Miminko a kočka. Jak to řešit?

5. lis 2024

Kdo má doma kočku, jak jste to řešili s příchodem miminka? Loni jsme dost neplánovaně přišli chvíli před zimou ke kočce. Našli jsme na procházce kotě ve velmi špatném stavu. Chtěli jsme ho odvést do útulku, ale zrovna měli plno, tak nás poprosili, ať si ho ještě chvíli necháme a nakonec pro milou povahu nám zůstalo úplně. Mělo být venkovní, jenže s prvním sněhem a mrazem opět onemocnělo a tak se z kočky venkovní, stalo kotě domácí. Z prvu jsme byli za ní rádi, jenže jak se dalo do kupy, začal teror. Kotě si jako zábavu našlo demolici veškerého vybavení domu. Situace se trochu zlepšila s příchodem jara, kdy mohlo chodit dělat bugr ven. Jenže když vidím, v čem všem se venku valí a pak nám leze do postelí nebo ho nachytám na lince nebo olizovat jídlo na jídelním stole, tak jsem z toho nepříčetná. Dorazila to minulý týden, když po chodbě rozšlapala 💩 přes noc a druhý den zabila dceři křečka. Přes klec, bylo to hrozné, dcera strašně křičela, všude byla spousta krve, i já jsem to obrečela. Vzhledem k tomu, že čekáme po novém roce miminko, rozhodli jsme se, že kočku zkrátka vyhodíme ven. Ale přijde mi to kruté. Venku už mrzne, kočka se stále dobývá domů a smutně na nás kouká přes okno. Vypadá celkově taková nešťastná. Má zateplený domeček s dekami a pelíšek na pergole. Kvalitní krmení, 100% masové konzervy. Myslíte, že to venku přes zimu dá? Nebo že se bude trápit? K tomu miminku se mi polo venkovní kočka vůbec nelíbí. Manžel je na ní úplně alergický a stále nadává.

alianan
5. lis 2024

Miláček je to.😅
Kočkám jsem s příchodem miminka na pár měsíců zakázala ložnici.
Když už je miminko starší a válí se po zemi, tak jsem kočku neřešila vůbec, to je období, kdy kočičí ocas je to nejméně špinavé, co mimino strčí do pusy.

autor
5. lis 2024

@alianan a chodí i ven nebo jsou to čistě domácí?

alianan
5. lis 2024

Chodí ven. Pravidelně odčervuji.

magdaveselkova
5. lis 2024

Mě spíš zaráží, že někdo veřejně napíše... Že jí vyhodí ven..😡. Jako vážně 😶?! Já kočku nemám ale vyrůstala jsem v domácnosti kde kočky byly vždy po třech, všechny chodily ven a rodiče vychovali mě a mé tři sourozence bez úhony. Kočky mají stále, sice už jiné... Jezdím tam se dvěmi malými dětmi a vše ok.

kitty_cat34
5. lis 2024

Chudák kočka 🤦🏻‍♀️

lp183
5. lis 2024

Nevím, naše 11 let bytová kočka se na stará kolena přestěhovala s námi na dům. Byla celkem sranda ji sledovat, jak v 11 letech poprvé radostně skočí do sněhu a zjisti, že ta bílá peřina studí, tak se celá naježí. Dovnitř stejně moc nechodila, byla v částečně vytápěné garáži, věděla jsem o ni jen když škrábala na dveře, ze chce ven, než se naučila zevnitř otevírat garážová vrata. Od jara je v pergole, naučila se ve 14 letech používat kočičí dvířka, je naprosto spokojena, nevěděla jsem o ni i několik dni, jen jsem ji denně měnila vodu u domu. Objevila se jednou za týden, když ji došly granule v misce nebo přinesla ukázat nějakou mys. Teď se začala znovu ukazovat, tak jsme ji udělali kočičí dvířka i do sklepa, kde je topení a opět o ni nevíme. Dovnitř nechce, má strach z lozícího mimina. Podle mě kočka patří ven a ne do bytu. Naše byla v bytě těch 11 let opravdu uvězněná a nešťastná. Celkem nás terorizovala, teď je spokojená.

