Návrat dětí do MŠ bez roušek. Jak se na to díváte?

ziletka303
1. kvě 2020

Ahoj maminy, prosím o váš názor na návrat dětí do školek bez roušek. Sama mám doma jednu princeznu a zatím nevím zda ji vrátit do kolektivu i rizikem nebo počkat.
Díky moc

mimi1004
1. kvě 2020

Moje bez roušky určitě půjde. Naopak bych ji nedala s rouškou.

moly001
1. kvě 2020

Syn jde v pondělí. Jsem ráda, že nemusí s rouškou...

te_reza
1. kvě 2020

Celou dobu na to čekám, v pondělí volám, v úterý jde. Aspoň do oběda

legelata
1. kvě 2020

Naše školka bohužel otevře až 25. května :( Je to pro nás docela masakr, protože oba pracujeme a lepíme to jak se dá, už se nemůžeme dočkat školky po dvou a půl měsících, aspon na ten měsíc🙂

meronym
1. kvě 2020

@ziletka303 Pokud v domacnosti nebydli zadna osoba z rizikove skupiny (prorodice, nekdo s oslabenou imunitou), tak bych dcerku do skolky rozhodne dala. Obecne je zjisteno, ze pokud uz deti onemocni, maji lehky prubeh. Riziko tedy neni nijak velke. Syn (3r.) v pondeli jde a uz se nemuze dockat. Chybi mu deti a celkove skolkovni aktivity, ne vsechny jdou v domacim prostredi nahradit.

iulia
1. kvě 2020

Já jsem pochopila, že pokud školka otevře, tak rodič nemá nárok na OČR. Je to tak? Já jsem doposud mohla pracovat na HO, ale od 4.5. to už prý nejde a zaměstnavatel vymyslel, že matky s dětmi do 13let půjdou na OČR a přitom budou pracovat doma. Takže já uvítám, když školky otevřou - ty roušky jsou určeny jen na procházky, uvnitř budovy nemusí být. Pokud je to jinak s rouškami, tak mě opravte🙂

nikola38
1. kvě 2020

vzhledem k faktu, že děti roušku sundají na svačinky, oběd.. .Tak si nemyslím, že rouška má smysl. Děti si na ně sahají atd.. Naopak jsem moc ráda, že se dětem roušky sundají a budoou mít větší svobodu .. 🙂 bylo mi těch prcků líto..

nikola38
1. kvě 2020

@iulia pochopila jsem že venku roušky stále platí 🙂

izz76
1. kvě 2020

@ziletka303 Jakmile se školka otevře, dcera půjde, jsem ráda, že bez roušky,riziko tu bude ještě dlouho, tomu se vyhnout nedá. My to s manželem kombinujeme jak se dá, ani jeden z nás nemá takovou práci, kterou by za nás někdo udělal a mohli jsme být na očr, takže školka pro nás bude docela vysvobození.

eithelwing
1. kvě 2020

Dcera chodí do mikrojeslí, kolektiv 4 dětí. S rouškami se vůbec neuvažovalo o otevření. Jsou jí čerstvě tři roky, roušku má zaslintanou, když mluví nebo lítá, do 20 minut. To si spíš sama koleduje o nějaké zdravotní problémy. 🙄
Takže pokud se jesle otevřou teď za nových podmínek, dcera půjde. Těšíme se na ten den všichni. 😂

lennus
1. kvě 2020

@ziletka303 Syn chodí do MŠ už tři týdny, hrozně mu to pomohlo psychicky, roušky měli, byl s tím v pohodě, často měnili, ale já si myslím, že to nemá moc efekt, i jedna učitelka mi říkala, že co konzultovala se zdravotníky, není ten efekt zřejmý. Snad už jim to zruší, obdivuju ho, je na ni zvyklý, já ji už nesnáším, co se oteplilo, hrozně blbě se mi dýchá.

88petule
1. kvě 2020

U nás je školka zatím zavřená. 😳 Obě holky už tam děsně chtějí. Jsem ráda, že případně půjdou bez rousek. 🙏🙏🙏

legelata
1. kvě 2020

@lennus Ja se modlim, aby aspon na konci v kvetna v Praze ty skolky otevrely. Dcera uz je v predskolnim veku a byt tak dlouho doma ji leze na mozek a to se mi brzy narodi mimi a bude dalsi dva mesice doma o prazdninach 😷

nazka
1. kvě 2020

@ziletka303 já do školky dám až od září dceru, teď už nepůjde. Ale jsem s druhým dítětem doma, tak mám tu možnost

