Mám k Vám prosbu. Již delší dobu řeším sousedku, která má balkón hned vedle toho našeho a kouří. Většinou v době, kdy já větrám. Než přijdu na to že si zapálila, tak již mám plný byt smradu z kouře. Nemluvě o tom, že v ložnici u balkonu mi spí miminko a já když jí chci vylepšit spánek čerstvým vzduchem, tak jí tam sousedka nahulí. Kouří totiž na té straně balkónu, která sousedí s tím naším. Několikrát jsem jí slušně žádala, zda by nemohla kouřit na druhé straně, ale ona na to nereflektuje. Namísto odpovědi mě vyčetla, co všechno mi děláme špatně a taky nás na to neupozorňuje. Třeba že na své děti křičím, že nám miminko v noci řve tak, že to budí její dvě děti a že nám taky každý večer neťuká na dveře, že je to obtěžuje. Nechci se s ní hádat ani jí poučovat, abych ji proti sobě ještě víc nepoštvala. Bohužel jsem na ní naštvaná a pokud se snažím po dobrém, tak mi to moc nejde od úst a nakonec mě utluče svými argumenty, že to nemám řešit, že mi do toho nic není, že si může dělat co chce atd..
Moc mě to mrzí. Kdysi k nám chodila na návštěvu a byla docela milá. Mezitím se mě narodilo miminko, pak přišla i ona do jiného stavu a já doufala, že kvůli miminku kouřit přestane. Ale všimla jsem si že párkrát kouřila i během těhotenství, aby o tom nikdo nevěděl. Bohužel jsem odnaučený kuřák a tak kouř cítím na hony daleko. Prosím poraďte mi pokud máte zkušenosti, jak jste takovou situaci řešili a vyřešili?? Třeba jestli existuje nějaký prostředek na balkón, který kouř zachytí nebo signalizuje když si někdo zapálí atd...
Bohužel neporadím... Měla jsem podobný problém se sousedy :o( Až na to, že já jsem si stěžovat nesměla, ale jakmile jsem něco dělala špatně já, byl oheň na střeše... Kouřili téměř pořád, balkon byl naprosto nepoužitelný!! Jak jsem otevřela okno, měla jsem tam načouzeno - o tom, jít na něj s dítětem ani nemluvě... Naštěstí to byl nájemní byt, takže jsem to vyřešila jednoduše - odstěhovala jsem se... Ale chápu a soucítím, mít za souseda kuřáka je opravdu obtěžující - oni mi sice argumentují, že si můžou dělat co chtějí, ale pořád, svoboda jedněch končí tam, kde začíná svoboda druhých...
Měla jsem to se sousedy stejné, neustále na balkoně, vyvětrat se nedalo, na balkon jsme taky nemohli. Půl roku jsem šetřila na zasklení a je to super. Nejde nám tam kouř, vyvětrám si bočním oknem kdy chci a po dlouhé době máme balkon zase k užívání 🙂
Díky. Taky už šetřím. Jenom to něco stojí :(
Přesně kvůli tomuto už nikdy nechci na byt. Bydleli jsme v bytě rok "na zkoušku" a jako nekuřáci jsme teda trpěli hodně, protože se kolem nás kouřilo nejen zprava, ale i zleva a zespodu. :-/ Na balkoně se nedalo trávpit čas. Jakmile jsem chtěla vyvětrat, v momentě smrad v celém bytě. Bohužel pochybuju, že se s tím dá něco dělat, pokud domluva nezabere. Na byt už nikdy více.
pro zajímavost http://www.novinky.cz/domaci/303133-smrad-z-gri...
žalobou na souseda k soudy bych podala pouze v případě že bych se chtěla odstěhovat. Takhle už ty vztahy narušené a tou žalobou bych to definitivně dorazila
Řešila jsem to samé, navíc sousedka pracovala na směny, takže třeba kolikrát kouřila celý půlden, když není zima, tak jsem zvyklá mít okno otevřené skoro pořád, takže to byla hrůza. Naštěstí když se nám narodila malá, tak se sousedka odstěhovala. Pokud to nejde vyřešit domluvou, tak si bohužel nijak nepomůžeš.
u nás je podobný problém...kouří se na chodbě a ve výtahu, jakoby nemohl dotyčný počkat až vyleze ven se psem... a to už na to nadává i můj chlap a to je kuřák... zkusím řešit, že vylepím papír do výtahu at kouří venku že tady nejezdí sám, ale i děti a pokud nepomůže půjdu za domovníkem... 😖
@laskovamil máme to stejné. Akorát my máme kuřáky všude okolo… Nejvíc mě štve naklepaný popel na čistém pověšeném prádle. Takže prádlo už na balkon nedávám. Popel a vajgle na balkoně jsou na denním pořádku. Když otevřu balkon, tak to mám doma jak v putice.
