Ponorka Titan. Sledujete to?

klokanka31
21. čer 2023

Taky sledujete případ zmizení ponorky Titan? Myslíte že se posádku podaří objevit včas? Když si představím jakou hrůzu musí prožívat, je mi z toho úzko 😟

laxesis
21. čer 2023

@klokanka31 Představa je to dost hrozná, zmizeli v neděli a to se psalo, že mají vzduch tak na 4 dny myslím...moje noční můra 🤐 snad je najdou, ale překvapuje mě, že do toho vůbec někdo vleze po tom, co už za sebou tuším měli podobné problémy:/

klokanka31
autor
21. čer 2023

@laxesis Četla jsem že už byly problémy, ale asi nikdo nevěřil že se to vážně může takhle po****. Prý mají kyslík už jen max. do zítřejšího poledne. Si myslím že to tam je prokletý, a ještě ponorce dali takový jméno...Akorát pokoušení osudu.

palja
21. čer 2023

@klokanka31 ahoj. Já to sleduju. Myslím, že je nenajdou včas. Musí být hrozné tam sedět a čekat až se udusí. Neboj jim může dojít zdroje a zmrznou. To musíš být hrůza.

klokanka31
autor
21. čer 2023

@palja Otázka jestli je vůbec najdou. Pokud je ponorka celá a opravdu čekají až jim dojde kyslík, je to nejhorší smrt co je mohla potkat 😔

mafulin
21. čer 2023

Já nedokážu pochopit, jak v dnešní době všech možných technologií je něco takového vůbec možné, že je nemůžou najít..

klokanka31
autor
21. čer 2023

@mafulin Malinká ponorka a obrovský hluboký oceán...🤔 Mě napadlo proč nebyli připoutáni nějakým lanem...

mafulin
21. čer 2023

@klokanka31 GPS, nějaká vysílačka, co já vím. Přece musí být připraveni na všechno.
Já bych do toho nevlezla.

hanka_12345
21. čer 2023

@klokanka31 dovedes si predstavit lano treba delky 4km? Ocelové, vzdyt to by miselo vazit milion" tun

hezz17
21. čer 2023

Az je jednou najdou a vylovi, tak by me zajimalo, jestli zemreli vsichni naraz nebo si nekdo “koupil” cas ostatnich 😑

hanka_12345
21. čer 2023

@hezz17 co tim myslis?

kelerub
21. čer 2023

@hezz17 taky si myslím, že už část posádky nežije. Že miliardář slíbil zabezpečit rodiny do konce života výměnou za čas... Nechci si ani představit, co se tam musí dít. Šílené.

klokanka31
autor
21. čer 2023

@mafulin Já taky ne, s mojí klaustrofóbií by mě švihlo ještě dřív než by zavřeli poklop. Navíc si myslím že je to neetické, dělat výlety na místo kde zahynulo tolik lidí 😞

klokanka31
autor
21. čer 2023

@kelerub Zase kdo by se dobrovolně nechal zabít?

mata2hari
21. čer 2023

Teď jsem akorát četla rozhovor s odborníkem a ten říkal, že ani kdyby se ponorka samovolně vynořila, neznamená to, že jsou zachráněni, protože poklop je zašroubován 17 šrouby. Tam by mě nikdo ani za peníze nedostal, by mě tam švihlo 🫢 navíc jim tam podle Siegera klesla teplota na 4-8 stupňů a kondenzuje jim tam vodní pára, takže je mohl zabít klidně už i proud.. já tenhle zbytečný risk nepochopím, k Titanicu jako takovému chován hlubokou úctu a fascinuje mě celý ten příběh, ale nechtěla bych ho naživo vidět..

kelerub
21. čer 2023

@klokanka31 jako rozumím, ale co víme co se jim může honit v hlavě. Stejně si myslím, že se s ubývajícím časem projeví šílenost a nějaká ta vražda se tam stane. Ale ber mě s rezervou, já jsem odjakživa takový škarohlíd a pesimista. No nevlezla bych tam ani hovno.

journals
21. čer 2023

Sleduju 😞
Jedna věc je najít ponorku, druhá jí vytáhnout (jak?)… a to se bojím že nemůžou stihnout

vendes
21. čer 2023

@mafulin Potápět se do takových hloubek je složitější, než ležet fdo vesmíru. Proto už byl člověk na Měsíci, ale ještě nestanul na dně Mariánského příkopu. Hlavní problém je extrémně vysoký tlak vody.

