Prázdniny za odměnu nebo za trest?

neomenia
29. čer 2024

Zdravím, napadá mě otázka, jak to kdo máte: ty z vás, které už nejsou na rodičovské a pracují, jak vnímáte prázdniny? Jako totální hell, kdy se stresujete už od března, jak s pěti týdny dovolené vykryjete 9 týdnů letních prázdnin? Nebo se těšíte, že budete mít hodně volna, pohody, prima cestování a programu, nebo i jen sladkého nicnedělání u rybníka, protože to ve vaší práci jde?

Tak sem s tím, jak to máte vy?

anonymous_ka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
exbordelar
29. čer 2024

Ja tady ten hell nastesti resit nemusim a ani nikdy nemusela, ale v okoli mam spoustu rodin, pro ktere je to pro kazdorocni stres. Je to vsak jen docasne - par let, ktere utecou jako voda. Pak uz jsou deti samostatnejsi a zvladnou byt doma sami.
Ale chapu, ze kdyz je clovek uprosred tech "par let", tak je to pocit zmaru a nekonecna. A nebo spousty penez za primestske tabory a soukrome skolky...
Takze ja si momentalne uzivam, ze nemusim rano vypravovat do skoly, delat svaciny, mit v hlave, co kdy ma ktere dite zrovna za akci, odpadava take vozeni do krouzku a cele dny budeme mit na vylety, velke cestovani, koupacky, ponocovani a spani si do kolika chceme 😀
Uvidime, jestli me to na konci srpna bude jeste bavit a nebudu strihat metr do zacatku skolniho roku 😂

izz76
29. čer 2024

Já si to užívám,dcera skončila třetí třídu a v případě potřeby už zvládne být doma sama. Máme prázdniny naplánované, příměstské tábory,soustředění, dovolená,babicky,takže to zvladame v pohodě. Jsem rada,ze nemusíme myslet na ukoly,chystat svačiny, vozit na kroužky. Užíváme léto se vším co k tomu patří.

jaja01k
29. čer 2024

@neomenia Se školkovými dětmi to bylo spíš trochu peklíčko 😄 Teď jak už jsou větší (9 a 10), je to pohoda.

lauriak
29. čer 2024

Mame deti 4 a 7. Mladsia dcera pojde 2 tyzdne do skolky aj cez leto a so starsou to vykryvame ako sa da. Ma 2 primeske tabory, sustredenie, tyzden u babicky, 2 dovolenky a zvysok bude doma s manzelom, ktory je na HO.
Ja sa tesim, ze nemusim vozit na kruzky a na odpocinok na dovolenkach 😉 Ale asi na konci leta uz budem vyhlizet skolu 😅

angelinie
29. čer 2024

@neomenia Ahoj, my se na prázdniny vždycky všichni mega těšíme a máme spíš opačný problém, protože my s mužem máme hodně volna a ještě dost babiček, co by rády hlídaly, tak děti o prázdninách nejsou jediný den doma a ještě babičky chtějí víc, ale už to prostě není kam nacpat. Ale my opravdu jezdíme na dovolené výhradně v době školních prázdnin. Já moc nechápu rodiče, co jezdí mimo prázdniny a pak ti stejní fňukají, jak mají málo volna 🙈 Jo a jezdíme teda vždycky celá rodina spolu - na 14 dní až měsíc. Nedělíme se třeba jeden týden já a jeden manžel, chceme být spolu ☺️

kakba
29. čer 2024

Miluju prazdniny. Tesim se na ne cely rok. Naplanovane je mam od ledna, deti vidam pouze o vikendu, kdy je prevazim z jedne akce na druhou. Cele leto maji 2 tasky a jen menim.

