Můj chaotický mozek. Dá se naučit systematičnosti?

23. lis 2019

Dá se nějak naučit systematičnosti? Je mi 35 a žiju v absolutním chaosu. Nejsem schopná cokoliv domyslet do detailů. Dám příklad. Jeli jsme s miminem na výlet, vzala jsem mu UM, ale jen jednu dávku. Prostě mi nedošlo, že bude potřebovat jíst vícekrát. UM jsme koupili, to bylo v pohodě. Ale děti jsou starší a je to pořád stejné. Teď napadl sníh a mně teprve došlo, že nemají zimní boty. A mohla bych pokračovat. Často se vracím do obchodu, protože naplanuju rizoto a nekoupím rýži. Prostě v mém životě panuje chaos. Doma nepořádek, protože něco začnu a nedotahnu, protože začnu něco jiného a to první zapomenu. Do toho mám v hlavě jako v úle. Neumím vypnout. Nejsem schopná se dlouho soustředit. Kino je pro mě utrpení. Doma u televize pletu, hackuju, vysivam... Do toho si koušu nehty.
Nemáte tip, co s tím?

sudylichozrout
23. lis 2019

Jejej, to znaaaam 😀 Hodne mi pomaha si na chvili sednout a hodit se do klidu. Rozmyslet si, co a jak a treba si i udelat poznamky. Rozlozit si den a urcit si priority. To, co se nepo**, klidne odlozit, odbavovat to nejpodstatnejsi a kdyz zbude cas, pustit se do tech mene dulezitych veci. Je to proces, ktery trva, clovek se musi do jiste miry naucit premyslet jinak, nez je mu treba vlastni. Trochu se drilovat. Kdyz jdu ven, povidam si klidne sama k sobe, co vsechno bych mohla potrebovat. I tak toho ctvrtinu zapomenu, ale pak uz mi nezbyva nic jineho, nez se utesit hlaskou "co nemam, nepotrebuji" 🙂

autor
23. lis 2019

@sudylichozrout mně jde i o to, že prostě zapomenu dát dětem jíst (už jsou velké, tak se obslouží). Zimní oblečení kupuju, až když je potřeba. Poznámky mám.
Teď jsem třeba zjistila, že nemám vložky. Chlap mi nadává, že to je každý měsíc...

sudylichozrout
23. lis 2019

To mivam taky. Zimni boty jsem dceri kupovala ve ctvrtek. Ta chaoticnost, nebo spis neplanovatost je soucast me osobnosti. Podarilo se mi zamakat na tom, abych nebyla skodna sobe a okoli (ze zapomenu termin pracovni schuzky, lekare...), ale take nezvladam udrzet uplne vse, co by se melo. Casto beham vecer do kramu, protoze zjistuji, ze to a tamto nemam. Kdyz jsem byla mala, mivala jsem do skoly ukolnicek, ale DU jsem stejne nenosila, nebot jsem se zapominala do ukolnicku divat. Tuhle rozlitanost mam po svem tatovi, mama ze me rostla 😀

klea81
23. lis 2019

Nemáš adhd? 😉Zní to celkem typicky.

autor
23. lis 2019

@sudylichozrout já ukolnicky ztrácela. Měla jsem neustále dutky za zapomínání. Málem jsem na to dojela i na VŠ. Naštěstí to můj manžel včas zjistil, podchytil a prostě mě hlídal.

autor
23. lis 2019

@klea81 to nikdo nezkoumal.

sudylichozrout
23. lis 2019

Jojo, taktez 😀 Helejt, z vlastni zkusenosti rikam, ze korigovat to trochu jde, ale nikdy nebudes takova ta presna, dochvilna a systematicka holka, co ma v kabelce zasoby pro pripad atomove valky 🙂

autor
23. lis 2019

@sudylichozrout možná, že by tam ty zásoby i byly. Moje kabelka je změť všeho možného.

