Ahoj už se nám blíží Svátky, zajímalo by mne, zda je nás víc, co chtějí prožít Vánoce jednodušeji navenek, zato hlouběji vnitřně, protože tím nemyslím je nějak ošidit, ba naopak. Vánoce milujeme, obě děti se narodily jeden před a druhý po Vánocích, takže první bylo rozdělit nějak dárky. Jsou malé a skromné, takže od nás dostávají většinou maličkosti. Pokud možno, v nějaké přírodní verzi. Na Štěpána jezdíme k prarodičům, tam je většinou nadílka více než bohatá. Poslední dobou se snažím selektovat, co se týká věcí, co opravdu potřebujeme a co všechno máme. Takže jsem se konečně dostala k tomu a zavedla tradici, že děti samy vyřadí hračky a já k tomu přidám i oblečení, které je téměř nové a vybírala jsem je s láskou, ručně pletené věci nebo i značkové, a přes místní organizace rozdáme potřebným.
Z dekorací máme zatím jen adventní věnec, budeme mít stromeček. Letos uvažuju o tom v květináči, abych si ho mohla dát na zahradu. Máme hlavně slaměné, dřevěné ozdoby, pár skleněných baněk, dřevěný Betlémek...původně jsem přemýšlela, že bych letos dělala Vánoce nějak jinak, ladila do nějakých barev apod., ale strašně mě vyděsilo, kolik je v obchodě různých cingrlátek a plastů...a co pak s tím potom. Takže nic nového, jen asi nasuším pomeranče, jablíčka, popřípadě ozdobím oříšky. Nemáme ani žádné blikátka, nic na zemi, co by mohla autistka a dvouleťák rozebrat, očesat, etc. 🙂
Peču jen s dcerou minimální dávky, aby si užila to potěšení, atmosféru, vůni a měla radost z toho, co vytvořila. Cukroví dostáváme i od manželovo mamky a babičky.
Co se týká jídla, kupujeme a vaříme opravdu jen to, co sníme, takže žádný celý kapr ani litry polévky, ani tuny salátu.
Zpíváme koledy, chodíme na mši.
Máte to někdo podobně? Popřípadě nějaké tipy, co ještě? 🙂
Moc nechapem, v com to su "minimalisticke Vanoce", mne to pridu dost klasicke Vianoce, s obmenou jednej, dvoch veci v kazdej domacnosti 🙂 ako a ze peciem minimalne, lebo dostanes, tak niekto pecie naopak viac a rozdava 🙂
@neomenia To je super 🙂 Určitě tu nechci hodnotit, jestli jsou minimalistické nebo okázalé lepší nebo horší, protože věřím, že poselství Vánoc si najde cestu do každého domova, kde se mají upřímně rádi 🙂 S celkovým minimalismem jsem teprve v počátcích, takže samozřejmě stále máme spoustu zbytečností.
Na pohádky se samozřejmě díváme, televizi jsme dostali minulý rok od manžela prarodičů, kteří měli takovou velkou kvůli tomu, aby viděli a slyšeli...a dostali větší, takže tu starou poslali dál
Non toxic domácnost, to jsem na půl cesty kvůli našim autoimunitním nemocem.
mám to podobně, nijak nevyšiluji, ozdobičky na stromek jsme měli nejdříve co bylo po babičkách a teď už většinou výrobky vlastních dětí... nějaké ladění do barvy na to jsem nikdy nebyla. Peču s dětmi pro radost, většinou se to to sní už před vánoci, na štědrý den ještě talířek uchráním 😅 Stromek zdobíme rostlý živý, na chalupě na zahradě, nebo jinde venku, kde zrovna jsme. Celé vánoční prázdniny často trávíme spolu mimo domov. Kapry tedy máme i dva(když jsme doma), ale my(manžel) i jinak hodně vaříme ve velkém, a pak máme jídlo připravené v mrazáku naporcovaníé na obědy. na vánoce pouštíme skořápkové lodičky se svíčičkami a párkrát jsem zkusili lít olovo. Veškeré dárky i s výzdobou a ozdobami se nám většinou vejdou do jedné banánovky😉
@ah1234 Až pár posledních let vnímám ten odklon od klasických Vánoc, předtím mi to taky nepřišlo. ale teď na mě vybafují různé vystajlované byty, stromečky od 1. prosince nebo Adventu, které se pak 25. schovají, kdy je ještě oficiálně doba Vánoční. Co si pamatuju, tak většina měla klasiku, kapra a salát, přežili to jednou v roce i odpůrci ryb. Protože ryba je brána jako postní jídlo. Teď někdo upravuje tu tabuli modernímu přístupu ke gastronomii.