exbordelar
29. čer 2024

@angelinie no protoze v nekterych zamestnanich nejde si vybrat veskerou dovolenou v dobe letnich prazdnin. Typicky ve zdravotnictvi - maximalne 14 dni pres leto, aby se kazdy prostridal, zbytek dovolene mimo sezonu. A taky plati zakaz dovolenych pres vanoce 😅 A kdyz nekdo precejenom ziska treba tri tydny dovolene, ze si treba povymenuje sichty (a ziska tak 3 nebo nedejboze 4 vikendy po sobe volne), tak je pak celym kolektivem cely nasledujici rok nenaviden 😅

andelka
29. čer 2024

Poslední troje prázdniny jsem ve školství,takže ok. Pracuju cca 2 týdny během prázdnin. Na začátku a na konci. Mám ráda to, že nemusíme vstávat na čas. Že nemusím řešit svačiny do krabiček. Manžel má volné tak 2,5 týdne. Ex má starší děti obvykle 3 týdny. Nebaví mě vymýšlení obědů a když jsou moc velké hice.

martinka_33
29. čer 2024

Zatim za odmenu, ale je to hodne dáno tim, ze starsi deti zijou napul u tatínka, ze maji dve hlidaci babicky 💪 No a dcera je k tomu vsemu táborová, takze ji neuvidim do pulky srpna 😀 Dokonce se mi podarilo s bývalym domluvit, ze deti nebudou krome dovolenych o prazdninach spolu (deti i jejich tata velmi ochotne souhlasili 😁)
A co se práce týka, tak nejmladsi nechodi zatim ani do skolky, takze stav ze ji mame na krku skoro pořád (ta ma naopak jen jednu babicku) je normalni pk celý rok.

ele_nka
29. čer 2024

Mám jen 4 týdny dovolené a na léto můžu vybrat jen 2...takže u nás spíš peklíčko. Už se fakt těším až budou děti větší a budou zůstávat sami doma. 😃

petrasipkova1
29. čer 2024

Teď je to pohodicka, děti mají 9 a 6 a jsou sami doma, mám poslední rok polovicni úvazek, takže po obědě jsem doma. V červenci máme 10 dni dovcu v Itálii, pak mají příměstsky tabor. V srpnu máme taky 10 dni volno. Buď seženu levné letenky nebo pojedeme do kempu. Užíváme si doma bazén, zahradu, výlety, kempovani. Cely rok vlastně cekam až bude teplo a už cely červen jsem prázdninově naladená.

zekrt
29. čer 2024

Pracuju a nemam zastupitelnost, takže dovolená v kuse max. dva týdny a návrat potom bolí. 😂 Plán kam umístit děti skládám od ledna. Zlatý školní stereotyp. 😂 Navíc my teda milujeme zimu a v horku trpíme.

jane46
29. čer 2024

Od kazdeho trochu...
Mame to poskladane na dny, deti 6 a 8. Spolecnou dovolenou nemame. Letos prvni primestsky tabor, snad vyjdou dva tydny u babicky. Dikybohu muzu pracovat i z domu. Ale za me by detem do deseti let mel stat pridat dohromady tyden navic treba... Ja mam 25 dni, manzel 20 a ten jeden tyden by moc pomohl. Takhle jsme oba na nule, zadna rezerva.
Ale, uzivam si ten vecerni veget, vylety, stanovani, blbiny, koupani, dobrodruzstvi... Dokud se mnou deti chteji ten cas travit, tak se to snazim plne vyuzit. Plus je fajn nemuset z prace chvatat, tesim se na dny jen s manzelem...

angelinie
29. čer 2024

@exbordelar jo, tak my bereme obvykle týden na jarní prázdniny, týden na Vánoce, dohromady tak týden až dva na ty ostatní volná dětí a zbytek v létě...ale je fakt, že náš zaměstnavatel na prázdniny dává přednost rodičům školních dětí a těch je u nás minimum 😎

emillyhk
29. čer 2024

Letos to máme ještě v pohodě, syn je v soukromé dětské skupině, přes prázdniny nefungují jenom tři týdny. Dva týdny měla pokrýt manželova dovolená, ale měnil práci a dovolenou nedostane. Takže ty dva týdny si beru já a ten třetí to nějak poslepujeme, asi za pomoci babičky.
Příští rok to bude horší, syn přestupuje do státní školky a ta funguje jen poslední týden v srpnu 🤦‍♀️😆

zmrzlinka
30. čer 2024

Nemám ráda prázdniny a nechápu proč musí být dva měsíce.Chapu,že to takhle bylo před 30 lety když babičky chodili do důchodu v 56 a mohli se věnovat vnoučatům.
Serou mne ty neskutečny prachy za příměstské tábory a synovi je 12 a na žádnej nechce,tak mne čeká dva měsíce vaření.....