codal
23. lis 2019

Já myslím, že je to povahovy rys a nic moc s tím neuděláš.. já jsem podobným typ, možná je to se mnou o chlup lepší a co mám děti, tak se snažím víc soustředit, ale manžel, který jen naopak systematik, pedant, tak ze mě občas kvete. Je pravda, že mě spoustu věcí naučil, že je to se mnou lepší, fakt se snažím, ale někdy mi to dá velké úsilí na nic nezapomenout. Když je to hodně důležité, dávám papírky na digestoř, tam to mám stále na očích a upomínky do telefonu.. každopádně jsem velký chaosář, v dokumentech mám binec, opravdu důležité dokument dávám automaticky manželovi, protože ten je založí do šanonu, ale jinak je mám naházené v šuplíku a je to děs. Jednou za čas mě to rafne, udělám si pořádek a za týden je to to samé.. jako doma bordel nemám, spíš mi chybí ten systém a řád. V tom jsme s manželem jako oheň a voda a navzájem si tím občas letenek na nervy, on mě tím jak musí mít systém úplně ve všem a já jemu tím, že nemám systém v ničem 😂, kompromis je někdy náročný 🤦..Na děti si snažím dávat pozor, abych všechny věci měla v pořádku, ale musím se na to opravdu soustředit. Jako dá se něco naučit, ale nikdy to nebude má přirozenost. Jsem prostě zmatkař a udržet v něčem systém je pro mě nadlidský výkon 😂, naštěstí manžel je tolerantní, zná mě, ví koho si vzal, takže mě něco naučil, něco má prostě radši na starosti on a zas na druhou stranu já učím jeho, že ne vždycky musí být všechno tip top, což je taky potřeba🙂..

zzuziqq
23. lis 2019

Ahoj...

Nevím, jestli ti pomůžu - jsem spíš ten systematický tip a pokud ti moje metoda není nic platná, tak se předem moc omlouvám.
Asi ti úpně nepomůžu se vším, ale na ten nákup mi strašně pomohlo si v neděli udělat jídelníček na celý týden. Začala jsem tím, že jsem si napsala všechna běžná jídla, co normálně vařím. V neděli vezmu tenhle seznam a papír přeložený na půl. Na jednu stranu toho papíru napíšu z toho seznamu jídelníček na celý týden dopředu a na druhou stranu nákupní seznam. U každého jídla si rozeberu co na něj potřebuju a rovnou zkontroluju, jestli to mám (většinou u toho rovnou objevím co doma dochází)... V pondělí pak jedu na nákup a často si z nákupního seznamu rovnou odškrtávám (abych ve zmatku nazapomněla koupit co mám napsané - prostě dokud to není v košíku, neškrtám a dokud není vyškrtaný celý seznam, nejdu z krámu)...
Tenhle systém mi navíc pomáhá kombinovat jídla (kysané zelí=segedín+zelňačka nebo celé kuře = pečené+rizoto atd...) a dokonce udržet celkem rozumný jídelníček (třeba jednou týdně bezmasé jídlo, smažené maximálně jednou týdně a pod)...
Aby toho nebylo málo, tak si ty minulé jídelníčky nechávám připnuté na nástěnce a můžu kouknout co jsme měli minule, abych netočila jednojídlo furt...

To samé mi celkem funguje i u úkolů doma. Vyhovuje mi si ráno napsat seznam toho co chci za den stihnout - fakt si píšu i úplné blbosti jako vyndat nádobí z myčky, sundat prádlo ze šňůry - jednak se mi to připomene a jednak se mi líbí ten seznam odškrtávat - za hodinu práce na takových blbinách je hezké mít odškrtnutých půl sloupce položek...