Třeba, líbí se mi ty nazdobené domovy, jen mě vyděsilo, kam pak se vším tím plastem.
Úplně nejlepší je, když to člověk vnímá tradičně a úplně přirozeně 🙂
@bonavoxa tak napríklad mi tradične zdobíme stromek okolo 1.12, nevidím na tom nič zlé a ako vegan si rybu nedám, no a čo? 🙂 My máme klasické rusnacné Vianoce, to znamená, že máme 5 chodovú večeru, ale čo je na tom zlé, tiež nechápem 🙂 nemusí mať každý rybu a šalát, to podľa mňa "minimalistické" ani "klasické" Vianoce netvorí.
Pre každého je tradičné a prirodzené niečo iné, pre mňa by bolo extrémne neprirodzené na Vianoce zavraždiť kapra a zjesť ho len preto, že je to zvyk 🙂
Snažím se, ale dokonalá nejsem. Začíná to u dárků, rozhodně nekupujeme tuny pod stromeček. Jedná věc, co si syn moc přeje, zbytek třeba 2 překvapení. My s manželem si dáme 1 dárek.
Máme akorát adventní věnec a věnec na dveřích.
Cukroví nám dělá mamka, jednu krabici.
Kapra kupujeme půlku, salát dělám tak na 3.dny max. Další dny pak jíme u babiček.
Do města během adventu chodíme, ale kupujeme jen něco na zub, já si nechávám vždy vše poslat z eshopu, abych nekupovala na trzích různé lapače prachu a podobně.
@bonavoxa jo jeste me napadly ty tradice. Tak ty jsou u nas ceslem hojné, to je fakt. Vetsina z nich je prastara a saha uz do predkrestanskych dob. Napr. krajime jablko, hazime botou, lijeme olovo, poustime svicky na vode, hazime mouku z okna pro meluzinu, supinu od kapra pod talire, a pristirame i pro toho, kdo prijde, nebo pro meho zesnuleho tatu. A mame Barborky ( vetve od ovocných stromů, do vanoc vykvetou- tento zvyk je nejkrásnější pro me. Maly vanocni zazrak, zavan jara uprostřed zimy).
Mě tohle zní jako klasické Vánoce bez zbytečných věcí. Já peču 3-4 druhy cukroví podle nálady, stromeček máme živý a na něm jen světýlka a pár ozdobiček, které jsme většinou nakoupili po jedné a něco pro nás znamenají. Večeříme kapra a salát, na Štědrý den jdeme většinou na hřbitov zapálit svíčku babičce a pak se projít do města, večer pouštíme lodičky ze skořápek a lijeme olovo. Výzdobu tvoří většinou jen svíčky, adventní věnec a andělské zvonění. Dárky si dáváme tak 2-3, pro děti více podle toho co nám padne do oka a co potřebují. Na mši nechodíme, ale ráda si zajdu na procházce městem jen tak do kostela zapálit svíčku.
Nemyslím si, že jsou naše Vánoce nijak konzumní, ale ani minimalistické. Mám ráda tradice a ten čas strávený s rodinou. Nedělám ani speciální předvánoční úklid a úspěšně se poslední dva týdny před Vánoci vyhýbám obchodům.
Letos jsem uvažovala o stromku v květináči, ale prý jich hodně stejně nepřežije to, že stojí měsíc v teple a pak se vyšoupne ven do zimy, tak jsem to zatím takhle neřešila.
