Mycí tablety do myčky. Zabijí bakterie z masa?

oli_123
29. pro 2024

Ahoj holky mam dotaz ohledne tablet do mycky

Stalo se mi ze jsem dala myt nadobi ale po vyskladani jsem si vsimla ze nekde ulpel kousicek masa z prkynka

(Pouzivam program na 55 stupnu ale oplachovani je na 65 )

Mohla ta chemicka tableta ktera se dava na myti zabit dystak ty bakterie z masa?

1pomnenka
29. pro 2024

V životě jsem nedala do myčky dřevěná prkénka, není důvod. V životě jsem neměla salmonelu, žiju, neřeším to. Ale je fakt, že umělohmotná prkénka bych si v životě nekoupila. Cyklus mytí v myčce je tak dlouhý, že by mne nenapadlo to řešit. Ale já řeším jen důležité věci.

vlasta1981
29. pro 2024

@oli_123 dřevo a nože do myčky nepatří. Bez ohledu co se používá na mytí. Pracuji s bakteriemi a neřeji vám vidět co se tam děje ..a nehledě na to kolik chemie do sebe to prkénko vsákne . Navlhcime prkénko posílíme vrstvou soli a necháme působit . Pak drátěnkou vydrbeme a opláchneme vodou . Osušit a nechat vyschnout .

pilzzee
29. pro 2024

@1pomnenka Proc ne umelohmotny?

vlasta1981
29. pro 2024

@pilzzee při krájení ulpí mikroplast z prkénka na pokrmu. Nejlepší je skleněné nebo bambus

lencaa11
29. pro 2024

@oli_123 dřevěný do myčky nepatri a umělé prkénko bych nekoupila - dřevěné prkénko vždy pod horkou vodou a pořádně vydrbat a nikdy se nám nic nestalo

marge_s
29. pro 2024

A vsimly jste si ze otazka byla uplne o necem jinym, ze jo.

65 by melo byt s tou chemii ok. Ale vzdycky je tam ten podminovaci zpusob, treba na jak dlouho tech 65 v mycce pusobi a tak . Jinak mi neprijde podstatne, jestli tam mas viditelne kousky masa nebo je to od masa spinave. Ty bakterie tam jsou tak jako tak 🤷🏾‍♂️

vlasta1981
29. pro 2024

@marge_s ano . V myčce tableta na 60 určitě nezabije bakterie u masa a hlavně z prkénka . Jen je cely cyklus dokola roznáší po ostatním nádobí

mollyweasley
29. pro 2024

@oli_123 Maso bych odškrábla a prkýnko znovu umyla ve dřezu. Vůbec žádná křeč.

marge_s
29. pro 2024

@vlasta1981 bylo 65, to uz je pasterace 🤷🏾‍♂️ a v kombinaci s tim sajrajtem…jako predstav si, ze to osudlas v ruce jarem a teplou vodou, co je intenzivnejsi?

vlasta1981
29. pro 2024

@marge_s jak myslíte. Jak jsem psala pracují s bakteriemi a vím o pasterizaci jak vy říkáte ,celkem dost.

1pomnenka
29. pro 2024

@pilzzee Dřevěné prkénko je samo o sobě samočistící a antibakteriální. Plast je humpl, nepiju ani balenou vodu, nejím mořské ryby, protože jsou plné mikroplastů a z těla už je nic nedostane, zůstávají tam. Tahle slečna má extra dotazy, to si všimni. Je skoro tak dobrá jako nevimjak_, lily_ a další její nicky. Dá sem nejasný nekonkrétní dotaz a baví se. Ať si prkénko vyvaří, když nevěří myčce! Je to tak jednoduché, dá se žít i sterilně.

