Sladkosti malým dětem. To vážně tak škodí?

9. únor 2021

Ahoj maminky, mám dotaz. Všude se píše jak je cukr zdraví škodlivý atd. Mymu dítěti budou dva. Žijeme s babičkou a dědou, společně se stravujeme, dítěti jídlo trochu upravuju, aby bylo zdravější. Ale nejsem schopna říct, jestli dát dítěti občas kousek sušenky tak hrozně vadí. Nebo tak jogurt s příchutí kde je cukr. To to vážně tak škodí? Babička s dědou ji prostě občas nějakou tu sušenkt nebo buchtu dají a já nevím, jak moc to může škodit..... Nebo třeba kolikráj týdne můžu tu sladkost dítěti dát?

klokanka31
9. únor 2021

Až moje malá bude v tomto věku (kolem dvou let), tak samozřejmě jí nebudu dávat nonstop sladké, ale když si dá občas buchtu, zmrzlinu, sušenku, tak jí to určitě zakazovat nebudu.

sudylichozrout
9. únor 2021

Pokud se to nepřehání, tak to nevadí.

leniczka23
10. únor 2021

Moje obě děti jedí od roka vše. Samozřejmě se tím neladovaly od rána do večera, ale normálně dostal třeba mléčný řez, dostane koka sušenku, dostane klidně kousek čokolády. Nevidím v tom problém, pokud převažuje zdravá strava. Kamarádka takhle nedala holce do 3 let ani kousek ničeho sladkého, sladké znala jen ovoce a stalo se to, za ta holka je úplně urvana po sladkém, nerozdělí se o.nic a když jim dám třeba bonbóny je schopna je všechny dětem sníst. Takže najít si ten střed je ideal.

jjasmina
10. únor 2021

@leniczka23 přesně, ono se kolikrát ten cukr a sladkosti strašně dramatizuje dnes, všeho s mírou a cajk 🙂

sigyn
10. únor 2021

Myslím si, že nejhorší je udělat ze sladkostí zvyk - po jídle dát sušenku. Při každé návštěvě bonbony, a pak ještě něco na cestu. Když to bude v malé míře, tak to podle mě neškodí.

leniczka23
10. únor 2021

@jjasmina to máš pravdu, az tady na koníků jsem se dozvěděla, že Pribináček je vlastně jed a ten se nedává ani výjimečně😁😁

jjasmina
10. únor 2021

@leniczka23 a jak nám chutná 🙂 já fakt neresim každý cukr a tři zrnka soli, kolikrát by to chtělo používat hlavu u některých 🙂

prejeta_zaba
10. únor 2021

Jako ve všem, tady obzvlášť platí zdravý rozum. Je důležité neudělat z toho sladkého dítěti celý jídelníček, kolikrát si to (obzvlášť ti starší a ti, co s tím mají problémy) ani neuvědomují a cpou do dítěte hory cukru - nějaký lipánek k snídani, zapít šťávou, ke svačině slazená kapsička (je tam přece psané pro děti, tak co by ne), po obědě dezert, svačina slazený jogurt a večeře - hojně slazená kaše vším možným. Ještě zapít UM, pak je div, že dvouleté dítě vypadá jako prvňák. Ale pokud má zdravý pohyb a jinak vyvážený jídelníček, tak mu zas není důvod odpírat semtam nějaké dobroty. Pak jsou ještě další extrémy, co dítěti hlídají každou molekulu jídla, ale třeba na návštěvě povolí - pak samozřejmě dítě jede jako kombajn a snědlo by sladké i s talířem. 🤷‍♀️

odula
10. únor 2021

My máme sladkostí jenom o víkendu. Děti to mají od malička a jsou s tím v pohodě.vi že je dostanou, tak nejsou jak utržený, ale zároveň nejsou zvyklý uzobavat. Nejmladší má navíc tu výhodu, že chodí do školky kde vaří "bez cukru" - nedoslazuji vůbec nic, sladkosti mají 2x do roka na oslavu. Takže mladá sladkosti nevyžaduje, jenom o víkendu ví že dostane čokoládu 🙂 To je kompromis na kterej jsem schopná přistoupit. Cukr škodí enormně, zvlášť pokud se konzumuje ve větším množství každej den, zejména ve formě právě sušenek, bonbónů atd. Nejde jenom o to, že přispívá k obezitě, jde i o negativní vliv na metabolismus a organismus celkově. K pokrytí potřeby karbohydrátů bohatě stačí přílohy ( brambory, rýže, těstoviny) a ovoce. Cukrovinky člověk vůbec nepotřebuje, dítě už vůbec ne. Nejsem úplně magor, takže jim je dovolím ale jak jsem psala - jenom o víkendu ( většinou jenom v sobotu - v neděli je sladkej zákusek)

korin
10. únor 2021

@odula Myslím, že žijete ve Skandinávii? Tam je tento přístup myslím běžný, že? Byla bych ráda, kdyby to u nás bylo podobné. Bylo by to pak pro rodiče lehčí... Dnes jsem měla promluvu s babičkou, aby omezila sladkosti dětem. My jim už skoro nic dát nemůžeme, protože od ní dostávají víc, než je zdrávo. Na nejmladší je bohužel vidět, že dostává stejné příděly jako starší sourozenci. Chci sladkosti omezit, ale není to rozhodně jednoduché.