Osobně se spíš snažím užít si svátky s lidma co mám ráda a vyhnout se zbytečným konfliktům a stresu. To jsou podle mě zbytečnosti, které by se měly odbourávat.
@neomenia Vidíš, na Barborku jsem zapomněla, ta musí být 🙂 Jinak některé ty zvyky teď ve vlastní domácnosti neděláme, u našich jsme je dělali. Lití olova, házení papučí, svíčky v lavoru, vstávání od stolu, apod. Od stolu vstávám každoročně, protože všem nandávám, takže naštěstí na pověry nejsem a do budoucnosti bych asi ani vidět nechtěla, i kdyby to byla pravda 🙂 Prostíráme pro pocestného a dáváme šupinky pod talíř.
@lovemusicsun Díky, to jsem chtěla, dozvědět se něco konstruktivního. O tom stromečku v květináči uvažuju, my máme velkou prosklenou zimní zahradu, kde by mu mohlo být lépe než doma v teple.
My třeba máme hyperminimalistické Vánoce, výzdobu nemáme vůbec žádnou, stromeček máme nakreslený pastelkama na víku krabice od bot (slouží už mnoho let), cukroví pečeme 2 druhy v malém množství a většinou se sní ještě před Štědrým dnem, večeři máme bezmasou, dva chody, v množství na ten den (a salát na další den ještě, máme ho rádi). Do obchodů vůbec nechodím, dárky dáváme, ale buď cíleně co si dotyčný přeje a nebo spíš ve formě zážitků (vstupenky, pobyty atd.). Televizi vůbec nemáme, takže ani nic vánočního nesledujeme. Nicméně letos se nám narodil syn, tak do dalších let to budeme muset asi pozměnit, aby si trochu Vánoc užil i doma...
Jinak pro pražské, dobrý tip je půjčovna stromků, to je za mě asi momentálně nejvíc eko verze, pokud doma stromek musí být.
@pipi_puncocha o pujcovne som pocula bohuzial az v momente, ked dovliekol domov bracha s vtedajsim nasim spolobyvajucim dvojmetrovy umely stromecek. Ale tak mame ho 3. rok a zatial vyzera, ze aspon 10 este posluzi. Hlavne ked mam disciplinovane dieta, co na neho ani nesahne. Inak telku tiez nemame, ale vcera sme na netflixe kukala Prazdniny, obcas to musi byt 🙂 pocas sviatky telku neznasam, vzdy ma to doma stvalo jak to babz zapinala furt, na stedry den sme kukali kludne cely den na telku.. stastie ze je tento rok Jezisek u nas a proste ked ziadna telka neni, nie je na co pozerat..
@ah1234 ano, když už člověk doma umělý stromek má, tak je nejlepší ho co nejvíce vytěžit, ať není na jedno použití, když už byl vyroben.🙂 s tou televizí je tohle přesně důvod, proč ji nechceme - oba jsme z rodin, kde je zvykem, že televize hraje jako "kulisa" celý den a to mě hrozně vytáčí.
@bonavoxa Moc zajímá téma, děkuji za něj 😉
Také mi přijde, že "toho všeho" kolem moc.