No prostě na mne funguje si na chvíli sednout - zasoustředit se a pak být obklopena seznamy...

drep
23. lis 2019

Já jsem obecně hodně organizační typ, ale nabrala jsem si spoustu věcí a občas se ztrácím. Koupila jsem luxusní kožený diář, který by byla opravdu šílená škoda ztratit (od Midori). Na kalendář v mobilu nevěřím, pak přesně po telefonu slíbim dvě věci v jeden čas, protože si to nepamatuju. Na nákupy píšu seznam průběžně, jíme furt podobná jídla, tak vždycky zkontroluji, co mám a nemám. Když si nenapíšu birella (piju jen já), tak si ho zapomenu koupit. Narozeniny mám duplicitně v diáři i mobilu, na svátky mám jednu stránku na facebooku.

dominika1986
23. lis 2019

Neco podobneho uz tu zaznelo, ale taky doporucuji prehledne psani nakupniho seznamu: lezi mi vzdy na urcitem miste a pisu do nej napr. cely tyden, co me zrovna napadne, co planuji varit, co je treba v akci z drogerie atd. Nekdy si to i rozdeluji nebo oznacuji barevne podle kategorii (ovozel, maso, drogerie atd.). Do kalendare si obcas pisu priblizny jidelnicek na tyden. Urcite bych si tam na tvem miste psala i ruzne ukoly na dany tyden (napr. pradlo, koupit to a to atd...) a mela bych kalendar hezky na ocich a skrtala hotove ukoly.
Obcas, pokud mame treba vice povinnosti v nejake souvislosti (svatky, navsteva, zarizovani pokoje atd.), si sepisu prehled na papir a4 a taky skrtam 😊.
Zapomenout koupit boty nebo dat jidlo me docela udivuje, jsem mozna opacny extrem, nekolik zimnich botu pro dceru uz jsem mela nakoupenych v srpnu 😂🙈. Planuju si tyhle veci hodne dopredu, vyuzivam i ruznych sezonnich vyprodeju atd...asi bych to taky resila vychytanim techto zalezitosti uz nekolik mesicu dopredu a zapsat si napr. do diare/kalendare uz napr. v rijnu vybrat boty, v cervnu treba plavky atd.
Zkusila bych treba i nejake klidnejsi relaxacni aktivity ve volnem case, ne delat x veci najednou, trochu si vycistit hlavu, napriklad si precist nejakou knihu a soustredit se jenom na to...

autor
23. lis 2019

On ten nákupní seznam je skvělý nápad, ale v 90% se mnou nedojde do obchodu. Případně mi u sepisování nedojde, co budu potřebovat, protože zapomenu, že sice mám naplánovaný oběd, ale je taky večeře. To se mi děje docela pravidelně, že naplanuju obědy na víkend, ale večeře už ne.
Úkoly si píšu, ale buď úplně zapomenu, že ho mám, nebo ho ztratím.
Případně mi vůbec nedojde, že bych to třeba měla řešit.
Neumím se soustředit jen na jednu věc.
Mně nedojde, že se blíží zima a z loňských bot vyrostly. Dokud nenastanou mrazy, tak to ke mně nedojde. Pak se divím a řeším to v danou chvíli.

bamak
23. lis 2019

Určitě se dá systemacnost z často naučit. Popros manžela o pomoc. Udělejte spolu "týdenní tabulky" abys na nic nezapomínála. Kromě obědu i snídaně, večeře..... Tak by vytvořila cca po 3 měsících-zkontrolovat dětské věci, naplánovat svátky, nároky, dárky, kosmetiku,... .... A poprosit manzela aby ti je včas dal, propomnel, nebo velké nákupy zařídil on....

dominika1986
23. lis 2019

Urcite se taky ohledne vareni vyplati mit doma vetsi zasoby jidel, ktera dlouho vydrzi a lze z nich v ramci nouzoveho reseni neco vzdy vykouzlit - testoviny, ryze, konzerva tunaka, kukurice, mrazena zeleninova smes, zamrazene maso apod. Pokud se neco zapomene, nehrozi, ze nebude co k veceri a recept se da operativne pozmenit...
Stejne tak bych treba s manzelem udelala mesicne jeden velky nakup drogerie, aby byla vzdy zasoba hygienickych potreb atd...
Jinak ty nakupni seznamy lze asi resit i v mobilu, myslim, ze rada supermarketu uz ma i svoje specialni appky...

