Zdravím maminky,
velice často mě zaměstnává otázka ohledně plánování dětí (zní to zvláštně, já vím). Jsem maminka 18 měsíčního dítěte, kterému bychom časem chtěli pořídit sourozence. Nicméně stále řeším otázku ohledně počtu děti. Říkala jsem si, ze ji budu řešit až u druhého dítěte, protože tam možná “vystřízlivým” 🙂 ale rada bych v tom měla jasno už teď, nejsme nejmladší já 30, partner 41, limit mám 34 a 45 (bohužel jsme měli začít dřív ). Z toho vyplývá ze pokud bych se rozhodla pro tři, byl by věkový rozdíl menší než u dvou..Co se týká zázemí a financí, tak je to v pořádku, s partnerem jsme zatím mluvili o dvou dětech. Touto diskuzi zakládám, protože bych rada znala názor či zkušenosti maminek, které byly v obdobné situaci ( vyšší věk partnera, nízký rozestup děti apod.) a rozhodly se pro dvě nebo více dětí. Samozřejmě vím, ze rozhodnutí je jen na nás s partnerem, ani zde nehledám “manuál na život” , budu rada, když se podělíte o zkušenosti a já třeba načerpám nové informace 🙂. Předem dekuji za slušnou diskuzi.
No, já jsem tohle řešila taky a doporučuji ti počkat až po tom druhým dítěti. Já si vždycky říkala, že minimálně dvě děti, ale ráda bych i tři, dost jsem to promýšlela - jak nejlepší rozestupy, jak bychom to dělali s místem v domě, autem atd. No dvě děti mám po roce a půl do toho třetího už se mi nějak nechce 😀 Říkala jsem si, že do toho půjdeme, když to budeme cítit, když budeme fakt chtít, ale to se nějak nedostavuje. po první dceři jsem se fakt těšila, až se budeme zase snažit, až budu zase těhotná, až budu mít malinký miminko... teď ve mě ty představy nijak nevzrušujou, tak to beru tak, že ty dvě nám asi stačej.
Já chtěla děti dvě.Bohužel přišli sam.potraty a ještě zdrav.problémy,takže dcerka se narodila,když mi bylo 33, syn o 2 roky a 1 měsíc později.víc dětí mít nebudeme,ani nechci. miminko si poňuhňám,to ano, ale doma už ne.všechny tři švagrové mají tři děti, možná by si chlap dal i říct na třetí,ale já už nechci.
Já bych ještě jedno chtěla. Ale už máme jen jeden pokus KET. Do dalšího IVF už jít nechci. Teď za chvilku bude venku druhé 🙂 a hned jak to půjde zkusíme, jestli se štěstí usmeje i potřetí. Ale uvidíme. Druhé trvalo dlouho - mezitím mnoho IVF, akutní operace...
Ja u prvniho mela 31 a muz 35, vedela jsem, ze chci druhe do dvou let-takze ve 33 bylo druhe...pak jsem mela zdravotni problemy se zlucnikem-ja vzdy chtela hodne deti, muz jen dve....jsem ho tak nejak ukecala a k jeho 40 jsem mu dala 3 (on tvrdil, ze 40 je pro nej strop)-takze se to povedlo....mame deti 8,6 a 3 a je to fajn...ale je fakt, ze ui toho treti me uz moc nebavily urcite vyvojove faze (nez se postavila na nohy, obdobi vztekani a vzdoru, stani u klouzacky jako ochrana-kdyz se to dela 7 let vkuse-je to pak uz pruda)...ted je nejmensi 3,coz uz je fajn vek---jedno bych jeste dala, ale muz uz nechce hahaha
Ja chtela vzdycky dve deti. Clovek mini, zivot meni. Po rozvodu jsem poznala fajn chlapa, a s nim mam treti decko. Detem je aktuálně 15, 13 a 2.5 roku. Posledni jsem rodila v 37, manzel mel 42. Je to fajn 🙂
Pred par dny jsem porodila treti ditko. Rozestupy jsou rok a tri ctvrte a bez mesice 2 roky. A nemenila bych 🙂 Vzdy jsme chteli vetsi rodinu, jsem rada, ze jsme to stihli. Je mi ted 36 let. Pokud chces vic deti, neboj se a jdi do toho. Holky si krasne hrajou a maji se rady, jsou si vekove blizko. S treti to bude doufam take tak.
Hned po druhem porodu jsem vedela, ze jeste nejsem pripravena skoncit 🤭 Treti vyslo a ted teprve citim, ze jsme komplet. Deti mame dost brzo po sobe taky kvuli veku. Mi 37 a manzel 41.
Počkala bych s rozhodováním, až se vám narodí druhé dítě... Třeba se budete cítit už kompletní. Máme s mužem stejný věkový rozdíl jako vy. První dítě se narodilo měsíc před mými 31. narozeninami. Druhé o dva a čtvrt roku později. Potřetí se mi podařilo otěhotnět, až když jsem druhou ratolest komplet odstavila. Těhotenství se vyvíjelo špatně od samého začátku a skončilo po pár týdnech revizí. Pak jsem s dalším váhala. Ale touha zvítězila a třetí potomek se narodil s odstupem 5,5 od prvního, tedy 3 a čtvrt od druhého. Bylo mi 36. Ten víc jak tříletý odstup měl spoustu výhod - starší začali narozením třetího fungovat jako nerozlučná dvojka, byli dost samostatní, fungovali ve školce, prala jsem jen jedny plíny... Zvážila bych i to, jestli by vám vypomohla širší rodina. Jde to i bez babiček (a dědečků), ale je to prostě náročnější (mám odžito). Před časem jsem prošla obdobím smutku, že nebude čtvrté, ale už to mám uzavřené.