Já moc nezdobim, neumím to, tak jen pár stříbrných váziček. Pak máme adventní věnec. A letos jsme se s mužem rozhodli, že si je trochu ozvlastnime - pozvali jsme na štědrovečerní večeři takového osamělého pána. Zname ho krátce, nemá rodinu ani moc známých. Jako je takový trochu podivín, co si budem povídat 😁 Ale už tři roky, od svatby, čekáme, jestli k nám s mužem někdo přibude. Zatím jsme sami, tak muže napadlo, že prizveme toho pána, když i on je sám. Vymýšlíme mu dárek, je to i zábava 😊
My máme druhé Vánoce s dítětem, po dlouhé době budeme ale,, sami,, tzn.. Bez mamky. Ta jde letos k ségře, jinak byla u nás většinou i se ségrou a její dcerou... Tak letos sami. Dárek si dáváme jen jeden s manželem a nekupujeme, ale vyrobíme si. A dítě dostane taktéž pouze jeden darek. Výzdoba domu je, ale protože se to líbí me. Ne proto, že se to musi. Cukroví nepecu, nejíme to. Kapr, salát, polívka bude.to nam chutna moc. A zavedli jsem v rodině že dospělí si dárky nebudou dávat, pouze dětem a to jeden darek. Proč lítat po obchodech a stresovat se co komu koupit. Všichni všechno mají. A většinu to bylo přemýšlení co komu koupit a ještě vymyslet co mají dedáčci koupit nám 🤷♀️ těšíme se na pohádky, návštěvy rodiny, procházky po lese
Já kupuju stromeček v květníku každý rok,ale ani jednou se ho přesadit nepodařilo. S dekoracemi to nepřeháním,mám skleněné svícny a skleněné ozdoby. Plast a přemíra všelijakých třpytek se mi ani nelíbí a umělý strom jen přes mou mrtvolu. Dárky,dospělí jeden větší,vnoučata víc a hodně knížky. Jsme vegetariáni,takže jíme normálně jako každý jiný den. Cukroví, "zdravější",peču pro celou rodinu. Fíky,ovoce fůru,ořechy. Vánoce....budu doma,nemusím do práce,přijdou děti a vnoučata a nebudeme muset nikam pospíchat a užijeme se. Tak to vidím teď. Kromě nejbližších nepotřebuju nic.
Tak jako pro vericiho cloveka jsou pro me Vanpce samozrejme ve vnimani na uplne jinem levelu. Ja jsem mela uz jako decko skromnejsi Vanoce..... Po letech jsem zjistila, ze jsou vlastne takove nejlepsi. Stromecek mame klasicky, miluji sklenene, ricne delane ozdoby a slamene, plast na ne nedam. Upecu vzdy 4 druhy cukrovi po jedne davce, to staci a darky? Razime kazdemu jeden, detem dva darky....zato opravdu promysleny, aby mely smysl. Pod stromeckem hlavne musime mit Betlem, ktery mam uz 20 let a mam k nemu osobni vztah. Dceru take uz ucim ze Vanoce nejsou o darkach ale oslava narozeni boziho syna. No a nekvoce sentesim na zivy Betlem a na mse svate, na zpivani koled v kostele plnem rozsvicenych stromecku, krasnych Betlemu a vune pryskyrice.
Ja si paradoxne nepamatuju na darky. Ve me Vanoce zustali vtom, jak jsme na stedry vecer sli s nasima ven pred tim nez jsme varili stedrovecerni veceri. Jak jsme usedali na stul, jak jsme davali na zahradu zbytky od vecere, jak jsme jeli na pulnocni msi, jak jsme 25. Sli do lesa se sankama davat zviratkum do krmelce. Jak u toho praskal snih pod nohama,... O to vic, kdyz uz x let se mnou matka zprethala komunikaci me to mrzi. Vanoce nejspu vunec o darkach a obzerstvi. To co cloveku zustane v srdci a cim formuje Vanoce pro sve deti, jsou ve skutecnosti vzpominky na ty jeho.
