Dobrý den,kamarádka řeší situaci. Před 2 lety její syn zfalsoval potvrzení o studiu,ona to dávala účetní do daní. Nikdo na to zatím nepřišel,ale boji se. Je nějaká doba,kdy se tohle promlčí? Na internetu píšou,že do daní finančák nahlíží až 3 roky zpátky,jaká je možnost,že se na to přijde? A co hrozí? Děkuju
@adrianka1412 my kontrolujeme někdy až 6-8 let zpětně.
@j.a.n.i Tak jestli je to z vysoké školy a dítě je přes týden v jiném městě, tak to zas není tak složité utajit
@j.a.n.i u plnoletyho (ne)studenta to zrovna vubec těžký utajit neni.
Jestlije dospely, tak bych potomka dohnala k zodpovednosti se vsim vsudy. Na financak bych se sla sama prihlasit, ze byl uveden omyl v roce x, oni vypocitaji neopravnene nabytou (ulevenou) sumu + uroky. A tuto castku bych dala synkovi hezky zaplatit.
Cim pozdeji se na to prijde, tim vetsi uroky se plati a za 10 let se to muze vysplhat do zavratnych vysek. Takze bych to resila hned, dokud ta castka jeste neni tak strasna a doufala bych, ze to chlapecka do zivota pouci, ze podvadet se nema.
@j.a.n.i nevím,víc podrobnosti o tom nevím.
@exbordelar děkuju,no já bych to udělala taky,ale kamarádce se do toho nechce. Raději dělá mrtvého brouka..
Vykaslala bych se na to, pravdepodobnost je minimalni
@elesse no nam se to stalo. Kdyz jsem byla na rodicaku, tak manzel nejak neopravnene zadal slevu na manzelku, ale nemel na to narok, protozejsem si za predchozi rok vydelala vice nez 68 tisic. Byl to omyl, neudelali jsme to schvalne. A o dva roky pozdeji na to prisli pri namatkove (!) kontrole. Doplaceli jsme 30 tisic a z toho necelych 10 byly uroky 😅 nechci si predstavit, jaka castka by byla za deset let. To by me svihlo. Takze doporucuji to resit hned.
@exbordelar to je sice pěkná výchovná představa, ale když se ona udá, tak je povinná to uhradit a jak z toho syna ty peníze dostane? Když syn bude chtít, tak jí ukáže prostředníček a nedá ani korunu. Jeho za to nikdo stíhat nebude...
@exbordelar nám se to stalo také. Pry FÚ šel právě po těchto případech - neoprávněný odpočet za manželku.
@elesse ne, to opravdu neni.
@cherie24 tak to už je pak na tom jak to mají nastavené doma. Pokud na to jako kontrolní orgán přijdu, tak dodanění jde za rodičem, dále i případně za studentem pokud pracoval. A samozřejmě i penále.
@cherie24 nehledě na to, že to je padělání veřejné listiny a to je trestné.
@cherie24 no ano, to je samozrejme mozne 😀 Zalezi, jaky maji mezi sebou vztah. Bud to byla z jeho strany mladicka nerozvaznost, nebo je to vycurany hajzlik 😅 Kazdopadne ty prachy bude muset doplatit tak jako tak. Za me je lepsi varianta to zacalovat ted a po synovi to zpetne vymahat - nebo mu dat zaplatit aspon vychovnou pulku, nez deset let trnout, jestli se na to nahodou neprijde, a ve finale zaplatit treba 200 000 Kc.
@veroniquecz mas statistiku nebo jen zkusenost jako ja?
Taky sleva na manzelku je videt mnohě vic nez sleva na studujici dite, ktere nestudovalo…
@elesse kontrolní činnost je hlavní náplň mé práce.
@veroniquecz a vy kontrolujte zpětně daňové přiznání? Protože jinak než když přijde kontrola z fu se to přeci zjistit nedá,ne?
@adrianka1412 promiň, ale tohle jsou interní informace, ty nesmím šířit vně.
@elesse myslíte? Kamarádka chce dělat mrtvého brouka, já si taky myslím,že je min.sanxe,že se na to přijde,ale Bůh ví.
No, tak jelikož ani nevime, zda podavala DP nebo ji delal zuctovani dani zamestnavatel, kde peipadne sidli, jestli vykazuje zisk a kdy mel pripadnou kontrolu z financaku, tak se da tezko rikat ze je ta pravdepodobnost takova nebo maková.
@j.a.n.i dělal jí to zaměstnavatel, v Praze, jestli mají zisk..to asi ano.a kontrolu z finančáku co říkala,tak neměli dlouho,ale přesně nevím.
@veroniquecz jasně chápu,blbý dotaz. Jenom se zeptám,je nějaká možnost,že se na to nepřijde? Chápu,že se to nedá říct na 100%,ale jen jestli nějaká možnost je
Přijít se na to může. Nicméně kamarádka před 10 lety udělala totéž a alespoň zatím se na to nepřišlo.
@adrianka1412 I kdyby někdo napsal, že je 99% šance, že se na to nepřijde, tak to v ní pořád bude hlodat, co kdyby, i 1% je nějaká šance, moc nechápu, to na to přišla až teď, nebo jí to užírá celé ty 2 roky? Hlavně ať o tom nikde ona, ani syn nemluví....
@moudivlacek ne,zjistila to cca 3 týdny zpátky. Takže byste to taky neřešila.?.
@lvl16 a můžu se zeptat na víc věcí?🙂 jestli kamarádka pracuje v nějaké firme,protože kdyby tam přišla kontrola tak se to může zjistit. A chápu dobře,že kamarádka taky udělala falešné potvrzení o studiu a Fú nic neřešil,na nic se nepřišlo ? Jinak díky za odpověď?🙂
@adrianka1412 FU dela namatkove kontroly. Nevim, jaky maji presny postup, ale predstavuji si to zhruba tak, ze ty zensky musi udelat treba 30 kontrol tydne. Tj. jdou do kartoteky a namatkou vytahnou nake danove priznani, a to pak overuji.
Tak nejak mi to vysvetlovala ta pani, ktera nas mela na starosti a ktera nas "vyhmatla". A rikala, ze to treba delaji i 5 let zpetne.
Takze ano, sance ze bude mit stesti tam je, ale je to proste 50 na 50.
@adrianka1412 to je divné, zjistit, že dva roky mi dítě nestuduje? jak bych řešila netuším, nicméně pokud se rozhodne to neřešit, tak ať to ale opravdu neřeší, pokud stejně jako tobě to řekne x lidem, synáček taky bůhví kolika, je dle mě jen otázka času, kdy to nějaký dobrák napráská a nemusí jít ani nutně o kontrolu
Dodanuje se 10 let zpět. A prislo by se na to jen pri nějaké daňové kontrole.
Spis je mi divny, ze matka nevi, ze dite nechodi do skoly 🤔