Podvodné volání. Řešit?

teryem
20. dub 2022

Zdravím dámy. Dnes se mi stala divná věc. Respektive babičce. Zvoní jí telefon, s někým mluví, za chvilku přijde, jestli nevím, zda u nás v baráku bydlí ten a ten a ta a ta.. Že jim něco vezou a nemají asi spravnou adresu.. No mě to nedošlo, já myslela, že mluví s někým známým.. Za chvilku mi to cvaklo, jdu za ní, a ona že neví, kdo to byl, nějakej cizí chlap.. Já říkám, super, a číslo tvoje vzal kde? No teprve jí to došlo, že.. Je jí přes sedmdesát, tyhle zasrance prostě nechápe pořád, musím hlídat div ne každej hovor.. No já jsem si šla hned číslo vyhledat, nekdo má úplně stejnou zkušenost prej nejakej poskok nějakýho vymahače.. Co teď jako? Jak se dostal k číslu na pětasedmdesátiletou ženskou? Dá se to nějak řešit? Zavolat a servat ho co si to dovoluje? Neřešit? Strašně mě to vytočilo... Že volaj nabizeci ok, ale tohle je nějaká soukromá osoba a někde vysasila číslo na starou bábu aby praskala nevedomky na cizí lidi.. To mi už přijde jako něco, co bych snad i řešila.. Máte radu?

terkezz
20. dub 2022

@teryem možná bych nahlásila na policii?😌 těžko radit v tomhle. Bůh ví, kdo to je a co je zač..
Nebo jen zkouší náhodná čísla..
Nám zase vyvolávají z ciziny.. pak se účtují pěkné poplatky

teryem
autor
20. dub 2022

@terkezz no cizak to byl, ale nemohl volant jen tak náhodná čísla, ptal se na někoho od nás z baráku.. Já vážně nevím.. Na internetu psali, že je to nějaký hovado od nějakýho exekutora.. Vážně hovada

9radka9
20. dub 2022

@teryem zablokovat jeho cislo a hned

9radka9
20. dub 2022

@teryem jestli má babička chytrý telefón, je aplikace, která vám ukáže kto volá, napr tam píše... nabídka operátora, případně když to jsou podobní podvodníci, celé to zčervená, třeba vám tady někdo poví název aplikace

9radka9
20. dub 2022

@teryem a toho "někoho z baráku" si mohli vyhledat na katastru, aby se stará paní chytla

j.a.n.i
20. dub 2022

@teryem Ja nejak nechapu v cem je problem, nekdo se zeptal, za tam a tam bydli pan xy a dostal bud odpoved bydli nebo nebydli nebo nevim... A co tak strasneuo podle tebe udelal?

teryem
autor
20. dub 2022

@j.a.n.i nic strašného, vadí mi, že má cizí čísla.. Zajímá mě kde ho mohl vzít a že podvodem, výmyslem, klame starý lidi, který pak nevědomky říkají, co nemají
@9radka9 toho z baráku jo, to chápu, i když tedy ten dotyčný není vlastníkem, takže nikde v katastru nefiguruje, ale to je jedno, evidentně se zapira, a oni sondujou, chápu, ale prostě mi nejde do hlavy, kde splasili číslo na starou zenskou, která vola max dr o recept.. A chytrej telefon nemá, má obyc, ale ulozila jsem ji to jako nezvedat.

j.a.n.i
20. dub 2022

@teryem No, nejspis ho nekde nekomu dala, no, vyplila udaje do nejakeho slevoveho programu nebo zteba vnucka ma fb. Jako sehnat neci cislo neni az zas takovej problem, mnohdy staci pan google a divila by ses a to si nedelam iluze, co umi vytahat roboti sociálních siti...

teryem
autor
20. dub 2022

@j.a.n.i jo to vím, denně mi volají nabizeci, ale to mi dává smysl, spousta operátorů i jiných společnosti si kontakty předává.. Samozřejmě i babička bude někde u nějaké vedená, ale nezdá se mi, že by někdo poskytoval kontakty i takovým lidem.. No asi jsem naivní. Babi dostala instrukce, aby podobným divnochum okamžitě zavěsila.. Tak snad bude klid

j.a.n.i
20. dub 2022

A to ani nemluvim o tom, co lze zcela legálně ziskat z ruznych rejstriku, katastrem pocinaje, presobchodni a tivnoszensky az nevim cim konce.

teryem
autor
20. dub 2022

@j.a.n.i je to možné no

chris_n
20. dub 2022

@teryem bohužel čísla mobilu nejsou dnes úplně soukromý majetek a dostaneš se do databází rychle. Nebo si to číslo náhodou vygenerují.

