Ahoj holky mam dotaz ohledne tablet do mycky
Stalo se mi ze jsem dala myt nadobi ale po vyskladani jsem si vsimla ze nekde ulpel kousicek masa z prkynka
(Pouzivam program na 55 stupnu ale oplachovani je na 65 )
Mohla ta chemicka tableta ktera se dava na myti zabit dystak ty bakterie z masa?
@oli_123 dřevo a nože do myčky nepatří. Bez ohledu co se používá na mytí. Pracuji s bakteriemi a neřeji vám vidět co se tam děje ..a nehledě na to kolik chemie do sebe to prkénko vsákne . Navlhcime prkénko posílíme vrstvou soli a necháme působit . Pak drátěnkou vydrbeme a opláchneme vodou . Osušit a nechat vyschnout .
@pilzzee při krájení ulpí mikroplast z prkénka na pokrmu. Nejlepší je skleněné nebo bambus
A vsimly jste si ze otazka byla uplne o necem jinym, ze jo.
65 by melo byt s tou chemii ok. Ale vzdycky je tam ten podminovaci zpusob, treba na jak dlouho tech 65 v mycce pusobi a tak . Jinak mi neprijde podstatne, jestli tam mas viditelne kousky masa nebo je to od masa spinave. Ty bakterie tam jsou tak jako tak 🤷🏾♂️
@marge_s ano . V myčce tableta na 60 určitě nezabije bakterie u masa a hlavně z prkénka . Jen je cely cyklus dokola roznáší po ostatním nádobí
@oli_123 Maso bych odškrábla a prkýnko znovu umyla ve dřezu. Vůbec žádná křeč.
@vlasta1981 bylo 65, to uz je pasterace 🤷🏾♂️ a v kombinaci s tim sajrajtem…jako predstav si, ze to osudlas v ruce jarem a teplou vodou, co je intenzivnejsi?
@marge_s jak myslíte. Jak jsem psala pracují s bakteriemi a vím o pasterizaci jak vy říkáte ,celkem dost.
@pilzzee Dřevěné prkénko je samo o sobě samočistící a antibakteriální. Plast je humpl, nepiju ani balenou vodu, nejím mořské ryby, protože jsou plné mikroplastů a z těla už je nic nedostane, zůstávají tam. Tahle slečna má extra dotazy, to si všimni. Je skoro tak dobrá jako nevimjak_, lily_ a další její nicky. Dá sem nejasný nekonkrétní dotaz a baví se. Ať si prkénko vyvaří, když nevěří myčce! Je to tak jednoduché, dá se žít i sterilně.
@vlasta1981 ok tak sterilni to nebude nikdy, to by musela mit profi mycku nebo autoklav, ale rada bych slysela v cem je to nebezpeci, treba bych to pak i doma prehodnotila
@1pomnenka tak tam je spis problem v tom, ze pak clovek premysli, kam vsude si to rozfrcala a na ktery nadobi, taky uz jsem kolikrat vsechno pro jistotu skldala zpatky a projela znovu 🫢 (plasty super, ale obavam se, ze vzheledm k tomu ze se s mikroplasty rodime, tech par petek uz to obavam se nespasi🫢)
Myslím, že v provozovnách musí mít zařízení na dezinfekci nožů s teplotou vody 82 °C. Těch 65 se mi zdá celkem málo. Sama prkýnko vždycky spařím vroucí vodou.
@korin tak znas to-kdyz splachnes bez deklu tak ten aerosol taky nevidis 🫢 to, ze to nevidime, neznamena, ze to neexistuje. Ne, nechci hledat hnidy 😉 jen ze fakt mysim, ze kazdy zpusob ma musky
Moc bych ocenila, co by doporucila @vlasta1981 , treba jeste napise
@marge_s co konkrétně vás zajímá . Pokud běžné používání dřevěného prkýnka na maso ...stačí vyčistit solí a opláchnout otcovou vodou nechat dokonale uschnout. Na běžnou desinfekci ploch omvatelnych každý používá to své . Dokonale ničí chlor ale každý ho neunese a na dřevo nepatří. Nevím co vás víc zajímá .
Větší pozor na údržbu si dáváme při práci s divocinou .
@vlasta1981 ze jste zminovala skodlivost mycky. Cemu se tedy vyhnout, mne to vzdycky prave vyslo jako bezpecnejsi nez sudlani pod tekouci vodou. (Soleni apod nevyzkouseno a asi nejsem uplne cilovka, na to nemam cas ani nervy ). Nejake horrorove historky? My mame 70C , pouzivam pres 23let stejne, jsem paranoidni, kureci je pro me infekcni material a zatim jsme nemeli nikdy problem 🤔 (tedy nakrajim maso stitive prkenko (plast, o běda! ) strcim do mycky a pustim ASAP). Nevim, co by ten srumec mohlo prezit 🤔
@marge_s tak myčka vám nezaručí že zabije veškeré víry a bakterie. To by jste musela mýt na 100 a pak neoolachovat a nechat vychladnout . Jako ve sterilizátoru. Tím že prkénko nasákne humus z celé myčky ,plus prostředek ,a tím jak běží cyklus se jen postupně uvolňuje ten sajrat. Jasně . Už s s bakteriemi žijeme umíme je respektovat . Ale třeba malé děti to mohou odnést třeba z hrníčku pěkným prujmem
@vlasta1981 tak cilem neni sterilni prostredi, ale nepos… se. Nicmeme mluvime o plastu-ten nicim nenasakne 🤷🏾♂️
V životě jsem nedala do myčky dřevěná prkénka, není důvod. V životě jsem neměla salmonelu, žiju, neřeším to. Ale je fakt, že umělohmotná prkénka bych si v životě nekoupila. Cyklus mytí v myčce je tak dlouhý, že by mne nenapadlo to řešit. Ale já řeším jen důležité věci.