Ahoj. Chci se vás zeptat, zda máte některá podobný problém, nebo zda jste takový problém měla a podařilo se jej nějak vyřešit. Pod námi bydlí sousedi, kteří fungují jako FBI. Sotva zamkneme dveře, už letí do okna a za odtaženou záclonou sledují, zda jdeme do auta, nebo jen někam kousek pěšky. Doma se chovají ve vlastním bytě jako zloději, aby nejspíš slyšeli co nejvíce, takže kdy jsme zrovna v kuchyni, nebo v jiné místnosti, podle toho soudí, co bychom mohli tak asi zrovna dělat. Minulý týden jsem nesla do bytu vánoční stromek, protože jsem přerovnávala věci ve sklepě, tak abychom ho měli již přichystaný v bytě, jenže jsem je na chodbě potkala. No, nedozvíme se od jiných, že jsme už zdobili stromeček? V ložnici jsem měla vytažený šicí stroj, něco jsem upravovala a pak se dozvím, že jsem v ložnici něco mixovala.
Sledují naprosto vše, - kdo k nám přijde na návštěvu, to je asi největší zábava, protože musí ohlídat, kdy od nás návštěva odchází. Důkazem je i to, že se již několikráte stalo, že sotva návštěva odešla, tak přišel soused buď s pozvánkou na schůzi, nebo s nějakým vyúčtováním. Taktéž nemá problém s tím, že když přijde s něčím podobným, či něco mi sdělit a já mu otevřu s tím, že mám důležitý telefon, tak neodejde a čeká, dokud telefon nevyřídím (třeba 10 minut), já v kuchyni s telefonem a on kecá o čemkoliv s manželem, než aby se sebral, že přijde později, když potřebuje mluvit se mnou. Je úplně jedno, zda odcházím z domova ráno v šest, dopoledne, odpoledne, večer, - stále čumí z okna. Už jsem na ně i zamávala, ale nepomáhá nic. Nebo také, jak máme dva vchody, tak otevřu zadní vchod, prásknou dveře a já se potichu vrátím a jdu předním vchodem. To jste neviděli ten fofr, jak stačí přeběhnout i k oknu z druhé strany. Nevím, co z toho mají, skutečně ne, ale nám to vadí. No, a to jsem zvědava, co se dozvím, protože přátelé odjeli. jenže si něco narychlo objednali z internetu a ten velký balík jim převezmeme na základě doručovací adresy, tak to asi budeme mít nové nevím co, možná nábytek. Já už se k tomu vyjadřuji slovy - už zase načuhuje, divizna jedna.
A ještě něco. Oni ví, že máme kočku. Ale už neví, že kočku má i naše sousedka. Sousedce se stalo, že se jí roztrhl pytel se stelivem a rozsypala ho dole po chodbě,- ale hned to bylo na nás, protože my máme kočku (to bylo ráz na ráz, než to sousedka stačila jít zamést) ....., to samé, přijeli jsme z nákupu, ale ta nakapaná krev masa na chodbě byla také od nás, protože nás viděli přijet s taškami, tak si to máme jít uklidit. Jezdíme k řezníkovi a ten určitě na nás čekat v neděli ve tři odpoledne nebude... .
Už toho všeho máme opravdu dost. Já se snad obrátím na soud.....