odula
10. únor 2021

@korin jojo, ve Švédsku. Zrovna tuhle jsme se bavili jak pro nás bylo taky běžný tu po obědě indiána, tu tatranku, každej den něco sladkyho do pusy. Když přijedeme za babi a dědou, tak je to totéž na co jsme byli zvyklý (ale to neřeším, páč prázdniny u prarodičů jsou výjimka ;) ) ale jo, je hodně těžký to změnit a jsem ráda že jsme se tady chytli toho systému. Je to pohodlný, páč to tu tak dělají přece "všichni". ;)

martiniquest
10. únor 2021

Vzdy zalezi na mnozstvi. Jako u vseho

nick1234
10. únor 2021

Určitě v rozumné míře to dítěti neuškodí, jak už ostatní psali, pokud má dítě jinak "normální" vyváženou stravu...syn má 4 roky ,doma běžné sladkosti nejí (máme zásoby od Mikuláše a před Mikulášem jsem vyhazovala loňského "zajíčka"🤭) ale nic mu neodpiram, doma sladkosti aktivně nevyžaduje, když jsme někde na vylete tak si samozřejmě dá, když jdeme náhodou spolu do obchodu tak si třeba taky nějakou sladkost vybere...ale radši si dá domácí buchtu apod....nejhorší jsou případy, kdy mají děti sladké místo jídla (nemyslím tím domácí buchtu na snídani nebo svačinu) ale sladkost místo hlavniho jídla (třeba tatranku, brumika apod) hlavně aby něco snědlo...to je podle mě největší chyba, znám ve svém okolí plno takových děti a je to cesta do pekla...syn je naštěstí jedlík a sní vše, takže potom nemám problém když chce nějakou sladkost😊

konidana
10. únor 2021

párkrát do týdne asi ok. Taky jsme to tak dělali, sladkosti hlavně o víkendu, v týdnu minimálně. Ale třeba ve školce často dostaly bonbón denně. Dcera je teda na sladký jak utržená, čím dál tím víc. A neudělám s puberťačkou nic. Jsem ráda když si dá jedno nesladký jídlo denně🙄

any2any
10. únor 2021

Jak pisou holky vys, vseho s mirou. My od mala dceri rikame, ze radsi kupujeme kvalitni sladkosti, treba horkou cokoladu (70% a vys) nez min kvalitni, kde je jen cukr. A vysvetlujeme proc. Nebo miva na piti hlavne vodu, uz ani nic jineho nechce. Ale treba ve skolce ci na navsteve ji to, co ji nabidnou, nic ji nezakazujeme. Takze dcera sladke ma, ale proste s mirou. Ted ma 4.5 roku a treba nezna, co je to snist cely pytlik bonbonu naraz. Kdyz ma chut, muze si vzit ze sveho kosiku sladkosti treba 3 kousky (treba kostecku cokolady, 1 gum. medvidka, 1 susenku) a je s tim uplne ok, zatim si nestezovala. 🙂. Nedavno jsme sli ze skolky a kamaradka ji nabidla kousek kinder vajicka a dcerka rika, nene, dekuju, uz bych byla moc precukrikovana. Nebo kdyz ma vyjimecne dzus, tak sama rika, ze chce jen zredenej, ze je jinak na ni moc sladkej. Proste si to uz sama reguluje. 😆

Jinak, miluje pohadky Byl jednou jeden zivot, to pro starsi moc doporucuju. Vi ted moc dobre, ze je potreba jist vse, i bilkoviny, tuky atd., nejen cukry. 🙂

A tez vidim odstrasujici pripad v rodine. Ctyrleta neter ma "cukrfree" maminku. Ta nesmi dostat ani normalni rohlik ci chleba. 🙈 A je to strasne znat. Treba kdyz ma misku orechu a nejakeho suseneho ovoce, tak jako diva nejdriv vyzobe ty rozinky, protoze jsou nejsladsi, ze... To je zase druhej extrem k detem, ktere se laduji jen sladky...

konidana
10. únor 2021

@any2any jj, dost to teď doma řeším aspoň "zdravými" sladkostmi, jako je třeba banán politý čokoládou z másla, lžičky cukru a lžíce kakaa, domácí štrůdl z nesladkého těsta naplněný jablky a jen trochy skořicového cukru dovnitř a moučkový pak navrch, ...

