Slovenština. Rozumíte všemu?

mesiacik1989
1. pro 2021

Ahojte zienky,mam otazku..rozumiete slovensky? Myslim v tom.zmysle ze ak by ste citali nejaky casopis v slovencine ci rozumiete vsetkemu..alebo ak by ste si pisali so slovenkou,rozumeli by ste vsetkemu? 🙂dakujem za odpovede

lovemusicsun
1. pro 2021

Ano. Manžel je Slovák, tak úplně bez problémů.

mrav
1. pro 2021

Hej, rozumiem. Oco mojej ženy bol Slovák, pochádzal od Martina.

jitushb
1. pro 2021

Moje mamka je Slovenka, takže já ano. Knížky ve slovenštině čtu od dětství.

sorboni30
1. pro 2021

@mesiacik1989 Ano samozřejmě. Muj muz je slovak takze bez problemu.. jsem z Moravy - Valach, takze to jde lip a slo nam to vzdy i lip nez treba lidem z Čech 😊

me_druhe_ja
1. pro 2021

Jsem narozena 1986, hodně jsme na Slovensko jezdili (do Tater), v TV byli pořady i ve slovenštině, slovenští moderátoři. Rozumím bez problémů, i když některý slova, co jsou fakt jiný, nevím. Ale těch zas tolik není. Nicméně číst ve slovenštině je pro mě komplikované (myslím jako knihu nebo článek, ne takhle pár vět třeba od tebe) a rozhodně bych neuměla slovensky psát. Mluvit tak trochu, ale spíš česko-slovensky. 😀

misamisenka
2. pro 2021

Sice pochazim z Krkonos, ale v Brne na VS jsme meli Slovaku fakt hodne. Vetsinu doby jsem mela i Slovaky spolubydlici. Rozumim temer vsemu. Po pul roce na studijnim pobytu v zahranici, kde se mnou byli dva Slovaci, mi i ta slovenstina furt naskakovala. Ted bydlime v Breclavi a tady je taky Slovaku hromada. Poustime i detem Smejko a Tanculienku. Ale treba mladsi rocniky u nas v Krkonosich se slovenstinou problem mivaji (segra je ucitelka, tak vi).

sirinfirst
2. pro 2021

Rozumím, ale pokud vidím delší text slovensky, tak ho nečtu

luciklim
2. pro 2021

@mesiacik1989 ano rozumim, az na nejaka malo pouzivana slova, dokonce i ctyrlety syn se v pohode od mala bavi s nasi slovenskou znamou a rozumi ji v pohode. Ale vim od ni, ze je spoustu lidi, kteri nerozumeji, nebo nechteji..to je otazka..🙂

danulka04
2. pro 2021

Slovensky rozumím, četla jsem i nějakou knížku ve slovenštině, což teda bylo trošku náročnější, že jsem se musela víc soustředit na text, než když čtu česky ale jinak dobrý. Časopisy, články na internetu a podobné kratší texty jsou naprosto bez problému.

alpakovo
2. pro 2021

@mesiacik1989 ano stále rozumím. Na Slovensko je to od nás kousek, jako děti jsme jezdili do Tater a Čalova a nikdy jsem s tím problém neměla.

katule1990
2. pro 2021

@mesiacik1989 Rozumím. Nevím, jestli bych rozuměla 100 % všemu, ale pokud ne, tak to v kontextu člověku rychle dojde. A nemám kolem sebe žádný Slováky. Myslím, že většina lidí rozumí. Zrovna včera jsem četla článek ve slovenštině a měla telefon se Slovenkou a v pohodě 🙂.

sanoela
2. pro 2021

@mesiacik1989 ano manžel je Slovák, dceři čteme ze slovenských knížek a pouštíme slovenské knížky tím, že už muž moc nemluví slovensky, ale aby rozumnela babičce a dědovi 😁

neomenia
2. pro 2021

Rozumím, ale delší text preferuju cesky, trvalo by mi dlouho to prelouskat .

korin
2. pro 2021

Jsem ročník 81, takže jsem zažila slovenštiny celkem dost. Na vysoké to podpořili slovenští spolužáci a třeba učebnice parazitologie ve slovenštině... Určitě se ale najde dost slov, která neznám, protože jsem se s nimi nesetkala, v rodině Slováka nemáme. Texty ve slovenštině aktivně nevyhledávám a nesnažím se mluvit slovensky.