@katkas75 To je moc krásné! 🙂 Pak mi prosím napiš, jak se to povedlo! 🙂 Ale taky tak celkově přemýšlím, jak rozdělovat čas a konkrétní pomoc mezi opravdu potřebné, o Vánocích je to vždy takové naléhavější. Pomoci všem se nedá, to by člověka úplně ubilo, poslat zase ,jenom" peníze, to mi přijde takové nedostatečné. Ale kolikrát stačí opravdu jen vnímat signály v nejbližším okolí, příležitostí je vlastně vrchovatě..někdy stačí třeba být milejší...u mě konkrétně nekroutit hlavou u manžela, co zase nepochopil..apod :D Je ale fakt, že jsem vyloženě vděčná za to, když se dá nějaký dobrý skutek udělat konkrétně, od srdce, vlastníma rukama. Hladové nakrmit dobrými věcmi, Přeji, ať jste brzy tři! 🙂 I když někdy na dobu, kdy jsme byli jenom dva vzpomínám, jak člověk vzal bundu a šel..teď všude pozdě a čůrky potu, jak tu smečku oblékáme. Syn se narodil 21. 12., dcera 9. ledna 🙂
Jo jeste jsem zapomnela, ze stromecek nechavame do Hromnic a pak ho davam sousedce sezrat kozam, smz ocisteny
@bonavoxa Snažíme se taky realizovat. Nejtěžší je odolat fotkám dárky přeplněných obýváků a iluzi, že tohle je rodina, tohle je láska, tohle je štěstí. My třeba nepečeme, trochu cukroví dostáváme, nenakupujeme hory jídla, spíše méně a kvalitnějšího. Přes Vánoce tradičně hubnu, chodíme do lesa, sportujeme... prostě na to máme čas a děláme to, na co jindy není čas. Na společenské požadavky kašleme. Na Silvestra jezdíme do hor, půlnoc vždycky prospíme 🙂. Chodíme na koncerty, do kostela, nepřežíráme se, TV taky moc nejede. Spíš jsme prostě spolu 🙂.
@bonavoxa my slavíme Vánoce tak nějak normálně ale moje máma je taková dost free. Takže cukroví nepece ...prý zbytečný cukr do těla 😁😁😁 místo stromečku zdobí v obýváku palmu nebo velký kaktus ( můj manžel z toho měl poprvé málem smrt, pochází z rodiny, kde je všeho na vánoce hodne) a každému dá jeden dárek to je její celá vánoční aktivita. Je naprosto v pohodě a v klidu. Ovšem tohle dělá, co jsou s tátou sami. Když jsem byla malá měli jsme " normální vánoce". I když stromeček jsme měli vždy super pidi, spíš takovou větší větev 😁. Moje děti mají dva extrémy. Tchyni bliká barák jak las Vegas. Přes Františka není vidět jak cudi. Než dojdete do obýváku flaknete se asi tak 20x o vánoční koule, které visí všude. Věnce mají snad na každých dveří a cukroví tak 30 druhů z 5 davek. Stromeček zabírá půl obýváku. Já se snažím, aby byla hlavně pohoda. Moje děti dobrovolně drží půst, 23 zdobí stromeček, který jim v noci přinese jezisek ale pospíchá. Poustime lodičky, loni jsem poprvé koupila sadu na lití olova ale absolutně to nešlo roztavit. Prskame prskavky a koukáme na pohádky. Letos jsem zavrhla šílené ježdění po návštěvách a doufám, že fakt budou spokojene a klidné.
@orchidis Ideál 🙂 My taky dost sportovali, teď s dětma se to ještě moc nedá, být třeba celý den na lyžích, ale dá se jít do lesa, zkoušíme lyže na kopci, sáňky, na Valašsku sníh ještě bývá, tak stavění sněhuláka.
Na Silvestra vstávám na půlnoc a ohňostroj, ale my rachejtle moc nepodporujeme a nekupujeme už mnoho let.
Když jsme byla ještě svobodná a zpívala v kostele, tak to byly taky krásné Vánoce, byla jsem pořád na zkouškách a odpoledne doma, zdobili jsme i v kostele stromečky, začalo to už Adventem a chozením na roráty. Ten rok jsme neviděla snad ani jednu pohádku a vůbec mi to nevadilo, protože jsem byla pořád v nějakém společenství.
Jedny Vánoce jsem trávila na službě v nemocnici v Praze, tam to bylo takové dost minimalistické, ale dali jsme si to filé s bramborovým salátem a zpívali pacientům koledy. Tak trošku pookřáli, mělo to svoje kouzlo.
Je fakt, že kdybych se dostala k někomu na návštěvu, kde prožívají Vánoce fakt bombasticky nebo fakt netradičně, tak asi by mě to zajímalo. Taky neříkám, že se mi vyzdobené obýváky na pohled nelíbí...jen jsem došla k tomu, že je to zbytečné.