Ideální nezvedat cizí cisla

chris_n
20. dub 2022

@terkezz jak účtují poplatky. Pokud telefonát zvedneš, ale nevolas, tak by si platit nemela

terkezz
21. dub 2022

@chris_n jojo, jakmile člověk zavolá zpět.. Naštěstí nezvedám žádný cizí čísla.. Ale moje mamka se tak málem už nachytala

chris_n
21. dub 2022

@terkezz aha, proto všechno nejdřív googlim a až pak případně volám. Nebo vubec

j.a.n.i
21. dub 2022

@terkezz Nějak nevím, co je na nezvedání cizích čísel tak geniálního, já třeba chci vědět o tom, že je mému dítěti ve škole špatně nebo že babička skončila v nemocnici.

terkezz
21. dub 2022

@j.a.n.i Jak píše @chris_n
Cizí číslo se lehce vygoogli a školu/školku bych si do telefonu uložila a uložím až tam mé dítě bude chodit🙂 jinak jde i podle čísel lehce poznat zda se jedná o pevnou linku a nebo divně začínající tel. číslo

j.a.n.i
21. dub 2022

@terkezz Jo, můžeš si číslo ukládat jak chceš a pak ti někdo v rychlosti zavolá ze soukromého mobilu... A tedy jinak pokud se lehce pozná zda jde o pevnou linku nebo divně začínající číslo, tak tím pitomější to nezvedání cizích čísel je. A ne, fakt každé cizí číslo nevygooglíš, jen ty hodně provařené nebo služební a to ty služební taky ne všechny.

candat
21. dub 2022

@j.a.n.i taky nechápu tu logiku nezvedání cizích čísel. Mohlo by se to vymstít.Když mám zmeškaný hovor, taky hledám na netu. Pokud nenajdu zavolám. A další věc, ty podvodná volání jsou vesměs ze zahraničních čísel. Stačí kouknout na předvolbu a mám jasno.

j.a.n.i
21. dub 2022

@candat Tak nějak, můj čistě osobní názor je ten, že kdo nezvedá cizí česká čísla, tak se před něčím schovává, nejčastěji před vlastními dluhy...

pabka
21. dub 2022

@terkezz pravda je, ze nám ze školy vola pokaždé někdo jiný, takže není možnost si uložit všechny, i když učitelku, ředitelku a vychovatelku z družiny uložené mám, tak se stane, ze vola někdo jiný…zástupkyně ředitelky, asistentka, recepce, pevná linka z jakéhokoliv kabinetu.. takže i já cizi čísla zvedam a naopak s větší nalehavosti, než známá čísla, protože se vždy vystrasim, zda se něco nestalo. Stejně tak když dceru s manželem odvezla zachranka, volal mi úplně cizi člověk…

candat
21. dub 2022

@pabka ano, přesně z toho důvodu je blbost nezvedat cizí čísla. A pokud je to nějaký marketing ap., tak je "slušně" pošlu do zádele nebo jim řeknu, že nesouhlasím s nahráváním hovoru. Někdy to rovnou vypnu jak začnou mluvit.

cikitkapb
21. dub 2022

Takže počkej, někdo jí volal, ale nikdo nic nenabízel. Takže uzavřít jakoukoliv smlouvu po telefonu, to neuzavřela, protože jí nikdo nic nenabídl. Co je za problém? Pokud nezjišťovali kdy se babička pohybuje/nepohybuje doma, aby jí případně v době její nepřítomnosti vykradli, tak nechápu jádro pudla. Telefonní číslo mohli získat prakticky kdekoliv, operátorem počínaje, internetem konče. 🤷🏻‍♀️

chris_n
21. dub 2022

@j.a.n.i tak školku/školu si uložíme. A to, co je důležité, tak zavolá dvakrát urcite

chris_n
21. dub 2022

@j.a.n.i to je teda teorie...mám v rodině více lidí, co cizí cisla prostě nezvedaji. Já na cizí cisla zpátky nevolam. Prostě si to vygooglim a pokud volá někdo, co je důležité, tak zavolá znovu. Punkt

j.a.n.i
21. dub 2022

@chris_n A k cemu bude ze zavola znovu, když to stejne jako cizi cislo nezvednes?

chris_n
21. dub 2022

@j.a.n.i když mi zavolá cizí číslo dvakrát po sobě, tak už se začnu zajímat a hledat. Po prolustrovani i třeba zavolám. Nebo na podruhé rovnou zvednu.

j.a.n.i
21. dub 2022

@chris_n Aha, obehnes celou skolu, aby ti vsichni dali vsechna telefonni cisla vcetne soukromych.

chris_n
21. dub 2022

@j.a.n.i u nás se volá z jednoho z ředitelny a z jednoho z družiny. Víc jich neni

j.a.n.i
21. dub 2022

@chris_n Jasne, nikdo ze skoly nema telwfon, tak to jo.