tinaprofi
5. lis 2024

Jsou a budou vzdycky lidi, kteri nezvladnou ani kocku.... To je zakon

ejzi
5. lis 2024

Já vyrostla v rodině kde jsme měli čtyři venkovní kočky. Sem tam jsme je pouštěli i dovnitř jelikož jsme byli děti a chtěli jsme se mazlit, ale jinak byli vždy venku. Chápu vás, že jste koťátko nechali napřed doma aby se dalo do kupy, ale myslím si, že to neznamená aby tam zůstalo. Možná se to tu mnohým nebude líbit ale schvaluju to, že jste ji přestěhovali na zahradu.

gruyerre
5. lis 2024

Nepřijde mi normální vyhodit kočku, co je zvyklá bydlet doma, ven. Přijde ti to kruté? No, to ti přijde správně, co víc na to říct.

autor
5. lis 2024

@magdaveselkova taky jsem vyrůstala v rodině s kočkou a každou chvíli jsme byli poškrábání. Jako maličké děti i několikrát v obličeji těsně kolem očí, ale ve zdraví jsme nakonec vyrostli... Nezlobte se na mě, ale když najdu kočku ležet v kolečku koňského hnoje a hodinu na to v dětské posteli, tak to moc ok není. Aspoň pro mě ne. Na linku nejde, pokud se dívám, jinak ano. Minule jsem odešla na záchod a než jsem se vrátila, už byla olízaná celá nová pomazánka z drahého kozího sýru domácí výroby. Letěl do koše, venku chytá myši, k jídlu už jsem si to dát rozhodně nechtěla. Jsem nešťastná z obojího. Z té kočky i z toho, že bude venku. Má zateplený domeček z 10 cm polystyrénu, pelíšek i křeslo, které je jen její v celkově kryté pergole a opravdu kvalitní krmivo. Nenechávame jí na pospas. Přes den byla stejně celé dny venku, dobrovolně. Domů se chodila akorát najíst, pak zas stála u dveří ven. V noci dělala bordel. Do obýváku na noc nesměla, protože veškerý nábytek už je zničený a dorazila by ho úplně a po chodbě běhá, dělá hluk, naráží do dveří a mňouká. Takto jsem si soužití bohužel nepředstavovala. Byla to velmi drahá procházka.

autor
5. lis 2024

@gruyerre ona nežila doma, celé léto byla venku. Domů chodila jen na jídlo a maximálně se chvíli vyspat, jinak mňoukala u dveří ven. Domů se začala stahovat až teď, co se ochladilo. A už stihla vykousat díru do rok starého gauče, rozpůlit křečka a 2x rozšlapat exkrement po podlaze. Ona totiž v záchodě hrozně dlouho krouží, než začne hrabat a často si při tom našlápne na nohu. Sledovala jsem ji, jak k tomu dochází. Záchod má nový velký, větší už se nedělá, protože loni jsme to řešili v menším záchodě taky několikrát.

autor
5. lis 2024

@gruyerre doma žila celou loňskou zimu, protože byla malé slabé kotě. Všechno nám doma zničila a od jara už začala chodit ven. S dalším oteplením převažoval pobyt venku. Zavírali jsme ji akorát na noc.

hanka_12345
5. lis 2024

ja teda hledim kolik lidi je tu s prominutim po*ranych z kocky. Ze zvirete ktere je puvodne venkovni jen lidi sou zblbli a udellai z nich gaucaky. Ta kocka samozrejme smutne kouka protoze je uz navykla byt doma a ted najednou smolik to je pro ni bohuzel kruty. Ale pises ze byla cele leto venku a ted zacalo dobyvani. Ja si myslim ze jeste neni tak uplne zvykla jak kdybys ji treba vyhodila v lednu po pulce zimy ven...
Proboha-kocky jsou venkovni tvoři oni si nekam zalezou tak myslim ze neni potreba se hroutit z toho ze nekdo verejne napise ze by kocku strcil ven- jak tu zaznelo.
Tchyne mela kocku ktera ji porad lezla dom aniz by tchyne chtela. Vzdy si nekde nasla skviru kudy dovnitr. Tchyne to vyresila vyhrivanym domkem 😀 a bylo po starostech

