Nástup do školky - dítě narozené v únoru

tereza1316
2. zář 2018

Holky můžu se zeptat jak to řešíte jak to řešíte s nástupem do školky, když je dítě narozené třeba v únoru jako moje dcera? Moc děkuji za odpověďi

mimiveru
2. zář 2018

Tak od září jí nevezmou, ale pokud chceš, aby šla od nového roku, musely jste jít k zápisu už teď na jaře. Od září se platí místo ve školce a nastoupila by na zvykačku od ledna.

j.a.n.i
2. zář 2018

@mimiveru A jak vis, ze ji nevezmou? Ty vis, do ktere skolky pujde?

merope
2. zář 2018

Záleží na konkrétním městě a městské části - u nás se do školky dostávají i některé dvouleté děti, pokud mají rodiče zájem. Jsou školky, kam se ani tříleté nedostanou, takže je skoro jedno, kdy je dítě narozené. A občas to berou podle přesného data narození, tzn. třeba čtyři a půl už vezmou, čtyři přesně nevezmou.

mimiveru
2. zář 2018

@j.a.n.i Tak paní to nepsala, takže předpokládám, že do státní 🙂 a to by museli mít hodně volných míst, aby brali dvouleté, to se ve státních nestává.

rubika
2. zář 2018

Samozrejme prihlasku si muzete dat na ten skolni rok kdy ma dite tri roky. A zalezi na kapacite skolky. U nas treba dite narozene na podzim obvykle vezmou, deti po novem roce pokud maminka nastupuje do prace vezmou taky, kdyz je misto. Stalo se i, ze proste vzit nemohli. Kdyz jsou silnejsi rocniky, nejde to jinak😐. Ale ted jsem se setkala s tim ze vzali chlapecka co bude mit 3r az v breznu. A sestre co bydli na male vesnici vloni nevzali syna ktery mel prvni tyden v zari 3roky, proste nemeli kapacitu.
Takze je to pravdu jak kde.

merope
2. zář 2018

@mimiveru Tak to začínám chápat, proč se tím naše radnice tak chlubí už skoro 2 roky 🙂. Cíl je, aby i všechny dvouleté děti, jejichž rodiče budou chtít, mohly do státní školky (ono jich stejně není nějak moc), tříleťáci jdou všichni bez problémů už teď a i některé dvouleté.

mimiveru
2. zář 2018

@merope To máte skvělé, já po 2 letech mateřské nebudu vědět co s dítětem, protože mu budou 3 až v prosinci, takže ještě 1,5 roku budeme muset mít nahradu. Takže jedině zase soukromá školka. U nás ve městě se občas nechytaji ani ty 3lete 😢

veruska007
2. zář 2018

Měla jsem březnového nejstaršího. Do školky ho vzali ve 3,5 letech, a to jsem se modlila - tehdy u nás brali většinou jen předškoláky, jak bylo narváno. Do té doby soukromá školka.

merope
2. zář 2018

@mimiveru Nejhorší je, že máme byt 2+1 a chlap pracuje z domu a jsme Praha 7 = ceny nemovitostí tak šílené, že větší byt tady asi moc nehrozí. Ale uvidím, ještě nemám ani konec 1. trimestru.

Ale budou volby - tak to zkuste těm zastupitelům říct 🙂. Jinak u nás předpokládám hodně udělalo i to, že se snažili působit na rodiče, ať děti s odkladem nedávají znovu do školky, ale do nulté třídy ZŠ (nemám na to čísla, jen jsem viděla tu kampaň na to).

j.a.n.i
2. zář 2018

@mimiveru Tak pokud ji píšeš, že bude platit od září školkovné, tak to znamená, že dítě bude od září přijaté a tedy pro něj místo je.

mimiveru
2. zář 2018

@j.a.n.i Tak to asi nevíš jak to chodí ve školce. Máš vůbec dítě školkového věku? 😂

merope
2. zář 2018

@mimiveru Tak ono to hlavně v každé školce chodí dost jinak, co jsem tak kde v okolí zjistila. Občas je to až udivující.

petulemickova
2. zář 2018

V unoru bude mit vase dcera 2 roky. Takze pak v kvetnu na zapis a domluvit se v ms. Pokud ji prijmou tak od zari ale nastoupit muze v dalsim unoru kdy ji budou 3. Platit misto budete od zari. Jinak u nas berou bez problemu 2 lete ale zalezi na poctu mist a deti to vam reknou u zapisu.

mimiveru
2. zář 2018

@merope Přesně tak, to jsem také ještě chtěla dodat.
V naší školce berou až od 3 let. Kamarádka má lednového chlapečka, přijali ho v září, musela platit poplatky, do školky ho ale vzali naférovku až od ledna. Musela jen do té doby platit do místo....

j.a.n.i
2. zář 2018

@mimiveru Mám listopadové, které bez problémů v září nastoupilo do školky... takže to, že vaše školka bere až od dovršených 3 let v žádném případě neznamená, že by to tak být muselo být všude, takže to vypadá že spíš ty netušíš, že to ve všech školkách nemusí chodit stejné, jako v té jedné, kterou znáš ty.

fifina86
2. zář 2018

@mimiveru @petulemickova k nastupu do skolky opravdu dite nemusi dite dovrsit 3roky ;) Chce to zjistit v konkretni skolce. Mame ve meste 5skolek statnich a nikde toto pravidlo nemaji, berou v pohode i mladsi deti.

