Zdravím, chtěla bych se zeptat.
S otcem dítěte žijeme v Praze v jeho domě. Trvalé bydliště jsem si nikdy nepřehlásila od mé mamy a syn (3 měsíce) má automaticky stejné trvale bydliště jako já - na Moravě.
Asi nechci a ani nebudu říkat důvod rozchodu. Ale zajímá mě jedno - mohu se se synem odstěhovat pryč, když budu cca jednou za 14 dní dojíždět do Prahy, aby ho jeho táta viděl?
Vysloveně mi to nezakázal, ale samozřejmě z toho radost nemá.
Já vzhledem k okolnostem nechci s “pritelem” dal bydlet a podnájem v Praze si z dlouhodobého hlediska dovolit nemůžu.
@marketav94 řekla bych mu to aby to věděl a domluvila se sním na tom že o syna nepřijde a žila si svůj život ...
@marketav94 jít na ospod, nechat si to sepsat, on by to tam měl podepsat. Jinak pak může říct, že nesouhlasil a odjela jste bez jeho vedomi a hrat to u soudu o styku s ditetem na "unos"
@barmil to je zas ovšem trochu přitažené za vlasy - pokud otec dítěte ví, že a kam dítě odjíždí, pokud je např. povzbuzován aby za dítětem přijel (tedy není mu v tom nijak bráněno), tak to fakt není únos.
Otec by se jedině opravdu mohl soudit o to, že nechce, aby se dítě stěhovalo jinam.
Já se přikláním k prvnímu příspěvku. Jinak jsem už slyšela i situaci, kdy otec nechtěl stěhování a matka malinkého dítěte mu řekla, že teda bude žádat alimenty i na sebe, aby utáhla nájem. To se otci nechtělo, tak se na odstěhování domluvili. :D
rozsudek neznám, ale já tedy v podobné situaci pak kontaktovala i prarodiče s informací..
tuhle konkrétní situaci neznám, vycházím z reálné mojí zkušenosti, která taky nebyla úplně příjemná.
Když takhle čtu tu jednu větu cos napsala, tak nerozumím tomu, proč teda matka nedává svůj nový návrh na soud, protože aby bylo díte svěřené otci který ho 9m neviděl, je naprostý nesmysl.
Nejsou to snadné situace no.
@sinicka nemusí to být úplná kravina. Osobně znám případ, kdy se matka musela přestěhovat zpět, aby to uhrala alespoň na stridavou péči.
Ovšem ona se bez vědomí otce ze dne na den odstěhovala 400 km, otec pravidelně jezdil děti navštěvovat a choval se rozhodně rozumněji než matka. Následně soud rozhodl, že se matka musí přestěhovat zpět, jinak deti svěří otci - vrátí do prostředí, kde vyrustaly a mají vazby, odkud je ona vytrhla a přestěhovala pryč.
Doporučuji sepsat mimosoudní dohodu. Uvést na čem jste se dohodli. Určitě uvést jak často se bude otec s dítětem stýkat a kde. Ujasněné by jste měli mít i alimenty. Uvést i kolik ti bude platit. Ověřit na poště. Oba podepsat. Budeš to stejně potřebovat pro úřady kvůli příspěvkům na dítě atd. Taky by si měl zrušit v práci zrušení daně na dítě. Pokud dítě nemá v péči, nemůže to uplatňovat. No a nakonec si nezapomeň přehlasit dítě k pediatrovi na Moravě.
@marketav94 tak pokud to ví, a nedělá problém,.tak proč ne. Vám nemůže zakazat nic, ale co bude s jeho dítětem samozřejmě ovlivnit může a to i soudně. Jinak tedy pokud vysloveně nic nezakázal, napsala bych mu to nějak nestrojene v komunikaci, kterou běžně používáte, tam aby jak napsal že ok, abys melampptvrzene že o tom věděl a nebránil.