ninive211
30. čer 2024

No já zatím mám děti dostatečně "malé" na to, že přes půlku pràzdnin tráví u babičky(babiček - 4 týdny je bude mít tchyně na chatě-2× po 14 dnech, asi zešediví, týden moje mamka, která je bude ale hlídat zároveň se 3 neteřema,takže 5 vnoučat. Jinak dělá hlídací babičku sestře, ta už nemá 2.babičku, tak je to jen na našich, pro tchány jsou zas naše děti jediná vnoučata). To je 5 vykrytých týdnů z 9. 1 týden příměstský tábor/školka (naposledy:-/) a 3 týdny naše dovolená. Jde to, ale bez babičky bysme byli teda nahraní. Až budou děcka starší a babičky už to nebudou dávat (už teď je tchyni 68 a má hodně problémů, tchánovi je 70, dávám hlídání ještě tak tři roky max), resp. děti už tam nebudou chtít jezdit, tak to bude asi muset být x příměšťáků (na pobytový tábor naše děti určo nedostanu)

podestatka
30. čer 2024

Děti 11 let, 8 let.... Přinejhorším by zvládli být doma samotné, ale spíš nouzovka. Pracuju v nemocnici, můžeme mít jen čtrnáct dnů dovolené přes prázdniny. Takže týden společně v Řecku,týden dovolené sám manzel ,týden já....Dva týdny pobytový tábor,týden příměstský. Zbytek moje mamina, tchýně nefunguje. Je to masakr,plánujeme od ledna.

jane46
30. čer 2024

@zmrzlinka Davam palec nahoru za uprimnost 😉

9 tydnu je v dnesni dobe proste dost. Deti si potrebuji odfrknout, chapu, ucitele taky, to je bez debat... Skoly jsou stolete budovy, kde by se deti pres leto upekly, soustredeni nula, jasny.
Zajimalo by me jak to delaji chude rodiny, samozivitelky... Zaplati jim nejaky prispevek od statu tabor? Narok na vic dovolene? Porada nekde nejaka skola vlastni primestsky tabor "zdarma" jen treba uhradit jidlo?
Nas primestsky stoji 2.400,-/dite a pri hledani to byla startovaci hladina cen. U me je limit jasny, pokud me levneji vyjde neplacene volno, budu radsi doma. Dnes nejde spolehat na 100% na babicky, at uz pro praci/vek/zdravi/vzdalenost..... A vetsina praci/sefu neumoznuje HO.

radecka1
30. čer 2024

@jane46 myslím, že samoživitelky mají děti doma a prostě se o sebe musí nějak postarat (ty děti). Blbé je to, když jsou to děti školkové a školka nefunguje nebo 1-2 třída, pak si myslím, že už by to měly zvládnout bez problémů. A k otázce. Prázdniny mi vyhovují. Beru je jako pohodu, kdy si užíváme a nic moc nemusíme. Pro mě je nejhorší cca březen, kdy prázdniny plánuju a řeším, kdo, kdy a kde bude a pak to všechno musíme zaplatit.

adelisss
30. čer 2024

No loni mi fakt tekly nervy z prázdnin asi už od února :D Dostala jsem max. 2 týdny dovolenou. K tomu 3 týdny příměstské tábory. 1 týden u babičky. A zbytek psycho střídání směn s chlapem. Ale nějak jsme to zvládli. Na vysvětlenou: můj chlap měl jen 1 týden dovolené o prázdninách a navíc to byla naše rodinná společná...

adelisss
30. čer 2024

@angelinie Někde se nedá čerpat celá dovolená v létě. Zvlášť vedoucí pracovníci kolikrát nemají adekvátní zástup.