Ty jo...to je dobrý teda... Asi důchodci, že? My máme naproti v paneláku jednu takovou a ta ještě navíc, když o někom mluví a pomlouvá ho, tak to křičí na celou ulici. Nebo někdo prochází kolem ní a ona na jinou ženskou úplně nahlas:,,To je ta holka od tamtoho, že? A ona je těhotná, že?" No taky mazec. Sleduje taky všechno, co se kde šustne a tak ji vůbec nemusím, ale na druhou stranu si jí prostě nevšímám a žiju si svůj život. Nevím, co kdo má z toho, že ví, co zrovna dělá jeho soused, kam jede, co si koupil apod. Ale v menší či větší míře to dělá dost důchodců, prostě se nudí. Třeba moji rodiče jsou úplně normální lidi, mají svých starostí dost, ale taky když je třeba venku hnusně a nemůžou jít na zahradu apod., tak se doma nudí (jsou oba v důchodu) a když klapnou někde v baráku dveře, tak se jde mamka podívat z okna - prostě jen tak, ale jinak je jim úplně jedno, kdo kam šel a neřeší to. Oni mají na patře sousedku, která má každou chvíli jiného chlapa, tak mi mamka někdy referuje, co se tam dělo - třeba že přijel její stálej přítel a našel tam jinýho, tak byl po domě hluk jak se hádali apod., přitom jí je ta sousedka úplně ukradená a rozhodně ji cíleně nesleduje. Já nevím, já mám třeba s dítětem a domácností tolik práce a starostí, že naše sousedy prakticky vůbec neznám, prostě nemám čas jakkoli sledovat kdo jde kdy do práce nebo že má návštěvu apod., ale zase si dovedu představit, že kdybych to dítě neměla a nechodila do práce, tak se třeba budu doma nudit a budu řešit ostatní.
A sledují ti sousedi jenom vás nebo jsou prostě takoví obecně? O co myslíš, že jim jde? Třeba se prostě jenom nudí, tak mají tuhle podivnou zálibu, ale pokud vám tím nějak neškodí, tak bych to asi nějak neřešila a snažila se nad to povznést, ono je to časem přestane bavit. Nebo si s nimi prostě na rovinu promluvit a zeptat se jich, proč to dělají, že vám to vadí a jak jim by bylo příjemné, kdyby věděli, že někdo sleduje každý jejich krok - třeba se dovtípí.
@rituska88 Nedovtípí a věř. že se nám to nedaří nějak změnit. V pátek ráno vyčumovala za záclonou, venku tma, byla vidět jak ve výkladní skříni, ještě jsem na ni udělala rukou pa pa, a stejně to nepomohlo. Opakovalo se to zase.
Ona je prostě nejspíš totální slepice, jinak to není možný. Mě by to bylo trapný, takhle se chovat. Jestli čumákujou jen na nás nevím, ale nejspíš asi na všechny, pokud slyší dveře, nebo výtah.
NIcméně, my jsme hodně na ráně a jednou mi řekla, že slyší každý náš krok, což je zajímavé, protože já sousedku nad námi neslyším.
Navíc nechápu, proč roznáší pozvánky na schůze každému extra, ty jdou vhodit do kaslíku, stejně mu ji nikdo nepodepisuje.
Už mám v plánu mu o říct, jenže mě nosí ještě i pozvánku na schůzi výboru, protože jsem členem, jako účtařka a on jako místopředseda. Tuhle jsem byla už tak naštvaná, že jsem řekla, že položím mandát, protože mě tohle všechno štve. Navíc, on obvinil mého muže, že zničil zámek u vchodu.... . Škoda, že jsem u toho nebyla. Tak my mu nahlásíme, že je zámek v háji a on druhý den poté řekne mému muži, že jako .... kdo jiný by to byl.....
Ale tohle vechno vychází z té jeho manželky, - to je prostě blbá a zákeřná ženská, která neumí nic jiného, než kvokat na všechny strany. S ním se dá ještě mluvit, ale s ní? Ani náhodou. Můj chlap je kliďas, ale není tomu tak dlouho a dokázala ho nadzvihnout za pár vteřin
Na to je jedina rada - odstehujte se na samotu. Protoze at budete bydlet kdekoli, tak muzete narazit na nekoho, koho budete takhle zajimat. Cili bud se odstehujte nebo to nereste. Nahodou neni spatne mit ohlidany byt, kdyby se neco stalo.
Taky jsme se s necim podobnym setkali a vubec jsme to neresili. Mame jine veci na praci nez resit pozornost od sousedu.
A za co byste je chtěla dát k soudu??? To co popisujete je naprosto běžné chování lidí v paneláku. Buďte ráda, že se někdo stará o to co se v domě děje.