Me je 33 a manzelovi letos 45 a cekam treti.prvni dite taky ve triceti😉dlouho nam neslo to prvni tak jsme to ted vzali hopem..nevedela jsem dlouho kdy to treti,myslela jsem nejdriv za pul roku,nakonec to dopadlo o neco driva doufam,ze to bude dobre.ale asi hodne zalezi jaci jsou ti starsi deti a nebat se rict si pripadne o pomoc.ale ted uz budou starsimu tri a me prijde,ze uz je uplne samostatny. Myslim,ze by me v budoucnu mrzelo,ze jsme to treti nemeli😉
Já jsem chtěla tři hned od začátku, co jsme to s manželem probírali. Po narození druhého syna jsem to přehodnotila. První těhotenství příšerné, porod celkem ok, druhé těhotenství se přežít dalo, porod dlouhý a s komplikacemi. A mladší je vzteklé dítě. Mít ho jako prvního, zůstane jedináček.
Změnila jsem názor a do třetího už nejdu ani omylem.
Mam dvě a třetí bych brala jen proto, ze byla krásná ta doba kolem porodu, šestinedělí (u me obě šestinedělí krásné obdobi plné lasky, kojení, mazlení miminka a ležení v posteli🙂) ale ted uz vím, že treti neeee. Mladšímu je rok, a je to ted narocne dítě ( jako mimi byl zlatý). Ja mam deprese, že to nezvladam, psychika je v haji. Chce to psychicky vyrovnaneho jedince, mit tři deti.
Nějak mám pocit, že toto se odvíjí od pocitů co se v životě mění. Já vždy chtěla tři holčičky, přítel max dvě a bylo mu jedno co. Po prvních dvou klucích byl přítel spokojený a já relativně taky. Nakonec, že zkusíme třetí. Byla holčička a pak šup hned další. Takže máme dva kluky a dvě holčičky ve věku 10 let, 7 let, 3 roky a 1 rok. Mně bude tento měsíc 42 a přítel je o 9 let starší. Konečně cítíme, že jsme kompletní, i když děti žebrají o další. To ale v žádném případě nebude. Čtyři CS mi fakt daly zabrat.
Já jsem vždycky chtěla 2 děti a nejlíp chlapečky, ale mám dceru a syna, a už když jsem rodila podruhé, věděla jsem, že to není naposledy, mám 2děti a plánujeme ještě třetího prcka (mě je 33, manželovi 34) a to jsem nikdy neplánovala velkou rodinu, ale teď mě to prostě láká : -)
...ovšem rodit bych chtěla nejpozději v 35-36letech později už ne
Původně jsem chtěla jen jedno do 28 😀 První jsem měla v 32, druhou v 34. Třetí jsme zvažovali dlouho, popravdě se mi nechtělo do těhotenství (nonstop nevolnosti u obou) a porodu (CS), ale nakonec jsme se rozhodli a v 37 se mi narodila třetí. Absolutně nelituju, třetí je dítě za odměnu, usměvavá láska, která nás všechny baví. Nemít ji, o hodně bychom přišli 😉
Já mám 2,5 letého syna a teď k němu měsíční dceru a vím na 100% že další už ne. Když jsem dceru čekala, tak jsem si říkala že by jsme to třeti možná ještě časem měli ale teď vím že určite ne. Cítím se takhle naplněná, máme páreček, a je opravdový rozdíl mít jedno a dvě děti. Ne nadarmo se říká jedno dítě, žádné dítě. Já se budu radši naplno věnovat dvěma dětem než mít tři a nestíhat. Tak že já bych to být vámi teď neřešila, člověk do toho dospěje časem.
Já měla u prvního 26 let, manžel 40, teď v 28 čekám druhe a třetí jsem moc chtěla, ale teď si trošku rozmyslím 🤔 přeci jen kvůli autu a abychom jim mohli dopřát a nemuseli stále jen šetřit a ani nejet k moři 🤔😒 asi si po 30 nechám zavést telisko a do te doby tomu necháme volný průběh 🙂
Ja chtela puvodne deti ctyri🙂 ale myslim,ze skoncime na trech🙂 jsem rocnik nar 86,prvni syn 07/2016,druhy 05/2018 a treti cekam ted v dubnu...bude to asi ficak,na jednu stranu mam trochu strach,ale zaroven se tesim🙂
Máme holčičku, chceme 3 děti 😊 naštěstí u nás to věkem není hrr brr.. Já mám 19,pritel 21 a do 30ti chceme i to třetí dítko 😊
@listopadka1 Přesně tak i já, mám mezi dětmi 8 lety rozdíl a tím,že jsou to takoví jedináčci jsem si dost děti užila a o třetím nějak neuvažují, navíc je mi už 40 roků
Já jsem vždycky chtěla tři děti. Máme dva kluky, 13 měsíců po sobě. Se třetím jsme chtěli počkat, jenomže teď už je klukům 5 a 6 let, a na třetí už s největší pravděpodobností nedojde. Docela mě to mrzí a trochu lituju, že jsme do toho třetího nešli třeba dva roky po narození druhého.