůbec mě nepřijde , že by ho to bolelo .To si nikdy nestěžoval nic .Spíš je to psychicke .
@medoureknaty napište mne zítra do sz, kdybyste měla čas. Zkusíme to probrat, pokud máte zájem. Pracuji jako dětská psycholožka. Jen opravdu doporučuji dát mu čas, rodina se do toho nemá co plést.. A jaká ostuda a selhání? Tak to vůbec neberte. Je to i o zralosti CNS, to prostě nejde uspechat. Navíc z toho, co píšete, mně přijde, že se tím hodně trápite, což určitě vnímá i syn. A dávat mu najevo, že je to špatně je podle mě zbytečne, nedělá to naschvál a určitě ho to taky trápí. Kdybyste chtěla, tak se opravdu ozvěte
Teď jsme u dcery taky řešili blok, nechtěla kakat vůbec, do plinky, do nočníku, prostě nikam. Týden jsem ji dávala ráno laktulosu, během odpoledne jí to nutilo jít na nočník a jakmile si uvědomila, že to jde tak už chodí normálně na nočník.
@medoureknaty Ja myslím, že je veliká výhoda, že kaka až večer do plenky a nepustí to prostě do slipu jako většina kluků.Navíc je už dost velký, takže na to už brzy přijde sám.
@medoureknaty já třeba chodím na velkou každý den dopoledne, o půl deváté. Mám to jak švýcarský hodinky. Můj mladší obvykle dopoledne kolem půl jedenácté, a můj starší ráno od osmi začne a jde tak třikrát za den. Můj chlap je jako pes, musí jít na procházku rozhýbat střeva, a za patnáct minut je doma ...
Třeba tvůj syn má svoji hodinku v noci, zkus mu to nějak posunout, změnou v jídelníčku, přeházet jídla v průběhu dne, zeleninu v jinou denní dobu, laktulozu a švestky vyzkoušet jestli ráno nebo večer, prostě projímava jídla
@medoureknaty kamarádky holčička měla psychický blok, bála se jít kakat protože jí to bolelo a natrhla si zadek, a tím jak to v sobě držela, to bylo horší a bolelo to. Začarovaný kruh. Pomohla pořádná střevní chřipka, zjistila že řídký hovínka neboli a přestala se bát
@medoureknaty a rodinu (babičky) bych upozornila, ať s ním o tom nemluví, že ho tím jen zbytečně stresují, jinak se přestanete vídat.
Bratrancuv syn si v šesti letech vydupal, že bude kakat do plinky. Řval dokud mu ji nedali, a pak si zalezl do rohu za gauč.
Děti mají různé psychické bloky ohledně vyprazdňování do nočníku, je třeba problém odhalit a citlivě vyřešit. Vyčítání, bití, jaká je to ostuda, má opačný efekt
@medoureknaty za prvé tahle situace nijak nevypovídá o tom,že bys byla špatná máma,to je nesmysl..a za druhé to vůbec není pravda,že je malej handba..s rodinou bych v tomto duchu důrazně promluvila! Tenhle problém má hodně dětí, moje malá začala čůrat do nočníku celkem brzy,ale kakání ji trvalo. Počkala si vždycky ,až bude mít plinu. Vždycky,když jsme šli na návštěvu nebo do města a nebo při poledním nebo nočním spaní,kdy plinu dostávala. Taky bylo zajímavé,že když měla možnost třeba na té návštěvě,tak si někam zalezla (dost často se to stávalo třeba u známých na zahradě v zahradním domečku nebo na hřišti v domecku),potřebovala na to soukromí..já jsem to teda neřešila,ona byla mladší, pak se to jednou do nočníku povedlo a byl klid... Ale třeba kamardcina holčička dlouho chodila s tím,že potřebuje kakat,ale jen do plínky, prostě rekala mamince,že chce plinko.. kamarádka jí vždycky řeka,že to nevadí, dala jí tu pliinku a pak ji řekla,že až bude chtit kakat na nočník,ať si řekne.. jednoho dne si řekla.. tenhle problém je celkem častý a podle mě jediný, co pomůže, je podpora,říct mu,že to nevadí, zkoušet to, ptát se,ale nenutit a nekárat..ve třech a půl mi to nepřijde jako tak velký problém,prostě k tomu ještě nedozrál,dejte mu čas...
@medoureknaty Tak pokud se boji sednout na velky zachod, tak pokud se vejde a chtel by, tak bych mu dala k dispozici na kakani nocnik, pokud s tim nemel problem predtim, tak bych ho nechala na nem a pozvolna presla na velky zachod, ale fakt pozvolna.
@medoureknaty muze to byt projev vzdoru. Davate mu na zadek i za jiny veci? Nedrzite ho moc zkratka? Ma prostor delat si veci po svym? Vykasli se na rodinu a nech dite dejchat. Jestli se boji zachoda, tak pomalu pracovat s tim.
A klidne i zajdi pro podporu k psychologovi, at mas silu vydrzet tlak rodiny a ridit se srdcem...
Jinak dcera se na nocniku vykakala poprvy s tabletem v ruce, odvede to pozornost...
Mně přijde divný, že by tlačil ze spaní... Není to spíš tak, že se pokaká ráno po probuzení, než vstane? Tohle zkuste zjistit, pak bych případně prostě zavedla zase chůvu a jakmile uslyším, že se budí, bych ho vytáhla z postele a dala na záchod nebo nočník.