betelgeuzz
2. zář 2018

Jak je psáno výše, k zápisu jít, když bude mít dítě 2 a něco, zápisy bývají kolem května. Pak záleží na školce, někde vezmou dítě i před 3. rokem, někde je problém i se čtyřletými. To se už musíš poptat v okolí.
Obě holky nastupovaly ještě před 3. rokem do státní školky a v okolí je takových školek víc.

nicky_2
2. zář 2018

tak já mám zrovna taky únorovou dceru, k zápisu jsme šli, když dceři bylo dva roky a něco a vzali nás s tím, že do školky nastoupila až v lednu, takže v průběhu školního roku, u nás se děti mladší tří let do školky neberou

pabka
2. zář 2018

@tereza1316 záleží na místě, mám dceru též narozenou v únoru a dostane se až ve školním roce, co predtim v únoru bude mít tři, tj ve 3,5 letech a to ještě kdo ví jestli, spis až ten další rok... první dcera šla ve 4 a kousek (je v květnu, tj po 4.narozkach v září šla), do te doby bez šance a to byla ještě těsně nad čarou.

tereza1316
autor
3. zář 2018

Moc vám všem děkuji za odpověďi. A když budu vědět že mi ji nevezmou je lepší si prodloužit rodičovskou nebo to řešit soukromou školkou? Nevím jak to je pak s ukončením rodičovské dovolené, když by dcera šla až od září a musím do školky přinést papír o ukončení rodičovské dovolené či ne? 🙂

paraple98
5. zář 2018

Mně první dcerku vzali do školky od září, narozená v listopadu, takže v necelých 3, druhá teď v září bude mít 2,5 půjde od listopadu, takže opravdu záleží na školce a její kapacitě. Jinak co se týče prodloužení rodičovské, záleží na Vaší situaci, jak jste domluvená v práci a taky na financích. Já bych třeba vydělávala téměř jen na soukromou školku, protože je u nás velmi drahá, takže pokud by mi dcerku bývali letos nevzali, tak bych zůstala doma déle (šéf mi to schválil). A co se týče papíru, u nás je nezajímá žádný papír o ukončení rodičovské, dokonce se ani nepřihlíží, zda matka pracuje, či nikoliv.

betelgeuzz
5. zář 2018

@tereza1316 co je lepší, záleží spíš na tobě. Někdo se radši vrátí do práce a platí soukromou školku, i když třeba to není finančně výhodné, než aby ztratil práci. Někdo zase radši zůstane doma. Ona rodičovská je jen do 3 let, pak se žádá o neplacené volno, záleží na zaměstnavateli, jestli vyhoví. Do školky se nic nenosí, školka nemůže řešit, jestli rodič je doma, nebo pracuje.

jaja01k
5. zář 2018

@tereza1316 Rodičovskou dovolenou si prodloužit nemůžeš, ta je max do 3 let věku dítěte. Ale můžeš si zažádat o neplacené volno, které ti ovšem zaměstnavatel nemusí schválit. Takže záleží i na tom, jak se domluvíš v práci.

tereza1316
autor
11. zář 2018

Aha tak to jsem nevěděla že je rodičovská dovolená pouze na tři roky. Já se tedy ani neplánuji vrátit do té předchozí práce,protože jsme se přestěhovali do jiného města. To asi nevíte jak se řeší s výpovědí? Můžu jí dát kdykoliv nebo je to zase na dohodě ze zaměstnavatelem jestli mě pustí na dohodu?

lucie_j
11. zář 2018

@j.a.n.i Ano místo pro ni bude,ale u nás je to tak,že dokud dítě nemá tři roky, může chodit jen pět dní v měsíci

lucie_j
11. zář 2018

@veruska007 Jestli si dobře pamatuji tvůj příspěvek k otázce Proč jste se rozhodli mít tři děti, tak máš kvůli mateřské děti po dvou letech od sebe, tudíž nechápu to modlení, aby nejstaršího vzali ve 3,5 letech.

sevcikovakaterina
Autor odpověď smazal
Zobraz
nedele007
11. zář 2018

Mladsi dcera je shodou okolnosti taky unorova. Sla jsem s ni k zapisu kdyz mela 2 roky a 3 mesice. Byla prijata, platime uz od zacatku skolniho roku, nastupuje pristi tyden, tak uvidime jak to pujde. Chtela jsem, aby deti byly ve skolce uz zabehle a aby to mely ucitelky trosku klidnejsi, aby na ni mely vic casu. Preci jen zacatek skolniho roku je hekticky.
V nekterych skolkach dite prijmou, plati se od zacatku skolniho roku, ale nastoupit muze az ve 3 letech. Ono je to i z toho duvodu, ze za jednoho dvouletaka musi odepsat dve deti starsi trech let, takze jestli to skolky takhle neobchazi.

beruska125
11. zář 2018

@tereza1316 tak moje dcera je na konců ledna a nastupovala do státní školky ve 2,5 letech🙂 a musím říct ze úplně v pohode😉

xleli
11. zář 2018

Záleží školka od školky. Syn měl teď 3.září 2 a do školky půjde od ledna. Do ledna budeme platit 1/2 školkovného. Dcera nastupovala v září ve 2,5 letech.