vitezove
23. lis 2019

není možné, že máš ADHD? Zkusila bych se nechat diagnostikovat u psychologa. Mohli by tě trochu zklidnit a udělat pořádek v hlavě. Myslíš na moc věcí, děláš moc věcí najednou. Prostě se špatně soustředíš a pak samozřejmě nemůžeš nic dotáhnout do konce nebo domyslet do konce.

autor
24. lis 2019

@vitezove ADHD určitě ne. Vždycky jsem byla extrémně klidná. Hyperaktivní nejsem a nikdy jsem nebyla.

vitezove
24. lis 2019

Hele můj muž má taky ADHD a je to naprostý klidas. Naopak je spíš pomalý, klidný. Ale neudrží pozornost, nic si nepamatuje, neumí si zorganizovat nic atp.

autor
24. lis 2019

@vitezove ADHD má syn a tam je důležitá ta hyperaktivita. On je jak na perkach. Neklidný, aktivní.

vitezove
24. lis 2019

opravdu není. Hyperaktivní může být bez ADHD a obráceně. Jde o tu poruchu pozornosti.

autor
24. lis 2019

@vitezove mně říkala psycholožka, že u ADHD musí být hyperaktivita. Starší syn je po mně, ale u něj prý ADHD ani řešit nemáme, protože chybí hyperaktivita. Chvíli jsme zvažovali ADD, ale na to mu chybí impulsivita. ADHD je porucha pozornosti s hyperaktivitou. Pokud je porucha pozornosti bez hyperaktivity, tak se jedná o ADD. Aby se dalo mluvit o této diagnóze, tak dítě musí mít poruchu pozornosti, další znak je impulsivita a u ADHD ta hyperaktivita. Mám to z PPP a od psycholožky. Takto mi to podala ona.

malanoha
24. lis 2019

ADHD neni podmíněné hyperaktivitou. Je mozne, ze ho mas. Driv zadne adhd nikdo ve nezkoumal, tak jak je to dneska.. Nebo mas jenom takovou povahu.

autor
24. lis 2019

@malanoha byla jsem opakovaně na EEG, takže předpokládám, že by to odhalili. Obávám se, že to bude povaha.

azanka
24. lis 2019

Vloni před Vánocemi jsem upekla dvě štoly. Uložila jsem je, aby se rozležely. Jednu jsem doteď nenašla. Že chodím na nákup bez peněženky už jsem si zvykla. Stejně tak na to, že jdu pro pečivo, donesu nákup za litr a pečivo nemám. Neřekla bych, že s tím jde úplně něco dělat. Už jsem si zvykla, manžel taky, děti žijou.

hojda
24. lis 2019

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos🙂.

odula
24. lis 2019

@klea81 presne. to bylo prvni co me napadlo. Mela jsem kamaradku, nadprumerne inteligentni, ale uplne presne jak popisuje autorka. A diagnostikovali ji v dospelym veku adhd. ono je dobry o tom vedet, protoze pak se s tim clovek nauci zachazet.

odula
24. lis 2019

ahoj. Ja si nejsem jista, jestli se da ADHD diagnostikovat na EEG. spis ne. Koukni sem - http://www.nepozornidospeli.cz/ 😉

letalnica
24. lis 2019

@azanka Ta už odešla 🙂

sudylichozrout
24. lis 2019

@azanka A nesezral vam ji nekdo? Kdyby byla jen nekde "zalozena", tak nejpozdeji v cervenci by se ti sama prisla prihlasit 😉

sudylichozrout
24. lis 2019

@hojda Tim se snazim ridit 🙂 Ale musim priznat, ze 2 minideti ten chaos delaji uz temer nesnesitelnym a ja uz se obcas taky ztracim.