any2any
10. únor 2021

@konidana To je super. Jak jsou deti vetsi a bavi je to, tak je fajn je do toho i zapojit. Dcerka se mnou nejradeji pece treba pernicky, vykrajuje, masluje vajickem apod. Nebo domaci brumici... Takze i vidi, ze to neni bez prace a tusi, co za ingredience se tam da, ty se daji i upravovat. Neni to proste jen ten koupenej gumovej medvidek. 🙂

prejeta_zaba
10. únor 2021

Já se třeba vyloženě bavím, když syn někde chce na pití vodu. Prostě pijeme doma vodu, čaj mu nechutná a sycené, slazené patoky nekupujeme. A lidé hledí jak puk, že chudák dítě nemá na pití aspoň ten sirup, z čeho pak má mít chudinka energii. 🤦(Dítě má samozřejmě energie za tři, že.)

konidana
10. únor 2021

@any2any ted jak jsou na online, sami doma, tak svačí a obědvají zásadně buď krupicovou kaši, pankaces nebo palačinky🙄😅. Občas se mi tam podaří propašovat jinou mouku než bílou(trochu namixovat), ale jak to dělaj sami, tak ani omylem. Ale to už odbočuji, už to nejsou malé děti😉

verdos
10. únor 2021

@odula To zní skvěle, to by se mi taky líbilo. Tady u nás na vesnici se nabízí sladkosti dětem de facto na potkání... a člověk je pak za blbce, že těm dětem "nedopřeje"...
Jinak když už bych dávala sladké (taky úplně nezakazuju), tak ne sladký jogurt, ale sladkost bokem. Bála bych se, že pak nebude chtít neslazený jogurt jíst, když by to tak měl často... Na sladkou chuť se prostě rádo zvyká.
Jinak cukr škodí na mnoha úrovních - krom toho, že kazí zuby a chuť, tak "ujídá" z těla minerály (jsou potřeba na jeho štěpení), rozhoupává hladinu glukózy v krvi, čímž ovlivňuje dost i chování, časem z přemíry cukru tukovatí játra a vzniká inzulínová rezistence a mnoho dalších problémů (metabolický syndrom, na který je navázáno spousta zdravotních problémů). Trocha cukru samozřejmě nevadí, ale jakmile začnete mít zdravotní problémy, tak už jste obvykle ve věku, kdy v tom cukrovém vlaku "jedete" automaticky roky a velmi obtížně se z něj vyskakuje (někomu už to ani nejde přestat). Ta psychická závislost a ta "potřeba" toho cukru už je prostě strašně silná. A k takovému špatnému zdravotnímu stavu (např. ten metabolický syndrom) není těžké se propracovat i před čtyřicítkou, máme takový případ v rodině...
Takže ano, čas od času sladké ano, protože zakázané ovoce nejlíp chutná a jakmile budou mít možnost ten zákaz někde obejít, tak to prostě zkusí. Ale nabízet i jiné alternativy mlsání, nabízet pestrou stravu, nic nepřehánět... 🙂

korin
10. únor 2021

@odula Můžu se zeptat ještě na stravu ve Švédsku? Počítá se za sladkost i müsli (našim dětem chutná nejvíc to s čokoládou), nebílý jogurt, pudink, buchta...?

zrzeckas
10. únor 2021

@leniczka23 asi na tom neco bude... Mala je zvykla, ze si muze dat a kolikrat neco dostane a maminko schovej mi to a nemusi jak je tyden dlouhy nic..... Segra nedavala, nedava a kdyz uz tak vyjmecne kousek nebo tak a decka jsou schopne ji ukrast cokoladu, snist a papirky schovat treba za postel.... (jsou jim 7 a 9 let).....pro ne je to zakazane ovoce, coz jak vime chutna nejlip ze

eithelwing
10. únor 2021

Tak... Cukr není zdravý, ale upřímně ani já s partnerem nezijeme cukrfree, ve školce dostává sladkosti. Nemůžeme kazat vodu a pít víno. 😊
Do roka jsem byla striktní, poté jsem hodně pekla vlastní dobroty. Cukru jsem dala třeba poloviční dávku. Od dvou let dcera znala běžné mlsky z obchodu, prarodičům jsem to nijak nezakazovala, ale hlavní mou snahou je, aby dcera chápala, že je to výjimečně, sice dobré, ale nezdravé. A dcera sama leckdy mls odmitne, že už má dost a aby jí nebolelo bříško, případně si schova na později. A to je pro mě nejdůležitější. 😊

drep
10. únor 2021

Moje dvouleté dítě občas dostane sladkost. Jakože k snídaní mix lipánka a bílé hollandie, jindy kousek kvalitní čokolády, kvalitní zmrzliny nebo domáci buchtu/koláč. Sušenky a bonbony nedávám (krom cukru hromada nekvalitních tuků a chcemických přísad), vodu nekážu, sama už roky nejím nic, kde je palmový tuk, díky čemuž jsem úplně odvykla jezení průmyslově zpracovaných sladkostí. Od té doby, co jsem přestala jíst průmyslově zpracované věci mi hodně přibylo energie (teda od narozdní dítě jsem se nějak vyšťavila nevyspáním a kojení a služby mi nepomáhají, ale to je jiná pohádka).
Já samozřejmě nemyslím, že každý, kdo da dítě sušenku ho pomalu vraždí, ale špatné stravovací návyky se budují od malička a jako celoživotní bojovník s nadváhou bych toho dceru fakt ráda uchránila aspoň maličko.