Ideální materiál pro policajty 😀 my už všechny posílali rovnou do 3.patra - paní XXXXX, už věděli 😀
Já bych je ignorovala 😀
Ja Ti rozumim...ale chce to neresit. Pokud mam tel nebo cokoliv domu bych ho nepozvala rekla do teledonu chvilicku - vzala papiry a zabouchla...a az bych je potkala rekla at mi pozvanky davaji do schranky....
Ono na ne mas asi alergii uz...jenze s tim nic neudelas....
My bydlime na vesnici a parkrat jsme pomohli sousedce,co je v duchodu a starsi uz a ma i manzela starsiho...cca 80 ...a ted to je mazec. Jednou pred x lety prisla s tim ze jdeme delat orechy a pak ze spolu budeme zavaret! Bylo obdobi ze jsme nemohli vylezt z domu,navsteva hned u plotu....pak vyvolavala ze ani neprijdu....pak jsem byla tehotna smirovala ldy pojedeme do porodnice ale normalne jsme ji unikly....a kdyz jsme kamkoliv jeli otazky kam jedes jedes na nakup?? Jako mazec...me tak vytacela....az jsem ji rekla ze chci byt sama...ze nemam na nikoho naladu.
Pak jsme ji jeste parkrat pomohli spis ze slusnosti....ted taky resime protoze jeji manzel nema auto prisel o ridicak a ona madam nepojede busem a tak ji vozi sousedi...ale nekteri uz rekli ne...a tak se sem tam ozve i na me. Nechci na ni byt zla...ale nebudu delat taxikare...
Je toho vic. Ona neni zla ale proste se doma nudi...
Vztahy se sousedy nejsou vzdy idealni,ale chce to nastavit hranice...a nevsimat si jich.
Drz se!
Jak to popisujes, tak je zvladas pozorovat prinejmensim stejne intenzivne jako oni tebe 😀
Kdyz cloveka neco stve, tak se na to pak zameruje a slysi i travu rust...
Me to přijde že jsi se na to moc zaměřila někdo by si to h o ani nevšiml. Nic špatného nedělají. Takže s tímhle na policajty nevím teda.zadne důkazy nemáš.
A to ji vozi i k lekari a soused ceka treba 3h v aute s manzelkou az ona bude hotova! To je mazec..a to to ma 15km.....
Na nakupy taky. Byla u me mamka na tyden a volala mi 2x jestli pojedeme...podruhe jsem ji vzala a s mamkou jsme sly po obleceni...a ona vyvolavala ze uz ma nakoupeno....a nechali jsme ji cekat...a mamka honem tak jdeme....a ja nenene dozkousej si to a v klidu se mrknene na kabelky...ne naschval...ale bylo hezky pocasi tak holt pocka.
A to ksem pak jeste potravibama probehla ja a cekala v aute....
@fire85 heled u me se to tluce - mam ji svym zpusobem rada,nechci na ni byt zla...zijeme na vesnici....ale priklad - jeji manzel spatne slysi...ja mam dobrou kamaradku na orl. Porad o tom mlela jak neslysi ze to je hrozny ze si nepopovidaji a to stare naslouchadlo ze v nem piska....rikam ok tak ja se zeptam zavolam na orl amb a kdyz by byl problem domluvim se s kamoskou ze by treba posunuli termin....dostali brzky termin,vcetne vysetreni audio atd a jeste mu doktor zkusil tri naslpuchadla,vybrali nejlepsi,slevu skrze pojistovnu....ona teda na moje doporuceni koupila vino...ja sestrickam kafe a zalusky,byly ale fakt skvely....a odchazeli jsme uz s nastavenym naslouchadlem.....ja je samozrejme odvezla tam i zpet...kontakt na sestricku do amb maji....a co myslite??? Po tydnu mi rekne ze podobne naslouchadlo maji v lidlu ze ho lojza a je spokojeny.....a za dalsi pul rok zda by si v te amb (nemocnici) nevzali zpatky a nekomu ho neprodali....ze ho stejne nenosi...