autor
5. lis 2024

@tinaprofi tak poraď jak zvládnout kočku. Já teda opravdu nezvládám díry v gauči nebo situace, kdy mi dcera s vyděšeným křikem donese půlku svého domácího mazlíčka. Chodím do práce, nemůžu celý den hlídat kočku. Moje mamka taky měla kočku, která chodila ven a nosila nám své úlovky ukazovat na rohožku. Ale co bylo doma v kleci ji nezajímalo, věděla že nesmí. Měla jsem andulky, nikdy jsem se o ně nemusela bát. Ani jsme neměli vykousané 10 centimetrů velké díry v gauči a židlích. Mamky jsem se už ptala, žádná speciální výchova kočky tenkrát neprobíhala. Tak já si opravdu ráda vyslechnu radu, jak zvládat kočku. Jestli teda nějaké máš. 😉

mafulin
5. lis 2024

Měli jsme kočky 2 když se narodil první syn. Ale byly jen domácí.
Gauč nám zničily, byl rozskrabany až na dřevo. Ač měly dvě velká skrabadla a svoje policky. Časem z toho demolovani vyrostly. Ale trvalo to.

mecaira
Včera v 05:24

Naše kočka nemá přístup do ložnice a ani do pokoje miminka. Přes den spí v pelíšku na chodbě a když se chce socializovat, mňoukne za dveřmi obýváku, kam ji pustim, pouze když tam jsme. Stejně ale celý den spí na chodbě, večer přijde se pomazlit do obýváku. Chvilku tam leží někdy a na noc ji pouštim ven. Celou noc je venku a rano zase přiběhne domu. Nabytek nikdy nedemolovala. Od kotěte jsem ji brala na škrabadlo a nikdy se ničeho jineho nedotkla. Na záchůdek taky chodila hned. Na linku nam neleze od te doby co ji pouštíme ven na noc. Dcera teďko leze a zvířata ji zajimají, takže ji beru ke kočce a rukou jemně kočku hladíme. Když je ale kočka v dosahu a dcera se rozhodne, že na ni jde, tak buď na ni kouká a nebo se kočka sebere a odejde. Moc do styku nepřicházejí.

alianan
Včera v 06:44

Máte kočku, navíc odrostlé kotě, puberťáka. Že sežrala křečka je přirozené, je to lovec, to je jenom vaše chyba, kočka nevidí rozdíl mezi křečkem a myší. To bych ji nevyčítala.
Já když byla malá, tak také mi také kočka propasírovala křečka skrz klec, takže si umím představit ty jatka, dostala jsem vynadáno, že jsem nezavřela dveře, že je to moje blbost.

Platí pravidlo "bydlím u své kočky", o to víc pokud máte nalezence a ne klidné plemeno. Gauč prostě poškrábaný od kočičího puberťáka bude, tak ji ve vaší nepřítomnosti vyhoďte třeba na chodbu. Pořiďte ji velké škrabadlo, aby mělo co nejméně poliček, aby se kotě mohlo při škrabání pěkně protáhnout, pořiďte ji průchozí poličky na zeď, prostě ji přizpůsobte bydlení.

Musíte ji utahat, nějakou udičkou nebo laserem, u nás na koťata zabírá koulodráha.
Děti poškrábaný budou, počkej až vám bude lovit nohy.😅 Kotě, chce si hrát a nedochází mu, že má ubližuje.
Já už mám starší kočky včetně nevrlého kocoura, dětí vědí, že se na něj nesahá, pokud přece sáhnou, poškrábe je a já jim vynadám, děti se musí naučit respektovat.