aneta_v
10. únor 2021

Já bych si dala u jogurtů pozor hlavně na glukózo-fruktózový sirup, je skoro ve všech a proti němu je cukr skoro neškodnej. Jinak starší dceru jsem držela do roka a půl cukrfree (nikoliv sacharid free), pak jsem povolila, babičkám nakoupila nerafinovaný třtinový cukr na pečení, domů panelu a máme med. Kupované sušenky jen Zemanka, kde není bílý cukr, kupované jogurty (dcera má teď jogurtové období, bílý nejedla nikdy a smíchaný s přesnídávkou nechce 🤷‍♀️) Tonka slazené třtinovou šťávou z panely. Čokoládu máme 85% Lindt, teď o víkendu ochutnala poprvé mléčnou (2.5 roku). Od dvou let jí sladké mimo domov nezakazuji, když něco dostane, ale přijde k němu velmi velmi málo. Cucací bonbon ani lízátko v puse ještě neměla
Člověk je nemůže držet v cukerném vakuu, pak by sežraly pytlík sladkého za každým rohem 😆 Ale bílý cukr tedy nutně nemusí, existují alternativy viz výše

loylii
10. únor 2021

A co jsme jedli my jako deti? V dnešní době se to hrozne hroti. Dávám dětem vše co jíme my dospěly. Stejne jako když jsem byla malá já. Nevyvařovalo se dětem zvlášť. A sladký? Každý víkend se něco upeklo, v létě jela zmrzka, na výlety tatranky, fidorka. Když jsme byli ultra hodny udělal se pudink s kompotovaným ovocem, šlehačkou, grankem...😁 to bylo! Palačinky, livance se taky dělali. A postavy v dospělosti máme fajnový.... žádný alergie, intolerance.

felixfelicis
10. únor 2021

@loylii No prave ze mi to za meho detstvi prislo o dost zdeavejsi nez dnes. Jo, meli jsme napeceno. Ale zadne susenky, cokoladky a bonbonky bokem nebyly. Neco jsem si koupila z kapesneho, ale od rodicu jsme dobrutky dostavali jenom na vylety a od babicky cokoladu k narozeninam a za vysvedceni a konec. Dneska kazda druha resi, ze babicka dava detem moc sladkeho. Nebo se docela divim tady v diskusi tem sladkostem ve skolce (to v nasi skolce neni).

drep
10. únor 2021

@loylii jo, přesně tak jsem se stravovala. A dneska mám kvantum potravinových alergií a ještě před pár lety jsem měla při pravidelné fyzické aktivitě 70kg na 164cm.

aneta_v
10. únor 2021

@loylii a porovnávala jsi někdy složení kdysi a teď? Dřív byly československé normy, ty už dneska nejsou a složení je takové, aby na nich výrobce vydělal, a ne, aby to nebyl hegeš.
Jinak je to podle mě individuální, taky netrpim žádnou potravinovou alergií a předtěhu váha 60kg na 163cm, švagrová žere sladký víc než já a je skoro průhledná, ale to neplatí u každého viz příspěvek od @drep, tak proč to riskovat u svého dítěte

odula
10. únor 2021

@korin mno ,já uplně nevím jestli platí nějaký obecný pravidlo, ale prostě asi všechno, kde je přidanej rafinovanej cukr. já jsem si ustanovila ( 😀 ) , že slazený musli dávat nebudu, stejně jako třeba takový ty sladký snídanový cerealie.když už nějaký, tak kupuju přírodní (složítý sacharidy jim fakt neomezuju). kdyz si prectes obsah cukru u těch doslazovaných, tak je to mazec. stejně jako doslazovaný jogurty. - dá se tu koupit ovocnej bez cukru, když už si to člověk nestihne upatlat sám doma. to je fajn. jediná vyjimka je otly jogurt, ten kupuju s příchutí, protože přírodní je hnusnej. :D pudinky vůbec nedávám a buchty peču výjimečně. manžel dělá každej tejden min. 2x výbornej štrůdl, kterej je slazenej jenom jablkama a v těstě je asi lžíce cukru, aby se neřeklo. tož tak.