Nebo byli u nas a videli ze mame lcd tv velikou...usmyslili si ze ji chteji koupit taky...ok ale ze je pitreba i satelit aby meli programy prirody....tak jsme to objefnali....holky nekecam snad 4 nebo 5 mes 4-5x v tydnu k nam chodili nebo volali nebo cekali az prijede muj muz z prace ze gam neco spatne zmackli ze jim to nejde...a manzel chodil domu v osm pul devate my v te dobe malou dceru pak i druhou...navod krok po kroku jim psal...moje nervy.....
Ale udelali jsme si to sami....ted jsme se stahli. Deti mame tri...a proste se i vymlouvame na ne....
@magdalenax Mě třeba ani nikdy nenapadlo, když jdu ven, podívat se do oken, jestli mě někdo nesleduje 🙂 A asi by mi to bylo jedno, řekla bych si no a co, však je úplně jedno, že někdo vidí, že jdu třeba se synem ven nebo že někam jedeme (stejně z toho, že sedáme do auta, nepozná, kam jedeme). Já jsem prostě taková povaha, mám svých starostí dost a tak jsou mi cizí lidi a jejich zlozvyky ukradení. Někdy se i zasmějeme, protože ta naše FBI bydlí v domě naproti a má okna přibližně ve stejné výši jako my, my máme v kuchyni docela krátkou záclonu a přítel někdy projde nahej - tak si kolikrát říkáme, jestli ho třeba někdy nevidí a nevykládá někomu něco, ale je nám to vlastně jedno - jsme doma a tak se jako doma chováme a ať si každej říká co chce. Naši sousedi, co bydlí pod náma, si zase pořád stěžujou, že náš syn křičel, přitom jsme v tu dobu co oni tvrdí, třeba ani nebyli doma. Ale už je taky neřeším, i kdyby totiž křičel, tak ho přece kvůli nim neuškrtím a 2letému dítěti těžko vysvětlím, že křičet nesmí, aby baba pod náma nenadávala 🙂 Nejlepší je asi se na to přestat zaměřovat a prostě to neřešit a když vás třeba obviní z něčeho, co vy jste neudělali, tak jim normálně odpovědět, jak se věci mají. A sousedovi říct, že pozvánky na schůzi má házet do schránky nebo dávat na nástěnku (u nás to třeba lepí zevnitř na vchodové dveře, takže to každý má pořád na očích a tak nezapomene).
@magdalenax myslim si, ze to ze mluvi 10minut s manželem v otevrenych dveřích a Ty by jsi potrebovala aby prisli jindy nebo cokoliv je trochu i chyba manžela, tak snad ma manzel taky hlavu a vypoklonkuje je ne? 😉 jinak v nekterych bodech Ti samozrejmne nezavidim, se sousedy je to nekdy peklo a každý zit na samote z ruznych duvodu nemůže nu
Od te doby co jsou sousedi moji mamky v duchodu je presne to co popisujes. Nudi se. Proto vedi kolikrat za den se sousedovic kocka prisla k nam nazrat nebo podivat co zbylo po nasich kockach. Taky vedi kam jde nase kocka pote co se nabasti: jestli k nekomu na zahradu, na pudu nebo jinam pres ulici. Vim ze kdykoli k mamce prijedu na navstevu oni me vidi. Zrovna tak kdyz jsme na zahrade a davame kafe. Je to takovy stalking v mensim rozmeru a chapu Vas. Ale je to bohuzel normalni a nic s tim neudelate. Nevsimat si toho ignorovat zvyknout si. Nikdo Vam toho moc neporadi. Vsechni co tohle delaji jsou znudeni svym zivotem. Na soud to neni. Kdyz si pujdete nekam stezovat stejne se nic nezmeni a budete za blazny ostatnim. Kazd nad tim mavne rukou. Ale drzim palce verim ze Vam to vadi, to chovani.