ALe když to tak čtu, tak asi nejste kočičí, to asi fungovat nebude, najděte ji jiný domov. Vyhodit ji ven teď na počátku zimy je kruťárna.

autor
Včera v 07:33

@alianan doma jí určitě neutaháme. Venku lítá i v 6 metrech na stromě a běhá jako dostihový kůň. Doma spoustu věcí ničí neúmyslně, prostě se rozběhne, někam vysoko skočí a uteče pryč. Vždy tam po ní zůstanou díry. Začne lítat, skočí na okno, smete kytky a běží pryč. Když vidím, co dělá venku, tak je jasné, že kočka do domu nepatří. Toulá se i dost daleko. Kočky mám ráda, ale svoje bydlení asi víc. Jako dítě si tohle nepamatuju. Z nábytku nám dřevo netrčelo. Škrabadla má 2, má pelech i domeček s pelechem. V tom být nechce. Na chodbě akorát mňouká, spát jsem jí v tom neviděla a snaží se lézt do postelí, ale v noci nás budí, útočí nám na nohy a dceru několikrát poškrábala. Šla třeba rozespalá na záchod, kočka jí vlítla pod postel a pak jí poškrábala. Přijde mi, že si asi umí i otevírat dveře. Kolikrát jsem kontrolovala, jestli je opravdu zavřeno a ráno tam stejně byla. Jako vážně je někdo natolik kočičí typ, aby tohle všechno jednomu zvířeti toleroval? Aby obětoval svůj dům a vše na co pracně vydělal a smál se poškrábaným dětem kvůli kočce? Liboval si ve zničeném nábytku?

autor
Včera v 07:41

@mecaira kdyby jen spala na chodbě, tak v pořádku, ale má 2 pelechy, které nevyužívá, na chodbě mňouká a dobývá se spát do jiných místností. Škrabadla má 2. Teď jí pouštím aspoň do předsíně dopoledne. Po noci tam spí, jak začne mňoukat, jde ven. Ale kolikrát z předsíně přijde, podle mě si otevírá skákáním na kliku. Posuvné dveře do obýváku už taky zvládá.

alianan
Včera v 07:49

Já neobětuji, prostě jsem si pořídila zvíře, které miluji, tak na něj beru ohled a ano, mám přizpůsobený dům potřebám koček (a psů), kdybych měla třeba papouška, uzpůsobím ho papouškovi.
Ony různá škrabadla a kočičí poličky už jsou dělané i jako hezké doplňky, pokud si připlatíš, vypadají hezky i v obýváku.
Koneckonců, když si pořídíš děti, také jim přizpůsobíš dům a počítáš se ztrátami na vybavení.
A jo, se škrábanci počítám, když si pořídíš štěně, také budete všichni okousaní. Všechny mláďata si chtějí hrát a ty zvířecí si hrají více živelně.

To si piš, že umí otevřít dveře, to umí asi každá kočka nebo pes a časem ty dveře pěkně poškrábe.😅

Tak jí pouštějte ven přes den a na noc domu, také dělám kočkám vrátnýho, manžel bohužel odmítnul do nových vchodových dveří namontovat dvířka pro kočky.
Ale máme kočičí dvířka do prádelny a garáže, tak si při nejhorší kočky zalezou tam.

autor
Včera v 08:00

@alianan do teď právě chodila na noc domů a přes den ven. V noci dělá po chodbě bugr a všechny budí. A nějak tam teda nechápu tu narážku na to, že za křečka neseme odpovědnost my, když sama píšete, že je normální, že si kočka otevře všude, kde chce. Tak jak teda máme křečka ochránit před zvířetem, které chodí bez dovolení všude? Nebo vybavení obývacího pokoje, když si umí otevřít dveře a bez dozoru se baví kousáním rohů gauče. Spíš mi jde o to, že teď je největší zima na noc, ale její noční řádění už vážně nezvládám. Kór v těhotenství a pak s miminkem.

alianan
Včera v 08:06

Za křečka si nesete zodpovědnost vy, máte si ho zajistit, tak to je. Kočka je šelma a nedělá rozdíly. kočka se tě na dovolení ptát nebude. Jako dítě jsem nakonec měla křečka v akvárku s těžkým poklopem.
A kočka nakonec zakousla i celkem přerostlého zakrslého králíka, také jsme ho obrečeli, ale naše blbost, to nás mělo napadnout. Považovali jsme ho za tak velkého, že ho kočka nedá, dala.