zmrzlinka
30. čer 2024

@jane46 děkuji 😁 Jako za mne to prostě nesmysl.Jsem zdravotní sestra a asi těžko si můžu vzít home Office.Když byli menší ,tak jsem dělala ve špitale a brala jsem si v týdnu noční a přes víkend denní a do toho jsem ještě měla snížený úvazek.Takže celé léto nevyspala a ještě bez peněz 🤣🤣🤣
Nám žádná babička nikdy nehlidala.
Letos budou některé dny už sami doma.Ale už jsou větší - 7 a 12 let.Ale dceři je to stejné líto....
Kdyby přišla nějaká politická s programem,že skratit prázdniny tak je jdu volit 🤣🤣🤣🤣Aspoň těch posledních 14 dní ať chodí....
Ale tady Ti každý napíše ,že škola není hlídací instituce....není no....ale.....

adelisss
30. čer 2024

@jane46 Naše škola udělala družinový příměstský tábor zdarma (získali nějaké dotace). Sice bez jídla. Ale super pro pracující rodiče.

drzticka81
30. čer 2024

@jane46 U nas ve meste problem neni. MS se stridaji po cele prazdniny. Mame tady deset ZS, takze se druziny stridaji po 14 dnech, vychazi to na jednou za dva roky. Zcela zdarma, jen jidlo. Ale taky to neni dobre - nekteri se nahlasi, skoly vytvori uvazky na tu dobu a pak nekteri neprijdou, a ani se neomluvi. Co je zdarma taky neni dobre, mirny poplatek by byl na miste.

drzticka81
30. čer 2024

@zmrzlinka U nas uz posledni tyden druzina funguje.

petrasipkova1
30. čer 2024

@zmrzlinka dceři je líto, ze budou sami doma ? Naši si o užívají. Bývají doma už par let sami, jsou teda extrémně hodni a spolehliví oba. V případě potřeby nepracuji daleko, tak mužů za nimi dojet. A prázdniny taky zvládají, hrají si, poklízí, pustí si telku, pohoda. Ale je fakt, ze máme hodně práce a hospodářských zvířat okolo domu, takže jsou od malička zvyklé čekat na nás doma, než uděláme práci. Já vždycky jedu z Itálie a říkám, proč se ještě 14 dni prázdnin nepřidá. Ale to už by chtělo i dny dovolené navíc. 🙈 každopádně pro nás nejhezčí obdobi, které si užíváme a většinou ani nestihneme co všechno máme v plánu.

angelinie
30. čer 2024

@adelisss Jasně, tomu rozumím, jak jsem psala výše, my taky v létě čerpáme max. polovinu dovolené. Jsou přece ještě další školní prázdniny, které dají dohromady minimálně další 2 týdny volna.

lentilka2013
30. čer 2024

Já taky patřím do týmu ,,nesnáším prázdniny”Máme děti 8 a 4 roky.Nejak se o prázdninách vystridame s manželem.Delam zatím jen 6h,tak jsem doma už o půl 2,tak to ten starší zvládne doma sám.Mladsi měsíc je ve školce a ten druhy se musíme s manželem prostřídat a tak na týden ho dáme i k babičce.Starsi ma 2 příměstské tábory,i když to v pohodě zvládne sám doma,ale at ma nějaký smysluplný program.Ja hlavně vůbec nechápu,proč je ještě v dnešní době 2 měsíce prázdnin.Vetsina decek se vůbec neumí zabavit,vidím to u nás i u kamarádek,jak jsou už po tydnu doma znudeni.Chybi jim proste režim.Vetsina kamarádek chodi kromě dovolené do práce a decka jsou doma sami a samozřejmě tráví většinou cely den u tabletu a mobilu.Ale proste jinak to nejde.Ja už včera slyšela nejmíň 5 x,jak se nudí,tak jsem mu dala návrhy,co muže dělat.A on mi na to řekne,ze ho z toho nic nebaví,ze to dělat nebude.A na hřiště nepůjde,ze je to daleko.(5 min pěšky)🙈Na kole teď jezdit nemůže,protože mu teď sundali sadru z ruky.Ach jo,at už je září.Chapu,ze ve škole není klimatizace,ze by se to tam nedalo,ale kdyby udělali sbírku,já bych moc rada přispěla.😁Hlavně,kdyby aspoň na měsíc otevřeli třeba i jen na 4h družinu.