Myslím si, že všude je něco a někdy nepomůže ani samota u lesa. Bydlíme na vsi, kde je jen pár obývaných domů. Speciálně u nás je ale jeden soused, který má o nás naprostý přehled a když ho nemá, tak se jde zeptat. Minule mně zastavil a ptal se mně kde mám toho koně. Já jakého koně, on, že mi ho tuhle večer dovezli. Tak jsem dlouho zvažovala co to myslí a nakonec jsem si vzpomněla, že mi tuhle večer dovezli dřevo na paletách a mohlo to vypadat jako převoz koně 😀 Teď jsem těhotná a on si toho zatím asi nevšiml, to bude až tu přibyde mimino a on to nebude vědět první 😀
My se teď s manželem stěhujeme do podnájmu taky do paneláku a od bývalých najemníků jsme se dozvěděli o paní předsedkyni,že všehno hlasí (třeba nahlásila na teplo,že se jim narodilo dítě kvůli zálohám či co) apod...ale říkali nám to spíš kvůli tomu,že se máme na vše ptát ji,že všechno z baráku ví. Tak jsme se tomu zasmáli a nějak tomu nevěnovali pozornost,no a první den,když přijelo velké auto a přivezlo mi ledničku a nějaké spotřebiče,tak už stála na balkoně a do půl hodiny zvonila s nějakým papírem (uplně zbytečně,jenom se chtěla podívat 🙂 ) a vyzvídala,že jako viděla,že nám dovezli ledničku a jestli tam budu s manželem nebo s přítelem,ale jelikož manžela ještě neviděla a ten den byl v práci, tak jsem pohotově ukázala do chodby na kamarádku,která mi byla pomoct a rřekla jsem jí,že s přítelkyní :D důchodkyně se málem vyvrátila a do 5ti vteřin se loučila :D udělejte si z toho spíš srandu a nestresujte se ;)
@magdalenax Nevím, co je na tom pravdy, protože s velmi "podivnými" problémy přicházíš každou chvíli..
Pokud je to pravda, tak si říkám, jestli náhodou nešmírujete víc vy ty sousedy než oni vás..
Jak už tu někdo psal, ani mě by nenapadlo ohlížet se při každém odchodu, jestli se za mnou někdo nedívá z okna.. I kdyby díval, tak v čem je problém? A abych kvůli tomu bouchala dveřmi z jedné strany domu a běhala ke dveřím z druhé strany domu - to už je fakt solidní paranoia..
Radím ti to, co ti radily holky i v jiných diskusích (náhoda?). Žij si svůj život a přestaň řešit ostatní.
@magdalenax Taky máme takový sousedy. Bydlíme na vesnici a podobný sousedy tu má každej. Já si z toho hlavu nedělám, naopak. Hrozně mě baví je provokovat. Obzvlášť teď, když jsem na neschopence a jsem celý dny doma, tak vymýšlím všelijaké lumpárny a pak se s kámoškama bavíme, jaký drby letí po vsi 😀
@rituska88
@ivular Holky, já se do oken dívat nemusím, nebo respektive cíleně, z auta je to vidět velice dobře. Myslím si, že okna jsou nejen od toho, abychom měli v bytě světlo a mohli jsme větrat, z okna se podívá každý. Ale čeho je moc, toho je příliš, u nás se to stupňuje a proto nám to vadí čím dál víc.... . Z jejich povídání to vyznívá tak, jakože tak nějak hlídají, aby do baráku nešel někdo "nevyžádaný", to je sice hezké, ale není nutné snad sledovat obyvatele domu, když odcházejí. Manžel jede ráno k doktoru, pak jedeme třeba do města, odpoledne k rodičům, co je jedno kam. Pokaždé, co odcházíme z bytu, nebo přijedeme, tak jsou v okně. Neuknikne jim prostě nic a ještě to dávají značně najevo. My se o nikoho nestaráme, žijeme svůj život. Pokud se chceme vidět se sousedem, se kterým se přátelíme, tak raději zvedneme telefon a domluvíme se, než abychom za ním šli, sice to není nic platné, protože jim to stejně neunikne, akorát si říkám, že se u nich možná vypne naprosto všechno, aby v tu chvíli vychytali co nejvíce slov, které by od nás mohli slyšet. Je to prostě hnus.