Pokud to cítíš takto, tak kočku někomu daruj, to prostě fungovat nebude.
Vyhodit ji teď na noc ven je týrání, to by se muselo už v létě, aby si zvykla postupně.

autor
Včera v 08:20

@alianan a jak jinak si měla zvykat než tak, že byla do teď většinu dne venku?

alianan
Včera v 08:23

Prostě ji chceš vyhodit ven, tak ji vyhoď ven a nechoď si pro tleskánky. Co jiného k tomu napsat.

volfikovi
Včera v 08:37

Asi bych kočku darovala. Manžel averzi , vše zničené a na Vás je cítit, že toho máte také už plné zuby. Dcera asi taky kočku mít ráda nebude ,když ji zabila křečka a kočka bude čím dál tím větší obtíž .Věřím , že by se našel někdo kdo by se postaral. Já bych si tedy také nenechala demolovat vybavení, takže naprosto chápu. Já kočky vůbec nemusím , a doma bych ji nesnesla ..tím neříkám že nemám ráda zvířata. Mám . Ale kočkám se vyhýbám. Zkuste opravdu najít někoho kdo se postará, bude to nejlepší řešení.

tereza0111
Včera v 09:29

Ja teda nevim, kocky miluju, ale vubech nechapu, co tady dostavas za sodu za to, ze z ni bude kocka venkovni.
Co je na tom jako spatne? Ublizi ji to min nez obezni kocka drzena zavrena ve 20m ctverecnich.

Ve chvili, co tam ma moznost jit se schovat na do zatepleneho domecku a dostava pravidelne zradlo, tak ji vubec nic nechybi. Zima ji nebude, naroste ji kozich. Hlidej pravidelne odcervovani a dobre krm (ohlidej u toho, ze ji to nesezere jina kocka, kdyz to ma venku) a bude spokojena. Kocky nastesti nejsou zdegenerovane, aby venku zit nemohli.

bbn
Včera v 09:43

No hele, nám se do domu teď dobývá kocour, který je 10 let venkovní kocour. Prostě je mu zimaaaa a tady je teploučko, tak chce ohřát tlapky. Ale stejně jako u vás - venku má vše, aby zimu venku přežil - pod pergolou, zateplené chráněné pelechy, a stejně chce dovnitř 🤷🏻‍♀️ a jako moc nechápu, co teda chceš, potvrzení toho, žes udělala dobře, žes ji dala ven, nebo chceš radu, co s ní teda udělat?

mecaira
Včera v 09:51

Nám taky skákala na kliku ložnice, ale díky bohu za pořádné kliky 😃 Ona v pelechu taky nikdy nelezela, ale pod schody máme hodně vysokou skříň. Proleze si tam a dala jsem ji krabici od balíčku a do toho pelech. Ráda tam leží, protože tam má pořádný rozhled a zároveň přijemne místečko. Každá kočka je jiná, asi to neni sranda s nima občas. Stejné jak s lidma 😃🤷🏻‍♀️

autor
Včera v 10:47

@bbn chtěla jsem hlavně vědět, jestli je možné skloubit miminko a polo venkovní kočku. Neumím si ani představit, jak uhlídat všechny ty věci pro miminko, aby se v nich neválela. Když jsem takhle jezdila k rodičům, tak mi to nevadilo, protože oni mají kočku gaučovou, klidnou. Dečku jsem pak vzala válečkem a dobrý, ale když vidím, jak se šťastně valí v záhonu, kde předevčírem vykonávála svou potřebu a pak si jde lehnout do postele. Dost mě tedy překvapilo, kolik lidí tu napsalo, že mají doma vše zničené, ale jsou s tím ok. Já nejsem zastáncem ani toho, abych nechávala děti něco ničit. S obtištenými mastnými rukami

autor
Včera v 10:53

@bbn a vylitím pití, nehodou s tím se počítá, ale taky je nenechám pomalovat celý obývák a rozstříhat potahy s tím, že to jsou prostě děti a musím počítat se ztrátami. Ale zde to vypadá, že je v pořádku mít zničený dům, včetně poškrábaných dveří, které teda podle mě nejsou vůbec levná sranda a běžně člověk nepočítá s tím, že je za pár let vymění za nové.