Zažila jsem jedny Vánoce, kde byl umělý stromek, na něm květiny, přijela rodina, ti seděli u televize a jedli, koukali na Simpsonovi, ani ne na pohádky a pak se 25. stromek schoval...to byly Vánoce asi nejhorší...naprosto nulový nějaký duchovní prožitek.
A abych se vrátila k tomu minimalismu, tak snad se mi podaří časem si to zorganizovat tak, že bych mohla dárky spíš vyrábět, zážitkové vymýšlet, nebo aspoň pořizovat v nějakých terapeutických dílnách.
@bonavoxa ja treba nenavstevuji nakupaky,pred vanoci uz vubec ne,co jde,objednam pres internet, ta masa lidí a dokola poustene vanocni pisnicky pro "zprijemneni" nakupu me děsí. Zato si rado zajedeme do vanocniho domu ve Varech ci posedet pri punci nebo horke cokolade v nejake male kavarnicce. Nejsem minimalista,ale nazory na skladovani (ci spis neskladovani) veci se k nim asi blizim, co nepotrebuji,nekupuji. Radeji se vydame za zážitky.
@bonavoxa
jéééé tohle ti závidím, já se pořád k minimalismu odhodlávám (rozuměj doma spustu serepetiček a já nemám odvahu ani čas to třídit) a jinak se snažím mým dětem kupovat takové dárky, se kterými si opravdu vyhrajou a nebudou ležet v koutě a samozřejmě budou odpovídat jejich věku 5+ a 2+ (starší 5letá dcerka už mi řekne co se jí líbí, syn miluje auta), máme doma jen adventní věnec, trochu výzdoby na oknech, pak stromeček a cukroví nepeču (u nás to nikdo nejí, tak každoročně objednávám, ať se nestresuju pečením = stejně to neumím)
A z jídla - dělám jen bramborový salát cca 2kg, jako každý rok, pak smažím kapry, pro děti tilápii, a nijak to s nákupem jídla nepřeháním, jíme to co běžně přes rok když jsme doma, nefělám z toho žádné hogo/fogo, že jsou Vánoce tak budu jíst něco extra....
Druhý svátek vánoční chodíme na oběd k našim, ostatní dny do Silvestra si užíváme, že jsme spolu (manžel bývá doma jen o víkendech, tak si děti i já užíváme, že je s námi doma)
@neomenia
@bonavoxa Dám vědět 😊 My čekali, že ani nepřijme pozvání, je uzavřený, strani se lidi celkově. Ale byl očividně rád, tak snad necukne.
Jinak nejde dělat všechno pro všechny, spíš se snažím být v pohodě pro své okolí (učím 😁) a nestresovat se zbytecnostmi. A taky koupit dárky zavčas! Nesnáším shon. Letos budou opravdu hodně symbolické, většina rodiny má momentálně výdaje s opravami domů apod. A o veledarech to není. My s mužem vletime do levných knih a jsme obdarováni podle našeho gusta😊
Ahoj, tipy asi nemam, ale citim to podobně. Dnesni doba vede vetsinu lidi k tomu chapat vanoce jako prehlidku konzumu. U nas jidlo, jen co snime, cukrovi cca 4 druhy. Take se mi nestalo, ze by nekdo z nas o vánocích ztloustnul. Prezirani je hnus. Darky mensi spis. Teda ted mamka dostane mobil. Ale jinak spis mensi. I detem. Snazim se to nauxit tchyni, ta ma tendenci kupovat mraky veci. A co s tim pak. Ja zacinam zit a myslwt hodne minimalisticky, snazim se nekupocat nove a nové nesmysly. Vic opravuji, zasivam... A vyhazuji nepotřebné. Razem v byte vice mista 🙂 jo a obecne vanoce sama v sobe slavim jako osla u slunovratu, tak, jak to meli nasi predkrestansti predci. Betlem teda mame, koledy o jeziskovi taky... Ale to spis kvuli detem.