Jo, a ještě s těmi pozvánkami na schůzi. To prostě nechápu. Jedna visí na výtahu, druhá ve vestibulu a ještě ji každému osobně předává...., na důvod jsem nepřišla, jedině by v tom mohlo být právě to, že když někoho nezastihne, tak sedí u okna a čekají, až ho uvidí jít domů...
@magdalenax my s muzem treba casto sedavame na balkone a povidame si. A je mi fuk, jestli to nekdo posloucha nebo ne. Obcas mame oslavu a je mi fuk, jestli to nekdo zpozoruje nebo nam pocita hosty. Je mi jasne, ze sousedi urcite vi, jak casove narocnou mame s muzem praci, urcite zpozoruji, kdy jedeme na vikend nebo na dovolenou. A co? Ma mi to vadit a mam to resit? A kdyz namitnes, ze vas sleduji dukladneji, tak ver, ze i tohle mame za sebou a bylo mi to fuk.
Tady sdilis take poradny kus soukromi. To ti problemy nedela? Uvedomujes si, ze tvi sousedi si te mohou vyhledat i tady na koniku?
@kacca11 Ahoj, ne, to mi nevadí, je moje věc, s kým co budu a nebudu probírat, co si nechám pro sebe, nebo ne. Tohle je naprosto něco jiného. Dělají závěry z nesmyslů, které vydedukují z toho, co jsem již psala.
Mimochodem, vyhledat si mě nemohou, za prvé nemají ani pc, ani internet a i kdyby..., a mohli by se v tom klidně najít, to by mi bylo jedno, třeba by se chytli za frňák
@kacca11 Hele, vy jste těm sousedům něco řekli? My to dali jen najevo, ale k ničemu to nevede
@magdalenax ja po tobe a tvych sousedech fakt nepatram. Jen ti pisu, ze jsi na verejnem webu, kde nemusi byt clovek ani zaregistrovan, aby si tu mohl cist. Je rvoje vec s kym co probiras, ale tady to davas naodiv celemu svetu. Rikas, ze je to neco jineho, ale je to hodne podobne.
@magdalenax Já taky pořád nechápu, v čem je vlastně problém.. Proč může někomu vadit, že sousedé vědí, že daný den třikrát vyšel z bytu? Když si teda nenašli zábavnějšího koníčka, tak proč jim to brát?
A co byste chtěla uvádět u soudu? Že se sousedé "nadměrně často" dívají z okna?
@ivular Ano, to jo, máš pravdu. Nám na tom vadí hlavně to, že z toho dělají závěry. Kupř. neznamená, že když nám někdo přiveze tři lodny okurek, že musí být pro nás..., že když neseme z auta krabici od bůhví čeho, že jsme koupili to a to.... , je to prostě jedno s druhým
@magdalenax Proč vám to vadí? I na postavení žen v Etiopii mi záleží víc než na tom, že si soused myslí, že do sebe každý večer u televize kopnu tři lodny okurek..
@magdalenax ale tohle je uplne normalni. Takhle uvazuje kazdy druhy. Spis me zarazi tvuj pristup - spis se tomu zasmej 😉
@magdalenax tak si myslí, že ujizdite na okurkach, co na tom?
A ze ty o nich vis tolik veci, nesmirujes je nahodou tak trochu?
Holky, dostala jsem už i takový nápad, že jim vhodím do schránky harmonogram....
v 6.30 odjezd k lékaři
plánovaný návrat v 9.00
v 11.30 oběd
ve 14.00 - očekávaná návštěva
v 16.00 odjezd návštěvy
v 16.30 odjezd na nákup
atd....,
Abychom vám ušetřili čas sledováním z okna.....