Máme v plánu zasklít, takže šetříme
máme úplně ten stejný problém. Bydlíme v domě - řadovka. Sousedi mají doma strašně nahuleno a hulí oba. My máme vedle ložnici a kdykoli tam v létě větrám, za chvíli hrozný smrad. Jsem nekuřák a dělá mi to hodně zle, nehledě na to, že máme dvě malé děti a v ložnici je uspáváme. Se sousedy jsem to zatím neřešila, předtím tam bydleli rodiče toho chlapa a to byl děs běs, kromě stejného smradu a kouření ještě tisíc naschválů, byli oba v důchodu a hlavně paní byla dost zlá, zatvrzelá a protivná, naštvaná na celý svět a škodila jak mohla nejen nám. Takže tihle jsou v pohodě, až na ten smrad a kouř, takže si vážím dobrých vztahů a nechci je zničit tím, že bych si stěžovala na jejich smrad. Začala jsem to dělat tak, že když větrám, čekám v ložnici, abych mohla kdykoli zavřít, jakmile ucítím smrad... No a někdy, když tam celou dobu nečekám a přijdu a je tam smrad, tak aspoň nahlas zanadávám hodně nahlas a třísknu balkonovýma dveřma, a to je tak všechno, protože oni kvůli nám jistě kouřit nepřestanou. To já mám mnohem větší problém, protože tchán je náruživý kuřák a neodepře si odbíhat na cigarety i během naší návštěvy s malými dětmi. Už jsem se jednou s tchánovci na toto téma dost pohádala, manžel, bohužel, ve všem na jejich straně. Dřív kouřil tchán před dětmi a to jsem teda nevydýchala......
Tak Vám děkuji za sdílení mého "nevyřešitelného" problému. Už jsem měla pocit, že jsem jediná na světě co to řeší a začala jsem si připadat trochu mimo. Ale koukám je nás víc...tak jste mne uklidnili. ..Mě všeobecně přijde, že je v naší společnosti zakořeněná velká shovívavost vůči jakýmkoliv závislostem.A kuřáci jsou společností velmi tolerovanou skupinou...
@laskovamil oni nejsou tolerovaní... Jen jich je fakt hodně. A většina z nich si neuvědomuje, jak moc to smrdí a obtěžuje... Měla jsem kolegyni v práci - byla moje nadřízená. Bylo to v ochodě a ona v zázemí kouřila - fakt hodně... Dokoce když jsem se tam chtěla najíst, tak nechtěla přestat kouřit - prej "mně taky nevadí že mi do kouření jíš"... a vzhledem k tomu, že většina ostatních pracovníků kouřila, tak já jsem měla smůlu :(
@laskovamil přesně jak píše @anetka1701 jde o to, že kuřáci jsou velmi netolerantní a nechápou, že svojí libůstkou obtěžují ostatní. Vím to moc dobře, protože jsem bývalý kuřák a dělala jsem to taky a nechápala co ostatním tak vadí
Co to řešit v družstvu? Schůzi vlastníků bytů?
máme svj a madam je taky majitelkou bytu. Nemluvě o tom, že tu je dost kuřáků :(
Mám naprosto stejný problém a vymyslela jsem účinnou zbraň🙂 Vždycky když smraďoši pod náma vystrčí hlavu a začnou hulit jak továtní komín vezmu konvičku z vodou, naleji do mezery balkonu a je uhašeno. Na vztazích už moc nevylepším, ale ten pocit bezmocnosti za ty léta je tak strašný, domluvy nikdy nepomohly dcerka má vysmraděný pokoj, když náhodou zapomeneme zavřít balkonové okno. Fuj nikomu nepřeju. Kouří celá jejich rodina 3 synové matka a otec, dovedete si to představit? Rodina co nevyhasne a když jsou doma to je zážitek, nehledě na smrad z nemytých těl, protože sprcha je u nich velký bubák a navíc psa, který ji taky nikdy neviděl. Kéž se odstěhují, protože bydlím jinak na super místě.