jaja01k
2. pro 2021

@mesiacik1989 Ano, rozumím. Na koleji jsem bydlela se Slovenkami a Slováka jsem si i vzala 🙂

zelenaesmolda
2. pro 2021

@mesiacik1989
Rozumim i kdyz se samozrejme obcas najde slovo,ktere neznam.

kattyd
2. pro 2021

Haha mě kdysi pobavila moje spolubydlící na kolejích když mi řekla ze jsem jediná slovenka které rozumí. Já jí odpověděla že to bude asi tím že mluvím česky 😂

konidana
2. pro 2021

Tak uplne vsemu ne, sem tam jedno slovicko v dlouhem textu treba muze uniknout, ale ja jsem stary rocnik co jeste zil v ceskoslovensku a na detske tabory jsme jezdili do tater. Dokonce obcas ctu knizky ve slovenstine. Ale vzhledem k tomu ze dost cestujeme tak slovensky celkem rozumi i nase deti. Ale jako s vychodniarama se s tou jejich hatmatilkou teda nechytam🤣

konidana
2. pro 2021

@sirinfirst tak to mam s anglictinou. Jako treba publicisticke clanky nebo cokoli kde neni jen zakladni anglictina. To snad radsi i rusky🤣. Ne, rustina je vetsi mazec, uz jsem pozapominala

sirinfirst
2. pro 2021

@konidana angličtinu mám plynulou, v práci ji používám denně. Ta slovenština je mi prostě na čtení nepříjemná.. Manžel, když jsme měli k něčemu návod ve slovenštině + světových jazycích, četl ho raději anglicky 😀

amelia89
2. pro 2021

@sirinfirst haha to je celkom zaujimave s tym navodom 🤣 Ja som chodila na VS (a ostala zit) v CR tak som na ten pisany text zvyknuta ale priznam sa ze knizku si radsej dam drahsie poslat zo SR ako si ju kupit v knihkupectve v CR. Neviem si to tak vychutnat 😅 Sranda

izz76
2. pro 2021

Slovenštině bez problémů rozumím, ale že bych si třeba přečetla slovenskou knížku to ne. Nemám z toho ten požitek,nebavi mě to.

chumlee71
2. pro 2021

@mesiacik1989 rozumím všechno a i 3 léty syn 😀 . Čtu i knížky ve slovenštině.

veronicka89
2. pro 2021

Teď už mi to nedělá problém ale jako náctileté dost...vůbec se mi nechtělo přemýšlet....

Ale pak jsem byla s více slovakama delší dobu v kontaktu... A teď už dobrý...

Rozumím většině...číst slovenský knihu by mě ale nebavilo...

Slovenské písničky jsou mnohem hezčí ...češtinu ( hlavně tu pražskou v písničkách nesnáším úplně )

hojda
2. pro 2021

S mluveným slovem problém nemám, ale psané se mi delší text čte už špatně, je to více náročné🙂.

pexi
2. pro 2021

@mesiacik1989 dřív jsem nerozuměla všemu. Ačkoliv můj děda je Slovák, ale vždy mluvil takovou českoslovenštinou... teď už rozumím a právě mám rozečtenou knihu ve slovenštině.

marimanta
2. pro 2021

Rozumím, mluvené i čtené. Naposledy jsem četla Trhlinu od Kariky a mělo to svoje kouzlo číst to slovensky, a po pár stranách mi to vubec nepřišlo 🙂 Ale teď jsme byli s dětmi na vyšetření v Ružomberoku a tam mě vyvedla z míry otázka, či sa dieťa potkýná. To jsem se musela zeptat, co že to má jako dělat?

orisek56
2. pro 2021

Bez problému. Můj nejlepsi kamarád je Slovák a ještě horkokrevny vychodnar, takže to je teprve něco 😂 ale nemám problém, kolikrát mi nedojde v mozku, že to není čeština.

la_lilloise
2. pro 2021

Rozumím, naučila jsem se lépe, když jsem přišla do Prahy na VŠ a spousta spolužáků a spolubydlících (a později i kolegů v práci) bylo ze Slovenska. Rozumím i psanému, ostatně v práci se nikdo ze Slovenska nenamáhá psát česky, ale určitě bych si třeba beletrii nečetla slovensky dobrovolně.

michaela666
2. pro 2021

Rozumím a ráda si přečtu knížku ve slovenštině, ale sama bych se do psaného projevu nepustila. To by byl velký trapas 🤣. Zatím jsem nenarazila na slovo, kterému bych nerozuměla. Když je nejhůř, tak z kontextu odhadnu a potom strejda Google ověří správnost.