krisstina93
21. čer 2023

@klokanka31 taky sem to teď četla, já nevlezu ani do výtahu, takže tohle by byla moje smrt ještě, nez bych dorazila na dno. No co se tyce etiky, tohle lidi vždycky fascinovalo no, mě by se to taky líbilo vidět, kdyby to bylo někde přístupné třeba v muzeu. Precejenom třeba do koncetraku se taky dělají prohlídky a umřely tam tisíce lidí. Ale jako moc mi jich lito není, sice to musí byt strašný pocit, ale když někdo neví co s penězi a musí porad vymýšlet nějaké silenosti, tak musí počítat s tím, ze se něco muze podelat.

klokanka31
autor
21. čer 2023

@krisstina93 To sice jo, šli tam dobrovolně, věděli že je to riziko, ale stejně, byli to lidi jako my. A být vlastně pohřbení zaživa si nezaslouží.

janule0123
21. čer 2023

@klokanka31 nevidím to na optimistický konec … ikdyby je našli (což je celkem jako hledat jehlu v kupce sena) tak jak je vytáhnout ven? A moc času na to už nemají … nebude to žádná sranda … prý cesty do vesmíru jsou “jednodušší” predvidatelnejsi s menšími riziky … než tady ty podmořský akce … a otázka jestli nebyla nejaka technická závada, narušení te ponorky, ze to nemusí byt jen o kyslíku…

jana_zofie
21. čer 2023

@mafulin je to obrovska plocha pokryta velkymi kusy, ulomky, troskami, ktere jsou casto vetsi nez samotna ta ponorka. Navic jsem nekde cetla, ze ta ponorka ma povrch z karbonu a sonarem je detekovatelna cast o velikosti vetsiho micku.

honatko092
21. čer 2023

Podle mě je nenajdou...možná už nikdy 🤷🏻‍♀️ Podle toho, že ponorka ztratila kontakt celkě brzy bych to tipla na nějakou závadu a je možné, že posádka byla mrtvá vcelku rychle. Asi bych ji to i "přála" než čekání na udušení nebo zmrznutí.

palja
22. čer 2023

@klokanka31 a jak to tam v té ponorce je? Prý je tam málo místa, sedí tam, není tam záchod. To mají plínky?

palja
22. čer 2023

@honatko092 to si myslím taky. Nebo je najdou až za několik let, ať zase drony budou hledat nějaké vraky lodí a ponorek.

galatea_a
22. čer 2023

Několikrát se tu opakovalo, že "nevědí, co s penězma". Naopak, vědí. Prostě toužili po tom se potopit až k Titaniku a měli na to peníze, tak do toho šli. Nebo logicky, kdo jinej to může absolvovat než ten, kdo na to má? Mají peníze, tak je jenom na nich, do čeho je investujou. Já sama si to nedokážu představit, do takový ponorky bych se nenechala zavřít, ani kdybychom byli na suchu, ale chápu, že tady ti lidé mají tu míru rizika a jeho překonávání někde jinde.

galatea_a
22. čer 2023

@palja Záchod tam je.

palja
22. čer 2023

@galatea_a
Tady právě píšou, že tam není záchod, že všichni musí sedět se skříženýma nohama a jen jeden z nich si může natáhnout nohy.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-provoz...

galatea_a
22. čer 2023

@palja Něco tam je, třeba je to jen vylepšenej kýbl, ale něco tam je:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/746437...

helinkaaa
22. čer 2023

Sleduju, a nevěřím že je najdou. Dle mě jsou nejhorší tato fakta
1. Je hrozné když někdo vymění svůj život za peníze. Ano, taky bych chtěla vidět Titanic ale ta rizika mi za to nestojí.
2. Rozhodně je špatně že má ponorku k Titanicu navádět ta mateřská loď (co jsem pochopila). Měla by mít své řízení, svou GPS, takže ačkoli je odolná k ponoru do 4km tak je to k ničemu když není řiditelná.
3. Společnost měla špatné recenze a dřívější problémy, už tohle je odrazující. A přesto do toho všech 5 členů šlo. Ta společnost se ještě kryje podpisem smlouvy, že tento výlet může přinést zranění, invaliditu a trauma nebo smrt. Takže to je jako by s tím počítali
Velkou nevýhodou také je, že pokud by konstruktéři ponorky ubrali ze zásobníku vzduchu na 4 dny a udělali záchranný systém těch vaků. Po odjištění vystřelí, naplní se vzduchem a ponorku vyzdvihnou, tak by to posádku zachránilo. Otázkou ale je, zda by to pomohlo z takové hloubky. Zda by to tím tlakem neprasklo..

klokanka31
autor
22. čer 2023

@palja Prý tam jeden záchod je, někde za závěsem...