@pajamaja jj...tomu říkám elegantní řešení, dát si na balkón dva tři truhlíky a chodit zalévat 🙂))
..Mám vyřešeno. Byt prodáváme a stěhujeme se. Ne kvůli kuřačce, ale potřebovali jsme se přiblížit dětem ke škole. Byt který jsem si vybrala, je ve zvýšeném přízemí, rohový. Vedle bytu z jedné strany jsou okna na chodbě a z druhé strany jsou balkóny za rohem. Tudíž minimální riziko zásahu kouřem 😵
Ty jo tak to mame stesti.. my bydlime v byte a sousedy mame zlaty.. vedle nas nekuraci, pod nama lidi, kteri vecne nejsou doma, nad nama lidi, o kterych ani nevime (zadny hluk, nic..).. obcas citim kour od lidi o 2 patra vys, ti na balkone obcas kouri, ale je to spis vyjimecne..takze ja se spis bojim, ze to budu ja, ktera narusi zdejsi klid s malinkym miminkem..
zdravím, mám podobný problém .... sousedi kouří u nich před domem, ale vítr jde naším směrem ... já nechávala na zahradě v kočárku spát novorozeně .... zjistila jsem to půl roku, když jsem byla náhodou venku a dítě spalo, oni venku kouřili .... teď si nadávám, že se to projeví synovi na plicích plus zvýšené riziko rakoviny v pozdějším věku .... kuřáci jsou prostě sobci ☹
Dobrý den , je mi naprosto jasné , že po přečtení tohoto příspěvku mě chápat nebudete... Napsat vám to ale musím. V první řadě jsem nehledala odpovědi jako člověk co je napadán kuřáky ale jako člověk co je napadán jako kuřák .. S přítelem jsme se přestěhovali do našeho prvního byt ...Kvůli tomu že kourime ( ne nějak moc) jsme si pronajali být s velkým balkonem .. Špatný je že vedle nás a nad námi jsou nekuřáci .. Je nám to sice líto ale na druhou stranu si za svůj byt platíme nemalé peníze a pokud budu chtít kouřit tak kouřit budu.. Jak jsem říkala už na začátku tak to většina z vás nema sanci pochopit ..
@petravin1401 Pokud nad vámi bydlí nekuřáci, budou nejspíš hodně zalévat květiny. I na podzim. I v zimě je budou chodit zalévat. Občas přelijí, to se špatně odhadne, možná jim občas odpadne i kus hnoje, shnilý plod a tak všelijak podobně. Taky platí za byt nemalé peníze, pokud budou chtít zahradničit na balkoně, tak zahradničit budou...
@petravin1401 Hlavně nechápu váš příspěvek v X let staré diskuzi, to za prvé. A za druhé - k tématu - to není žádný argument, že platíte nemalé peníze za byt. Ostatní nejsou povinni čmuchat výpary z cigaret, mít v bytě smrad apod.
@knuffel Nemám problém ať si zahradničí .. Ať jejich děti lítají po celém baráku a křičí v 6 ráno , klidně ať jejich rodiče dělají každý pátek diskotéku nemám problém . Pak ale nebudou mít problém ani semnou .. Pokud budou je to stále jen jejich problém 😉
@daisymaminka To že je to stará diskuze nic nemění na vašem názoru předpokládám 😆.. Jak jsem odepisovala před chvílí .. Sice taky platí peníze to nikomu neberu ale já si taky nestezuji potom co si nad námi pořídili bicí a klavír ( neznají noční klid) .. Jsem bezdětná a dělám i noční směny , takže dětský rachot v brzkých ranních hodinách mě taky moc nebaví a zase si nestezuji.. Jsem tolerantní kuřák tak proč nemůže být tolerantní i nekuřák ? 😊 Pak kdo je tu sobec
@petravin1401 No nevím, jestli mokrá hlava u každého cigára nebude časem vadit 😀
@petravin1401 Bicí, klavír, rachot dětí v brzkých hodinách, zalévání nebo hnojení kytek nikoho nezabilo na rozdíl od pasivního kouření. Tolerantní sousedé si nebudou hulit minutu co minutu pod nos, budou držet svoje děti na uzdě před šestou ranní, no a ti ostatní... (doplní si každý sám).
Věčný boj :( u nás vyhulují zobáky pod námi. V létě místo abych větrala tak zavírám okna protože jako nekuřákovi mi to strašně smrdí a nezmůžu NIC :(