potaplice
1. kvě 2020

Bude to asi různé město od města, ale pro porovnání napíšu, jak to bude u nás. Školka otevře 25.5., kdo má zájem musí dát přihlášku do 7.5. Děti budou ve skupinkách max. po 10. Vzhledem k omezené kapacitě budou přednostně přijati děti jejichž rodiče pracují na pozicích nezbytných pro chod státu a města, dále děti samoživitelů a pracujících rodičů. Skupiny budou neměnné, dítě lze ze skupiny odhlásit, nikoliv však později přihlásit. Nošení roušek bude doporučeno. Pokud se rodiče rozhodnou dítě do školky nepřihlásit, bude jim do 30.6. náležet ošetřovné ve výši 80 procent.

dzejnany
1. kvě 2020

@potaplice bude rodičům náležet ošetřovné, když nedají dítě do mš a mš bude otevřena? včera jsem četla, že ošetřovné jim bude odebráno, ale když napíší nějaké čestné prohlášení, že dítě nemůže do mš z vážných důvodů, tak ošetřeovné se bude vyplácet do 30,6,

dzejnany
1. kvě 2020
potaplice
1. kvě 2020

@dzejnany Ano u nás to tak píší na stránkách MŠ. Nejspíš vzhledem k tomu že je potřeba vytvořit menší skupinky a pro všechny děti není kapacita. Nicméně co platí dnes nemusí platit zítra...

martiniquest
1. kvě 2020

Ja syna (i) kvuli rousce do skolky neposlala. Ted je mi to lito, kdyz ty hadry pro deti zrusili.

martisek11
1. kvě 2020

@potaplice nebude, pokud tedy nebydlí s rizik. osobami v domácnosti, či nejsou chronic. nemocní atd.., jinak ošetřovné již nenáleží

martisek11
Autor odpověď smazal
Zobraz
milkywei
1. kvě 2020

Naše děti už chodí dva týdny do školky pro IZS, jinou otevřenou nemáme. Musely roušky mít, ale zvládaly to líp než já v práci 🙏🏻. Teď budou šťastné, že půjdou bez. Kolektiv jim chyběl a každý den je musím přemlouvat, že už jdeme domů 😃 bude krásně, budou na zahradě.... hlavně ať už otevřou tu naši.

lennus
1. kvě 2020

@legelata Syn chodí do soukromé, tak už otevřela v omezeném režimu. Jsem sice doma s mladší, ale muž na HO a máme málo prostoru, takže hlavně jim dvěma to bodlo

legelata
1. kvě 2020

@lennus Joo to je parada, dcera uz chodi do statni prave a ty se do otevreni nehrnou. Muj muz dela na smeny a ja HO, ale kdo nekdy byl na HO s ditetem tak vi, jaka je to pohoda a klid na praci 🤣🤣🤣

legelata
1. kvě 2020

@milkywei To je super. Ja jindy vyzvedavam dceru ve 3 po spani, ale ted az otevrou, tak ji asi budu nechavat dele aby mela kompenzaci za ty dva a pul mesice 🤣

lennus
1. kvě 2020

@legelata To teda, kor když jsoz na HO oba a ještě se musí učit se školákem, fakt lituju. U mně se toho tolik nezměnilo, jen místo dvou dní byli doma pět v týdnu.

hezz17
2. kvě 2020

Dcera jde teda až v září poprvé. Ale kdyby měla mít roušku, tak ji tam nedám.

lenickakl
2. kvě 2020

syn půjde ať už by byly roušky nebo ne.. musím do práce

texetka
2. kvě 2020

Nedam. A nedala bych ani kdybycb chodila do práce.
A rouskou ani bez ni.
Dcera bude potřebovat znovu adaptacni dobu, coz by ted nebylo možné. A neumim si to ani představit, jak to chteji delat.
Zajistit hygienu, desinfekce, nekontakt s dalsimi detmi atd...

cikitkapb
2. kvě 2020

Naše školka naštěstí jede celou dobu, protože je nemocniční školka... nicméně od 4.5. bude zase otevřena v běžném režimu. Ten rodič, který bude chtít, aby jeho dítě/děti nosilo roušku, musí být denně dostatečně zásobeny minimálně třemi kusy. Ve školce jsou 4 třídy, které se teď nebudou nijak míchat, nebudou mít společné aktivity (divadlo, tělocvična). Na procházky mimo areál školky roušku mít budou, jinak ne. A jsem za to ráda. Nedovedu si představit to oslabení imunity kvůli celodennímu nošení roušky.