marge_s
29. pro 2024

@vlasta1981 ok tak sterilni to nebude nikdy, to by musela mit profi mycku nebo autoklav, ale rada bych slysela v cem je to nebezpeci, treba bych to pak i doma prehodnotila

marge_s
29. pro 2024

@1pomnenka tak tam je spis problem v tom, ze pak clovek premysli, kam vsude si to rozfrcala a na ktery nadobi, taky uz jsem kolikrat vsechno pro jistotu skldala zpatky a projela znovu 🫢 (plasty super, ale obavam se, ze vzheledm k tomu ze se s mikroplasty rodime, tech par petek uz to obavam se nespasi🫢)

korin
29. pro 2024

Myslím, že v provozovnách musí mít zařízení na dezinfekci nožů s teplotou vody 82 °C. Těch 65 se mi zdá celkem málo. Sama prkýnko vždycky spařím vroucí vodou.

marge_s
30. pro 2024

@korin …coz neni pravdepodobne o nic moc efektivnejsi, protoze ta vyssi teplota, rekneme 90C musi k dezinfekci pusobit po urcitou dobu konstantne. (Tusim 20-30sec?) 🤷🏾‍♂️ (a navic si tim aerosolem, stejne jako u myti masa, zacintas okoli drezu 🫢). To nema dobre reseni 🤣

korin
30. pro 2024

@marge_s Maso nemyju. Nemyslím, že horkou vodou z přiměřené výšky cokoli v okolí dřezu zacintám 🙂

marge_s
30. pro 2024

@korin tak znas to-kdyz splachnes bez deklu tak ten aerosol taky nevidis 🫢 to, ze to nevidime, neznamena, ze to neexistuje. Ne, nechci hledat hnidy 😉 jen ze fakt mysim, ze kazdy zpusob ma musky

Moc bych ocenila, co by doporucila @vlasta1981 , treba jeste napise

vlasta1981
30. pro 2024

@marge_s co konkrétně vás zajímá . Pokud běžné používání dřevěného prkýnka na maso ...stačí vyčistit solí a opláchnout otcovou vodou nechat dokonale uschnout. Na běžnou desinfekci ploch omvatelnych každý používá to své . Dokonale ničí chlor ale každý ho neunese a na dřevo nepatří. Nevím co vás víc zajímá .
Větší pozor na údržbu si dáváme při práci s divocinou .

marge_s
30. pro 2024

@vlasta1981 ze jste zminovala skodlivost mycky. Cemu se tedy vyhnout, mne to vzdycky prave vyslo jako bezpecnejsi nez sudlani pod tekouci vodou. (Soleni apod nevyzkouseno a asi nejsem uplne cilovka, na to nemam cas ani nervy ). Nejake horrorove historky? My mame 70C , pouzivam pres 23let stejne, jsem paranoidni, kureci je pro me infekcni material a zatim jsme nemeli nikdy problem 🤔 (tedy nakrajim maso stitive prkenko (plast, o běda! ) strcim do mycky a pustim ASAP). Nevim, co by ten srumec mohlo prezit 🤔

vlasta1981
30. pro 2024

@marge_s tak myčka vám nezaručí že zabije veškeré víry a bakterie. To by jste musela mýt na 100 a pak neoolachovat a nechat vychladnout . Jako ve sterilizátoru. Tím že prkénko nasákne humus z celé myčky ,plus prostředek ,a tím jak běží cyklus se jen postupně uvolňuje ten sajrat. Jasně . Už s s bakteriemi žijeme umíme je respektovat . Ale třeba malé děti to mohou odnést třeba z hrníčku pěkným prujmem

marge_s
30. pro 2024

@vlasta1981 tak cilem neni sterilni prostredi, ale nepos… se. Nicmeme mluvime o plastu-ten nicim nenasakne 🤷🏾‍♂️

pilzzee
31. pro 2024

@marge_s Delam to uplne stejne. Plastovy prkynko hned do mycky (na 70), poradne umyt ruky a ten kousek linky, kde to maso bylo vydesinfikuju. Nikdy nam nic vaznyho nebylo.